2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nincs válasz, hogy miért halnak meg ennyien Magyarországon

Nincs válasz, hogy miért halnak meg ennyien Magyarországon

Az oltás kaotikusan zajlik, az alapjául szolgáló adatbázis megbízhatatlan. Az viszont veszélyes elegyet alkot, hogy egyfelől a hatalom a beoltottak jelentős arányával büszkélkedik másfelől viszont hullanak az emberek. Az ellenzék próbál tőkét kovácsolni a helyzetből és azzal vádolja a kormányt, hogy az gazdasági megfontolásokból sokáig halogatta a korlátozásokat, az egészségügyet azonban kivéreztette. Merkely Béla ezzel együtt bizakodó, hogy május közepére jelentkezik az oltások hatása. Hogy ez így lesz-e, attól nagyon sok függ Orbán Viktor további hatalma számára is. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

NZZ

 

Magyarországon bőven van oltóanyag, a járvány mégis vastagon szedi áldozatait, ám ennek megvan a maga oka: következik az egészségügyi rendszer általános állapotából, még inkább  abból, hogy főként az elvándorlás miatt nincs elég szakember, de azért az Orbán-kabinet is megtette a magáét a bajok érdekében. A lap megszólaltatja a Semmelweis Egyetem rektorát, aki pontosan tudja, hogy nem szabad időt veszteni, mert a fertőzés 3. hulláma átcsap az országon. Azaz oltani és oltani kell. Annál is inkább, mert az új mutáns okozza a megbetegedések 90 %-át. Nap mint nap százak halnak meg, számuk már 18 ezer felett jár.

A kínai vakcina lehetővé tette, hogy felgyorsítsák az ellenanyagok beadását, de a legtöbb így is a Pfizer készítményéből fogy. A Szputnyikot csak korlátozottan használják. Ugyanakkor Merkely Béla nem érti, miért akkora az ellenkezés nyugaton a Sinopharmmal szemben. De túlzásnak tartja az AstraZeneca körüli vitát is.

A közkórházak jó része roskadozik a hatalmas terhelés alatt. Teljes kapacitással dolgoznak, de nincs elég ágy és hírek szerint több helyütt már dönteni kell arról, hogy kit próbáljanak lélegeztető gépekkel megmenteni, és ki az, akiről le kell mondani. Merthogy nincs elég ember, aki működtesse a készülékeket. Ám ebben része van a mostani kormánynak is, mert ragály kellős közepén íratott alá új szerződéseket az egészségügyi alkalmazottakkal, aminek hatására 4 ezren vették a kalapjukat. Ők most nagyon hiányoznak.

Úgy hogy már helyi fideszes politikusok is bírálják kormányt, amiért az önkényes és nem átlátható módon hozza meg döntéseit. Nem részletezi az adatokat, ugyanakkor megtiltotta, hogy orvosok, ápolók nyilatkozzanak a sajtónak. Viszont nincs válasz olyan égető kérdésekre, mint pl. hogy miért halnak meg ennyien. Az oltás közben kaotikusan zajlik, az alapjául szolgáló adatbázis megbízhatatlan.  

Az viszont veszélyes elegyet alkot, hogy egyfelől a hatalom a beoltottak jelentős arányával büszkélkedik másfelől viszont hullanak az emberek. Az ellenzék próbál tőkét kovácsolni a helyzetből és azzal vádolja a kormányt, hogy az gazdasági megfontolásokból sokáig halogatta a korlátozásokat, az egészségügyet azonban kivéreztette. Merkely Béla ezzel együtt bizakodó, hogy május közepére jelentkezik az oltások hatása. Hogy ez így lesz-e, attól nagyon sok függ Orbán Viktor további hatalma számára is.

 

Libération

 

Orbán Viktor, a magányos lovag – írja a francia újság, miután Magyarország előbb méregdrágán vett orosz és kínai vakcinát, majd tegnap további két, sötét lónak számító szert hagyott jóvá, azaz szégyentelenül tett a döntésre, miszerint az uniós államok közösen szerzik be az oltóanyagokat.

