2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Még egyszer a pápa budapesti üzeneteiről

Még egyszer a pápa budapesti üzeneteiről

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy nem szokta becsomagolni a véleményét, főként a bevándorlás és az iszlám ügyében. Ezért is volt különösen érdekes kettejük budapesti találkozása – mutat rá a BBC 4 rádió heti összefoglaló műsora. Az összeállításban a brit közszolgálati médium magyarországi tudósítója emlékeztet arra, hogy saját bevallása szerint a miniszterelnök a Szépművészeti Múzeumban arra kérte Ferencet: vigyázzon, nehogy elvesszen a keresztény Magyarország. A látogatás után Kovács Zoltán kirohant a nyugati sajtó ellen, mondván, hogy az álhíreket terjeszt, félreértelmezi a dolgokat és gerjeszti az Orbán-ellenes hangulatot. Csakhogy – jegyzi meg Nick Thorpe – a külföldi újságírók egyszerűen csak szó szerint továbbadták, amit a pápától hallottak. Márpedig a vendég szóba hozta mind a migránsokat, mind a multikulturalizmust, pedig mindkettő szitokszónak számít a mai Magyarországon. Ferenc azonban pozitív értelemben beszélt róluk. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

Az osztrák kancellár több sportszerűséget sürget Magyarország és Lengyelország számára. Kurz szerint a jogállami vitában nem szabad folyton ezt a két országot kipellengérezni, bár az európai alapértékek betartása kulcskérdés az EU jövője szempontjából. Ám egyenlő mércével kell mérni. A politikus az utóbbi években már többször is tett hasonló kijelentéseket. Két éve pl. azt mondta, hogy a Nyugat helyenként még mindig fölényeskedik az új tagokkal szemben, miközben unióellenes vélemények a régi demokráciákban is vannak.

Mostani nyilatkozatát a szociáldemokraták úgy értékelték, hogy a miniszterelnök az emberi jogokról és a jogállamról zajló vitában a tekintélyuralmi magyar és lengyel kormány oldalára áll. Igyekszik ártalmatlannak feltüntetni Budapest és Varsó politikáját, miközben mindkettő szorítja vissza a sajtószabadságot, építi le a demokráciát és támadja az LMBT-közösség jogait. Az SPÖ Európa-ügyi szóvivője úgy fogalmazott, hogy a vélemény mélypontot jelent az osztrák külpolitikában, hiszen korábban a Néppárt is azon a véleményen volt, hogy az európai normákat minden tagnak be kell tartania.

A NEOS ellenzéki párt úgy foglalt állást, hogy Kurz szembemegy sok tagállammal, amely próbálja megőrizni a jogállamot az unión belül.

 

Der Standard

 

Nem szabad, hogy a jogállam ügyében mutatkozó ellentétek folytán egyes országok másodrendű tagnak számítsanak. Erre figyelmeztetett az osztrák diplomácia vezetője, aki szerint Ausztria igen nagy hasznot húzott a keleti bővítésből, így az a stratégiai érdeke, hogy összenőjön a földrész és soha többé ne alakuljon ki új elválasztó vonal az egykori Vasfüggöny helyén. Szerinte az egyesülési folyamat akkor zárul le, ha a volt Jugoszlávia minden tagköztársasága bekerül az EU-ba. Schallenberg hozzátette, hogy az unió sokkal jobb állapotban van, mint ahogy azt sokan gondolják, amit bizonyít pl. a vakcina közös beszerzése.

A politikus, akiről az újság azt írja, hogy korábban józan és visszafogott álláspontot képviselt a menekültkérdésben, most kifejtette, hogy Afganisztánból csak azokat szabad befogadni, akik korábban segítettek Ausztriának a terepen, másokat azonban nem. Mint mondta, ez a vélemény cseppet sem populista, ő meggyőződéssel vallja.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a tálib rendszer biztonságos menedék és fészek lehet a nemzetközi terrorizmusnak, illetve a szélsőségnek, sőt mindkettőt exportálhatja. Ezért a világnak el kell érnie, nehogy az ország biztonságpolitikai szempontból fekete lyuk legyen, mert az egész régiót magával ránthatja.

Kitért arra is, hogy még egy pár tucat osztrák állampolgár lehet afgán földön, őket a szárazföldön keresztül próbálják kimenekíteni, ami persze kockázatos. E célból válságtörzset állítottak fel Iszlamabadban és Teheránban, és ennek már vannak eredményei. A tálib hatalomátvétel óta 217 osztrákok hoztak ki.

 

BBC

 

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy nem szokta becsomagolni a véleményét, főként a bevándorlás és az iszlám ügyében. Ezért is volt különösen érdekes kettejük budapesti találkozása – mutat rá a BBC 4 rádió heti összefoglaló műsora. Az összeállításban a brit közszolgálati médium magyarországi tudósítója emlékeztet arra, hogy saját bevallása szerint a miniszterelnök a Szépművészeti Múzeumban arra kérte Ferencet: vigyázzon, nehogy elvesszen a keresztény Magyarország.

Ám a jelek szerint egyvalami azért máris eltűnőben van, nevezetesen az, hogy a miniszterelnök kezéből kicsúszni látszik eddigi legveszélyesebb fegyvere, az ti., hogy mindig felvázolt valamilyen veszélyt: a kommunizmust, a liberalizmust vagy éppen a feltételezett muzulmán migránshordákat, amitől neki kell megvédeni az országot.

Ám a katolikus egyházfő a hit védelmezőjeként nem látja az orbáni démonokat, miközben a magyar vezető a kereszténység lovagjának tünteti fel magát. Így amikor hat éve Orbán kerítést épített, a Szentatya magával vitt három szír muszlim családot a hírhedt leszboszi menekülttáborból.

Budapesten elbeszélt Orbán mellett. A fő üzenete az volt, hogy a vallásos érzület az éltető vért jelenti a magyar nemzet számára, de a kereszt azt is jelenti, hogy nyújtsuk ki a kezünket másoknak, ami finom utalás volt a magyar menedékpolitikára.

A látogatás után Kovács Zoltán kirohant a nyugati sajtó ellen, mondván, hogy az álhíreket terjeszt, félreértelmezi a dolgokat és gerjeszti az Orbán-ellenes hangulatot. Csakhogy – jegyzi meg Nick Thorpe – a külföldi újságírók egyszerűen csak szó szerint továbbadták, amit a pápától hallottak.

Márpedig a vendég szóba hozta mind a migránsokat, mind a multikulturalizmust, pedig mindkettő szitokszónak számít a mai Magyarországon. Ferenc azonban pozitív értelemben beszélt róluk.

 

2021. szeptember 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Áll a bál a volt szocialista országokban, és pont a legrosszabbkor

Így látja a helyzetet Ian Bremmer, az Eurázsia csoport nevű amerikai kockázatelemző intézet vezetője. Merthogy a >

Tovább

Guardian: hová vezet a magyar futballhuligánok randalírozása

A Carpathian Brigade, amely egykor a Fidesz gyámkodásával jött létre, ma már szinte megfékezhetetlen, és rettenetes >

Tovább

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi >

Tovább

Angol lapok a magyar ultrákról

Ocsmány csetepaté helyszíne volt a Wembley, miután magyar szurkolók nekimentek az angol rendőröknek. A hazai csapat >

Tovább

Készül a londoni rendőrség a magyar ultrák miatt

Fokozott készültséget rendelt el a londoni rendőrség a Wembley Stadion környékén a ma esti brit-magyar előtt, >

Tovább

A Bizottság megindul a magyar kormány ellen

Ezért még ebben a hónapban beélesíti a jogállami eljárást. Azaz nem várja be az Európai Bíróság >

Tovább

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak

A cseh választás kimenetele jó hír a demokratikus Európának. Ugyan korai volna azt állítani, hogy a >

Tovább

Babiš súlyos vereség a populisták számára

Úgy hogy most valószínűleg fő Orbán Viktor, az illiberális demokrácia önjelölt zászlóvivőjének a feje, mivel a >

Tovább

Economist: Az uniónak nem szabad feladnia a bővitést

Éppen a felvétel reményével tudná leginkább megfelelő irányba terelni a jelentkezőket, ám e pillanatban minden érdekelt >

Tovább

Az EU számára eljött az igazság pillanata

Éppen eleget halogatta a dolgot az eltelt években, miközben a nacionalista magyar és lengyel vezetés kikezdte >

Tovább

Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

És ha az ország jelenlegi urainak legprivátabb érdekei úgy kívánják (példáiul, ha a bőrüket kell menteniük), >

Tovább

Varsó veheti a kalapját

A lengyel Alkotmánybíróság ítélete egy lépéssel közelebb vitte az országot a kilépéshez. Azaz Varsó követheti a >

Tovább