2024. március 1. péntek
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Vettel és Hamilton, a száguldó jótét lelkek

Vettel és Hamilton, a száguldó jótét lelkek

Hogy persze a Forma-1 fórum lett olyanok számára, akik javítanának az világon, az vitathatatlanul Hamilton érdeme. Ő állította át a profitmaximalizálásban utazó apparátust arra, hogy az ne egykarú bandita legyen, hanem szólaljon fel a rasszizmus ellen. Ne a haszonnal, hanem az emberekkel törődjön. Magyarországon üzent annak a 23 millió rajongónak, aki követi a közösségi hálón. Arra szólította fel a magyarokat, hogy voksoljanak nemmel a referendumon, mert a szerelem mindig győzni fog. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A lap száguldó jótét lelkeknek nevezi a Forma-1 olyan csillagait, mint Vettel és Hamilton, miután azok a Magyar Nagydíj kapcsán nagyobb toleranciát sürgetnek a tekintélyelvű Magyarországon. Ám sok futballistával szemben ők túllépnek a gesztusokon, politikai nyilatkozatokat tesznek, miután Orbán a népszavazással demokratikus színben igyekszik feltüntetni a jogfosztást.

Nagyon helyes – mutat rá az elemzés -, hogy már a Labdarúgó EB során is fontos kérdés lett, miként kell eljárni az autokrata magyar vezetővel szemben. A sport egyébként sem lehet politikamentes, mert központi helyet foglal el a társadalomban. Focisták letérdeltek, sokszínűséget követelve, egyben elutasítva a diszkriminációt. A német kapus szivárványszínű karszalagot viselt. A magyarok elleni mérkőzésen gólja után Goretzka szívet formált a kezéből a szélsőjobbos magyar huligánoknak.

Dühítő volt, hogy az UEFA nem engedte szivárványszínnel megvilágítani a müncheni arénát., de a futballisták nemigen szólaltak meg, maradtak a jelképes akcióknál. Ez ügyben tanulhatnak az autóversenyzőktől. Vettel a mai futamon olyan sisakot és edzőcipőt hord, amelyet szivárványszínnel díszítettek. Miután jól odamondott az Orbán-rezsimnek.  

Ő már erősen tart afelé, hogy politika fontos szerepet töltsön be sportpályafutásában. De ez csak azoknál okoz gondot, akik egészen rideg szívvel figyelik kiállását a tolerancia mellett. Hogy persze a Forma-1 fórum lett olyanok számára, akik javítanának az világon, az vitathatatlanul Hamilton érdeme. Ő állította át a profitmaximalizálásban utazó apparátust arra, hogy az ne egykarú bandita legyen, hanem szólaljon fel a rasszizmus ellen. Ne a haszonnal, hanem az emberekkel törődjön.

Magyarországon üzent annak a 23 millió rajongónak, aki követi a közösségi hálón. Arra szólította fel a magyarokat, hogy voksoljanak nemmel a referendumon, mert a szerelem mindig győzni fog. Meglehetősen időszerű mondandó a sportág legnépszerűbb képviselőjétől, miközben az autóversenyzésnek gyakran a szemére hányják, hogy kiesett az időből.

 

Spiegel

 

Orbán Viktor a népszavazással próbálja még jobban kirekeszteni a melegeket. A kormány hadjáratot folytat a kisebbségek ellen, csak a bírálók szerint most nem a menekültek vannak terítéken. Emberi jogi szervezetek úgy látják, hogy egyre erősebb a hátrányos megkülönböztetés az ilyen emberekkel szemben. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy véglegesen eszkalálódik a vita.

Dudits Luca a Háttér Társaság nevében azt mondja, a nemrégiben hozott törvénymódosítás egyértelműen sérti a szabad véleménynyilvánítás, az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód elvét. Ám a hatalomnak esze ágában sincs, hogy engedjen. Sőt, Orbán referendumot hirdetett meg, hogy igazolja saját irányvonalát. Ám a bejelentés mozgósítja a magyar civil társadalmat.

A tudósítás megszólaltat több érintettet is, akik elmondták, hogy a közhangulat miatt rejtőzködniük kell. Aki a közszolgálatban dolgozik, már nem meri bevallani a másságát, nehogy elveszítse az állását. a 24 éves diák, Hegedűs Máté, a Pride egyik szervezője arról szólt, hogy a Fidesz kb. egy éve ellenségnek minősítette a nemi kisebbségeket. Azóta felerősödtek ellenük a jobbos támadások. Az utcán melegeket, illetve transz neműeket bántalmaznak.

Az erőszak arra jó, hogy elvonja a figyelmet a többi közt a kivándorlásról, a nyugdíjasok sanyarú anyagi helyzetéről, az egészségügy állapotáról, a korrupcióról. Inkább az a mantra, hogy a queer emberek gyerekeket veszélyeztetnek. A népszavazás pedig alattomos. A kérdéseket úgy fogalmazták meg, hogy ne lehessen nemmel válaszolni rájuk. Igazából azonban szó sincs a gyerekek védelméről. De a dolog úgy áll, hogy immár az egész civil társadalom a túlélésért küzd.

 

FT

 

Egyszer a diktátoroknak is lejár az idejük: a következő három évben elvileg vezetőváltás lesz a világ három legerősebb országában: az oroszoknál, a kínaiaknál, illetve az Egyesült Államokban. Utóbbi persze demokrácia, de újra felbukkanhat a színen Trump, így épeszű ember nem vesz mérget a sima hatalomváltásra.

Az utódlás persze általában gondot szokott okozni, és a történelem azt mutatja, hogy ha nem rendezett a folyamat, akkor jön a puccs, az orgyilkosság, a polgárháború és a felfordulás. Főként az olyan helyeken, mint Moszkva és Peking. Jövőre kiderül, maradni akar-e még Hszi, Putyinnak pedig két év múlva kell színt vallania, ideértve, hogy az országot netán az új Államtanács irányítja majd, a politikussal az élen. Minél nagyobb a bizonytalanság, annál nagyobb az erőszak, a zűrzavar eshetősége.

Egy harvardi tanulmány kigyűjtötte, hogy a világ autokratáinak 41 %-a befejezte földi pályafutását, vagy száműzetésbe kényszerült, illetve börtönbe került – egy év belül, miután,  leköszönt. Nem túl rózsás kilátás az orosz és a kínai államfő számára. Előbbi hírek szerint legalább 50 milliárd dollárt gyűjtött össze közpénzből offshore számlákon, így túl kockázatos számára, hogy talál-e a maga helyére egy lakájt, aki megbízható és nem számoltatja el. Viszont minél inkább és tovább monopolizálja a hatalmát, annál nagyobb az esélye, hogy balul végzi.

Ez mindenütt nagy dilemma az olyan autokratáknak, akik már benne vannak a korban. Hszi bizonyos értelemben azonban még rosszabb helyzetben van. Orosz kollégájának még van három éve és ez bizonyos védettséget ad neki. A kínai vezető viszont annyi ellenséget szerzett a korrupció ellenes harccal, bárki ellene fordulhat. Hogy mennyire bizonytalannak érzi a pozícióját, kiderül abból, hogy több posztja van, mint Mao óta bárkinek a kínai politikában.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Amikor a választási kampány találkozik a kegyencrendszerrel: Orbán Viktor kinézett több külföldi érdekeltséget is. Ennél fogva a határon túli befektetőknek mostanság több akadállyal is meg kell küzdeniük. Pl. a Budapest Airportnál, amelyet a hatalom éppen vissza kíván államosítani, pedig annak egy részét egykor éppen ő maga adta el.

Ha a magyar vezetés ki akar szorítani egy idegen vállalkozást az országból, akkor minden eszközt megengedettnek tekint. Így álhíreket hoz forgalomba, a többi közt arról, hogy a Ferihegyi repülőteret üzemeltető nemzetközi konzorcium el óhajtja adni a koncessziós jogokat. Miközben arról szó sincs. A düsseldorfi AviAllianz cáfolta a Magyar Nemzet jelentését, rámutatva, hogy nem kell és nem is áll szándékukban túladni a társaságon, mert abban nagy fejlődési lehetőséget látnak. A felkínált árat pedig túlzottan alacsonynak tartják.

Orbán izomból lépett fel és ez azt mutatja, hogy érhetik még meglepetések a külföldi beruházókat. Jövőre jönnek a választások, ezért a miniszterelnöknek nagyon nagy szüksége van a sikerjelentésekre. A BA visszavételével pedig bizonyos köröknél jó pontokat szerezhet. A Budapesti Korrupció Kutató Központ igazgatója, Tóth István János úgy látja, hogy a politikus ideges, mert tavasszal lesz esélye az egyesült ellenzéknek.

A hatalom a járványt tekintette a legjobb alkalomnak, hogy újra saját kézbe vegye a repülőtér működtetését. Hiszen a cég jó anyagi helyzetben van, ugyanakkor a forgalom leállása folytán nyomottak az árak. Hogy megfélemlítse a tulajdonosokat, a magyar fél azt hirdeti, hogy azok anyagilag ki akarják üresíteni a vállalkozást, miközben valójában az utóbbi két évben 167 millió eurót tettek bele.

De a Vienna Insurance Group is megtapasztalta, hogy Magyarországon azért vannak némi bajok a jogbiztonsággal. Az osztrák biztosító eltervezte, hogy átveszi a holland Aegon kelet-európai üzletágát, ám a magyar fél keresztbe feküdt, éspedig a szükséghelyzetre hivatkozva. Bizonyos ágazatokban jelentős a külföldi tőke súlya, ezért könnyű ellene hangulatot kelteni. De ezen felül a kormány időnként még kétes eszközöket is alkalmas puhításképpen. A Budapest Airportnál pl. meggátolta, hogy az a ragály tetőpontján rövid távú hitel vegyen fel. Ami arra utal, hogy ily módon könnyebben akar hozzájutni a zsákmányhoz.

Emellett erős a gyanú, hogy az ilyen tranzakciók során a csókosoknak áll a zászló, amivel Orbán megint csak a hatalmát próbálja bebiztosítani. Ezt támasztja alá az érintettek névsora a BA esetében is. De ezeket a törekvéseket egyelőre elkendőzi az LMBT-jogok körül kirobbant botrány.

Az AviAllianz ugyanakkor bekapcsolta az ügybe a politikát: a CDU-s Bundestag-képviselő, Gunther Kriechbaum a Bizottság elnökétől kért segítséget. Ilyenformán be van programozva, hogy jön az újabb viszály a magyar vezetés és az EU között.

 

2021. augusztus 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Le Monde: Szerbia erőszakot alkalmaz a migránsok ellen

Az uniós tagságra pályázó Szerbia egyre jobban bekeményített a migránsok ellen, és ma már szinte mindennapos, >

Tovább

Putyin megértette, Trump nem

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a >

Tovább

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább