2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Kurz megalkuvás politikája

Kurz megalkuvás politikája

Paul Lendvai ki van akadva azon, hogy az osztrák kancellár és külügyminisztere több megértést sürget a magyar és a lengyel kormány számára a jogállami vitában. Az elemző szerint a két vélemény döbbenetet és tiltakozásokat váltott ki, emellett a polgárok nyugodtan felháborodhatnak, ha azt látják, hogy az adójukból stabilan tekintélyuralmi, azon felül módfelett korrupt rendszereket finanszíroznak. Hiszen az EP, a Bizottság, az Európai Bíróság, illetve Ügyészség számtalan jelentése állapította már meg, hogy a két országban aláássák a jogállamot, korlátozzák a véleményszabadságot, ugyanakkor grasszál a korrupció. Hasonló szelek fújnak Szlovéniában, valamint a tagságra áhítozó Szerbiában is. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Guardian

 

Mészáros Lőrinc szóvivője azt közölte a legújabb lehallgatási botrány kapcsán, hogy ők nem foglalkoznak sem Németh Dániellel, sem más lesifotóssal. A kormány ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni, miután kiderült, hogy a nyár közepén valakik kétszer is az újságíró telefonjára telepítették az izraeli kémprogramot, amelyet elvileg csak kormányok vehetnek meg az NSO-tól. Ráadásul mind a két okos készülékét célba vették. Ezt visszaigazolta az egész világra kiterjedő ügy feltárásában élenjáró szerepet vállaló kanadai Citizen Lab, illetve az Amnesty International vizsgálata.

Németh nem verte nagydobra, de azt igyekezett dokumentálni, hogy milyen luxusban él a magyar politikai-gazdasági elit. Legutóbb Mészáros Lőrinc nyomába szegődött, aki Orbán hatalomra kerülése óta egész vállalatbirodalmat épített ki és gyakran nyer el igen jól fizető kormányzati megbízásokat. A miniszterelnök többször is visszautasította, hogy nyilatkozzon gyerekkori jó barátja üstökösszerű meggazdagodásáról.

De hogy ki áll a legújabb megfigyelési ügy miatt, azt egyelőre nem lehet tudni. Ám az egész sztori miatt brüsszeli vizsgálat fenyegeti a szélsőjobbos magyar kormányt, hiszen arról van szó, hogy az eszközt törvénytelenül újságírók, médiatulajdonosok és ellenzékiek ellen használták fel. A lap emlékezetet arra, hogy Varga Judit szerint ilyen eszközökre minden országban szükség van. Az Orbán-kabinet ugyanakkor nem tagadta, hogy igénybe veszi a Pegasust, sem pedig azt, hogy azokra szállt rá, akiknek a neve az ügyben nyilvánosságra került.

 

Die Presse

 

Az unió költségvetési biztosa kijelentette, hogy a Bizottság nem zsarolja Magyarországot és Lengyelországot – a korrupciót igyekszik legyűrni. Az osztrák Hahn, aki korábban hazájában agrárminiszter volt, hozzátette, hogy minden tagállammal szemben hasonlóképpen járnak el, ha ott felmerülnek ilyen gondok a félévenként esedékes felmérés során. Ez a módszer 10 éve van érvényben, csak most már vonatkozik az újjáépítési alapra is. De nem arról van szó, hogy visszatartják a pénzt - a megfelelő biztosítékokat igyekeznek megkapni, nehogy visszaélések fordulhassanak elő a felhasználás során. Mint mondta, főleg Magyarország esetében igyekeznek kiküszöbölni ezt a veszélyt.

Ehhez járul immár az új jogállami mechanizmus, ami azt jelenti, hogy már a gyanú esetén fel lehet lépni a szóban forgó kormányok ellen. Megerősítette, hogy a következő hetekben fejlemények várhatóak ez ügyben, így Budapest és Varsó ellen.

A politikus aggasztónak nevezte ugyanakkor, hogy Magyarország és Lengyelország kétségbe vonja az uniós jog elsőbbségét, hiszen a belépéskor mindkettő elfogadta ezt az alapfeltételt. Ezzel együtt úgy gondolja, hogy annak idején helyes volt felvenni a tízeket, mert különben félő volna, hogy nem egy közülük már elhagyta volna az alkotmányos jogrendet. De most tenni kell a jogállam fennmaradásáért és ezt szolgálja a jogállami mechanizmus is.

Hahn kitért továbbá arra, hogy Kína túlfeszítette a húrt, mert úgy ad hitelt Közép- és Kelet-Európában – már, ha ad -, hogy nincs tekintettel a környezetvédelmi előírásokra, valamint a kölcsönnyújtás általános szabályaira. Emellett a kivitelezéssel a saját vállalatait és embereit bízza meg, ami aligha előnyös a vevő országok szempontjából. 

 

Der Standard

 

Paul Lendvai ki van akadva azon, hogy az osztrák kancellár és külügyminisztere több megértést sürget a magyar és a lengyel kormány számára a jogállami vitában. Az elemző szerint a két vélemény döbbenetet és tiltakozásokat váltott ki, emellett a polgárok nyugodtan felháborodhatnak, ha azt látják, hogy az adójukból stabilan tekintélyuralmi, azon felül módfelett korrupt rendszereket finanszíroznak.

