2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Kamu a magyar kilépési szándék?

Kamu a magyar kilépési szándék?

De mivel választások jönnek, az egész palávert magyarázhatják belpolitikai megfontolások. Hegedűs úgy véli: csupán próbaléggömbről van szó, hogy mérjék a közvéleményt, meddig mehet el a hatalom a szervezettel szembeni viszályban, illetve hogy növelni igyekszik ily módon hazai népszerűségét. Hozzátette: a cél nagyon is tudatosan az, hogy az EU az emberek fejében úgy jelenjék meg, mint amihez kellemetlen témák tapadnak. Olyanok, amelyek megosztják a magyar társadalmat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Yahoo/AP

 

A hírügynökség nem tudja eldönteni, nem csupán blöff-e a magyar és a lengyel uniós kilépés ötlete, de tény, hogy hivatalos szinten egyre több szó esik róla. A két ország 17 évvel a csatlakozás után ott tart, hogy az EU kénytelen egyre több erőfeszítést tenni a demokratikus visszarendeződés lefékezésére, miközben a két, jobboldali-populista kormány egyes képviselői a korábbi szovjet elnyomókhoz hasonlítják a szervezetet.

Nem világos, hogy az ilyen megnyilvánulások mögött mennyire húzódik meg tényleges szándék, illetve nem csupán tárgyalási taktikáról van-e szó a Brüsszellel zajló szkanderban. Hiszen mind Budapest, mind Varsó óriási összegeket markol fel a közös kasszából és a lakosság túlnyomó többsége pártolja a tagságot. Ám a retorika mégis felerősödött, miután a Bizottság pénzügyi szankciókat irányzott elő a demokratikus normák kikényszerítésére.

Megszületett a jogállami mechanizmus is, amit úgy tekintenek, hogy a magyar és a lengyel vezetés ellen irányul, miután mindkettőt gyakran vádolják azzal, hogy lebontja az igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtó szabadságát, továbbá korlátozza a kisebbségek és a migránsok jogait. Orbán politikai és ideológiai fegyvernek minősítette, hogy a támogatások folyósítását a közös elvek alkalmazásától tegyék függővé. Szerinte csupán zsarolni igyekeznek ily módon az országot, amiért elutasítja a bevándorlást.

De az EU az újjáépítési alap esetében azért is visszatart alapokat, mert nem kapott elegendő biztosítékot a korrupció ellen, illetve arra, hogy nem sérül a bíróságok önállósága. Két napja Szijjártó igen kihívóan nyilatkozott, azt hangoztatta, hogy a pénzügyi megtorló lépések nem tudják irányváltásra késztetni az Orbán-kabinetet.

Viszont mivel már Varga Mihály is szóba hozta a távozást, az ellenzék nem tartja kizártnak, hogy tényleg erre készül a hatalom. Cseh Katalin gyalázatosnak nevezi, hogy a Fidesz nyíltan a kiválás megfontolására szólít fel, amikor az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejleménye, hogy az ország visszatért Európába.

Ezzel szemben Hegedűs Dániel, a Német Marshall-alapítvány szakértője szerint az ilyen megnyilatkozások csupán aduként szolgálnak, nehogy tényleg elvesszen a brüsszeli források egy része. A jelszó az: ha nem segítetek, akkor tudunk mi még több kellemetlenséget is okozni. (Bár a minap Orbán a közrádióban kijelentette, hogy utolsó erejükig védeni fogják az uniót.)

De mivel választások jönnek, az egész palávert magyarázhatják belpolitikai megfontolások. Hegedűs úgy véli: csupán próbaléggömbről van szó, hogy mérjék a közvéleményt, meddig mehet el a hatalom a szervezettel szembeni viszályban, illetve hogy növelni igyekszik ily módon hazai népszerűségét. Hozzátette: a cél nagyon is tudatosan az, hogy az EU az emberek fejében úgy jelenjék meg, mint amihez kellemetlen témák tapadnak. Olyanok, amelyek megosztják a magyar társadalmat. 

 

Washington Post

 

Pár évvel ezelőtt szakmányban jelentek meg elemzések a világsajtóban, ezek egytől egyik a balközép pártokat temették, de most mintha fordulna a szél. Igaz, ami igaz, korábban ugyanazoktól a bajoktól szenvedtek, beleértve az egykor bivalyerős német szociáldemokratákat. Az volt a vád ellenük, hogy elszakadtak egykori bázisuktól, a munkásosztálytól, beálltak a neoliberális megszorítási politika és a fokozódó egyenlőtlenségek mögé. Nagyon úgy nézett ki, hogy az egyre törékenyebb háború utáni rendet képviselték, és hogy elsöprik őket a globalizáció után fellepő törésvonalak, a pénzügyi és politikai válságok.

Ám jelenleg a demokrata Biden lakja a Fehér Házat, és meglepő módon az SPD vezet a mai németországi választások előtt. Constanze Stelzenmüller, a Brookings Intézettől részben azzal magyarázza a jelenséget, hogy járvány a németeknél sokak számára azt bizonyította: szükség van a kormányra, de ugyanebbe az irányba tolja őket az éghajlatváltozás is. Ugyanakkor visszaszorultak a migráció miatt félelmek.

Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem politológusa arra emlékeztet, hogy a jobboldal általában akkor teljesít remekül, amikor az identitás, vagy a beözönlő hordák „szociokulturális” kérdései vetődnek fel. De megállt a szélsőjobbos populisták nyomulása, már ha nem fordult meg. Az ilyen kormányok egyre kevésbé népszerűek a magyaroknál, lengyeleknél, szlovénoknál, erősödik velük szemben az ellenzék.

Az elemző ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy még nem lehet általánosnak nevezni a baloldal visszatérését. Mert jól áll pl. Németországban és Norvégiában, viszont továbbra sincs sehol sem a franciáknál és a hollandoknál.

