2021. május 13. csütörtök
Ma Szervác, Imola, Imelda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

Senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a kormányt, hogy lazítson. Magyarországon a rekorderek közé tartozik Európában, mert az emberek 30 %-a már megjárta az oltópontokat, csak éppen szélsebesen nő az új esetek száma. Pont azért, mert túl gyors az enyhítés. Húsvétkor még cseppen sem enyhült a helyzet, Orbán Viktor mégis hozzájárult, hogy kinyissanak az üzletek. Ezzel szemben Nagy-Britannia és Izrael kellőképpen óvatosnak bizonyult, a társadalom nagy része megértette, hogy nem lehet idő előtt ugrálni. Ennek megfelelően egyre kevesebb az új beteg. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Az újság azt tanácsolja Magyarországnak, Szerbiának, egy sor amerikai tagállamnak, illetve latin-amerikai államnak, hogy szívleljék meg a brit és izraeli tapasztalatokat, mert ráfizetnek, ha meggondolatlanul enyhítenek a járvány miatt elrendelt szigoron. Ezt támasztja alá, hogy hiába oltják a lakosságot tiszta erővel, mind több és több az új beteg. Az ok az, hogy akik már megkapták az ellenanyagot, azt hiszik, hogy túl vannak a dolgon, és onnantól kezdve félvállról veszik a tilalmakat.

Csakhogy ily módon könnyen továbbterjedhet a fertőzés azokra, akik még nem védettek, így elsősorban a fiatalokra. Ez pedig odavezethet, hogy ismét elviselhetetlen állapotok alakulnak ki az intenzív osztályokon. Azaz az oltóanyag nem csodaszer és a helyzet kezd ellenőrizhetetlenné válni a magyaroknál és másoknál is.

De senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a kormányt, hogy lazítson. Magyarországon a rekorderek közé tartozik Európában, mert az emberek 30 %-a már megjárta az oltópontokat, csak éppen szélsebesen nő az új esetek száma. Pont azért, mert túl gyors az enyhítés. Húsvétkor még cseppen sem enyhült a helyzet, Orbán Viktor mégis hozzájárult, hogy kinyissanak az üzletek.

Ezzel szemben Nagy-Britannia és Izrael kellőképpen óvatosnak bizonyult, a társadalom nagy része megértette, hogy nem lehet idő előtt ugrálni. Ennek megfelelően egyre kevesebb az új beteg.

 

SRF

 

A CEU megtapasztalta, hogy nem számíthat az EU segítségére, miután Orbán Viktor kipécézte, noha az Európai Bíróság jogellenesnek minősítette az egyetem ellen hozott intézkedéseket. Erről az intézményrektora számolt be a svájci közrádiónak. Ugyanakkor úgy érzékelte a változást, hiszen tanárok és diákok kénytelenek voltak átköltözni Bécsbe, hogy mintha egy másik bolygóra keveredtek volna. Ignatieff szerint megkönnyebbültek, hogy nem örlődnek tovább egy rendszer malomkövei között.

Egy olyan rezsimről an szó, amely egyfolytában Sorost támadta, és ily módon a Közép-Európai Egyetemet is. De a kormányfőnek ellenség kellett, hogy mozgósítsa híveit. A milliárdos pedig optimális választás volt, hiszen nyitott a világra, magyar-amerikai zsidó befektető, aki állítólag bevándorlókkal akarja elárasztani Európát.

A hatalommal vívott küzdelemben hiába volt a sok tüntetés, Merkel figyelmeztetése, az EUB döntése. Orbán tett mindenre, az állam- és kormányfők pedig ráhagyták. Pedig ha a kancellár vagy Macron felhívja, hogy: nono!, akkor a CEU-nak nem kellett volna elmennie. Ám a rektor szerint az EU-val az a nagy gond, hogy sokat beszél a jogról, hogy még akkor is tétlen, amikor a legfőbb uniós bíróság tör pálcát egy kormány feje fölött. A klub inkább a fennálló hatalmat védi. Orbán pedig játszik Brüsszellel, a szervezet viszont nem értékközösségként működik.

Ignatieff az ellenségnek új hazafiságot javasol: meg kell értetni az emberekkel, hogy Magyarország sokkal nagyobb, sokkal több, mint az Orbán körüli korrupt klikk.

 

Profil

 

A folyóirat egyik munkatársa azt vette észre a Fidesszel, illetve a magyar állami tévével kirobbant botrány óta, hogy bizonyos körök szervezetten próbálják megtrollkodni a világhálón közzétett írásait. A bejegyzések, lásd: „Éljen Orbán Viktor!”, vagy Liberális média/Profil=liberálfasizmus”, sőt volt olyan is, aki az osztrák lapot a nácik hírhedt harci kiadványához, a Völkischer Beobachterhez hasonlította. De a lényeg, hogy ezek a vélemények egyáltalán nem kapcsolódnak a cikkekhez, hiszen azok nem Magyarországról vagy Orbán Viktorról szólnak.

Az ok alighanem az, hogy ezek a támadások a magyar közvéleményt célozzák meg. Hiszen jön a választás és oda lehet a kétharmad, noha Orbán mindent megtett, hogy kézben tartsa az államot. Ily módon mozgósítani kell a népet egy közös külső ellenséggel szemben. Az lehet az EU-párti, nyugati, kozmopolitika, genderrel megfertőzött, zsidó, migránsbarát liberalizmus, amely csakis Soros parancsait lesi. Milliárdos egyébként is évek óta az orbáni propaganda célkeresztjében van. És a züllés legújabb megtestesítője: a Profil. Ennek megfelelően a magyar kormányfő és társai ráeresztik a trollokat mindenre, ami idevág.

 

FAZ

 

A visegrádi államok – Szlovákiát kivéve – nem tagjai ez euróövezetnek, mégis igen fontosak érdekesek a pénzpiacok számára, hiszen forgalmuk együttvéve nagyobb Németországgal, mint Kínáé. Persze a befektetőknek nem minden tetszik, amit ott mostanában látnak. A Magyar Nemzeti Bank pl. az olcsó pénz politikáját folytatja, a forint árfolyama ennek megfelelően nemrégiben még 368-nál jár az euróhoz képest.

Ám jegyzése javult, akárcsak a zlotyé, aminek több oka is van. Így az, hogy erősödött az euró és jobb lett a konjunktúra. A magyaroknál a gyors oltási kampány szintén enyhített a fizetőeszközre nehezedő nyomáson. De nyugtatóan hatott a jegybank fellépése is. A bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézete azt jósolja, hogy a térség legtöbb állama az idén újra eléri a járvány előtti növekedési szintet. Mindent az határoz meg, milyen gyorsan sikerül beoltani a lakosságot.

 

Politico

 

A menesztett lengyel ombudsman úgy értékelte, hogy az országban 5 éve alkotmányos puccs zajlik, mivel a PiS igyekszik ellenőrzése alá vonni a demokratikus intézményeket. Bodnart a kormánypárt befolyása alatt álló Alkotmánybíróság tegnap mentette fel tisztségéből. Megbízatása már szeptemberben lejárt, de a Jog és Igazságosság azóta nem talált olyan jelöltet, akit az ellenzéki többségű Szenátus elfogadott volna.

A szószóló már csupán három hónapig maradhat hivatalban, de már jó ideje szálka volt a hatalom szemében, mert szót emelt a jogállam leszalámizása ellen, a demokrácia mellett. Pl. megkérdőjelezte azt a törvényt, amely akadályozza, hogy bírálni lehessen a politikusokat, illetve az egyházat. Most azt mondta, hogy a tét nem egyszerűen az ő eddigi hivatala, hanem hogy a jövőben miként értelmezik az emberi jogokat.

Egyébként az Európai Bíróság előzetes szakvéleménye éppen tegnap mondta ki, hogy ellentétes az uniós joggal, ahogyan és akikből megalakult a lengyel Legfelsőbb Bíróság két új kamarája. Egy másik állásfoglalás azt minősítette törvénytelennek, hogy Polt Péter meg akarta akadályozni, hogy egy bíró az EUB-hoz fordulhasson kérdéseivel.

 

Deutsche Welle

 

A szlovén kormányfő az EU következő soros elnökeként arra készül, hogy felvesse: etnikai szempontok alapján húzzák újra meg a határokat a Nyugat-Balkánon. Jansa – nem hivatalos formában – már el is juttatta elképzelését az unió vezetőinek. Eszerint egyesülne Koszovó és Albánia, a boszniai Szerb Köztársaság javarésze csatlakoznak Szerbiához, a horvát része pedig az anyaállammal egyesülne. Vagy különleges státuszt kapna – Dél-Tirol mintájára. A bosnyákok pedig külön, önálló egységet alakíthatnának.

Érthető, hogy a felvetés hatalmas nyugtalanságot váltott ki, hiszen roppant érzékeny kérdésről van szó, amit a történelmi tapasztalatok alapján a legtöbben inkább a szőnyeg alá söpörnének. Jansa viszont azt mondja: az etnikailag tiszta államokban nem kellene vesződni a kisebbségi jogokl, intézmények és a demokratikus döntési folyamatok okozta bajokkal.

A politikus jól megérti magát Orbán Viktorral, aki finanszírozza Szlovéniában az elnök oldalán álló sajtót, illetve Ljubljanán keresztül ugyanezt csinálja Észak-Macedóniában is. Ő harcolta ki, hogy Várhelyi Olivér legyen a bővítési biztos, de Magyarországot elsősorban a szerbek belépése izgatja.

Mégsem valószínű, hogy bármi is lesz Jansa álmaiból. Hiszen nemrégiben leszerepelt, amikor nemrégiben egyszerűen kikapcsolta a kamarát, miután az EP bizottsága éppen a szlovén média függetlenségét akarta felmérni, és nem engedélyezte, hogy a kormányfő bejátsszon egy filmet. Azon kívül ahogy Brüsszel lekapcsolta Várhelyit, ugyanígy semlegesíteni tudja a soros szlovén elnökséget is.

 

Washington Post

 

A vezércikk szerint az jó, hogy Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, miután beleavatkozott a tengerentúli választásokba, továbbá amerikai katonák és diplomaták elleni támogatásra uszított, ám az elnök kesztyűs kézzel bánt Putyinnal. Mert ugyan kiutasítják a washingtoni orosz nagykövetség 10 diplomatáját, és szankciókkal intézkedést hoznak több cég, illetve magánember ellen, de az intézkedések nem érintik az államfő hatalmának alapjait, így aligha térítik el szándékaitól Moszkvát.

Nem vonatkoznak az olaj- és földgáztársaságokra, amelyek exportbevételek javát termelik meg, de megúszta az a több tucat oligarcha is, aki a rezsim támaszát jelenti és Putyin személyes vagyonát kezeli. Hivatalos közlés szerint a lépéseket gondosan kalibrálták, hogy bizonyos területeken együttműködésre ösztönözzék a másik felet. Csak közben az oroszok minden eddiginél harciasabbak Ukrajna ügyében és szép lassan kinyírja Navalnijt.

Úgy hogy ha nem igazolódnak be az amerikai remények, azaz Putyin tesz a megtorló intézkedésekre és továbbra is szét akarja verni az amerikai gazdaságot, politikai és szövetségi rendszert, akkor a Biden-kormányzatnak ismét cselekednie, de már olyasmire kell rászánnia magát, ami igazán fáj az orosz elnöknek. 

 

 

 

2021. április 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kurz az orbáni úton

Bizonytalanná vált az osztrák kancellár politikai jövője, mert az ügyészség hamis tanúzás miatt eljárást indított Kurz >

Tovább

Spiegel: Veszélyes balkáni fantazmagóriák

A lap arról a diplomáciai tervről ír, amely a Nyugat-Balkáni határok újrarajzolását tartalmazza, csak éppen nem >

Tovább

Orbánnak jó 10 év óta most először főhet a feje

Méghozzá a választás miatt, aminek oka részben a járvány elhibázott kezelése, de még inkább, hogy felállt >

Tovább

Orbán ideje lassan lejár, már a végjátékra készül

Helyzetét rontja a szörnyű járványmérleg, az egyesült ellenzék, valamint az, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik az >

Tovább

Orbán hűség szállta meg Várhelyi Olivért

Brüsszelben feltételezik, hogy a magyar biztos azért folyamodott ehhez a váratlan húzáshoz, mert Orbán, akihez Várhelyi >

Tovább

A magyar hatóságok megsértik a kultúra függetlenségét

Többféle formában is tiltakozni kíván az Európai Művészeti Akadémiák Szövetsége, mert úgy ítéli meg, hogy Magyarországon >

Tovább

A remény napja

Május kilencedike ünnep. Mostanában alig beszélnek róla, pedig a ma ismert Európa – Hitler legyőzése után >

Tovább

Kurier: Nehogy az Orbánok és Janšák Európája legyen

Úgyhogy az elemzés arra bíztatja az integrációt: ne engedjen a szűklátókörű ellentábornak, legyen úrrá kisebbrendűségi hajlamán. >

Tovább

Még épp időben

Mi tagadás, az ellenzék politikusai egyszerűbb lelkek, ráadásul a választási feltételek is kirívóan egyenlőtlenek: mindenben, ami >

Tovább

Baljós árnyak

Nehéz idők jönnek. Merkel asszony, kormányzó urunk európai őrangyala távozik a hatalomból, pártja, a CDU–CSU pedig egy >

Tovább

Magyarország Peking leghűségesebb partnere az unióban...

... csak éppen nincs belőle sok anyagi haszna, leszámítva Orbánt és szűk körét. A miniszterelnök fennen >

Tovább

Economist: Karácsonnyal menni fog

A lap szerint a magyarok erős emberét Karácsony Gergely verheti meg, egy képtelen pártszövetség élén, amint >

Tovább