Hiszen az EP, a Bizottság, az Európai Bíróság, illetve Ügyészség számtalan jelentése állapította már meg, hogy a két országban aláássák a jogállamot, korlátozzák a véleményszabadságot, ugyanakkor grasszál a korrupció. Hasonló szelek fújnak Szlovéniában, valamint a tagságra áhítozó Szerbiában is.

A kommentár idéz egy amerikai költőt, aki szerint a Balkánon közkeletű a vélemény, miszerint nincs annál veszélyesebb, mint ha egy politikus elhiszi a saját meséjét. Lendvai egyben emlékeztet egy osztrák szakértő véleményére, tehát hogy a demokrácia és a tekintélyelvűség küzdelmének kimenetele attól függ az EU-ban, képes és hajlandó-e Brüsszel bevetni az összes rendelkezésre álló politikai tőkét a liberális és nyílt társadalom védelmében. Továbbá semmiféle taktikázás nem szelídíti meg autokratákat, és nem győzi meg őket a demokrácia előnyeiről.

 

Die Presse

 

A Fővárosi Bíróság elkaszálta a Vienna Insurance Group keresetét, hogy a holding átvehesse a holland Aegon magyarországi érdekeltségeit, de a vesztes fél fellebbez, mert a magyar üzletág nélkül kútba esik az egész 830 millió eurós üzlet, amely a holland fél 15 vállalatát érinti, így Lengyelországban, Romániában, és Törökországban. Az ügyletet eredetileg a Belügyminisztérium hiúsította meg, ez ellen indított pert a VIG, amely most 30 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Közben pedig folytatja az egyeztetéseket a pénzügyi tárcával. A Bizottság már áldását adta az adásvételre. A magyar piac azért annyira fontos a tranzakcióhoz, mert az Aegon jelenléte itt a legerősebb. Kiterjed a biztosításra, nyugdíjpénztárra, vagyonkezelésre és más szolgáltatásra. Ha sikerülne átverni az ügyletet, akkor az osztrák partner kulcspozíció kerülne a magyar vetélytársakkal szemben. 

 

Independent

 

A legnagyobb brit civil szervezet, amely lassan 20 éve küzd a futballpályákon tapasztalható rasszizmus ellen, úgy látja, hogy az MLSZ ellen hozott legújabb szankció is kevés, noha 200 ezer svájci frankos büntetést idáig nemigen szabtak ki. (Továbbá egy válogatott mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani, sőt, egy másikat is, ha két éven belül hasonló incidens fordul elő a magyar csapat találkozóin.) A Kick It Out (Rúgd Ki) igazgatója szerint az UEFA már korábban elrendelte, hogy távol kell tartani a szurkolókat a nemzeti 11 egy meccsétől, de láthatólag az derült ki, hogy az elmarasztalás nem rettenti el a rajongókat, akik a hónap elején az angolok két színesbőrű játékosát provokálták a Puskás Arénában.

Tony Burnett szerint ily módon napirenden kell tartani azt a javaslatot, miszerint a visszaeső csapatokat ki kell zárni az érintett nemzetközi tornákból. Beszélt arról is, hogy a nemzetközi szövetségeknek magukra kell vállalniuk a labdarúgók védelmét minden diszkriminációval és fizikai fenyegetéssel szemben.

 

2021. szeptember 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Áll a bál a volt szocialista országokban, és pont a legrosszabbkor

Így látja a helyzetet Ian Bremmer, az Eurázsia csoport nevű amerikai kockázatelemző intézet vezetője. Merthogy a >

Tovább

Guardian: hová vezet a magyar futballhuligánok randalírozása

A Carpathian Brigade, amely egykor a Fidesz gyámkodásával jött létre, ma már szinte megfékezhetetlen, és rettenetes >

Tovább

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi >

Tovább

Angol lapok a magyar ultrákról

Ocsmány csetepaté helyszíne volt a Wembley, miután magyar szurkolók nekimentek az angol rendőröknek. A hazai csapat >

Tovább

Készül a londoni rendőrség a magyar ultrák miatt

Fokozott készültséget rendelt el a londoni rendőrség a Wembley Stadion környékén a ma esti brit-magyar előtt, >

Tovább

A Bizottság megindul a magyar kormány ellen

Ezért még ebben a hónapban beélesíti a jogállami eljárást. Azaz nem várja be az Európai Bíróság >

Tovább

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak

A cseh választás kimenetele jó hír a demokratikus Európának. Ugyan korai volna azt állítani, hogy a >

Tovább

Babiš súlyos vereség a populisták számára

Úgy hogy most valószínűleg fő Orbán Viktor, az illiberális demokrácia önjelölt zászlóvivőjének a feje, mivel a >

Tovább

Economist: Az uniónak nem szabad feladnia a bővitést

Éppen a felvétel reményével tudná leginkább megfelelő irányba terelni a jelentkezőket, ám e pillanatban minden érdekelt >

Tovább

Az EU számára eljött az igazság pillanata

Éppen eleget halogatta a dolgot az eltelt években, miközben a nacionalista magyar és lengyel vezetés kikezdte >

Tovább

Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

És ha az ország jelenlegi urainak legprivátabb érdekei úgy kívánják (példáiul, ha a bőrüket kell menteniük), >

Tovább

Varsó veheti a kalapját

A lengyel Alkotmánybíróság ítélete egy lépéssel közelebb vitte az országot a kilépéshez. Azaz Varsó követheti a >

Tovább