2021. június 14. hétfő
Ma Vazul, Elizeus, Herta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán kínai flörtje

Orbán kínai flörtje

A kapcsolat legújabb állomása, hogy Budapesten létesít lerakatot a tekintélyelvű kínai állam káderképzője, méghozzá Európában fölöttébb furcsa körülmények között. Az egész munkát a kínaiak végzik, a fővállalkozó egy olyan cég lesz – minden versenytárgyalás nélkül -, amely feltehetőleg kapcsolatban áll a kínai titkosszolgálattal. Mindenesetre amikor pár éve megépítette Addisz Abebában az Afrikai Unió székházát, után a lehallgató készülékeket találtak a falakban. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

 

Nem ma kezdődött, hogy Orbán Viktor kokettál Kínával, hiszen kaput nyit az ázsiai ország számára Európa felé, de közben nem törődik a kockázatokkal, amelyek pedig nagyon is aggasztják az EU és a NATO-t. A kapcsolat legújabb állomása, hogy Budapesten létesít lerakatot a tekintélyelvű kínai állam káderképzője, méghozzá Európában fölöttébb furcsa körülmények között. Az egész munkát a kínaiak végzik, a fővállalkozó egy olyan cég lesz – minden versenytárgyalás nélkül -, amely feltehetőleg kapcsolatban áll a kínai titkosszolgálattal. Mindenesetre amikor pár éve megépítette Addisz Abebában az Afrikai Unió székházát, után a lehallgató készülékeket találtak a falakban.

Orbán azonban nem fél a veszélyektől, sőt, Panyi Szabolcs a Direkt36-tól úgy látja, hogy a politikus kifejezetten azt szeretné, ha Kína Magyarországot tekintené dobbantónak az EU felé. Ezért nem érdekli, hogy a kínai diákok nem ritkán kémkedni szoktak. Valószínűleg abból indul ki, hogy a magyar technológiai szint folytán a hazai iparnak nincsenek olyan titkai, amelyekre a kínaiak le akarnának csapni.

Az viszont jelképes, hogy a világra nyitott, liberális, és nagy tekintélynek örvendő CEU helyébe éppen Fudan lép, amely szakmailag jó, ám falai közt aligha lehet majd az emberi jogok fontosságáról, vagy az ujgurok, illetve a hong kongi elégedetlenség elnyomásáról tanulni. Ugyanakkor az intézménybe 5-6 ezer diák jár majd, így azon keresztül Kína rátelepszik a felsőfokú magyar képzésre.

Orbán részben gazdasági előnyökben gondolkodik, részben a mozgásterét próbálja növelni, minél inkább igyekszik sarokba szorítani az unió. A járvány során is építette a kínai kapcsolatot, hiszen nagy mennyiségben rendelt kínai oltóanyagot, amit Brüsszel azonban nem vett jónéven. Mint ahogy azt sem, hogy az ország potenciálisan bázisként szolgálhat a kínai hírszerzés számára Európa ellen.

 

Bloomberg

 

Éleződik a feszültség Kínával, miután Európa egyre inkább Biden oldalára áll Pekinggel szemben. A nagy eltolódás akkor következhet be, ha a zöldek szerepet kapnak a német kormányban a szeptember végi választások után. De az már most is látszik, hogy hiába született meg a múlt év végén az EU beruházási egyezménye Kínával, Brüsszel álláspontja keményedik az ázsiai partnerrel szemben.

Berlinben már most is általános a vélekedés, hogy nagy dolgokra egyhamar nem lehet számítani a kétoldalú kapcsolatokban és ezt a kínaiak is hasonlóképpen ítélik meg. De ettől függetlenül egy európai illetékes szerint útelágazáshoz érkezett az unió és Peking viszonya. Európa persze nem egységesen ítéli meg a kilátásokat, hiszen Magyarország pl. ég a vágytól, hogy boltoljon Kínával. De maga Biden is azt mondja, hogy nagy hangsúlyt fektet a két ország versenyére, viszont emellett szükségesnek tartja az együttműködést, pl. a klímaváltozás visszaszorítására.

Európa számára viszont fel van adva a lecke, mivel a saját útját igyekszik járni. Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere. Ugyanakkor a külügyminiszterek el akarják ítélni jövő héten kiadandó nyilatkozatukban a másik fél hongkongi fellépését. Peking abban reménykedett, hogy külön lehet választani a politikai és gazdasági kérdéseket, és hogy hatalmas fogyasztói piacával magához tudja kötni az uniót. Ám ez egyre kevésbé lehetséges – mondja egy kormány közeli elemző intézet szakértője Pekingben.

 

Euractiv

 

Félő, hogy az Orbán-kormány rohamot indít a magyar sajtó utolsó szabad állásainak elfoglalására. Erről beszélt a CEU egyik tanszékvezetője, illetve Polyák Gábor, a Pécsi Egyetem oktatója a portálnak. Marius Dragomir és magyar kollégája emlékeztetett arra, hogy a hatalom, részben oligarchákon keresztül, már így is kézben tartja a média túlnyomó többségét, de most közelednek a választások és ez újabb lépésekre ösztökélheti a független hangok elnémítására.

Hiszen már a járvány kapcsán is kizárólag a hatóságoktól lehet felvilágosítást kapni. Azon kívül egy nemrégiben elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy bűncselekménynek nyilvánítsák a kormányzati intézkedések bírálatát. A Közép-Európai Egyetem képviselője úgy értékeli, hogy az állam gyakorlatilag foglyul ejtette a tömegtájékoztatást. A központi költségvetésből jutalmazza a szövetségesek tulajdonában lévő orgánumokat. Mellesleg jelenleg nem létezik átlátható, elfogulatlan mechanizmus a sajtó finanszírozására, a pénz csakis a média megregulázásának eszköze.

Hogy most ki lehet a következő célpont, mármint hogy bedarálják, arra Polyák azt mondja: az RTL Hungary, a Central Media. Rajtuk kívül vannak kisebb szerkesztőségek, főleg a világhálón, ezek leginkább adományokból tartják fenn magukat. De az erőviszonyok teljesen egyoldalúak. Viszont idáig mindig úgy volt, hogy a hatalom terjeszkedési vágya akkor nőtt meg, ha meg kellett méretnie magát a választásokon. Merthogy a sajtón keresztül növelni tudja befolyását.

A két szakértő egyetért abban, hogy az EU-nak határozottan közbe kellene avatkoznia, és ehhez volnának is eszközei, ám ha továbbra is tétlen marad, akkor a magyar modell gyorsan elterjedhet Közép-Kelet-Európában. Különösen a médiahatóság függetlenségét kellene helyreállítani. Az unió segítsége nélkül igen nehéz lesz visszatalálni a demokratikus útra, ezért Brüsszelnek lépnie kellene, mielőtt túl késő lenne.

 

FT

 

A lengyel törvényhozás alsóháza megszavazta az uniós segélycsomag tervét, de az erőpróba megmutatta, milyen törésvonalak vannak mind a kormánykoalíción, mind az ellenzéken belül. A csomagot, amely engedélyezi, hogy az EU most először hitelt vegyen fel, a PiS-szel szövetséges Egyesült Lengyelország, a keményen jobbos igazságügyi miniszter pártja arra hivatkozva utasította el, hogy a kölcsönért adott esetben Lengyelországnak kell jót állnia, ha netán valamelyik kormány nem fizeti vissza a maga részét. Azon felül hallani sem akar a jogállami mechanizmusról.

Ezért a javaslat csak úgy ment át, hogy az ellenzék 2. legnagyobb ereje mellé állt, amit viszont a Civil Koalíció nehezményezett azon az oldalon, miután nem sikerült lényegi engedményeket kiharcolnia. Így azt, hogy a Brüsszeltől érkező óriási összegű ingyen pénzt és hitelt átlátható, tisztességes módon költsék majd el. Azon kívül, hogy a helyi önkormányzatok is kapjanak a forrásokból.

Összesen 36 milliárd euróról van szó, nem véletlen, hogy Morawiecki miniszterelnök úgy foglalt állást: a döntés nagy mértékben meghatározza az ország sorsát a következő 10-20 évben. A Baloldal pedig, amely a PiS oldalára állt, azzal érvelt, hogy most nem következik el ugyanazt a hibát, mint annak idején a Marshall-segéllyel, mert annak az árát még most is fizeti az ország.

 

FT

 

Aggódhatnak Németország szomszédjai, mert több olyan szövetségnek is esélye van hatalomra kerülni az őszi választások után, amelyek külpolitikai elképzelései nagyban különböznek a mostani berlini irányvonaltól. Erre figyelmeztet az amerikai Brookings Intézet egyik osztályvezetője. Constanze Stelzenmüller, aki rendszeresen publikál a lap véleményrovatában, felidézi, hogy Biden már jelezte: feledtetni kívánja a Trumpf-féle rettenetes négy évet  a transzatlanti kapcsolatokban és együtt akar működni Európával.

Moszkvát és Pekinget viszont nem rettentik el a nyugati szankciók, Navalnij és az ujgurok miatt. Nyomást gyakorolnak az EU-ra, ám eközben von der Leyen a Tanács elnökével hadakozik a balul sikerült ankarai kirándulás után, miközben nyakán a súlyos gazdasági visszaesés, valamint a járvány. Ugyanakkor belpolitikai gondok miatt nem tud a földrészre összpontosítani a brit és a német vezető sem.

Így bárki azt gondolhatná, hogy majd a németek megsegítik az EU-t, de a választásokra készülő pártok leginkább a hazai teendőkre összpontosítanak. Nagyon úgy néz ki, hogy az erőpróba a zöldek felemelkedését hozza, már pedig hogy pártelnökük keményen bírálja Moszkvát, Pekinget és az Északi Áramlat 2-őt, az zene Washington füleinek. Az eredmény persze alapvetően nem a külpolitikán múlik majd. Ám a szavazópolgároknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy az ország gazdagsága és ereje a térség stabilitásán és biztonságán múlik. Ezért arra is oda kellene figyelni. A szomszédok már úgyis kellőképpen nyugtalanok.

 

Libération

 

A kérdéssel foglalkozó nemzetközi civil szervezet szerint a horvát és görög határőrök olyan brutálisan bánnak az elfogott illegális bevándorlókkal, hogy az már kimeríti a kínzás fogalmát, de legalábbis embertelen, illetve megalázó. A kárvallottak 85 %-a nyilatkozott így, miután rövid úton kipenderítették őket a két országból. Megverték, összerugdosták őket, nem ritkán gumibotot is használtak velük szemben. Sokszor órákon át.

Amikor pedig megérkeztek velük a határra, a telefonjukat vagy elvették, vagy tönkretették, jó párjuknak elégették a ruháját. Ezért meztelenül, illetve alsóneműben, nem egy esetben mezítláb kellett átkelniük a határ túlsó oldalára. Az NGO úgy összegezte a hallottakat, hogy a múlt évben még több ilyen eset történt, mint egy évvel korábban. A kitoloncolásokat persze mindig is kísérte erőszak a 2015-ös nagy hullám óta, de tavaly különösen sokszor fordult elő, hogy a horvátok levetkőztették az áldozatokat, vagy kutyákat uszítottak rájuk. Ugyanakkor Romániából, Bulgáriából, Szerbiából és Szlovéniából is jelentettek hasonló incidenseket.

 

2021. május 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Finckelstein után kapkodás

Amióta Finckelstein meghalt, azóta egy tehetségtelen, fantáziátlan vitrin szakértő és egy rendkívül drága, de lényegében használhatatlan >

Tovább

Önkényurak látják vendégül Európát

Vendégségben despotáéknál, így Magyarországon, Oroszországban, valamint Azerbajdzsánban – írja a Spiegel  a futball EB-ről, hozzátéve, hogy >

Tovább

A magyar kivétel: telt stadion

Magyarországon a futball a legfőbb vezetésre tartozik és változatlanul politikai kérdésnek számít. Elképesztő összeget mentek el >

Tovább

Vessenek egyszer s mindenkorra véget Orbán disznóságainak

Miközben a magyarok igencsak haszonélvező voltak, hogy más nemzetek hajlandónak bizonyultak menekülteket befogadni. Így 1956 után, >

Tovább

Orbán Viktor népszavazást jelentett be

Mégpedig a kínai egyetem ügyében, miután erős a tiltakozás a tervvel szemben. Az ellenállást részben az >

Tovább

További kérdések a Pápa-látogatás körül

Így most nem tudni, hol lenne a megbeszélés. Állítólag felmerült, hogy a helyszín a Szépművészeti Múzeum >

Tovább

Orbán elszámította magát

Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor elgaloppírozta magát, nem készült fel ekkora ellenállásra a Fudani Egyetem >

Tovább

A német példára vérszemet kapnak a magyarok

A Bizottság várhatóan ma megszavazza, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen, nehogy vérszemet kapjon a magyar >

Tovább

A németeknek tele van a hócipőjük a magyarokkal

A nacionalista magyar miniszterelnök igen szoros kapcsolatokra törekszik Kínával. Akadékoskodása miatt a napokban már hangot adott >

Tovább

A Fidesz nagyságai félnek a magyar

Minden hatalma ellenére a miniszterelnöknek megvan az oka, hogy tartson a tavaszi választástól. Mert mi más >

Tovább

Orbán odadobta az országot Kínának

Az új Selyemút egyirányú, melynek elsődleges célja Kína expanzív terjeszkedésének, gazdasági, pénzügyi és civilizatorikus befolyásának növelése. >

Tovább

Liberális várospolitika kontra tekintélyelvű kormányzás

Karácsony Gergellyel két éve egy zöld jelölt győzött, de még ennél is fontosabb, hogy újfajta felfogást >

Tovább