2021. augusztus 1. vasárnap
Ma Boglárka,Nimród, Alfonz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A világsajtó a budapesti tüntetésről

A világsajtó a budapesti tüntetésről

Tízezren tiltakoztak az ellen, hogy Budapesten legyen a Fudan Egyetem első európai kampusza, az ellenzék meg van döbbenve az elképzelésen. Mert ugyan a világ egyik elitiskolájáról van szó, de a Kínai Kommunista Párt szabja meg számára az irányt. Ezen felül az is felháborodást váltott ki, hogy ott létesülne, ahol eredetileg kollégiumok épültek volna a magyar diákoknak. Az EU szintén nyugtalan, mert már évek óta borúlátóan figyeli Budapest és Peking viszonyának alakulását. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

AFP

 

A francia hírügynökség 10 ezerre becsüli a Fudan elleni budapesti tüntetés részvevőinek számát, hozzáfűzve, hogy az egyetem terve aggályokat váltott ki, mármint hogy a magyar diplomácia a kelet felé fordul, az ország pedig egyre jobban eladósodik Pekinggel szemben.  A kormány azzal érvel, hogy igen tekintélyes tanintézmény települ ily módon az országba, azaz rengeteg diák magasabb szintű képzéshez jutna.

Schanda Tamás államtitkár ugyanakkor kijelentette, hogy a tiltakozásnak semmi értelme, mert még semmi sem dőlt el. Csupán a tervezésnél tartanak, a végleges döntés a jövő év 2. felében lesz meg.

A campus a legújabb mérföldkő a keleti nyitás politikájában, amit elemzők geopolitikai egyensúlymutatványnak tartanak. A bírálók ezzel szemben azt mondják, hogy a nacionalista miniszterelnök trójai falóul szolgál Kína és Oroszország számára az EU-ban, illetve a NATO-ban. Hogy be akarja édesgetni Fudant, noha az törölte alapszabályában a gondolatszabadság elvét, a tudomány szabadsága szempontjából is aggályokat kelt. Főleg, miután a CEU-t a hatalom kipaterolta az országból.

 

Die Zeit

 

Tízezren tiltakoztak az ellen, hogy Budapesten legyen a Fudan Egyetem első európai kampusza, az ellenzék meg van döbbenve az elképzelésen. Mert ugyan a világ egyik elitiskolájáról van szó, de a Kínai Kommunista Párt szabja meg számára az irányt. Ezen felül az is felháborodást váltott ki, hogy ott létesülne, ahol eredetileg kollégiumok épültek volna a magyar diákoknak.

Az EU szintén nyugtalan, mert már évek óta borúlátóan figyeli Budapest és Peking viszonyának alakulását. Magyarország többször is megakadályozta, hogy európai intézmények elmarasztalják Kínát. A legutóbbi ilyen eset az volt, amikor az unió el akarta ítélni a demokrácia korlátozását Hongkongban.

Tovább a magyar kormány az egyetlen a közösségen belül, amely a Huawei-jel építteti ki az 5G-s hálózatot. A konszernt azzal vádolják, hogy érzékeny adatokat ad át a kínai vezetésnek. A Deutsche Welle kb. egy hónapja azt jelentette, hogy a nyugati titkosszolgálatok már most is aggódnak, mivel Magyarország ugródeszkául szolgál a kínai hírszerzés európai műveleteihez. Az országban tanuló kínai diákokat Peking módszeresen igyekszik kémkedéshez megnyerni.

 

Yahoo/Reuters

 

Hazaárulás! Több felvonuló is ilyen táblát vitt a tegnapi megmozduláson, mivel a liberális ellenfelek azzal vádolják a nacionalista Orbán Viktort, hogy az Kínához törleszkedik. Egyben attól félnek, hogy a kínai egyetem lerakata ront a magyar felsőoktatás minőségén, ugyanakkor segít Pekingnek, hogy növelje befolyását az országban, illetve Európában.

Schanda Tamás pletykákon és megalapozatlan sajtójelentéseken alapuló politikai hisztériának minősítette a tiltakozást. Ellenzéki politikusok, illetve közgazdászok ugyanakkor kifogásolják a hatalmas költségeket, valamint az átláthatóság hiányát. Orbán szívélyes kapcsolatokat épített ki Kínával, Oroszországgal és más, illiberális rezsimekkel, miközben tengelyt akasztott a nyugati szövetségesekkel a tudományos kutatás, az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségének visszaszorítása miatt. Jövőre az egyesült ellenzékkel néz farkasszemet a Fidesszel a választáson.

 

Bloomberg

 

Kína miatt Orbánt bírálták a demonstrálók a járványkorlátozások enyhítése után tartott első tömegmegmozduláson. A felvonulást a főpolgármester vezette, aki erkölcstelennek, morális öngyilkosságnak minősítette a campus ötletét. Egyben bejelentette, hogy megindult a harc a hatalom visszaszerzésére a lakosság 99 %-a érdekében. Az ellenzék részvevők szerint a terv azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök semmibe veszi a demokratikus értékeket.

A hatalom ugyanakkor nemrégiben visszakozott, amikor azt közölte, hogy szó sincs befejezett tényről, még semmi sem dőlt el. A polgárok és ellenzéki vezetők azonban fel vannak zúdulva, mert úgy vélik, hogy az egyetem segítségével Peking jobban szemmel tarthatja Európát.

2021. június 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A szivárvány színű Vettel

Sebastian Vettel olyan bukósisakot visel a Hungaroring hétvégi futamán, amelynek teljes felületére szivárvány színű matricát ragasztottak, >

Tovább

Mozgásba lendült a Balkán-útvonal

Burgenlandban van olyan nap, hogy 100 határsértőt is elfognak. Számuk az idén már az 5 ezer >

Tovább

A magyar homofób törvény tudatos provokáció

Várható volt, hogy az EU reagál rá, de a kormányfő meg akarja mutatni vele, hogy ő >

Tovább

A szexuális propagandáról

S persze kiskorú gyermek által elkövetett szexuális propagandának minősül az, amikor mondjuk egy tömegtüntetésen a kisgyermek >

Tovább

Alaptalanok a tömeges migráció miatti félelmek

Az csak arra jó, hogy a populisták meglovagolják. Gerald Knaus, a berlini Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű >

Tovább

Új választáshoz pedig új fenyegetés dukál

Ahogy az ország tér magához a járványból, úgy lépett kampány üzemmódba a Fidesz és Orbán. Így >

Tovább

A magyar választásoknak hatalmas a tétje

Kifelé a Fidesz igyekszik magabiztosságot árasztani, de közben azon dolgozik, hogy már most kicsinálja az ellenzéket. >

Tovább

Mintha Magyarország búcsút intett volna a Nyugatnak

Ilyesmit általában a populisták és a diktátorok csinálnak, ha aggódnak az uralmuk miatt. A gyerekvédelem és >

Tovább

Csatarendbe állt és az utcára vonult a magyar LMBT-közösség

ily módon szembefordult a szélsőjobbos kormánnyal, miután az igyekszik a margóra szorítani a nemi kisebbségeket. A >

Tovább

A politikai helyreállítás diszkrét bája

A hatalmi valóság szabályainak pontos felmérői, kitalálói és alkalmazói, Putyin, Hszi, Erdoğan, el-Sziszi, Szalman herceg, Netanjahu, >

Tovább

A keleti vakcinákra semmi szükség nem volt

Egyáltalán nem állja meg a helyét Orbánnak az az állítása, hogy életet mentett. Ha a magyar >

Tovább

Az EU harapófogóba kerülhet

Hiszen a jogállamot vezércsillagnak nyilvánította és a kötelezettségszegési eljárás eredményeként – sok év elteltével – el >

Tovább