Teljesen rejtélyes, hogy mi vezérelte a magyar kormányt, hiszen az európai hatóságok még nem ütötték rá a pecsétjüket a szóban forgó kínai, illetve indiai készítményre, de a magyar fél még nem is rendelt azokból, ugyanakkor bőven van már beszerzési forrás. Mindenesetre Orbán, aki előszeretettel fordul szembe az EU-val, az orosz és kínai segítségnek hála, rekord szintre tornászta fel a beoltottak arányát. Azonban ennek nagy volt az ára.

Mégpedig szó szerint. A Sinopharmért, amelyből idáig egymillió adag érkezett a kért ötmillióból, egységenként 31,50 eurót kell fizetni. Ami jóval több, mint amennyit az unió kialkudott a Pfizerrel, illetve az AstraZenecával. Ott a kért ár: 15,50, illetve 2,15, szintén euróban. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy a kínai gyártmány még mindig nem jutott túl a kipróbálás stádiumán.

Az oroszok 8 eurót számítanak fel a Szputnyik V-ért, de úgy alakították, hogy a szerződéses feltételek nekik kedvezzenek. Így pl. az orosz állam mentesül minden felelősség alól. Ha bármi vita van, az orosz bíróság az illetékes, a nemzeti jog alapján.

 

Washington Post

 

Magyarország világbajnok az engedélyezett vakcinák számát tekintve, csak éppen szembesülni kénytelen a Covid-19 brutális 3. hullámával. Kanadai szakértők szerint egyetlen más állam sem járult hozzá hét oltóanyag bevetéséhez. Az ENSZ idáig háromféle szerre bólintott rá, az EU Gyógyszerügynöksége négyre.

A magyar kormány azonban kitáncolt a sorból, amikor zöld jelzést adott a kínai és orosz szereknek. Az Indiából rendelt ellenanyag, amely éppen most ment át a magyar szűrőn, szintén megkapta az WHO és az Afrikai Unió támogatását. 

Orbán Viktor, aki jövő tavasszal szeretné újjáválasztatni magát, az oltást tette meg a járvány elleni küzdelem egyik fő elemévé. Ennek köszönhetően ezen a téren a földrészen csak a britek állnak jobban.  Ugyanakkor ha a halottak számát nézzük, mégpedig 100 emberre vetítve, akkor a mutató csak a cseheknél rosszabb az egész világon.

 

Die Presse

 

Sötét ügyletek köttetnek Magyarországon és a Nyugat-Balkán több államában is a járványt kihasználva. Grasszál a korrupció, aki közel van a tűzhöz, vagyis jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal, az az oltóanyag vagy a védőeszközök közvetőjeként élete üzletét kötheti meg.  Mint pl. az a volt jéghokis, akinek a világon semmi köze nem volt idáig az egészségügyhöz, ám közreműködött, hogy a magyarok megvegyék a világ egyik legdrágább vakcináját.

A lap idézi a direkt36-ot, amely kiderítette, hogy Gergely Csaba cége mindössze tavaly novemberben alakult, a tulajdonos azonban, aki idáig az italüzletben jeleskedett, nem volt hajlandó elárulni, miként keveredett a gyógyászat területére. Hogy kik állnak befektetőként a feltételezett stróman mögött, azt nem tudni.

Az azonban biztos, hogy a hatalom 150 millió eurót perkált a szóban forgó Danubia Pharmán keresztül, azaz az egységár nettó jó 30 dollár. Egy olyan szerért, amely még nincs engedélyezve az EU-ban, viszont sokkal többe kerül, mint a Brüsszel által rendelt készítmények.

A hasonló német botrány után már hullanak a fejek, Európa keleti felén viszont általában következmények nélkül maradnak az ilyen ügyletek, amikor politikusok kerülnek gyanúba. Virágoznak a jutalékos megbízások, eljött az ágazattól távol álló közvetítők és postaládacégek ideje. Ám ez csak felnyomja az árat.

Szintén a direkt36 derített arra fényt, hogy Magyarország tavaly márciustól júniusig 10-szer akkora árat fizetett a kínai lélegeztető gépekért, mint Olaszország, a németek pedig annyira ügyesek voltak, hogy nekik az eladók 50-szer kisebb összeget írtak bele a számlába. De a magyaroknál akkor is egy éppen csak hogy létrejött vállalkozást vontak be a tranzakcióba. Az alakulásnál ugyanaz az ügyvéd segédkezett, mint a legutóbb, a Sinopharm importja előtt. 

 

Die Welt

 

Egy igen tekintélyes Európa szakértő szerint az autoriter magyar és lengyel törekvések hatalmas károkat okoznak az EU-nak, csak éppen a földrész közvéleménye ezt mintha nem venné észre, pedig a folyamat már ott tart, hogy Varsó alighanem hamarosan, akár már jövőre felmondja a jogközösséget az unióval, bár azért a tagságot fenntartaná. Laurent Pech, aki a Jogi és Politikai Kart vezeti a londoni Middlesex Egyetemen, rámutat, hogy a két ország egyre inkább tekintélyelvű lesz, olyannyira, hogy a Freedom House szerint a magyar rendszer már nem is demokratikus. Ennélfogva egy választási autokrácia alakult ki a közösségen belül, amelyet – egyedülálló módon - Brüsszel tart fenn anyagilag.

A magyar választások nem tisztességesek, nem szavatolják az egyenlő feltételeket, mi több, részben manipuláltak. A szálakat a Fidesz mozgatja, kézben tartja a sajtót és a pénzforrásokat. Az ellenzéknek a hegyen felfelé kell megvívnia a harcot, miközben az egész rendszer ellene van. A bíróságokat tekintve azonban a lengyeleknél még cudarabbak a viszonyok.

A szakember szerint a szakítást a jogállami mechanizmus idézi elő, mert aligha kétséges, hogy a végén az Európai Bíróság áment mond a szabályozásra. Orbán és Kaczynski a fellebbezéssel csupán az időre játszik, hogy addig, ami még legalább egy év, még jobban bebetonozhassa tekintélyuralmi rendszerét. Ehhez Merkel adta meg nekik a felhatalmazást, amikor a két ország tavaly év végén a hosszú távú uniós költségvetés, illetve a mentőcsomag vétójával fenyegetőzött.

Ha az EUB várható verditkje nyomán a Bizottság elmarasztalja Lengyelországot, akkor az minden bizonnyal kinyilvánítja, hogy a továbbiakban a nemzeti jog alapján jár el, nem kér a közösségi szabályokból. Ez pedig még tovább romolja majd a szervezet hitelét, hiszen látnivaló, hogy Brüsszel már most sem képes érvényt szerezni a saját elveinek. Akkor meg milyen alapon sürgeti azok betartását a Nyugat-Balkánon?

 

Charlie Hebdo

 

Szervezkedik és bekeményít Európában a keresztény-nemzeti jobboldal, mert közeli esélyben bízik – írja a Jean-Yves Camus, francia politológus, a nacionalista mozgalmak szakértője. Az apropót az adta neki, hogy a Fidesz kivált az Európai Néppártból. Az elemzés sajnálatosnak tartja, hogy nyugaton nem ismerik jobban, mit is akar Orbán, valamint Kaczynski, mert a változások alapgondolatai tőlük indulnak ki.

Pont ezért úgy véli, hogy a fideszes küldöttek idegen testet jelentettek az EPP-ben. Így most a szerző nem kétli, hogy a magyar törvényhozók tényleges szövetségeseikhez csatlakoznak az Konzervatívok és Reformerek frakciójában. Annak háza táján a reform azt jelenti, hogy támogatni kell a nemzetek Európáját, tehát egy nacionalista uniót.

Alapvető különbség részükről a Néppárthoz képest, hogy konzervatívabb kereszténydemokráciában gondolkodnak. Azon kívül megvetik a társadalmi szabadelvűséget. Azt úgy tekintik, az az eredendő bűn, amely az olyan, hagyományos szerkezetek szétesését eredményezi, mint a család, a közösség, a nemzet. Továbbá olyan individualizmushoz vezet, ami lehetővé teszi a kisebbségek, konkrétan: az LMBT-közösségek zsarnokságát.

Végül pedig a keletiek úgy tekintenek a nyugatra, mint amely elárulja Európa civilizációs hivatását. Zsugorodik, kiábrándult és hajlandó feladni az értékeit. Ilyen alapon a másik oldal azután megveti a multikulturalizmust és azt a világiasságot, ami a keletiek szemében gyengíti a védelmet az iszlámmal szemben.

A nagy kérdés az, hogy a magyar-lengyel tandem meg tudja-e nyerni magának Salvinit. Ha igen, és az otthagyja a Le Pen-féle frakciót, akkor az új csoportnak a Fidesz és a Liga képviselőivel együtt már 113 tagja volna, míg a Néppárt 175 embert tud kiállítani. Tehát az erőviszonyok sokkal jobban alakulnának az ultrakonzervatívok számára. 

 

FT

 

Európa azt kockáztatja, hogy elfuserálja a sikert a Covid-19 elleni harcban, mert rosszul intézi az oltások beszerzését és az újjáépítési alap körüli bizonytalanság sem ígér sok jót a szervezet jövője szempontjából. Az azonban mindenképpen kedvező, hogy a hibás lépések egyelőre nem fenyegetik létében az EU-t. Az is pozitív, hogy a 750 milliárd eurós segélycsomag áttörést hozott, nem beszélve arról, hogy a politikai fő áramlat idáig viszonylag jól féken tudta tartani a szélsőséges, unióellenes erőket. Azok nem tudtak tőkét kovácsolni a válságból.

Sőt, erősödik az Európa-pártiság, amit bizonyít az új olasz kormány megalakulása, illetve a holland választási eredmény. A földrész ugyancsak reményt meríthet Biden győzelméből.

A másik oldalon azonban a lassú oltási folyamat azt jelenti, hogy még több ember élete kerül veszélybe. A pedig gátolja az integrációt, hiszen nem azt látni, hogy Brüsszel elboldogul olyan területen, mint az egészségügy. De még ennél is rosszabb, hogy az EU korlátozni kívánja a vakcinák kivitelét, ami pánikról és tehetetlenségről árulkodik, nem pedig önbizalmat és erőt sugall.

Az meg teljesen paradox, hogy az unió követeli a neki járó oltóanyagmennyiséget, csak éppen olyan bizalmatlanságot keltett az AstraZeneca szere iránt, hogy abból sok millió adag maradt raktáron. Ugyanakkor a késlekedés, az egyre több beteg és a folytatódó zárlat miatt lelassulhat a gazdaság megújulása. És csak még nagyobb lesz a fejlettségbeli különbség Észak és Dél között.

De a legnagyobb baj ott van, hogy a kormányok nem követik Biden példáját, és nem adnak bele apait-anyait a gazdaság talpra állításába. Még Németország is jócskán elmaradt a szerkezeti reformokkal, pedig fel kellene tűrnie az ingujját.

Az EU számára most az volna a legsürgetőbb, hogy jusson túl az oltásokon. Ráadásul a gazdaság állapota folytán felhangosodnak a bírálatok. Ettől persze még nem fekszik ki az integráció, de hosszú és nehézkes feladat lesz, hogy újra meginduljon felfelé.

 

2021. március 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább