2021. szeptember 19. vasárnap
Ma Vilhelmina, Januáriusz, Dorián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az amerikai külügyminiszter útmutatásai

Az amerikai külügyminiszter útmutatásai

Az útmutatás felsorolja, hogy segíteni kell a reformpárti erőket a stratégiailag fontos országokban. A polgárok rendelkezésére kell bocsátani olyan eszközöket, amelyekkel kivédhetik az illegális megfigyeléseket. Egyben lehetővé kell tenni, hogy hozzájussanak a szükséges információkhoz. Küzdeni kell a korrupció ellen és meg kell akadályozni, hogy a külföldi biztonsági erők visszaéljenek hatalmukkal. Blinken mindenképpen arra ösztökéli a külföldön dolgozó apparátust, hogy az tartson rendszeres kapcsolatot a jogvédőkkel, a civil társadalom képviselőivel, különösen ott, ahol veszélyben van a jogállam. A retorzió terjedhet a katonai segélyek leállításától egészen addig, hogy a vétkeseket kitiltják az Egyesült Államokból. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Az új amerikai kormányzat kiemelt feladatának tekinti az emberi jogok és a demokrácia támogatását a világban, így olyan országokban is, amelyek Washington szövetségesének számítanak. Erről a külügyminiszter körtáviratban tájékoztatta az USA összes nagykövetségét. Azaz Blinken be akarja váltani Biden választási ígéretét, egyben szakít az előző vezetés gyakorlatával, amely a barátinak tekintett rendszerek esetében nem forszírozta annyira a jogállamiságot.

Az üzenet rámutat, hogy nem szabad elhallgatni az amerikai demokrácia hiányosságait sem, mert ezek után senki sem mondhatja azt, hogy az Egyesült Államok söpörjön csak a saját portája előtt, amivel nyilvánvalóan Oroszországra és Kínára célzott. A politikus úgy fogalmaz, hogy a globális kiállás a demokrácia és az emberi jogok mellett nem áll ellentétben Amerika nemzeti érdekeivel, illetve biztonságával. Sőt, mindkettőre csak kedvezően hat, ha világszerte védelmet kap és erősödik a jogállam.

Az útmutatás felsorolja, hogy segíteni kell a reformpárti erőket a stratégiailag fontos országokban. A polgárok rendelkezésére kell bocsátani olyan eszközöket, amelyekkel kivédhetik az illegális megfigyeléseket. Egyben lehetővé kell tenni, hogy hozzájussanak a szükséges információkhoz. Küzdeni kell a korrupció ellen és meg kell akadályozni, hogy a külföldi biztonsági erők visszaéljenek hatalmukkal. Még olyan kormányok esetében is, amelyek amerikai fegyvereket kapnak.

Blinken rámutat, hogy a demokráciát világszerte támadások érik a populista és tekintélyelvű erők részéről. Ám egyben leszögezi, hogy az USA nem kér többet a partnerektől, mint amennyit saját magától. Vagyis elismeri a saját gyengéit. Ugyanakkor jelezte, hogy nem lesz egyszerű összeegyeztetni a rengetegféle amerikai törekvést azzal a ténnyel, hogy bizonyos szövetségesek megszegik a törvényeket, sőt, egyenesen diktatúrák.

De ettől még nyíltan közölni kell velük az amerikai aggályokat és meg kell próbálni nyomást gyakorolni rájuk, hogy őrizzék meg a demokráciát és tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Lehet, hogy egyes esetekben lazítani kell a szorításon, nehogy szakadás következzen be a kapcsolatokban, de ettől még szóba kell hozni az aggályokat – mutat rá a levél.

A State Department illetékesei elárulták, hogy esetről esetre döntik majd el, melyik a legjobb taktika. De a miniszter mindenképpen arra ösztökéli a külföldön dolgozó apparátust, hogy az tartson rendszeres kapcsolatot a jogvédőkkel, a civil társadalom képviselőivel, különösen ott, ahol veszélyben van a jogállam. A retorzió terjedhet a katonai segélyek leállításától egészen addig, hogy a vétkeseket kitiltják az Egyesült Államokból. Egyébként Blinken azt ígéri, hogy a részletekről hamarosan újabb távirat megy a misszióknak.

 

Washington Post

 

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak kemény választ kell adnia, miután Lengyelország támadást intézett az amerikai tulajdonban lévő TVN televíziós hálózat ellen. A Jog és Igazságosság egyre inkább defenzívába szorul, már csupán egyfős többsége van a törvényhozásban, és a lakosság mind elégedetlenebb, részben a koronajárvány elfuserált kezelése, részben az abortusz korlátozása miatt. Ráadásul, Tusk hazatérése után úgy néz ki, hogy a Civil Platform nyerhet a következő választáson.

Így azután semmi csodálkoznivaló nincs abban, hogy a PiS újult erővel igyekszik semlegesíteni az ország elsőszámú hírforrását, a TVN24 információs csatornát, amely bírálni merészeli a hatalmat, szemben az állami médiával. Saját kézbe akarja venni, de ugyanez megy Magyarországon is, ahol ilyen módon némítják el a független orgánumokat. A gond ott van, hogy a kiszemelt társaság egy amerikai vállalkozás kezében van. Varsó a Trumppal fenntartott szívélyes viszony után a jelek szerint „hidegháborút” folytat a Biden-adminisztráció ellen. Beleértve, hogy úgy hírlik: a lengyel külügyi tárca nem akar agrément-t adni a Fehér Ház nagykövetjelöltjének: Mark Brzezinskinek.

Ugyanakkor a TVN formálisan az amerikai Discovery holland érdekeltségéhez tartozik, tehát nem lehet fogást találni a tulajdonosi háttéren sem. Ily módon egyértelmű a cél: kötőféket rakni a tévére. Washington vette az adást, hogy a sugárzási engedély megújításának megtagadása szörnyű csapás volna a lengyel sajtószabadságra. A PiS alatt folyamatosan gyengül a demokrácia. Ezért az USÁ-nak minden eszközt be kell vetnie, hogy megmaradjon hírtelevízió önállósága.

 

Die Welt

 

Az év első hat hónapjában majdnem 195 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az EU-n belül, a legtöbbet, 47 231-et Németországban, míg a sereghajtó Magyarországon mindössze 19-et. Ez az illetékes európai hatóság bizalmas jelentéséből derül ki, amelyet megszerzett a lap. Eszerint a németek után a legtöbben Franciaországba (32 212-en), Spanyolországba (25 823-an) és Olaszországba (20 620-an) akartak menni. A lista végén Magyarország előtt Észtország (30) és Lettország áll (58).

A számok alapján a német kormány egyre kevésbé érti, hogy az olaszok miért próbálják menekültek átvételére rábírni, amikor ekkora létszámmal maguk is meg tudnának birkózni. Egyébként a németeknél a kérelmezők 36 %-a szír, 18 %-a afgán és nem egészen 7 %-a iraki.

 

Spiegel

 

A berlini Műegyetem számításai szerint Németországban októbertől exponenciálisan megugrik a koronafertőzöttek száma, ideértve hogy mind többen kerülnek kórházba. Csak az segít, ha minél több embert oltanak be, méghozzá hatékony szerekkel és valamit ki kell találni az iskolákban is. A szakértők azt mondják, a helyzet gyorsan romlik, ha megkezdődik az új tanév, és egyébként is kevesebbet lehet a szabadban tartózkodni.

Ráadásul ha a felnőttek elkapják a kórokozót, akkor azt továbbadják a gyerekeknek, vagyis jön a 4. hullám. Megoldást kizárólag az jelentene, ha 95 %-os volna a beoltottak aránya, de az egyes tartományokban jelenleg csupán alig 50 %-nál jár.

A tanintézményekben a szellőztetés és a gyors-, illetve PCR-tesztek alkalmazása enyhítheti a bajt. Akkor el lehetne kerülni a bezárásokat, illetve hogy az oktatást szétbontsák délelőtt és délutáni turnusokra. Jelenleg heti két gyorstesztet végeznek, ám hozzáértők szerint ez messze nem elegendő. Arról nem beszélve, hogy a gyerekek is minden további nélkül tömegesen fertőzhetik meg a rokonságot, ismerősöket.

 

2021. július 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok >

Tovább

A pápa szembe megy az európai félelmekkel

Azt üzente a földrész vezetőinek, hogy bátornak és kreatívnak kell lenni. Az emlékezetbe persze beivódott, amit >

Tovább

A jövő vasárnapi német választásoktól Európa sorsa is függ

Ezt írja Timothy Garton Ash a Guardianben. Megállapítja, hogy az új koalíciónak, amely alighanem három párti >

Tovább

A kereszt nem zászló, amelyet politikai célból lengethetnek

Erre emlékeztetett szlovákiai  tartózkodása 2. napján a pápa és a lap szerint a kemény hangú üzenet >

Tovább

Erkölcsi intelem a magyar autokratának

A látogatás időtartamát pedig olyan rövidre szabták, hogy az arculcsapással ér fel Orbán számára. Hogy a >

Tovább

Ferenc pápa megtalálta a módját, hogy üzenjen

A New York Times tudósítása Budapestről kitér arra, hogy Magyarországon jövőre fontos választások lesznek, Orbán erre >

Tovább

Az életünk lassan már kicsordul

Az Európai Unió válaszúton áll. Az elmúlt negyedszázad hozott gazdasági felzárkózást Kelet-Európában a Nyugathoz, de nem >

Tovább

Szűk ösvényen egyensúlyoz a pápa...

... amikor ma találkozik Magyarország erős emberével, a sokat támadott Orbán Viktorral. Az esemény segíthet a >

Tovább

Mini-Trump Janša hogyan kreál Magyarország 2.0-át

A gyűlölettel teli retorika, az ellenőrizetlen értesülések terjesztése, valamint az, hogy mindenkit támad, akinek más a >

Tovább

A legfőbb kérdés: a pápa mennyire megy neki Orbánnak

Az ilyen találkozók persze zárt ajtók mögött zajlanak, de utána a Vatikán általában rövid értékelést ad >

Tovább

Szerb-magyar különleges kapcsolatok

Orbán csak nyerhet a dolgon, mert ha sikerül úgy megjelennie, mint aki fontos tényező a Nyugat-Balkánon, >

Tovább

Hatalmas pofon Orbánnak

A szokatlanul rövid budapesti megálló aláhúzza, hogy a pápának vannak ellentétei a nacionalista és bevándorlás-ellenes Orbán >

Tovább