2021. szeptember 20. hétfő
Ma Friderika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A legfőbb kérdés: a pápa mennyire megy neki Orbánnak

A legfőbb kérdés: a pápa mennyire megy neki Orbánnak

Az ilyen találkozók persze zárt ajtók mögött zajlanak, de utána a Vatikán általában rövid értékelést ad ki róluk. Stefano Bottoni, magyar-olasz történész úgy ítéli meg, hogy az Orbán-kormány megkönnyebbült, miután nagy zavart okozott volna, ha a pápa nem látogat el Budapestre. A politikus, aki folyamatosan méri a közvéleményt, tudja, hogy minden katolikus voksára szüksége lesz jövőre. A szakértő szerint Orbán számára pont elég, hogy jövő tavaszig mutogathatja majd a találkozóról készülő képeket. Az ő szemében ennyi Ferenc szerepe. Pont úgy, ahogy azt Merkellel csinálta a határnyitás 30. évfordulóján. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Post

 

Magyarországra készül a pápa és ott politikai ellenpontjával találkozik. Hogy kettejük felfogása mennyire különbözik fontos kérdésekben, annak igazolására a lap felsorolja, hogy amikor Magyarország hat éve befejezte a kerítés építését, Ferenc arra figyelmeztetett, hogy aki falakat emel, az nem keresztény. Egy évvel később az egyházfő Rómában letérdelt, hogy megmossa migránsok lábát, a magyar vezető egyidejűleg közbiztonsági, illetve terrorveszélyt látott minden egyes menekültben.

Legutóbb pedig, miközben még jobban épült le a magyar demokrácia, benne a szabad sajtó elhallgattatásával és az igazságszolgáltatás átpolitizálásával, Orbán pedig részben antiszemita lózungokkal ismét nyert, a Szentatya kijelentette, hogy óvakodni kell a nacionalizmustól, továbbá, hogy manapság bizonyos beszédek arra emlékeztetnek, amit Hitler mondott még 1934-ben.

Ily módon a rövid út fontosabb, mint ahogy az az időtartamából következne. A legfőbb kérdés, hogy a vendég mennyire megy neki Orbánnak, aki igen sikeresen tünteti fel magát az európai keresztény identitás védelmezőjének. Az ilyen találkozók persze zárt ajtók mögött zajlanak, de utána a Vatikán általában rövid értékelést ad ki róluk.

Stefano Bottoni, magyar-olasz történész úgy ítéli meg, hogy az Orbán-kormány megkönnyebbült, miután nagy zavart okozott volna, ha a pápa nem látogat el Budapestre. A politikus, aki folyamatosan méri a közvéleményt, tudja, hogy minden katolikus voksára szüksége lesz jövőre. A szakértő szerint Orbán számára pont elég, hogy jövő tavaszig mutogathatja majd a találkozóról készülő képeket. Az ő szemében ennyi Ferenc szerepe. Pont úgy, ahogy azt Merkellel csinálta a határnyitás 30. évfordulóján.

Viszont fontos téma lesz a migráció, amit a magyar vezető méregnek nevezett. Gyakorlatilag lezárta az országot az újonnan érkező illegális menekültek előtt. Magyarország tavaly mindössze 115 kérelmezőt fogadott be, Németország 122 ezret.

 

Le Figaro

 

A pápa sakkban akarja tartani Orbán Viktort a budapesti átutazással, mert kifejezésre kívánja juttatni, hogy a migráció ügyében nem ért egyet a magyar politikával. A Vatikán még soha nem sértett meg ilyen mértékben egy megválasztott kormányfőt, amikor gyakorlatilag megtagadta, hogy állami rangra emeljék a látogatást, és pár óra múltán már tovább is megy Pozsonyba.

Ferenc ily módon figyelmen kívül hagyta a saját diplomáciája figyelmeztetését, hogy nem lehet megsérteni egy 10 milliós országot, ahol a lakosság 62 %-át megkeresztelték. Még kevésbé lehet megtenni ezt a helyi egyházzal szemben, amikor Mindszenty nevének csupán az említése azonnal tiszteletet parancsol. Ráadásul a Püspöki Konferencia által összeállított program igen nívós.

A gond ott van, hogy már nem egészen hat hónap van hátra a választásig és Róma attól fél, bár nem mondja ki hangosan, hogy a pápa eszközként szolgálhat egy olyan politikához, amivel nem ért egyet. Az út egy éve lett volna, de közbeszólt a járvány.

Ennélfogva nem lehet semmi lényegeset várni a találkozótól, amely reggel háromnegyed 9-kor kezdődik és részt vesz rajta Áder János, valamint Pietro Parolin vatikáni államtitkár, valamint a külügyek felelőse, Paul Richard Gallagher. Az esemény nem egészen 30 percig tart és teljesen protokolláris jellegű. Beleértve a fotózkodást és az ajándékok átadását. Egyébként pedig ilyenkor az a szokás, hogy a pápa mellett az államfő szólal meg.

A lap emlékeztet arra, hogy Parolin, aki rangban egy szinten van Orbánnal, pár napja a bledi fórumon összecsapott a magyar vezetővel. Bebizonyosodott, hogy a migráció kérdésében ennél jobban már nem is térhetne el az álláspontjuk. A magyar kormányhű sajtó gyakran sértegeti a Ferencet, aki mindenképpen elutasítja Orbán politikáját és ettől jól érzi magát.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A pápa nem akarja, hogy Orbán Viktor tőkét kovácsolhasson a budapesti útból. Az elején még az sem volt biztos, hogy találkoznak, mivel sokszor ütközik a Vatikán és Magyarország véleménye a migráció és a kisebbségekkel szembeni bánásmód kapcsán. A populista és nacionalista kormányfő számára az egyházfő túl liberális.

A helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban Ferenc az Eucharisztikus Világkongresszus részvevői és a magyar zsidó közösség képviselői előtt mond beszédet, utána következik a záró mise. Úgy hogy nincs többről szó, mint villámlátogatásról, habár a miniszterelnök így is hatalmas megtiszteltetést emleget.

A pápa gépe reggel 6-kor indul, majd 14,40-kor megy tovább Pozsonyba. Vagyis nem alszik Budapesten. Szakértők szerint azért nem, mert nem szeretné, hogy ha Orbán politikai célokra aknázhatná ki a vendégséget. Viszont rejtélyes, hogy a pápa miért marad három napig Szlovákiában benne 4 megállóval.

 

Bloomberg

 

Szijjártó Péter bejelentette, hogy kormány akkor sem vonja vissza a nemrégiben hozott LMBT-törvényt, ha nem kap pénzt az EU újjáépítési alapjából. Pedig az a Bizottság szerint is hátrányos megkülönböztetést tartalmaz a szexuális kisebbségekkel szemben. A miniszter azt bizonygatta, hogy Magyarország már a nyáron eljuttatta a tervet Brüsszelbe, mármint hogy mire akarja fordítani a milliárdokat, ám az unió halogatja a jóváhagyást, miután napvilágot látott az új jogszabály, amely a hatalom szerint csakis a gyermekek védelmét szolgálja a meleg tartalmakkal szemben. Ezzel szemben a szervezet végrehajtó testülete azt mondja: a kérdés azért van továbbra is függőben, mert a magyar fél nem irányzott elő megfelelő intézkedéseket, nehogy a támogatás egy része eltűnjön ilyen-olyan csatornákon.

 

Die Welt

 

Donald Tusk szerint a lengyel kormány gyorsabban kiléptetheti az országot az unióból, mint ahogyan azt sokan képzelik. Merthogy a jelenlegi kampány könnyen kicsúszhat a hatalom kezéből. Az ellenzék vezetője azután nyilatkozott, hogy a PiS frakcióvezetője arról beszélt a hagyományos karpaczi gazdasági fórumon: meddig lehet még elmenni, hogy az EU elfogadható legyen Varsó számára. Így végig kell venni drasztikus lépéseket is. A kormány szóvivője erre válaszul jelezte, hogy nincs tervben a Polexit. Egyébiránt a jobboldali-nacionalista Orbán a lengyelek oldalára állt a vitában.

 

FAZ

 

A lengyel miniszterelnök zsákutcának tartja a szorosabb integrációt. Az újságnak adott nyilatkozatban Morawiecki kijelentette, hogy az EU csak akkor lehet befolyásos, ha erős nemzetállamokra épül. Mert tisztelni kell a hagyományokat és a kultúrákat, de ez nem zárja ki a szoros gazdasági együttműködést, valamint a közös hadsereget.

A politikus úgy véli, hogy a Fegyelmi Kamara ügyében a Bizottság beleüti az orrát az Európai Bíróság dolgába. Egyébként pedig a lengyel Legfelső Bíróságra tartozik, hogy mit csinál az EUB döntése nyomán, amely a vitatott testület feloszlatását mondta ki. Mindazonáltal ehhez végig kell csinálni a parlamenti folyamatot, már a következő hetekben, hónapokban. Morawiecki szerint azonban mindenképpen szükség van a reformra az igazságszolgáltatásban, hogy felszámolják a kommunista örökséget. Illetve hogy a bírákat is felelősségre vonhassák szükség esetén.

A miniszterelnök kifejtette, hogy nem lehet semmiféle összefüggés a bíróságok átalakítása és a gazdasági segélyalapból előirányzott pénzek folyósítása között. Ezért Varsó azt várja, hogy a Bizottság néhány héten belül rábólintson a tervre.

Bejelentette, hogy a médiahatóság engedélyezi az amerikai kézben lévő TVN24 független hírcsatorna működését, akkor is, ha két héten belül nem sikerül meghosszabbítani a sugárzási engedélyt. De azt nem engedi meg az ország, hogy kívülről szóljanak bele a szabályozásba.

 

Deutsche Welle

 

A távozó német kancellár ma búcsúlátogatást tesz Varsóban, ám Duda elnök nem talált rá módot, hogy találkozzon vele, inkább egy vidéki megemlékezésen vesz részt. De hát a kétoldalú együttműködés ugyan a gazdaságban kitűnően alakul, politikailag viszont egyre jobban távolodik egymástól a két ország.

A vendég viszont nem tehette meg, hogy kosarat ad Lengyelországnak, hiszen már elment Washingtonba, Moszkvába és Kijevbe, a jövő héten pedig Belgrádot, Tiranát és Párizst ejti útba. Azaz hatalmas sértés lett volna, ha kihagyja a lengyel fővárost, de a látogatás körülményei pontosan tükrözik, milyen problémás az államközi viszony. Tele van feszültséggel és félreértésekkel. A napirendet a múlt és nem a jövő határozza meg, ideértve, hogy a lengyel kormány egyes képviselői ismét nyíltan háborús jóvátételt követelnek.

Kai-Olaf Lang a Tudomány és Politika Alapítványtól úgy jellemi az utóbbi 16 évet, hogy az a nagy remények és elmulasztott esélyek időszaka volt. A politikai ellentétek miatt hatalmas a kölcsönös csalódás. A liberális német menedékpolitika és az Északi Áramlat 2 csak még jobban belezavart a dolgokba. Hogy a helyzet nem rosszabb, azt a szakértő Merkelnek tulajdonítja, mert nem hagyta még jobban elfajulni a vitát. De minden kiábrándulás ellenére Berlinben az az alapvetés, hogy Lengyelországot nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A kormányfő pontosan tudta, hogy Varsóra alapvető szükség van, ezért nem engedte magát provokálni. Ezzel szemben Piotr Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács varsói irodavezetője hibásnak tartja a politikus felfogását. Úgy véli, hogy Merkel félt a konfliktustól Magyarországgal és Lengyelországgal, ezért túl keveset tett, hogy kipécézze a jogállam megsértését a két országban. A visszafogottság azonban nem hozott semmiféle eredményt, sőt csak rontott a dolgokon. Ráadásul a németellenes retorika a Jog és Igazságosság alapvonása.

 

Der Standard

 

A kommentár nyugtalanítónak tekinti, hogy Európa hosszabb távon a tekintélyelvűség felé halad. A földrészen a liberálisok persze mondhatják azt, amit amerikai társaik a szeptember 11-i támadás évfordulóján, hogy ti. nem a muzulmán terroristák fenyegetik igazából a demokráciát, hanem a jelentős jobbra tolódás, amibe a tengerentúlon beletartozik, hogy a republikánusok egyértelműen elcsúsztak az autokrácia felé.

Az öreg kontinensen is sokan vélhetik úgy, hogy a bevándorlás a legfőbb gond, csak éppen a tényleges nagy baj az, hogy annak nyomán jön fel az autoriter irányzat. Magyarország, Lengyelország és Szlovénia ugyan az EU tagja, de igazából már nem is lehet jogállamszámba venni. A szélsőjobbos pártok tábora jelentős szinte az összes nyugati országban. Egyes konzervatív tömörülések, mint az Osztrák Néppárt és a brit toryk, már nemigen különböznek a szélsőségesektől.

Nem szabad persze alábecsülni a terrorizmust és az iszlám kihívást, de egyiken sem lehet látványpolitizálással úrrá lenni. Az „európai életmód”, amire az osztrák kancellár oly gyakran hivatkozik, amikor az illegális migráció ellen fellépés szükségességét hangoztatja, magában foglalja a jogállamot és a liberális demokráciát.

 

 

 

2021. szeptember 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Még egyszer a pápa budapesti üzeneteiről

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy >

Tovább

Karácsony arra készül, hogy megzavarja Orbán köreit

Az ellenzék pedig felismerte, hogy azt kell csinálnia, mit a klasszikus antifasiszta küzdelemben szokás: népfrontot hozott >

Tovább

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok >

Tovább

A pápa szembe megy az európai félelmekkel

Azt üzente a földrész vezetőinek, hogy bátornak és kreatívnak kell lenni. Az emlékezetbe persze beivódott, amit >

Tovább

A jövő vasárnapi német választásoktól Európa sorsa is függ

Ezt írja Timothy Garton Ash a Guardianben. Megállapítja, hogy az új koalíciónak, amely alighanem három párti >

Tovább

A kereszt nem zászló, amelyet politikai célból lengethetnek

Erre emlékeztetett szlovákiai  tartózkodása 2. napján a pápa és a lap szerint a kemény hangú üzenet >

Tovább

Erkölcsi intelem a magyar autokratának

A látogatás időtartamát pedig olyan rövidre szabták, hogy az arculcsapással ér fel Orbán számára. Hogy a >

Tovább

Ferenc pápa megtalálta a módját, hogy üzenjen

A New York Times tudósítása Budapestről kitér arra, hogy Magyarországon jövőre fontos választások lesznek, Orbán erre >

Tovább

Az életünk lassan már kicsordul

Az Európai Unió válaszúton áll. Az elmúlt negyedszázad hozott gazdasági felzárkózást Kelet-Európában a Nyugathoz, de nem >

Tovább

Szűk ösvényen egyensúlyoz a pápa...

... amikor ma találkozik Magyarország erős emberével, a sokat támadott Orbán Viktorral. Az esemény segíthet a >

Tovább

Mini-Trump Janša hogyan kreál Magyarország 2.0-át

A gyűlölettel teli retorika, az ellenőrizetlen értesülések terjesztése, valamint az, hogy mindenkit támad, akinek más a >

Tovább

A legfőbb kérdés: a pápa mennyire megy neki Orbánnak

Az ilyen találkozók persze zárt ajtók mögött zajlanak, de utána a Vatikán általában rövid értékelést ad >

Tovább