2022. augusztus 18. csütörtök
Ma Ilona, Rajnald névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak

A cseh választás kimenetele jó hír a demokratikus Európának. Ugyan korai volna azt állítani, hogy a kontinens középső és keleti részén véget ért a populista korszak, ami valójában korrupt tekintélyelvűséget, nacionalista demagógiát takar. Egyre több embernek azonban tele a hócipője az olyan autokraták ígéreteivel, mint Kaczynski, Orbán vagy Vučić. Nem kérnek többé a politikai önkényből az átláthatatlan viszonyokból, a korrupcióból, a kanyarokkal teli kormányzásból és abból, hogy nemigen látnak jövőt maguk előtt. Ezen Berlinben, Brüsszelben és Párizsban azután el kell gondolkodni. Az ottani vezetők túlságosan is sokáig kesztyűs kézzel, megértően bántak az olyanokkal, mint Orbán vagy Babiš. Vagy éppen hagyták, hogy azok kijátsszák őket. A cseheknél nagy többség most úgy döntött: ebből elég volt! Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Most a pénzt veti be az Európai Unió Lengyelország ellen a jogállami vitában, így nagyon is elképzelhető, hogy Varsónak milliárdokkal kell megfizetni tekintélyuralmi politikája árát. De hát a lengyel Alkotmánybíróság nyílt hadüzenetet küldött Brüsszelnek, amikor arra az álláspontra helyezkedett, hogy bizonyos kulcskérdésekben nem a közösségi, hanem a nemzeti jog az irányadó. Az EU azonnal úgy reagált, hogy a lengyel vezetést pénzügyi szankciókkal kell visszatéríteni az erény útjára.

Ráadásul az Európai Bíróság ma és holnap tart meghallgatást a jogállami mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel panasz ügyében. Nagyon úgy tűnik, hogy a Bizottság az új szankciós rendszer bevetésével be akarja várni az ítéletet, ami azonban még hónapokig eltarthat. Bár lehet, hogy csupán pár hét kell hozzá, mert az EUB a gyorsított eljárás mellett döntött. Ugyanakkor a lengyel Alkotmánybíróság döntése alighanem minden kétséget eloszlatott afelől, hogy a luxemburgi testület el fogja utasítani a jogállamot megszegő két ország beadványát.

Vagyis ez az év a pénzről fog szólni. Brüsszel nem szabadítja fel Varsó számára az újjáépítési alapot, pedig abból 36 milliárdot kapnának a lengyelek. Mellesleg a kétharmad vissza nem térítendő támogatás – volna. Ráadásul az új megtorló intézkedések ellen a két delikvens nem tud, mit tenni, mert a beindításhoz elegendő a kétharmad. Formálisan azért, mert hivatalosan arról van szó: meg kell akadályozni, hogy bárki eltulajdonítson a támogatásokból, ahhoz pedig független igazságszolgáltatásra van szükség.

Ugyanakkor biztos, hogy a két ország igencsak rászorul az anyagi segítségre, tehát ez az Achilles-sarkuk. Azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy a pénzügyi nyomás segít-e elboronálni az ellentéteket, vagy éppen ellenkezőleg, kiélezi azokat.

5435383  

 

Die Zeit

 

Varsóban és sok más lengyel nagyvárosban Tusk felhívására tízezrek tiltakoztak az Alkotmánybíróság döntése ellen, és álltak ki Európa mellett. Az Európai Tanács és az EPP volt elnöke azzal vádolja a kormányt, hogy az ki akarja vezetni az országot az EU-ból. A fővárosban tartott nagygyűlésen kijelentette: a lengyelek helye az unióban van. Felmérések szerint a lakosság nagy része támogatja a tagságot.

Gdanskban a Nobel-békedíjas korábbi államfő, az egykori Szolidaritás vezetője, Walesa arról beszélt, hogy a jelenlegi vezetés hatalmas szerencsétlenséget jelent az ország számára, mert még egyetlen hatalom sem osztotta meg ennyire a népet.

 

Reuters

 

A hírügynökség szerint a lengyel fővárosban több mint 100 ezren vonultak a királyi várhoz, követelve, hogy az ország maradjon az unió tagja. Tusk azt mondta a tömegnek, hogy a PiS azért akar hátat fordítani az EU-nek, mert büntetlenül szeretné folytatni a jogállam lebontását. Ugyanakkor a kormány cáfolja a kilépésről szóló híreket. A hatalom szócsövének számító köztévé pedig úgy állította be, hogy a tiltakozás a lengyel alkotmány ellen folyik.

Az eseményen ellenzéki politikusokon kívül művészek és civil aktivisták is részt vettek. Az egykori varsói felkelés egyik veteránja, egy 94 éves asszony kijelentette, hogy Európát senki sem veheti el a lengyelektől.

A magyar és a lengyel kormány azonban egyre több kérdésben kerül szembe az unióval, az LMBT-jogoktól kezdve, a bírói függetlenségig. Morawiecki miniszterelnök úgy kommentálta az Alkotmánybíróság állásfoglalását, hogy miden tagállamot megilleti a tisztelet és az EU-ban nem lehetnek egyenlőek és még egyenlőbbek.

 

Deutsche Welle

 

A cseh választás kimenetele jó hír a demokratikus Európának. Ugyan korai volna azt állítani, hogy a kontinens középső és keleti részén véget ért a populista korszak, ami valójában korrupt tekintélyelvűséget, nacionalista demagógiát takar. Egyre több embernek azonban tele a hócipője az olyan autokraták ígéreteivel, mint Kaczynski, Orbán vagy Vučić. Nem kérnek többé a politikai önkényből az átláthatatlan viszonyokból, a korrupcióból, a kanyarokkal teli kormányzásból és abból, hogy nemigen látnak jövőt maguk előtt.

Ezen Berlinben, Brüsszelben és Párizsban azután el kell gondolkodni. Az ottani vezetők túlságosan is sokáig kesztyűs kézzel, megértően bántak az olyanokkal, mint Orbán vagy Babiš. Vagy éppen hagyták, hogy azok kijátsszák őket. A cseheknél nagy többség most úgy döntött: ebből elég volt!

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak: a választásokon a többség arra szavazott, hogy legyen demokratikus újrakezdés. Ami persze nem lesz könnyű, de fontos jelzés Európa számára. A tét az volt, hogy Kelethez vagy Nyugathoz akarnak-e tartozni. Hogy visszatérnek-e a demokratikus Európához vagy végleg az orbáni Magyarország irányába sodródnak, Oroszország és Kína kőkemény szorításába.

Akik a legrosszabbtól tartottak, azok most fellélegezhetnek, hiába mutattak egészen mást a  közvélemény kutatások. A milliárdos miniszterelnök éveken át izgalomban tartotta az országot, mert állandóan ügyei voltak, érdekütközésekbe bonyolódott, hazudozott, demagóg stítust alkalmazott. Aztán még hozzá jöttek a Pandora-papírok is, amelyből akár pénzmosásra is fény derülhet. De az emberek besokalltak a csalárd politikájától, tisztességet, átláthatóságot, hitelt érdemlő demokráciát akarnak.

Nem lesz azonban könnyű. Babišnak esze ágában sincs venni a kalapját. És ott áll mögötte Zeman elnök, aki Moszkva és Peking nagy barátja, egy szélsőjobbos párt kengyeltartója. Azon felül a független újságírás megcsontosodott ellensége. Alighanem Babišt bízza meg a kormányalakítással, ami ellen az egyesült ellenzék persze tiltakozni fog, de a miniszterelnök ily módon még hónapokig hatalmon maradhat.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A kommentár úgy értékeli, hogy a csehek Havel szellemében jártak el, amikor ajtót mutattak Babisnak, egyben bebizonyították, hogy mi minden lehetséges, ha összetartanak mindazok, akik számára fontos a demokrácia és a jogállam. Vették a kanyart és győzött a tisztesség. A törvénnyel folyamatosan hadban álló miniszterelnök többé nem volt képes elvakítani a többséget. Az emberek olyan pártok mellett tették le a garast, amelyek szerint a politikust bíróság elé kell állítani és nem szabad hivatalában hagyni, miután a kőgazdag vállalkozó saját üzleti érdekeinek rendelte alá a politikát és populista irányvonalat folytatott.

Ily módon egyértelműen vesztett és remélhetőleg hamar eltűnik a közéletből. Az ellenzék azért kerekedett felül, mert egyértelműen hitet tett a jogállam mellett. Kellett hozzá persze némi idealizmus, szerénység, továbbá önzetlenség is. A cél az volt, hogy megszabaduljanak a közös ellenségtől.

Az eredmény egyben a civil társdalom nagy sikere, hiszen a tüntetéseken százezrek vettek részt, de az egész országban vitakörök alakultak, amelyekhez boldogan csatlakoztak a szocialista idők egykori ellenzéki személyiségei. A titok nyitja az volt, hogy közösen kell fellépni, nem szabad, hogy Babis és populista pártja még jobban megossza a társadalmat. Az aktivisták azt hirdették: nem szeretnék a magyar és lengyel utat követni. Viszont a siker reménysugarat jelent a szomszédos országok ellenzéke számára.

 

Der Standard

 

Minden látszat ellenére, Ausztria mégsem banánköztársaság írja a súlyos belpolitikai válságról a kommentár, amelynek szerzője, Hans Rauscher, az egyik legkiválóbb hazai szemleíró, aki az eltelt időszakban igencsak kritikusan értékelte a kormány tevékenységét.  Most azonban úgy látja: lehet, hogy nehéz idők jönnek, de az ország nem fog beomlani, noha jelenleg úgy néz ki: irányíthatatlanná vált.

Az persze már kérdés, miként juthatott ilyen helyzetbe egy maroknyi, hataloméhes fiatalember miatt. Ugyanakkor a Néppárt még mindig nem fogta fel, hogy Kurz és csapata vezérletével hiába győzött két választáson is, hiszen már a 3. koalíció dől be, ami állandó instabilitást eredményez.

Ugyanakkor az államfő képes megőrizni a hidegvérét és átmeneti kormányt nevez ki. Aligha gondolta volna a korábbi egyetemi tanár, hogy már a 2. fél alkotmányos válságot kell megoldania, hiszen az fenyeget, ha a konzervatívok nekimennek a Kurz-gárda visszaéléseinek feltárásán dolgozó Alkotmánybíróságnak.

Ugyanakkor az igazságszolgáltatás figyelemre méltó kitartással és precizitással végzi a dolgát. A gazdaság pedig javában tér magához. Azaz ország intézményei nagyrészt szilárdak, és muszáj, hogy a kedélyek lehiggadása után együttműködjenek a józan erők. Merthogy Ausztria mégsem banánköztársaság.

 

NZZ

 

A kommentár úgy ítéli meg, hogy az osztrák kancellár végképp felsült és nincs esélye arra, hogy egy átmeneti időszak után visszavegye hivatalát. Pedig egykor a politika csillagának számított, ám most nagyot bukott. A politikai mérlege kiábrándító. De azért sorsában azért van valami tragikus. Egykor azt írták róla, hogy csodagyerek, az ifjú Metternich, aki megszabadította az országot a tarthatatlanná vált nagykoalíciótól. Mégpedig úgy, hogy igencsak nagy ideológiai rugalmasságot tanúsítva összeállt először a jobbos-populista Szabadságpárttal, majd azok ellenpólusával, a zöldekkel. Németországban egyre csak azt lehetett hallani: ott is ilyesvalakire volna szükség.

Ám kiderült, hogy csalárd módon került hatalomra: közvélemény kutatásokat hamisított meg, majd az eredményeket sorra közzétette az egyik bulvárlapban. Egy olyan klikk képe bukkan elő, amely gusztustalan módon járt el és féktelen hatalomvágytól vezérelve még a saját pártja ellen is hadjáratot folytatott. De a belpolitikában sem tud sokat felmutatni. Képtelen volt megfékezni az FPÖ-t, az Ibizgate az utóbbi évtizedek legnagyobb válságát idézte elő. Azon felül sok reform félbemaradt, vagy az Alkotmánybíróság nem engedte át azokat.

A járványt jól kezelte, de ott is megmutatkozott, hogy csak a saját népszerűségére ügyel. Ennélfogva többször is bejelentette, hogy vége a fertőzésnek, majd a zárlatok, a korlátozások bejelentését másokra hagyta. De majd kiderül, hogy távozása után, mennyire lesz képes működni a koalíció. Az biztos, hogy a konzervatívoknál egyelőre Kurz mozgatja a szálakat, ami nagy feladat elé állíja a környezetvédőket.

Ám alighanem irreális, hogy a politikus vissza akar térni. Ha vádat emelnek ellene, évekig tarthat, amíg netán felmentik. De ha legközelebb az ÖVP nyer a választáson, nem lesz, aki együttműködjön a politikussal a lehetséges szövetségesek közül. A Ballhausplatz csak emlék marad a számára.