 

Der Standard

 

Az észak-macedón kormányfő bízik abban, hogy Magyarország előbb-utóbb kiadja Szkopjénak Gruevszkit, az ország volt miniszterelnökét, aki éppen az orbáni diplomácia segítségével szökött meg a jogerős büntetés elől. Zaev hangsúlyozta, nem szeretné túlzottan bírálni a magyar vezetést, mert az nagyban pártolja a nyugat-balkáni állam fő törekvését, az uniós, illetve NATO-belépését, ám itt figyelembe kell venni a nemzetközi jogot, azzal együtt, hogy minden hatalom maga döntheti el, kinek az menedéket. Ám reméli, hogy a jogállami vita során a Fidesz felülvizsgálja álláspontját ebben a kérdésben is.

A politikus az interjú további részében igencsak nehezményezte, hogy az észak-macedónok sorra teljesítik a tagság feltételeit, hat és fél év után azonban még mindig nem kezdődtek meg az érdemi felvételi tárgyalások. Pedig megreformálják az igazságszolgáltatást, megoldották a névvitát a görögökkel, véget vetettek a grasszáló nacionalizmusnak. Az albán kisebbség immár hivatalosan is használhatja saját nyelvét az államigazgatásban. Legutóbb azonban a bolgárok feküdtek keresztbe, de Zaev optimista, mármint hogy ez az akadály is elhárul még az év vége előtt, hiszen addig remélhetőleg lesz új kormány, valamint elnök is Szófiában és a következő vezetés meghozza a megfelelő döntést.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha az unió nem hajlandó előre lépni, akkor ugrásra készen állnak a kínaiak és az oroszok a térségben, márpedig ők nem okvetlenül az európai értékeket testesítik meg.

 

Guardian

 

Jogvédő szervezetek ismét azt követelik, hogy a Fox TV adjon túl Tucker Carlsonon, Orbán Viktor nagy barátján, mivel a szélsőséges műsorvezető nem hajlandó feladni a nagy lakosságcsere elméletét, márpedig az az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League, illetve az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa szerint fasiszta ideológia.

A televíziós személyiség, akinek esti showját átlag jó három millióan nézik, nem először kerül bajba nézetei miatt, de korábban a csatorna vezetése megvédte. Most azzal verte ki a biztosítékot, hogy egy rádióbeszélgetés vendégeként felvetette: a Biden-kormányzat próbálja megváltoztatni az ország faji összetételét, ezért hoz be nagy számban embereket távoli államokból, akik utána a hatalomnak engedelmeskednek.

Az ADL szerint ez a nézet mérgező, zsidóellenes és idegengyűlölő, Carlson visszaél azzal, hogy ennyi emberhez beszélhet a műsorán keresztül. Egyértelműen fehér nacionalista álláspontra helyezkedik.

Az érintett első nyilvános reakciója az volt, hogy kapják be! Majd azzal vádolta meg az ADL-t hogy annak vezetője a Demokrata Párt szolgálatában áll. Továbbá megismételte, hogy az elnök igyekszik megváltoztatni a nemzet összetételét, mert azon van, hogy minél többen szavazzanak rá. Azaz itt nem faji, hanem választási kérdésről van szó és annak semmi köze az antiszemitizmushoz. Ennek bizonyítására lejátszott egy részletet Biden egyik beszédéből, bár szakemberek már bizonyították, hogy a felvételt meghamisították. Ő ennek ellenére azt állította, hogy amit a politikus hirdet, az a gyakorlatilag a német nácik eugenikája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021. szeptember 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Áll a bál a volt szocialista országokban, és pont a legrosszabbkor

Így látja a helyzetet Ian Bremmer, az Eurázsia csoport nevű amerikai kockázatelemző intézet vezetője. Merthogy a >

Tovább

Guardian: hová vezet a magyar futballhuligánok randalírozása

A Carpathian Brigade, amely egykor a Fidesz gyámkodásával jött létre, ma már szinte megfékezhetetlen, és rettenetes >

Tovább

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi >

Tovább

Angol lapok a magyar ultrákról

Ocsmány csetepaté helyszíne volt a Wembley, miután magyar szurkolók nekimentek az angol rendőröknek. A hazai csapat >

Tovább

Készül a londoni rendőrség a magyar ultrák miatt

Fokozott készültséget rendelt el a londoni rendőrség a Wembley Stadion környékén a ma esti brit-magyar előtt, >

Tovább

A Bizottság megindul a magyar kormány ellen

Ezért még ebben a hónapban beélesíti a jogállami eljárást. Azaz nem várja be az Európai Bíróság >

Tovább

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak

A cseh választás kimenetele jó hír a demokratikus Európának. Ugyan korai volna azt állítani, hogy a >

Tovább

Babiš súlyos vereség a populisták számára

Úgy hogy most valószínűleg fő Orbán Viktor, az illiberális demokrácia önjelölt zászlóvivőjének a feje, mivel a >

Tovább

Economist: Az uniónak nem szabad feladnia a bővitést

Éppen a felvétel reményével tudná leginkább megfelelő irányba terelni a jelentkezőket, ám e pillanatban minden érdekelt >

Tovább

Az EU számára eljött az igazság pillanata

Éppen eleget halogatta a dolgot az eltelt években, miközben a nacionalista magyar és lengyel vezetés kikezdte >

Tovább

Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

És ha az ország jelenlegi urainak legprivátabb érdekei úgy kívánják (példáiul, ha a bőrüket kell menteniük), >

Tovább

Varsó veheti a kalapját

A lengyel Alkotmánybíróság ítélete egy lépéssel közelebb vitte az országot a kilépéshez. Azaz Varsó követheti a >

Tovább