2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Fidesz nagyságai félnek a magyar

A Fidesz nagyságai félnek a magyar

Minden hatalma ellenére a miniszterelnöknek megvan az oka, hogy tartson a tavaszi választástól. Mert mi más okból látott volna hozzá, hogy sokmilliárdos állami vagyont magánalapítványokba vigyen ki, amelyeket fideszes pártkatonák vagy azok barátai irányítanak, életük végéig... Ha a Fidesz kénytelen leköszönni, egy csomó kulcsfigurája alighanem börtönben végzi korrupció miatt. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

SRF

 

A Fidesz nagyságai félnek a magyar néptől, pedig Orbán Viktor szinte teljhatalmat tart a kezében. Így összegzi a helyzetet a svájci köztévé a Fudan Egyetem elleni tömegmegmozdulás után. A kommentár idézi a Freedom House-t, amely már csak részben szabad demokráciának minősíti Magyarországot. A kormánypárt mégis be van ijedve.

De hát a politikája tele van ellentmondásokkal: a foci EB-n jó 60 ezer néző mehet be a Puskás Stadionban a Portugália elleni mérkőzésre, viszont a hatalom elleni tüntetéseken legfeljebb 500-an lehetnek jelen. Nem csoda, hogy szombaton a felvonulók nem tartották magukat a korlátozáshoz.

Egy másik példa: a járványra hivatkozva a kabinet egy sor bevételt elvont az önkormányzatoktól, mondván, hogy pénzre van szükség a fertőzés visszaszorítására. De ugyanez a kormány éppen most határozta el, hogy 1,5 milliárd eurót költ a leendő kínai campus-ra. Egy olyan egyetemre, amelyet a KKP ellenőriz, annak iránymutatásait minden tanár és diák köteles engedelmesen követni. Márpedig ez sokakat idegesít Orbán barátai közül is. Miközben a politikus még ma is azzal büszkélkedik, hogy ő buktatta meg Magyarországon a szocializmust.

Minden hatalma ellenére a miniszterelnöknek megvan az oka, hogy tartson a tavaszi választástól. Mert mi más okból látott volna hozzá, hogy sokmilliárdos állami vagyont magánalapítványokba vigyen ki, amelyeket fideszes pártkatonák vagy azok barátai irányítanak, életük végéig.

Úgy hogy ezekkel a vagyonelemekkel nem számolhat a következő kormány, ha bukik a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Gergely Márton, a HVG főszerkesztője úgy fogalmaz, hogy Orbán párhuzamos államot épít, ily módon a hatalomváltás semmilyen kockázatot nem jelent számára.

De Ungváry Krisztián éppen arra figyelmeztet, hogy a rezsimet nem lehet választáson legyőzni, főleg akkor, ha ő maga szervezi meg a szavazást.

 

Frankfurter Rundschau

 

A kínai egyetem építése szintén azt mutatja, merrefelé viszi országát Orbán Viktor, hiszen a politikus már jó ideje Keletre veti vigyázó tekintetét – írja az elemzés a hétvégi demonstráció után.  Az óriás beruházás ellen hatalmas a tiltakozás, szombaton 10 ezren vonultak utcára. Nem kérnek abból, hogy a kormány ennyire szoros viszonyt alakít ki Pekinggel. De aggódik Brüsszel is, mert úgy véli, hogy Magyarország szép lassan búcsút int az EU-nak. És mindinkább a kínaiak felé fordul.

 

A miniszterelnök nyomás alatt áll, mert meg kell magyaráznia, az miként van, hogy az ország a világelsők között szerepel a korona halottak számát tekintve. Az illiberális politikus népszerűsége csökken, a Fidesz mellett már csupán 48 % áll ki. A ragály előtt ez az érték még 56 % volt. Azon kívül összefogott az ellenzék és a közös jelszó: meg kell szabadulni Orbán rendszerétől.

Nem jó a kormányfő kapcsolata az unióval. Immár a demokratikus középtől is eltávolodik, hiszen kilépett a Néppártból. Legújabban pedig arra szólított fel, hogy új jobboldalt kell felépíteni Európában, a multikulturalizmus, a melegek és a migránsok ellen, a keresztény értékek alapján.

 

The Times

 

A lap arra figyelmeztet, hogy Biden megismétli Obama külpolitikai tévedését, ha egyelőre félre akarja tolni az orosz kérdést, és Kína lenyomására összpontosít, mert ez az elképzelés visszaüt, ugyanakkor felbátorítja Putyint. A szerző, Edward Lucas, aki vagy másfél évtizede volt az Economist tudósítója Magyarországon, úgy látja: az orosz államfőnek kapóra jön, hogy Európa nem annyira fontos Washington szemében.

Négy hónapja még a demokraták nem győzték ostorozni Moszkvát, amiért az beleavatkozott az USA belügyeibe. Az amerikai elnök azzal a reménnyel lépett hivatalba, hogy újra indítja a transz-atlanti együttműködést a kínai fenyegetés elhárítására. Ám a partnerek langymeleg választ küldtek az öreg kontinensről. A kooperáció híveit, az északi és balti kormányokat az EU vezető országai a partvonalra nyomták.

Ennek leglátványosabb jele, hogy az Egyesült Államok kénytelen volt feladni ellenkezését az Északi Áramlat 2-vel szemben. A németek ugyanis felháborodottan utasították vissza a tengerentúli nyomást, mondván, hogy amögött leginkább az önzés van, mivel Amerika piacot keres cseppfolyósított földgázának.

Márpedig Németország fontos szövetséges Kínával szemben, így többet számít, mint a kelet-európai aggodalmak Putyin miatt. Ám a számítás téves. Franziska Brantner a zöldektől azt mondja, már megint a német nagyvállalatok érdeke érvényesült. Közben azonban a Kreml már azzal hivalkodik, hogy ismét erős a befolyása a földrész keleti részén. Az elnök nem zárta ki továbbá, hogy országa is eltérít gépeket, ha azok fedélzetén valamelyik orosz ellenzéki utazik.

Az amerikai nyomás nem okvetlenül tartja féken az elszabadult államokat, de ha nem lép, akkor azzal csak ösztökéli azokat. Viszont hatalmas hiba azt hinni, hogy ha a Nyugat stabilitást akar, akkor ugyanez a törekvésük az oroszoknak is. A külföldi viszályok jól jöhetnek az orosz belpolitikában. A fejlett demokráciák nem dönthetik el, hogy kik legyenek az ellenségeik és kik fogják megtámadni.

Viszont amikor Amerika jelzi, hogy a prioritás számára nem Európa, akkor jóformán felkéri Putyint, hogy az újabb hazai elnyomással, illetve külföldi agresszióval próbálkozzon. Hogy Belarusz teljes diktatúrába süppedt, az jól illusztrálja az európai biztonsági rendszer gyengeségét. Csakis az összehangolt nyugati fellépés szavatolhatja a fehérorosz függetlenséget, illetve a nép számára a demokráciát.

Trumpnak igaza volt, amikor bírálta a német védelmi politikát és fokozta az amerikai katonai jelenlétet Európában. Merthogy a földrész sosem volt jó partner. Továbbá nincs jó véleménnyel az USÁ-ról. De még egy nehéz szövetséges is jobb az Atlanti-óceán innenső oldalán, mint ha nincs kire támaszkodni.

 

Frankfurter Rundschau

 

Fontos tanulságokkal jár Szász-Anhaltban a tegnapi választás a demokrácia hívei számára, mert az AfD nem lett ugyan legerősebb párt a tartományban, mégis sokan a szélsőjobb mellé húzták be a keresztet a szavazócédulán. Úgy hogy ne is próbálja meg senki bagatellizálni vagy szépíteni a párt eredményét, hiszen jó 20 % rájuk voksolt. Miközben egy völkisch-nemzeti tömörülésről van szó, amelyet megfigyel az alkotmányvédelem. Azaz vereséget szenvedett a demokrácia, mert nem sikerült visszaszorítani a szélsőség nyomulását. 

A tartományi miniszterelnök és a CDU ugyan meglepően jól szerepelt, de az inkább azzal függ össze, hogy a hatalmon lévő erő általában előnyt élvez. Ugyanakkor sokan éppen ezért álltak mellé, nehogy az AfD lépjen elő meghatározó pártként. Miközben az elmúlt évek során Haseloff többször is kénytelen volt figyelmeztetni a kereszténydemokratákat: eszükbe ne jusson ilyen-olyan kérdésekben a szélsőjobbal együtt szavazni.

A tanulság a következő koalíció számára az, hogy több élettel kell megtölteni az érdekszövetséget. Gond van elég: pl. hogy nincs elég orvos és tanár. De főként a konzervatívoknak kell tovább építeniük a tűzfalat az AfD-vel szemben. Néven kell nevezni a szélsőjobbot, nem lehet figyelmen kívül hagyni, vagy lekicsinyelni. 

A CDU kancellárjelöltjeként most az az első számú feladata, hogy saját pártján belül helyre tegye azokat tényezőket, köztük az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetőjét, aki összeesküvés elméleteket fabrikál és antiszemita utalásokat tesz. Nem lehet, hogy ilyesvalaki induljon a párt színeiben az ősszel Thüringiában. Ha Laschet sikertelenül próbálkozik a kiszorítással, akkor ezzel saját és a párt esélyeit is rontja.

De kapott házi feladatot a többi párt is. A zöldek nem gondolhatják, hogy a Szász-Anhalt új lendületet ad nekik. De nem is világos, miként akarják elérni céljaikat, amikor keleten alig vannak jelen. Hasonló a szociáldemokraták helyzete, miután ők szintén a környezetvédelem jelszavával akarják átalakítani a társadalmat. Ahhoz az őszig alaposan javítaniuk kell a népszerűségükön.

 

2021. június 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább