2021. június 15. kedd
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbánnak jó 10 év óta most először főhet a feje

Orbánnak jó 10 év óta most először főhet a feje

Méghozzá a választás miatt, aminek oka részben a járvány elhibázott kezelése, de még inkább, hogy felállt az ellenzéki szövetség. Az ország világrekorder, ha az áldozatok számát a lélekszámmal vetjük egybe. A ragály éles fényben mutatta meg a hatalom által elkövetett melléfogásokat, noha a sajtóra szájkosarat raktak. Közönséges újságíró nem mehet be a kórházakba, de a csókosoknak is megmondják, hol készíthetnek tudósítást. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Post

 

Oroszország, Törökország, Moldova és Azerbajdzsán mellett Magyarországot is azok közé az államok közé sorolja az Európa Tanács, ahol a koronaválság miatt hozott intézkedések jelentős részben sértik a demokráciát. Az emberi jogokra felügyelő kontinentális szervezet legfrissebb, 148-oldalas jelentése rámutat, hogy a járvány rontott a demokratikus, illetve személyes szabadságjogok helyzetén, mert egynémely kormány a korlátozások ürügyén demokrácia-ellenes politikát folytat.

Ezért tavaly csak még nagyobb nyomás alá került a jogállam, tovább gyengült az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége. A strasbourgi intézmény főtitkára azt mondta, hogy aggasztó mértékben szorul vissza a demokrácia, és lehet, hogy már nem is tér teljesen magához. A hátrányos helyzetű kisebbségek, pl. a migránsok gyakran tapasztalnak jogsértéseket a hatóságok részéről. Azon kívül nem ritkán túl sokáig maradnak érvényben az eredetileg csupán átmenetinek szánt lépések. 

A kifogásolt lépések közé tartozik a megfélemlítés, a bírálók, újságírók és a civil társadalom tagjainak őrizetbevétele, valamint olyan változások elrendelése, amely a bíróságok önállóságát fenyegeti. Ezért az összefoglaló külön kiemeli, hogy nagyon oda kell figyelni a soron következő választások tisztaságára, mert enélkül nem lehet helyreállítani a közbizalmat.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Orbán Viktornak jó 10 év óta most először főhet a feje a választás miatt, aminek oka részben a járvány elhibázott kezelése, de még inkább, hogy felállt az ellenzéki szövetség. Az ország világrekorder, ha az áldozatok számát a lélekszámmal vetjük egybe. A ragály éles fényben mutatta meg a hatalom által elkövetett melléfogásokat, noha a sajtóra szájkosarat raktak. Közönséges újságíró nem mehet be a kórházakba, de a csókosoknak is megmondják, hol készíthetnek tudósítást.

A kormány ugyanakkor tagadja, hogy nincs elég kapacitás, így háromtagú bizottságok mondják ki, hogy kit kössenek lélegeztető gépre, vagyis ki kap esélyt a túlélésre. Emellett cáfolja azt is, hogy csődöt mondott volna az ellátás, illetve hogy sok halottat követelne a fertőzés. A nagy tömegek ugyan nem tudnak róla, ám nem kétséges, hogy Magyarország vezeti a szomorú világstatisztikát. A lakosság összlétszámához viszonyítva sokkal több ember hal bele a Covid-19-be, mint a németeknél, vagy a svájciaknál.

Közrejátszik ebben, hogy sokak egészsége leromlott, rengeteg egészségügyi szakember  költözött nyugatra, és hogy az ágazat már jó ideje nem kap elegendő pénzt. Ugyanakkor mivel a kormány megszépíti az adatokat, ugyanakkor a médiának nem engedi a tényleges helyzet bemutatását, így nem lehet csodálkozni azon, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs a valós állapotokról. 

De ez nem is baj Orbán szemszögéből, hiszen már több mint egy évtizede minden megkötés nélkül irányítja az országot, ennélfogva számon lehetne kérni rajta a dolgokat. Tétjét a nagyvonalú tömeges oltásra tette, mert anélkül nem tudja beindítani a gazdaságot még a tavaszi választás előtt.

Ugyanakkor az ellenzék összefogását ő maga kényszerítette ki, ám az most kihasználhatja a folyamatosan módosított játékszabályokat. Már ha a tömegek a változásra voksolnak, ami jelenleg inkább csak feltételezés, de nem kizárt. Eközben a hatalom legfelsőbb köreiben egyre több a botrány.

Az utóbbi időszak rávilágított, hogy a Fidesz mindent ellenőrzése alatt akar tartani, és ettől csak még nagyobb lett a hatalomkoncentráció. Ám ily módon óriási akadály tornyosul az ellenzék előtt, amely ugyan érdekházasságot kötött, de látni mögötte a kétségbeesést is.

 

Die Presse

 

Az orosz vakcina nyilvánvalóan nem a koronavírus ellenszere, hanem márkanév, így Moszkva aligha fogja kérni bármikor is, hogy jegyezze be az Európai Gyógyszerhatóság. Ezt a következtetést vonja le a lap abból, hogy a szlovák szakmai felügyelet szerint szállítmányról szállítmányra különbözik az oltóanyag összetétele. Ez pedig megmagyarázza a zavart a Szlovákiába küldött 200 ezer adag körül. Az új pozsonyi kormány közben már ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor engedi beadni a Szputnyik V-t, ha arra rábólint az EU illetékes testülete.

Ám arra alighanem az idők végezetéig lehet várni, mert Moszkva mindeddig nem nyújtott be kérelmet az EMÁ-nál, az saját szakállára kezdte meg a vizsgálatot, hogy ne a nulláról kelljen indulnia, ha Moszkva esetleg eljuttatja a kért adatokat. Ebből következik, hogy már Németország és Ausztria sincs annyira oda a vételi lehetőségért. Ráadásul az unió közben millió számra szerzi be a nyugati ampullákat, ezért az orosz készítményre igazából már nincs is szükség.

Emellett az emberek nem tülekednek érte, Magyarországon pl. csak a felnőtt lakosság 43 %-a volna hajlandó beoltatni magát vele. Hiába kardoskodik a hivatalos propaganda, hogy az orosz szer kenterbe veri minden vetélytársát a piacon, független szakértők bírálják a hiányos és manipulált magyar adatokat.

 

EUobserver

 

Az oroszok titkos ügynökei már behatoltak a német kancellár közvetlen környezetébe, valamint az osztrák titkosszolgálatba, de Kreml-barát hálózat működik a hatalom csúcsain Csehországban, Cipruson, Franciaországban, Görögországban, a letteknél, litvánoknál és a lengyeleknél is. Ezt Mihail Hodorkovszkij közölte, amikor online vallomást tett az Európai Parlament külföldi beavatkozással foglalkozó bizottságában.

Az egykori orosz oligarcha, aki éveket töltött odahaza börtönben, miután szembekerült Putyinnal, jelenleg pedig svájci emigrációban él, annak a civil szervezetnek a megállapításaira alapozta kijelentéseit, amelyet egy orosz üzletember, Jakunyin hozott létre Németországban. Sok részletet nem árult el, nehogy Oroszországban veszélybe kerüljön az informátorok és családtagjaik élete, de a lényeget 60-oldalas jelentésben foglalta össze. Az anyagot eljuttatta a testület tagjainak és név szerint meg is említett több delikvenst az egyes országokban működő 5 hadtestből.

Az egyik érintett, egy francia EP-képviselő történetesen ott ült a bizottságban a meghallgatás során, de nem szólalt meg. Hodorkovszkij egyébként elmondta, hogy a kiszemelteket mindenekelőtt vesztegetéssel cserkészik be. 

 

Der Standard

 

Az osztrák külügyminiszter teljesen korainak, mi több képtelenségnek nevezte a bővítésért felelős magyar biztos felvetését, hogy az EU egyelőre csakis Albániával kezdje meg a felvételi párbeszédet, Észak-Macedóniával azonban nem, mert annak ügyében Bulgária egyelőre nemet mondott. Schallenberg szerint nem lehet Szkopjét a partvonalra nyomni, hiszen az élenjár a reformokban. Pont ezért cseppet sem mindegy, milyen jelzést küld az unió ezáltal az egész régiónak.

Szófia azt követeli, hogy Brüsszel ne ismerje el a macedón nemzetet és nyelvet, az érintett ország pedig fogadja el, hogy történelme és nyelve alapján Bulgáriához tartozik. A dialógus egyébként a jövő hónapban indult volna, de a bolgár kormányválság miatt alighanem borul a terv.

Ugyanakkor az osztrák szociáldemokraták EP-csoportjának vezetője is visszautasítja Várhelyi Olivér ötletét. Mint mondta, egy ilyen lépés durva hiba volna, és a magyar politikus igen ügyetlenül mozog ebben a kérdésben. Azon felül a nacionalista bolgár egyéni érdekek nem veszélyeztethetik az egész régió uniós kilátásait.

 

Reuters

 

Újra felszínre kerültek a tagállamok közti ellentétek, miután Ausztria visszautasította, hogy menekülteket fogadjon be. Vasárnap óta ugyanis több mint 2 ezer, főként afgán migráns ért partot az olaszországi Lampedusa szigetén, így teljesen megtelt az ottani befogadó tábor.  A helyzet láttán az illetékes biztos segítséget kért a kormányoktól, ám az osztrák EU-ügyi miniszter azt közölte, hogy ők teljesen egyértelmű álláspontot képviselnek az ilyen ügyekben, vagyis, hogy nem a menedékkérők elosztása jelenti a megoldást, hanem a kiindulási országoknak kell segíteni. Egyben pedig jelzést kell küldeni, hogy nem mindenki maradhat.

A Bizottság kezdeményezésére tavaly szeptemberben már létrejött egy megállapodás ez ügyben, ám nem lépett hatályba, mivel Magyarország és Lengyelország nem hajlandó ratifikálni.

 

Wall Street Journal

 

A Kínai Kommunista Párt 35 éven át brutálisan korlátozta a születések számát, ám ez most visszaüt, és komolyan veszélyezteti az ország nagyhatalmi törekvéseit. Olyannyira, hogy ez Hszi elnök tervének Achillesz-sarka – mutat rá a konzervatív amerikai lap vezércikke. Nincs elég gyerek, ezzel párhuzamosan öregszik a lakosság, csakhogy ezen elbukhat, hogy Kína ebben az évszázadban a világ vezető országa legyen.

 

 

 

A lakosság száma egy év alatt mindössze 12 millióval nőtt, miközben a lélekszám meghaladja az 1,4 milliárdot. De a kormány már 5 éve látta, hogy ebből baj lesz, ezért megengedte a 2. gyerek vállalását is a családokban, de az irányzatot nehéz megfordítani. Magyarországot, amely immár a GDP 5 %-át fordítja a gyerekvállalási kedv fokozására, valamint Lengyelországot sokan tartják követendő példának, de igazából az ilyesfajta politika vagy teljesen csődöt mondott, vagy csak igen csekély kedvező változást hozott. 

 

 

 

A kínai családtervezés durva módszerei odavezettek, hogy most ketyeg a demográfiai időzített bomba. Így Hszi mondogathatja ugyan, hogy az USA hanyatlik, de rájöhet, hogy a pekingi nagyhatalmi tervek útjában leginkább nem külső tényezők állnak. A fő akadály, hogy egyre korosabb a kínai lakosság és nincs elég fiatal, köszönhetően a KKP korábbi politikájának.

 

2021. május 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Finckelstein után kapkodás

Amióta Finckelstein meghalt, azóta egy tehetségtelen, fantáziátlan vitrin szakértő és egy rendkívül drága, de lényegében használhatatlan >

Tovább

Önkényurak látják vendégül Európát

Vendégségben despotáéknál, így Magyarországon, Oroszországban, valamint Azerbajdzsánban – írja a Spiegel  a futball EB-ről, hozzátéve, hogy >

Tovább

A magyar kivétel: telt stadion

Magyarországon a futball a legfőbb vezetésre tartozik és változatlanul politikai kérdésnek számít. Elképesztő összeget mentek el >

Tovább

Vessenek egyszer s mindenkorra véget Orbán disznóságainak

Miközben a magyarok igencsak haszonélvező voltak, hogy más nemzetek hajlandónak bizonyultak menekülteket befogadni. Így 1956 után, >

Tovább

Orbán Viktor népszavazást jelentett be

Mégpedig a kínai egyetem ügyében, miután erős a tiltakozás a tervvel szemben. Az ellenállást részben az >

Tovább

További kérdések a Pápa-látogatás körül

Így most nem tudni, hol lenne a megbeszélés. Állítólag felmerült, hogy a helyszín a Szépművészeti Múzeum >

Tovább

Orbán elszámította magát

Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor elgaloppírozta magát, nem készült fel ekkora ellenállásra a Fudani Egyetem >

Tovább

A német példára vérszemet kapnak a magyarok

A Bizottság várhatóan ma megszavazza, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen, nehogy vérszemet kapjon a magyar >

Tovább

A németeknek tele van a hócipőjük a magyarokkal

A nacionalista magyar miniszterelnök igen szoros kapcsolatokra törekszik Kínával. Akadékoskodása miatt a napokban már hangot adott >

Tovább

A Fidesz nagyságai félnek a magyar

Minden hatalma ellenére a miniszterelnöknek megvan az oka, hogy tartson a tavaszi választástól. Mert mi más >

Tovább

Orbán odadobta az országot Kínának

Az új Selyemút egyirányú, melynek elsődleges célja Kína expanzív terjeszkedésének, gazdasági, pénzügyi és civilizatorikus befolyásának növelése. >

Tovább

Liberális várospolitika kontra tekintélyelvű kormányzás

Karácsony Gergellyel két éve egy zöld jelölt győzött, de még ennél is fontosabb, hogy újfajta felfogást >

Tovább