2021. november 27. szombat
Ma Virgil, Virgínia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Márki-Zay egy lidércnyomással felérő vetélytárs a Fidesz számára

Márki-Zay egy lidércnyomással felérő vetélytárs a Fidesz számára

Önfejű stílusával és vitatott nézeteivel kezdettől fogva feltűnt. Orbán- és korrupcióellenes megnyilvánulásai vallásos vonásokat mutatnak, ami valószínűleg egyrészt azzal függ össze, hogy hívő, másrészt pedig korábban a Fideszt támogatta. Hazai kommentárok gyakran hasonlítják Trumphoz, miközben kiszámíthatatlanságot vetnek a szemére. Sok választónál mégis bejön. A hat párt felsorakozott mögötte, de aligha lesz könnyű közös választási stratégiát alkotni vele, illetve meghatározni, hogy miként legyen az esetleges győzelem után, mivel rendkívül makacs. Márki-Zay sok mindenben hasonlít Orbánhoz, leszámítva, hogy megvesztegethetetlennek számít. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Márki-Zay Péter megerősítette a hírügynökségnek, hogy a kapcsolatok erősítését szorgalmazza az EU-val, továbbá támogatja az euró bevezetését, valamint a korrupcióellenes harc jegyében szükségesnek látja a csatlakozást az Európai Ügyészséghez. Úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak nem szabad megvétóznia az integráció elmélyítését. Azon kívül tűrhetetlennek nevezte, hogy az ország nem lép be az új kontinentális bűnüldöző szervezetbe, mert védeni igyekszik korrupt autokratáit.

Hozzátette, hogy ismét egyensúlyba kell hozni a gazdaságot, ám szerinte az euróról nem lehet szó a következő négy évben, tekintve az emelkedő inflációt, valamint a kormány jelenlegi hatalmas költekezését. Szerinte az is csak 2026 után lehetséges, hogy belépjünk az euró előszobáját jelentő ERM-2 rendszerbe.

Beszélt arról is, hogy felül kívánja vizsgálni az Orbán-kabinet egy-két kirívó ügyletét, így Paks bővítését, valamint a Budapest-Belgrád vasút korszerűsítését. Úgy fogalmazott: majd meglátjuk, ezek a szerződések nemzeti érdekeket szolgálnak-e. Mert ugyan nem ellenzi az atomenergiát, csak éppen a beruházás odaítélésénél elmaradt a verseny és ez baj.

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport ügyvezető igazgatója egyébként a korábbi 65 helyett jelenleg 55 %-ra teszi annak az esélyét, hogy Orbán egyszerű többséggel tud győzni. Ugyanakkor 20-ról 40 %-ra javította az ellenzék kilátásait.

 

Deutsche Welle

 

Egy antipolitikus outsider lesz Orbán kihívója. Az elit ellenfeleként jelenik meg és van esélye rá, hogy legyőzze a kormányfőt, aki az eltelt időszakban radikálisan átalakította az országot: rövid pórázra fogta a legtöbb sajtóorgánumot és ellenőrzése alá helyezte az igazságszolgáltatás jó részét. Idáig nem kellett különösebben reszketnie, hogy veszélybe kerülhet a rendszer. Ám ez most változik, mert az győzött az előválasztáson, akitől ezt a legkevésbé várták, és aki mögött egyedüliként nem áll saját párt. 

Márki-Zay csak kevéssé jártas a politikában, de feltűnően tehetséges szónok és sikeres agitátor. Gyakorta provokatív kijelentésekkel és radikális retorikával véteti magát észre. De pont ezért tud jó kilátásokkal a ringbe lépni Orbán ellen, mert nem a brancsból jön. És hogy mennyire veszélyes lehet, az kiderült, amikor vasárnap este gyújtó beszédet tartott a hívek előtt és bár sokat nem mondott, a jelenlévők ovációba és éljenzésbe törtek ki.

Életrajza is különleges, a politikába pedig fejest ugrott, amikor három éve független jelöltként nagy fölénnyel verte Hódmezővásárhelyen a Fidesz polgármesterjelöltjét. Pedig a város bevehetetlen Orbán-bástyának tűnt, ugyanakkor az ellenzék ott próbálta ki először az összefogást. Ennél fogva Márki-Zay azonnal a nagypolitikában találta magát.

Önfejű stílusával és vitatott nézeteivel kezdettől fogva feltűnt. Orbán- és korrupcióellenes megnyilvánulásai vallásos vonásokat mutatnak, ami valószínűleg egyrészt azzal függ össze, hogy hívő, másrészt pedig korábban a Fideszt támogatta. Hazai kommentárok gyakran hasonlítják Trumphoz, miközben kiszámíthatatlanságot vetnek a szemére. Sok választónál mégis bejön.

A hat párt felsorakozott mögötte, de aligha lesz könnyű közös választási stratégiát alkotni vele, illetve meghatározni, hogy miként legyen az esetleges győzelem után, mivel rendkívül makacs. Márki-Zay sok mindenben hasonlít Orbánhoz, leszámítva, hogy megvesztegethetetlennek számít. Ahogy a választási szakértő, László Róbert mondja: lidércnyomással felérő vetélytárs a Fidesz számára.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az ellenzék jelöltjét nem lehet semmilyen skatulyába beszuszakolni, de éppen ez teszi annyira veszélyessé Orbán számára. A politikus annyira nem volt rajta a Fidesz radarján, hogy a párt még most sem tért teljesen magához. Márki-Zay körül ugyanakkor valóságos felhajtás támadt, és ez alól még sok liberális, illetve városi választó sem tudta kivonni magát.

A hatalom Dobrev ellen lőtte be magát, teljes lendülettel zajlott a kampány ellene és férje, a gyűlölt Gyurcsány ellen. De „közeli” sajtótermékek most már áskálódnak, mondván, hogy az előválasztás nyertese is a volt miniszterelnök embere. Több egyelőre nem jut Orbán eszébe, akinek most először van oka félteni az uralmát.

Hiszen olyasvalaki ellen kell hadba szállnia, aki nem fér bele egyetlen hagyományos kategóriába sem, sőt, vannak olyan nézetei, amik korábban népszerűvé tették Orbánt is. Idáig ellenzéki oldalon nem mutatkozott olyan képviselő, aki mellé sok határozatlan választó odaállhatott volna, miután elege lett a korrupt kormányfőből és mohó klikkjéből. Hiszen a hagyományos pártok is elhasználtnak és korruptnak látszanak.

Márki-Zay, aki leginkább önmagát képviseli és lehet, hogy saját pártot alapít, úgy adta el magát, mint akitől a kiábrándult Orbán-híveknek sem kell tartaniuk. A megújulás és a stabilitás garanciájaként kínálja magát. Az előválasztáson ennyi elég is volt, de a recept beválhat Orbán ellenében is.

 

New York Times

 

Orbán egységes kihívással került szembe a hátországból, mert lehet, hogy az ellenzék támogatta Márki-Zay Péter el tudja űzni a tekintélyelvű miniszterelnököt. A kormányfő, aki harcias, szélsőjobbos fojtófogásban tartja a magyarokat, jó tíz éve nem nézett szembe ekkora veszéllyel. A vetélytárs ugyan rozoga szövetség zászlóvivője, de az előrejelzések szerint a hat párt képes lehet megverni a Fidesz hatalmi gépezetét.

Akik idáig próbálkoztak, azok leginkább a dühös budapesti liberális elitet képviselték. Ám most jött valaki, aki úgy veszi fel a harcot a kormánypárttal, hogy annak fegyverét használja és a pálya is ugyanaz: a kisvárosok és a falvak lakói közül egykor sokan vették Orbán jobboldali üzenetét, de azután kiábrándultak a korrupció, a képmutatás és a tekintélyuralmi vonások miatt.

A korrupció elleni fellépés nagyot szól Hódmezővásárhelyen, amely a Tiborcz-féle közvilágítási program kísérleti műhelyének számított, ám a munka úgy sikeredett, hogy sötétedés után semmit sem lehet látni a városban. Ugyanakkor a Fidesznek megvannak az eszközei, hogy keresztbe tegyen. Szigorúan kézben tartja a média túlnyomó részét és az állami szektor, illetve a csókosok révén egy sor magáncég jóvoltából széleskörű hálózatra támaszkodhat. Ezért aztán Orbán sokkal jobban képes befolyásolni a szavazókat, mint pl. a másik erős ember, Babiš, aki épp most bukott meg egy középjobb koalícióval szemben.

A Fidesz-barát média arra lett kiképezve, hogy az ellenzéket Soros zsebében lévő liberális árulókként tüntesse fel, ám most nem tudja, mivel támadja Márki-Zayt. A hódmezővásárhelyi önkormányzat egyik kormánypárti tagja el is ismeri, hogy a helyi választás eredménye már három éve is úgy jött számukra, mint derült égből a villámcsapás. És a változás könnyen átterjedhet máshová is. Minél tovább van valaki hatalmon, annál többen gondolják úgy, hogy új arcok kellenek.

Ugyanakkor nagy az elégedetlenség, mert még Orbán korábbi hívei is fel vannak háborodva a fideszes lopások és a megfélemlítések miatt. Kendi Imre, aki építési vállalkozó és Lázár János tanácsadója volt annak a polgármestersége idején, azt mondja, hogy a félelem tartja egyben a rendszert. De az ellenhullám a városból indult és szerinte most már megy tovább az országban.

 

FAZ

 

Márki-Zay pont abból profitált az előválasztás során, hogy kívülálló. Így nem volt annyira megosztó az ellenzéken belül, mint a többi jelölt. Hiszen a baloldali vetélytársak a jobboldal számára nem számítottak elfogadhatónak és viszont. Dobrev mögött pl. ott a férje, aki nem egyszerűen a kedvenc ellenség a Fidesz számára - utóbbi be is vet mindent ellene - de Jobbiknál is sokak szemében vörös posztó. Ám vonatkozik ez az MSZP-re is, ahonnan nem éppen békésen távozott. Úgy hogy ideális céltábla a kormánypárt, illetve annak beolajozott propaganda gépezete számára.

Jakab Péter viszont a baloldal számára nemigen jön szóba. Igaz, a párt középre húzódott, főként azóta, hogy a Fidesz a migránsellenességgel és a Soros, illetve az EU elleni kampánnyal elérte, hogy jobbról már ne lehessen előzni. De azért a Jobbiknak még mindig vannak gyenge pontjai.

Ugyanakkor az önkormányzati választások nagy tanulsága, hogy vidéken az ellenzéknek – leszámítva a Jobbikot – nem sok babér terem. Ezt az űrt most kitöltheti Márki-Zay. Az országos választási hadjáratban nem annyira fontos, hogy ki a listavezető, a fő, hogy ne hasson riasztólag. Ami a lényeges, az az, milyen eredmények születnek az egyéni választókerületekben. 

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Az újság a nagy meglepetések emberének tartja Márki-Zay Pétert, akinél nagy előny a konzervativizmusa, ám az egyben jelentős feszültség forrása az igencsak sokszínű ellenzéki tömörülésben. Megdöbbentő sikere azonnal a nemzetközi érdeklődés középpontjába röpítette. De esetében a szokatlan eredmény már-már hagyománynak számít, hiszen ki gondolta volna annak idején, hogy Hódmezővásárhely polgármestere lesz. De segített neki, hogy nem sározta be magát előtte a politikában. Ez a bónusz a jövő évi választáson is mellette szól.

Győzelme után láthatóan elhatárolta magát Gyurcsánytól, aki az ellenzék szürke eminenciásának számít. Azt ugyanakkor minden bizonnyal a szocialistáknak szánta, hogy „mindenkit szeretettel átölel”. De ez következik az ellentmondásos személyiségéből. Egyrészt jobboldali nézeteivel népszerű vidéken, ugyanakkor saját hatalmi bázis híján függ a többségében balliberális összefogástól.

Hogy az ellentéteket palástolja, populista jelszavakhoz folyamodik.  De most meg kell birkóznia azzal, hogy a fő kérdésekben közös álláspontra jusson az ellenzék, amelyet nem sok minden köt össze, azon kívül, hogy Orbánnak mennie kell. Amit a politikus hirdet, az a független bíróságok és sajtó megerősítése, átláthatóság, új alkotmány, több környezetvédelem és hogy véget kell vetni a politikai megosztottságnak.

A Fidesz döbbentnek tűnik, de már látszik, hogy a sikert arra kívánja alapozni: máskülönben jön a balliberális zűrzavar. Ám Márki-Zayt politikai alapon nehéz támadni. Európa-barát, ugyanakkor bírálja, hogy a miniszterelnök a viszályokra épít Brüsszellel szemben. A migráció ügyében viszont visszafogja magát. A családok kapcsán egyetért a hatalom irányvonalával, elutasítja az adóemelést, és fontosnak tartja a kapcsolatokat a határon túli magyarsággal.

Ily módon a hivatalos propaganda küszködhet, hogy radikális baloldalinak állítsa be. Ha kitart az ellenzéki szövetség, a politikus tavasszal immár harmadszor is meglepetést okozhat.

 

Spiegel

 

Márki-Zaynak talán az a legnagyobb erőssége Orbánnal szemben, hogy ő is jobboldali. Saját szűkebb pátriájában már bizonyította, miként kell megtörni a Fidesz hatalmi monopóliumát, a város kísérleti laboratórium, a sikert a polgármester most országos szinten próbálja megismételni. A másik oldalon egy elvetemült, ugyanakkor stratégiailag ravasz miniszterelnök áll, aki mindenki másnál jobban rányomja bélyegét az európai jobboldali populizmusra. Három mandátumnyi időt kapott, hogy az országot a saját képére formálja.

Ezek után a kérdés az, mennyi esélye van a vetélytársnak? Amikor az visszatért Amerikából, mindenütt az urambátyám-rendszerbe és mutyiba ütközött. Az ilyesmi felháborítja a hozzá hasonló konzervatívokat. Ezért indult a polgármesteri tisztségért. Az segített neki, hogy a pártok egymaguk nem láttak esélyt a győzelemre, ahogy az már csak egy diktatúrában szokott lenni, ezért összeálltak.

A mostani felmérések azt tartalmazzák, hogy sokakban körvonalazódik a vágy: kormányváltásra van szükség. Hogy ez azután alapvető politikai irányváltást, vagy csupán új arcokat jelent részükről, azt nehéz megmondani. Márki-Zayról ugyanakkor úgy vélik, hogy képes tanulni, beismeri a tévedéseit és megvesztegethetetlen.

Egyes megfigyelők előnyének tekintik, hogy saját pályáján tudja támadni Orbánt. 11 év Fidesz után nem kevesek számára a liberális Budapesten is elfogadható egy mérsékelt jobboldali, aki a demokrácia és Európa mellett van. Emellett javára válhat a meglepetés-effektus. A jobboldali média idáig hiába próbálja sarokba szorítani, de ez aligha tart sokáig.

 

BBC

 

Márki-Zay mellett szól, hogy nincs köze a 2010 előtti szocialista liberális szövetséghez, sem pedig a pártokhoz, viszont városa élén tapasztalatokat szerzett a közigazgatásban és szép csendben országos bázist épített ki, sok aktivistával. További előnye, hogy több nyelven beszél és rövid, tömör üzeneteket használ.

Hátránya viszont, hogy nemigen tudja még, miként kell dolgozni politikai pártokkal, pedig ez elől nem tud kitérni a hat párt jelöltjeként. Bod Péter Ákos azt mondja, a lakosság talán egyharmada voksol a Fideszre, másik egyharmad az ellenzéket támogatja, de az előválasztás győzelme képes megszólítani mind a Fidesz-ellenes tábort, mind pedig azokat, akik általában nem mennek el szavazni, illetve kiábrándultak a kormánypártból.

Molnár Róbert, aki maga is polgármester és az új jelölt szövetségese, úgy véli, hogy Márki-Zay – Orbánnal ellentétben – egyszerűen tisztességes és ez az ami annyi ideje hiányzik a magyar politikából.

 

Independent

 

Sokkhatással ér fel Orbán számára az előválasztás eredménye, az ellenzéki jelöltet aligha lehet úgy feltüntetni, hogy gazember liberális, aki le akarja rombolni a hagyományos nemzeti értékeket. Hiszen Márki-Zay folyamatosan úgy jelent meg, mint kisvárosi konzervatív, aki javítani kívánja a viszonyt az EU-val, szükségesnek tartja az eurót, viszont visszacsinálna egy sor diszkriminatív törvényt, beleértve az LMBT-közösség elleni jogszabályt.

Virág Andrea politológus emlékeztet arra, hogy a kihívó el tudta hitetni a szavazókkal: képes legyőzni vidéken Orbánt. De nem csupán a hatalmat, hanem az ellenzéket is bírálja és ez segített neki a kampányban. Azon kívül nem ígérget felelőtlenül. Egyértelművé tette, hogy kemény intézkedéseket kell meghoznia, ha ő kerekedik felül. Ezt sokan üdítőnek találták. 

A lecke most fel van adva számára, mert nem szabad engednie, hogy széthulljon a koalíció, ugyanakkor olyan hadjáratot kell folytatnia, amely megnyeri a határozatlan rétegeket. Viszont mivel híján van politikai tapasztalatoknak, ez arra ösztökélheti a szövetség hoppon maradt tagjait, hogy leváljanak a tömbről.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az ellenzéki jelölt új fiú a nagypolitikában, és bár ugyan jelenleg szárnyal és igen magabiztos, de saját maga okozhatja a bukását. Még a hatalomkritikus sajtó is óv a túlzott lelkesedéstől. Azon kívül Márki-Zay nem képviselő, így ugyan járhatja a falvakat és ott kampányolhat, Orbán azonban nem fog kiállni ellene, hiszen idáig mindig kikerülte a vitát aktuális ellenfelével szemben.

A Fidesz még csak tanakodik azon, mit is vessen be az új rivális ellen, de azért egy-két orgánum már jelzi a követendő taktikát: eszerint Márki-Zay azért fogadta el a baloldal támogatását, mert valójában nem konzervatív, hanem Gyurcsány rabszolgája. Karrierista és migránsbarát. Ez utóbbinál lesújtóbbat a kormány közeli média nem is mondhatna róla. 

 

Süddeutsche Zeitung

 

Nagyon úgy néz ki, hogy a végéhez közeledik az EU türelme Lengyelországgal szemben, csak éppen az egész ügy, beleértve a Polexit lehetőségét, nagyon nyomja a szervezetet. Mivel Varsó immár látványosan nem kér a közösségi jogból, sok EP-képviselő, illetve több állam- és kormányfő is a kemény ellencsapás mellett van. Vagyis, hogy vonják meg a lengyelektől a közösségi támogatást. Merkel igyekszik lehűteni a kedélyeket az eheti csúcs előtt, mert attól fél, hogy az szervezet működésképtelenné válhat, mivel Budapest és Varsó fontos döntéseket blokkolhat. Viszont senki sem tudja, mi volna a megoldás.

Morawiecki ma felszólal Strasbourgban és várhatóan cáfolja, hogy országa ki akarna válni. Viszont alighanem védelmébe veszi az Alkotmánybíróság döntését, mármint hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az európai normákkal szemben. Tegnap a többi tagország vezetőjének küldött levélben arról győzködte a címzetteket, hogy országa tiszteletben tartja ugyan az uniós jogrendet, de igényt tart az alkotmányos felügyeletre. Ugyanakkor szerinte ha ez így megy tovább, az EU hamarosan nem szabad államok szövetsége lesz, mert elszabadultak az integráció intézményei.

De Varsó nem csupán a jogállam ügyében tesz a Bizottság és az Európai Bíróság döntéseire. Lásd a turnówi lignitbánya ügyét. És nagyon úgy néz ki, hogy nem hagyja magát befolyásolni Brüsszel által, teljesen kézbe akarja kaparintani az igazságszolgáltatást. Így ma feltehetőleg igen hangos lesz a követelés, hogy Brüsszel indítsa be a jogállami mechanizmust.  A bírósági reform folytatása miatt büntetés van kilátásban, a fáma napi egymillió euróról szól.

Von der Leyenék azzal indokolják a kivárást, hogy Lengyelország – Magyarországgal ellentétben – nem eleve korrupt. Ezért nehéz olyan érvrendszert összeállítani, amely megáll az EUB előtt. És igazából az Orbán-kormány, illetve egy-két másik kelet-európai hatalom ellen kellene beélesíteni a rendszert. Az viszont szolidaritásra serkentheti az érintetteket. Így most erősen az látszik, hogy jobb megoldás híján az EU továbbra is befagyasztja a gazdasági segélyprogramot.  

 

2021. október 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább

Szerbia és Magyarország került a legközelebb Moszkvához és Pekinghez

A pozsonyi Globsec kutatóintézet szerint Európa középső részén Szerbia és Magyarország van a legkiszolgáltatottabb helyzetben Oroszországgal, >

Tovább

Az EU alvajáróként belesétál a Nyugat-Balkán elvesztésébe

Biden igyekszik rendet teremteni az erőtlen EU helyett – Európában. Márpedig ez sokat árt az unió >

Tovább

Brüsszel csupán időt próbál nyerni

A Budapestre és Varsóba küldött levél arra utal, hogy a Bizottság az idén már nem tervez >

Tovább

Komoly veszélyben a magyar uniós tagság

A jelek arra utalnak, hogy hamarosan megalakul az új, szélsőséges frakció, éspedig várhatóan a magyar választás >

Tovább

A Bizottság megírta levelét

Igen kellemetlen kérdésekkel lepte meg a Bizottság a magyar (és a lengyel) kormányt, miután aggódik, hogy >

Tovább

Barbárként és civilizálatlanként hallgatni

Számomra ez az, ami a legtöbbet árulja el erről a velejéig bűnös, rohadt és elmondhatatlanul kártékony >

Tovább

Orbán olyan korrupt csirkefogó...

... aki szembefordult a nyugati értékkel és most a kommunista Moszkva, illetve Peking szekerét tolja. Mint >

Tovább

Európában 3 éve meredeken csökken a populizmus támogatottsága

Erre jut a YouGov és a Guardian közös felmérése, amely a földrész 10 államában, köztük Magyarországon >

Tovább

Uniós megalkuvás Vučić és Orbán miatt

Vendégkommentárjában egy német zöld EP-képviselő azzal vádolja a Bizottságot, hogy az az Orbán-Vučić-tengely érdekében megalkuszik a >

Tovább