 

Die Welt

 

A világ nem, de a szakma és Brüsszel, Peking, valamint Washington felkapta a fejét a hírre, hogy Magyarország 183 millió eurós hitelt vesz fel az Ázsiai Infrastruktúra Fejlesztési Banktól AIIB). Ily módon ugyanis megkérdőjeleződik a Világbank és a Valutaalap uralma. Kína  pedig mondhatja, hogy lám, a pénzintézet szolgáltatásaira most már az EU-n belül is igény van . A kölcsönből egyébként 17 magyar kórházat korszerűsítenek, illetve felszereléseket vesznek az egészségügynek.

A történet megértéséhez tudni kell, hogy az AIIB 6 éve, a kínaiak kezdeményezésére jött létre, mert Pekingnek elege lett abból, hogy a két nagy nemzetközi pénzintézetnél az amerikaiaké a döntő szó. Szándékának más, feltörekvő ázsiai gazdaságon kívül meg tudna nyerni a németeket, franciákat, spanyolokat és olaszokat is. A banknak jelenleg 87 tagja van, és bár hitelnyújtó képessége is messze elmarad a Világbank, illetve a Valutaalap szintjétől, ám egyre terjeszkedik. A magyar üzlet az első próbálkozás szűkebb működési területén túl.

De nagy a megállapodás jelképes ereje, mert azt jelzi, hogy egyre jobban veszít jelentőségéből a nemzetközi pénzügyi rendszer két pillére, illetve az egész, háború utáni nyugati értékrendszer, amikor a szegénység és válság elleni küzdelemről van szó.

Bernd Lange, az EP Költségvetési Bizottság német szociáldemokrata tagja azt mondja az Orbán-kormánynak nyújtandó hitelről, hogy Kína meg akarja osztani az uniót, a tagok viszont képtelenek egységes álláspontot kialakítani az Indiai-, illetve Csendes-óceán térségével kapcsolatban.

Most az USÁ-tól függ, hogy fennmarad-e a Világbank, a Valutaalap és a Kereskedelmi Világszervezet, vagy esetleg új intézmények váltják fel azokat. A két nagy amerikai párt abban egyetért, hogy Kína fenyegetést jelent az ország számára. Ám Lange viszont azt mondja, hiba volna, ha Pekinget kirekesztenék a nemzetközi pénzügyi együttműködésből, mert akkor nem vonatkoznának rá az egységes szabályok, márpedig a kínai kivitel óriási. Kérdés azonban, hogy ezért mekkora árat kér az ázsiai nagyhatalom. Az olyan látványos sikerek, mint a magyar hitel, aligha a kínaiak megegyezési hajlandóságot erősítik benne.

 

2021. október 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország összefog egy sor haramia országot és együtt játsszák ki a szankciókat

A szankció körüli küzdelemben két dolog rajzolódik ki: az egyik az, hogy az oroszok még mindig >

Tovább

Meloni újrapozícionálja az európai szélsőjobbot

Beállt ugyanis az EU mögé és megtagadta az Olaszország Fivéreinek újfasiszta gyökereit, ám ettől még változatlanul >

Tovább

Oroszország ismételt kudarcai

Egy neves amerikai szakértő szerint Oroszország most ugyanazokat a stratégiai hibákat követi el Ukrajna keleti részén, >

Tovább

Ismét telítődik a balkáni útvonal

Az újságíró találkozott olyan kárvallottal, akit magyar határőrkutya harapott meg. De ennél sűrűbben esik meg, hogy >

Tovább

Miben tévedett az Amnesty International Ukrajnában?

Az Amnesty International központja úgy viselkedett a nagy vihart kavaró Ukrajna-jelentés kapcsán, mint egy elefánt a >

Tovább

Sokat akar a szarka

Ezt írja a kínai elnökről a jeles Ázsia szakértőnek számító volt ausztrál miniszterelnök, hozzátéve, hogy Hszi >

Tovább

Baráti látogató

A texasi útja sem volt másra jó, a magyar kormányfő itt is vabankot játszott annak reményében, >

Tovább

Az orosz medve megtalálta a magyar sakált

Orbánhoz húznak a kárpátaljai magyarok és már csak ezért sincs túl nagy kedvük harcolni a háborúban, >

Tovább

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább