2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nehéztüzérség Orbánék ellen

Nehéztüzérség Orbánék ellen

Vera Jourova úgy értékelte, hogy az új mechanizmus nagyot szól majd, mindkét kormány meg fogja érezni, de el kell kerülni, hogy a lakosságot is érintse. Szerinte itt olyan nehéztüzérségről van szó, amit idáig az EU nem tudott felvonultatni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

„Igenis baj a magyar jogállammal, tessék csak arra gondolni, hogy mi van a sajtószabadsággal, és mennyire korlátozzák a civilek lehetőségeit. Hiszen ily módon a demokrácia lényeges kellékei nincsenek meg”. Ezt Vera Jourová fejtette ki, hozzátéve, hogy példátlan támadás érte a magyar vezetés részéről, azért, amit korábban szintén a Spiegelnek mondott ez ügyben. Az Orbán-kabinet még azzal is megvádolta, hogy utálja a magyarokat, ám a Bizottság alelnöke szerint ha valami, akkor ez egyáltalán nem igaz.

Hiszen az egykori Csehszlovákiában cseperedett fel és Magyarország a szabadságot testesítette meg a szemében. Milyen jó volna – hangsúlyozta az interjúban, ha még napjainkban is így volna, azaz a magyar rendszer példát mutatna az egész világ számára.

A Bizottság alelnöke továbbra is türelemre int a jogállami mechanizmus ügyében, mert az elvileg ugyan életbe lépett az év elején, ám a magyar és lengyel panasz nyomán meg kell várni, hogy mennyire tartja azt jogszerűnek az Európai Bíróság. A politikus már annak is örül az új szabályozás megszületését övező éles politikai összecsapások ismeretében, hogy a végén egyáltalán eredményre jutottak. Ám az alkalmazást jogilag be kell biztosítani, hogy ne csússzon be semmiféle gikszer. Szerinte az ítélet a 2. félévben meglesz és akkor az év vége előtt be lehet vetni a szankciókat.

De nem csupán Magyarország és Lengyelország ellen, hanem másutt is, ha ott szintén bajok vannak az európai elvek betartásával. Ugyanakkor Jourová emlékeztetett arra, hogy Orbán és Kaczynski rendszere ellen zajlik az eljárás a 7-es cikkely alapján. Úgy értékelte, hogy az új mechanizmus nagyot szól majd, mindkét kormány meg fogja érezni, de el kell kerülni, hogy a lakosságot is érintse. Szerinte itt olyan nehéztüzérségről van szó, amit idáig az EU nem tudott felvonultatni.

 

Die Presse

 

A lap azt írja a mai bulgáriai választások előtt, hogy az ország miniszterelnökének – Orbán Viktorral ellentétben – van annyi esze, hogy ne húzzon ujjat az EU-val, amelynek révén igencsak sokat profitál. Ily módon Brüsszel egy évtizede szinte mindent elnéz neki, pedig másutt nagyon is szót emel az efféle jelenségek láttán.

Boriszov, akit az újság csak teflon embernek nevez, mert minden szorításból kicsúszik, megúszta, hogy húzódik az igazságügyi reform, hogy grasszál a korrupció, erősen kívánnivalót hagy maga után a sajtó sokszínűsége, és hogy akadályozza Észak-Macedónia uniós felvételi folyamatát.

Közben pedig az ország nem jutott előbbre a gazdaság és a politika korszerűsítésében, a fiatalok tömegesen vándorolnak ki, Bulgária az EU legszegényebb tagállama. A korrupció szintjét tekintve a Transparency International listáján ugyanott tart, mint Románia, Magyarország, Tunézia, Dél-Afrika és Jamaika.

Aki autóval utazik Szófiából a török határhoz, az úgy érezheti, megállt az idő a szocializmus bukása óta. Mégsem zajlik jogállami eljárás az ország ellen, mert Boriszov nem kockáztatja az uniós támogatásokat olyan akciókkal, mint Orbán. Ha a miniszterelnöknek vannak kifogásai a liberális demokrácia és a kisebbségi jogok ügyében, azt megtartja magának. És nem tüzel nap mint nap Brüsszel ellen, nem úgy, mint magyar kollégája. Törökország felől viszont ugyanolyan high-tech kerítéssel akadályozza a bejutást, mint Orbán a déli határon.

De a magyar vezetőtől eltérően nem kiáltja ki magát Európa védelmezőjének a keleti hordákkal szemben. Ezért azután Brüsszel becsukja mindkét szemét a visszaélések láttán. Boriszov él azzal is, hogy jól beépült a Néppártba, amelynek nagy károkat okozott a Fidesz távozása, így nem engedhet meg magának egy újabb vitát valamelyik tagpárttal. Ezért ha ma nyer, a bolgár politikusnak továbbra sem kell semmiféle felelősségre vonástól tartania az EU részéről.

 

Spiegel

 

Bár Izraelben már a lakosság csaknem 60 %-át beoltották és lassan visszatérnek a normális élethez, az ország igazságügyi miniszterének ezzel együtt fogalma sincs arról, véget ért-e már a válság. Az utcákon pl. még mindig kötelező maszkot viselni. Edelstein azért bizonytalan, mert 3 millióan továbbra sem kapták meg az oltást, köztük gyerekek. Márpedig ők bármelyik nap megfertőződhetnek. Azon kívül a Pfizer-vakcina segít, de valószínűleg nem minden esetben.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ha valahol túl gyorsan nyitnak, akkor egy-két hónapon belül elkerülhetetlen lesz az újabb zárlat. Nem károgni akar, mondta, de ezt az izraeliek a saját bőrükön tapasztalták meg. Ezért csak azt tudja javasolni a német kormánynak is, hogy legyen nagyon óvatos és ne csináljon semmiféle ostobaságot. Csak ez esetben lehet remélni, hogy egyszer s mindenkorra vége a nehéz időknek.

De még Izraelben is bármikor beüthet újra a baj, noha jelenleg kedvezőek a számok Két napja azonban hirtelen megugrottak, ami azt mutatja, mennyire kiszámíthatatlan és kegyetlen a vírus. A miniszter egyébként majdnem szívinfarktus kapott, amikor meglátta az aznapi statisztikát. Hogy szükség lesz-e újabb zárlatra, azt megint csak nem tudja megmondani. Emlékeztet arra, hogy Izraelben is ugyanaz volt 8-9 hónapon át, mint a világ többi részén. A ragály három hullámban támadott, szörnyű következményekkel. Az ország többször is teljesen leállt, az iskolákat és a gazdaságot is beleértve. Az emberek mégsem tartották magukat a tilalmakhoz.

Az egyik tanulság az, hogy el kell vinni az ellenanyagot a tömegekhez. Ezért nem csupán nagy oltóközpontokat állítottak fel, hanem a mozgó stábok felkeresték a városok külső részeit, valamint a falvakat is. De csak akkor lehetnek nyugodtak, ha már a világ többi része is megkapta a szert. Ráadásul a jelek arra mutatnak, hogy az eddigi készítmények nem teljesen hatásosak az új mutánsokkal szemben.

 

BBC

 

Valami nincs rendben Magyarországon, mert miközben gőzerővel oltják be a lakosságot, az ország a világelsők közé tartozik a korona halottak számát tekintve. Idáig jó 21 ezren vesztették életüket a járvány következtében, a 3. hullám minden nap több száz embert visz el – írja a brit közszolgálati média, amely konstatálja, hogy a ragály csúcsra ját Kelet-Európában és ez tönkreteszi a húsvétot az egész régióban.

Pedig a magyarok több mint egyötöde már megkapta a vakcinát. Ám különösen sokan halnak meg azok közül, akik lélegeztető gépre szorulnak, nem beszélve arról, milyen sűrűn fordulnak elő rákos és szívmegbetegedések. A kormány ugyan megdöbbentő mennyiségben vett készülékeket, összesen 16 ezer darabot azok megmentésére, akiknek a fertőzés miatt leáll a tüdejük, de nincs aki működtesse ezeket a berendezéseket. Hiányzik az orvosok egynegyede és a nővérek 30 %-a, főként mert áttelepültek nyugatra. Ötezren a múlt hónapban az új egészségügyi munkaszerződések miatt mondtak fel.

Oltási fronton viszont már vigasztalóbb a kép. Orbán sikeresen hazardírozott az orosz és kínai szerek beszerzésével, miközben sok európai országnak gondot okoznak az akadozó szállítások. Sok magyar elutasította a Kínából érkező oltóanyagot, de azután meggondolta magát, amikor felajánlották neki. Ahol pedig a szükségesnél több szer érkezett az állomásokra, ott a személyzet barátai és rokonai elkapkodták a felesleget.

 

2021. április 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább