2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán kötéltáncot jár

Orbán kötéltáncot jár

A miniszterelnök jövőre választással néz szembe és jelenleg kötéltáncot jár, mert egyrészt meg kell szelídítenie a Covid-19 eddigi legvégzetesebb hullámát, illetve ezzel párhuzamosan talpra kellene állítania a gazdaságot, nehogy újabb visszaesés következzen be – két éven belül immár a 2... Az amerikai Johns Hopkins egyetem világstatisztikája szerint a magyar adatok hetek óta a legrosszabbak, ha azt nézzük, hogy egy lakosra vetítve hány halottak követel a ragály. Szelestey Lajos nemzetközi sajtósszemléje:

Reuters

 

Magyarország részleges nyitásra készül, mivel már 2,5 millió felé tart a beoltottak száma és Orbán Viktor ezt a határértéket szabta feltételül a járványellenes intézkedések egy részének visszavonásához. A kikötés várhatóan holnap vagy holnapután teljesül. A miniszterelnök jövőre választással néz szembe és jelenleg kötéltáncot jár, mert egyrészt meg kell szelídítenie a Covid-19 eddigi legvégzetesebb hullámát, illetve ezzel párhuzamosan talpra kellene állítania a gazdaságot, nehogy újabb visszaesés következzen be – két éven belül immár a 2.

Az ország rekordszámú áldozatot jelentett a múlt héten és orvosok szerint a kórházak már átlépték terhelhetőségük felső határát, ami arra utalt, hogy a kormány esetleg kénytelen lesz elhalasztani a könnyítéseket. Az amerikai Johns Hopkins egyetem világstatisztikája szerint a magyar adatok hetek óta a legrosszabbak, ha azt nézzük, hogy egy lakosra vetítve hány halottak követel a ragály.

A hatalom elismeri: az egészségügyi ellátó rendszer óriási nyomának van kitéve, noha közben sikerrel zajlik az oltási kampány, miután – megint csak népességarányosan - rekord számban sikerült vakcinát szerezni külföldről. Ugyanakkor az orvosok és tanárok szakszervezetei szigorúbb intézkedéseket sürgetnek, a cégek ezzel szemben az óvatos nyitás mellett vannak.

 

Frankfurter Rundschau

 

A CDU elnöke, egyben Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányfője keményebb zárlatot követel erre a hónapra. Laschet azt mondja, hogy Németország most éli át a járvány legsúlyosabb szakaszát, ami ellen csak közös erővel lehet fellépni. Ideértve, hogy két-három héten át oltsanak gőzerővel, teszteljenek, kutassák a betegség terjedésének útját a konkrét esetekben és korlátozzák az emberi érintkezéseket.

Mint mondta, csak a teljes eszköztár bevetésével lehet megtörni az egyre erősebb 3. hullámot, miután tovább emelkedett azoknak a száma, akiket intenzív osztályon kell kezelni. A németek jelenleg 4100 ilyen betegnél tartanak, a politikus mégis riadót fújt, éspedig azzal, hogy ha nem történik semmi, akkor sokkal rosszabbra fordul a helyzet.

Szerinte még egyszer neki kell veselkedni, azaz ő maga el tudja képzelni saját tartományában az éjszakai kijárási tilalmat, mellesleg egyes körzetekben az már érvényben is van. Ezen felül több távmunka kell, továbbá maradjanak zárva a vendéglátóhelyek, valamint az iskolák. Ha ezen túlvannak, tette hozzá, akkor a jövő hónaptól vagy júniustól új időszámítás kezdődhet. De nagyon fontos, hogy változatlanul oltsák be az embereket, illetve hetente kétszer kötelezően teszteljék őket.

 

Politico

 

Megadta az engedélyt a további lazításhoz a brit kormányfő, így a jövő hétfőtől fogadhatnak vendéget a kiülős kocsmák és éttermek, valamint a konditermek, fodrászok, illetve a nem alapvető üzletek is. Johnson szerint ezt az teszi lehetővé, hogy az ország sikeresen vizsgázott négy területen is: lényegesen esett az új betegek száma, enyhült az egészségügyre nehezedő nyomás, jól haladnak az oltásokkal és nem zavartak be a vírus új mutánsai.

Egyben köszönetet mondott a briteknek a húsvéti ünnepek alatt tanúsított fegyelmezettségét, ám egyúttal arra figyelmeztetett, hogy legyenek továbbra is igen óvatosak, azon kívül adassák be maguknak az ellenanyagot. Azzal érvelt, hogy ébernek kell lenni, mert látnivaló, mit művel a fertőzés más országokban.

Ehhez a tiszti főorvos azt tette hozzá, hogy a Covid-19 belátható időn belül továbbra is súlyos gondokat fog okozni. Ugyanakkor nem lehet tudni, mi lesz a külföldi utazásokkal. Jelenleg akár 5 ezer fontos büntetéssel sújthatják azokat, akik alapos indok nélkül mennek más országba. Az elképzelés az, hogy május 17. után három kategóriába osztják a lehetséges célállamokat, de további részletek még nem ismeretesek.

Mint ahogy az sem világos, milyen formában vezetik be az oltási igazolásokat. Johnson kizárta annak a lehetőséget, hogy csak ilyen papír felmutatásával lehessen belépni a boltokba vagy a pubok kerthelyiségeibe. Egyben bejelentette, hogy most péntektől bárki hetente kétszer igénybe vehet gyorstesztet.

 

FT

 

Megemeli képzeletbeli kalapját a vezércikk a brazil tábornokok előtt, akik az alkotmányt fontosabbnak tartják az elnök minden ígéreténél és ily módon nagy lökést adtak a demokráciának. Mint emlékezetes, a menesztett védelmi miniszter, valamint a három haderőnem parancsnokai közös nyilatkozatban szögezték le, hogy hűek kívánnak maradni esküjükhöz, azaz nem szegik meg az alaptörvényt, bármennyire szeretné őket rávenni arra a nehéz helyzetbe került Bolsonaro.

A szélsőjobbos politikus, aki meleg szavakkal szokta emlegetni a jó húsz éven át tartó katonai diktatúrát, egyébként maga is egykori százados, részben azért van bajban, mert teljesen félrekezelte a járványt, részben illetve mivel az elkövetett törvényszegések miatt alkotmányos vádemelési eljárás fenyegeti a törvényhozás részéről. Nyíltan segítséget is kért a fegyveres erőktől, ám azok nem álltak kötélnek, pedig alighanem nem kis kedvezményeket utasítottak el ily módon.

Igen bölcsen az alkotmány mellett döntöttek, azaz megtagadták a hűséget az ország kiszámíthatatlan és zavaros fejű elnökével szemben. Előzőleg a Legfelsőbb Bíróság visszautasította, hogy Bolsonaro különleges jogkört kaphasson, illetve hogy megtámadja a korlátozásokat, amelyet egyes tartományokban vezettek be a járvány miatt. A Kongresszus pedig arra figyelmeztette az államfőt, hogy ne feszítse tovább a húrt, mert különben felelősségre vonás vár rá.Persze még sok minden balul üthet ki: Bolsonaro megpróbálkozhat azzal, hogy felfüggeszti az alkotmányt és a hadsereg támogatásával rendeleti úton kormányoz. Az ország igencsak megosztott a szélsőjobb és a hagyományos baloldal között, ezért az sem kizárt, hogy az elnök rohamot vezényel a parlament ellen, ha veszít a jövő évi választáson. Ahogyan az Washingtonban történt Vízkeresztkor.

Lehet persze, hogy túlzottak ezek a félelmek, de a politikus már sokszor bizonyította, hogy nemigen érdekli a demokrácia, vagy mások élete. Így nő az esélye, hogy hazardírozásba kezd. Ebben a lázas légkörben igen fontos a katonaság, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás kiállása.

 

 

2021. április 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább