2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az uniónak nincs szüksége az orosz vakcinára

Az uniónak nincs szüksége az orosz vakcinára

Az illetékes európai biztos kijelentette, hogy az EU-nak a világon semmi szüksége sincs a Szputnyik V-re, amit azután az orosz gyártó nagy-nagy felháborodással fogadott. Breton szerint a nyugati készítményekkel bőven el lehet érni a nyájimmunitást. A francia politikus, aki az illetékes brüsszeli munkacsoportot vezeti, azzal érvelt, hogy a közösség képes június végéig 300-350 millió adagnyi oltóanyagot szállítani, ezért legkésőbb július 14-ig, a francia nemzeti ünnepig védett lehet az egész földrész lakossága. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Az illetékes európai biztos kijelentette, hogy az EU-nak a világon semmi szüksége sincs a Szputnyik V-re, amit azután az orosz gyártó nagy-nagy felháborodással fogadott. Breton szerint a nyugati készítményekkel bőven el lehet érni a nyájimmunitást. A francia politikus, aki az illetékes brüsszeli munkacsoportot vezeti, azzal érvelt, hogy a közösség képes június végéig 300-350 millió adagnyi oltóanyagot szállítani, ezért legkésőbb július 14-ig, a francia nemzeti ünnepig védett lehet az egész földrész lakossága.

Megismételte, hogy az unió szükség esetén segíthet Moszkvának a termelés felfuttatásában, de az elsőbbséget az európai készítményeknek kell adni. Csak rá kell beszélni az embereket, hogy ne utasítsák el az oltást, de logisztika már megvan. Válaszul az orosz fél elfogultsággal vádolta meg a biztost. Továbbá felszólította az EU-t, hogy közölje, ha ez a hivatalos álláspontja, mert akkor Oroszország nem forszírozza a szer európai jóváhagyását. Ellenben más országokban folytatja az emberéletek mentését.

 

Reuters

 

A Sinopharm után egy másik kínai vakcina is rövid úton megkapta az engedélyt, hogy forgalomba hozzák Magyarországon. Ezt a gyártó CanSino Biologics jelentette be, az OGYÉI-ra hivatkozva, noha a klinikai vizsgálatokról, tehát a szokásos tesztelés legfontosabb, 3. szakaszáról még nem áll rendelkezésre az összes adat.

A Convidecia nevű szerből elegendő egyetlen adag is. Idáig Kínában, Pakisztánban és Mexikóban kapta meg a zöld jelzést. A hírügynökség megjegyzi, hogy Magyarországon a napokban az összes eddigi rekordot meghaladta a fertőzöttek száma, és nem fordult elő még az sem, hogy egyetlen nap 213-an haltak volna bele a betegségbe. 

 

FT

 

Kész lemondani a szlovák kormányfő, hogy megoldódjon a belpolitikai válság, amit az váltott ki, hogy saját szakállára kétmillió adag orosz vakcinát rendelt. Ám kemény feltételeket szabott távozása fejében. Matovič azt közölte, hogy akkor megy, ha továbbra is a kabinet tagja maradhat. Viszont vegye a kalapját nagy ellenlábasa, Sulik gazdasági miniszter, a Szabadság és Szolidaritás Párt feje, továbbá hogy annak pártja adja vissza az egyik tárca irányítását.

Ragaszkodik továbbá ahhoz, hogy az Emberekért elnevezésű tömörülés váljon meg két kormányzati tisztségétől. Szerinte ez a két párt arra használta fel az oltóanyag beszerzés ügyét, hogy megroppantsa a koalíciót. Mint mondta, ezt bizonyítja, hogy először csak az egészségügyi minisztert akarták elmozdítani állásából, ami meg is történt, de utána már Matovič lett a célpont.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Erkölcsi megtisztulást hirdetett meg a CSU elnöke, miután pártja tekintélyét alaposan megtépázta a maszkbeszerzések körüli korrupciós botrány. Kiderült, hogy a Keresztény Szociális Unió egyik tótumfaktuma, valamint társa, a Bundestag képviselője, legalább 2,5 millió eurós jutalékot vágtak zsebre, sőt a végösszeg 3 millió felé járt volna, ha nem derül ki a turpisság. Az ügy hazavágta az uniópártokat a napokban tartott tartományi választásokon, és nem sok jót ígér a szeptemberi országos választás előtt sem.

Ezért Söder a vasárnap sürgősséggel meghirdetett sajtótájékoztatón kijelentette, hogy új CSU-t kell létrehozni, amihez 10 pontos tervet jelentett be. Eszerint a képviselőknek, de még a jelölteknek is nyilatkozniuk kell a jövőben, hogy milyen mellékállásuk van, és milyen cégekben érdekeltek. A bevallásokat időről időre ellenőrzik, mert a tét a párt hitelessége, tekintélye, az általa élvezett bizalom – közölte az elnök. Ehhez pedig új szabályokat és felfogást szorgalmazott. Nem lehet majd lobbizni, és aki vezető tisztséget vállal a törvényhozásban, annak nem lehet semmiféle mellékállása. És akinek maga felé hajlik a keze, azt kihajítják. 

Az egyik delikvens, Sauter, a bajor parlament tagja alighanem pont ezt akarta elkerülni, amikor bejelentette, hogy megválik minden posztjától, de a frakciót nem hagyná ott, mondván, hogy még nem bizonyosodott be bűnössége. Társa viszont már kilépett a CSU-ból, miután az ügyészség ráharapott az ügyre. Nagyon úgy néz ki, hogy ők ketten a pénzt egy liechtensteini bankon, illetve egyikük családi vállalkozásán keresztül markolták fel, alaposan összekuszálva a szálakat.

 

Die Presse

 

Egymásnak ellentmondó jelzéseket küldött a Salvini-féle olasz Ligának a német uniópártok strasbourgi csoportjának vezetője, miután a Fidesz kivált a Néppártból. Caspary először azt közölte, hogy felvehetik a jobbos-nemzeti olasz pártot az EPP-be, de csak akkor, ha az az eddiginél jobban kiáll az EU mellett.

Nem sokkal később azonban már azt üzente, hogy a mostani Liga számára nincs hely a pártcsaládban, mert ahhoz az kell, hogy a jelentkező egyértelműen kötelezze el magát az olyan európai értékek mellett, mint a demokrácia, a jogállamiság és a sajtószabadság, egyenlőség és így tovább. Ettől azonban Salviniék még nagyon messze vannak – tette hozzá, noha a párt – a szélsőséges Olaszország Fivéreivel ellentétben – szerepet vállalt a Draghi-féle egységkormányban.

A lap megjegyzi, hogy a végül visszavont ajánlat alighanem azzal függ össze: Orbán Viktor új, széles jobboldali mozgalmat kíván létrehozni az Európai Parlamentben, az pedig vetélytársat jelenthet a Néppárt számára.

 

Washington Post

 

Megtorpant a szélsőjobboldal nyomulása a világban, mi több, a mozgalom kezd visszaszorulni – mutat rá a vezércikk. Megjegyzi, hogy Amerika jó ideje úgy gondolja, ami a washingtoni politikában történik, az egyben jelzi, mi várható a világban. Nos, Biden ugyan lenyomta Trumpot, de ebből még nem lehet globális következtetéseket levonni. Főleg, hogy Németország és Franciaország még választások előtt áll.

Viszont a múlt heti hollandiai eredmény, valamint a két német tartományi választás kimenetele azt mutatja, hogy a járvány folytán az emberek felelős kormányt, demokratikus stabilitást akarnak, továbbá hogy a politika törődjön többet a klímaváltozással. Ugyanez derült ki egyébként Ausztráliában is.

Azaz mint Amerikában: fontos a mérsékelt hang, a hozzáértés és a társadalmi érzékenység. Ezt most már nem csupán a középbal, hanem a mérsékelt jobb is felismerte. Ugyanakkor a szélsőjobb mind a hollandoknál, mind a németeknél korlátok közé szorult. Már nem megy olyan jól a soruk, mint Trump alatt. Elvesztették a lendületüket. És látnivaló, hogy a Covid-19, valamint az éghajlatváltozás miatt a tömegek a gyakorlatiasabb gondolkodásmód felé fordultak, inkább érdekli őket az eredmény. Ez pedig haladás.

 

Bloomberg

 

Váratlanul igen széles támogatást élvez Magyarországon az egynemű családok gyerekvállalásának támogatására indult mozgalom. Előzőleg a kormány kampányt kezdeményezett az LMBT-közösség ellen, hogy feltüzelje híveit a választás előtt, de úgy néz ki, hogy a magyarok többsége nem vevő a dologra. Egy sor nagy cég, az Ikeától a Levis-en és az HBO-n át, a Michelin-csillagos Bábel étteremig aláírta a kezdeményezést, amely szembe megy az Orbán Viktor által szorgalmazott szigorítással.

A „Család az család” néven meghirdetett ellenakció mögé már 140 vállalkozás állt oda, ám feltűnő, hogy ezek között egyetlen nagy állami társaság sincsen, de hiányzanak a listáról a vezető tőzsdei szereplők is. Hogy a többiek közül mégis ennyien vállalták a véleményüket, az még a szervezőket is meglepte, mert a cégek általában óvakodnak ujjat húzni Orbánnal. Hiszen a miniszterelnök egyfolytában próbálja megerősíteni uralmát a bíróságok és civil szervezetek fölött. Továbbá tekintélyelvű fordulata miatt több ízben is összecsapott Brüsszellel.

A Bábel tulajdonosa, aki meleg, reméli, hogy egy nap ők is örökbe fogadhatnak gyereket. Ő maga sok más emberrel ellentétben nem fél, bár szerinte nagyot szólna, ha retorzió érné. Itt ugyanis alapvetően az emberi jogokról van szó, és nem politikáról. Egy közelmúltban készült felmérés mindenesetre azt bizonyítja, hogy a közvélemény jelentős része szerint a hatalom túllőtt a célon.

A tapasztalat idáig az, hogy a vállalatoknak megérte befogni a szájukat, mert jelentős állami támogatásra számíthatnak, ha megkötik a maguk alkuját a kormánnyal. Chikán Attila, korábbi gazdasági miniszter úgy látja, hogy a Fidesz nem szeret ellenállásba ütközni és könnyen célponttá válhat az a cég, amely a párt útjában áll. Pál Márton, az egyik szervező elárulta: csak akkor rukkoltak ki az akcióval, amikor már elég támogatót gyűjtöttek össze, mert egy-két ellenszegülőn könnyen el lehet verni a port, de miként lehetne egyszerre 100 célpontra tüzelni?

 

AFP

 

A magyar kormány új frontot nyitott a kulturkampfban, mivel előirányozta a popzene reformját, ám sokan aggódnak, hogy emiatt csupán a politikai befolyás és a cenzúra erősödik meg. Az átszámítva 62 milliárd eurós programnak része a tehetségkutatás, a képzés, ösztöndíjak nyújtása, új stúdiók és előadó helyek építése. Demeter Szilárd az egész elképzelés felelőse azt mondja, hogy a zene ki tudja fejezni, miben más a magyar jellem, vízió és történelmi tapasztalat. 

Az illiberális, nacionalista Orbán Viktor már 3 éve nagy változásokat jelentett be a kultúra és a tudomány területén, miután Fidesz-barát körökben mindkettőt a szabadelvűség melegágyának tekintik. Azóta szigorúbban kézben tartják a színházakat és egyetemeket, továbbá LMBT-ellenes kampány vette kezdetét. A CEU pedig távozásra kényszerült. Demeter szerint a magyar kultúra túlélése attól függ, sikerül-e ellenállni a külföldi befolyásnak, megőrizni és megerősíteni a nemzeti identitást.

Megjegyezte, hogy jobb, ha a popzenészek nem ütik bele az orrukat a politikába, mert az csak megosztja a közönséget. Ám ettől még azt ígéri, hogy minden áramlat képviselői kaphatnak támogatást, mert a sokszínűség a magyar kultúra erejét jelenti. A Hétköznapi Csalódások nevű pécsi punkzenekar frontembere, Megyeri Ferenc szerint azonban már most is működik a cenzúra. Ő attól tart, hogy sok banda elfogadja majd a pénzt és cserében befogja a száját.  

Czutor Zoltán szövegíró pedig arra figyelmeztet: csak nehogy agymosás legyen a kezdeményezés vége és a gyerekek kötelesek legyenek meghallgatni a számukra írt nemzeti rock operákat.

Beszélt arról is, hogy csupán néhány sztár képes megélni a saját zenéjéből. A többiek rászorulnak az állam vagy a városok által támogatott fesztiválokra és a szervezők nem akarnak balhét. Az együttesek szintén kerülik a politikát, nehogy fekete listán végezzék. Mint pl. Koncz Zsuzsa, akinek a számait nem adja a közrádió. Szerinte az új terv nagyon emlékeztet a szocializmus 3 T-vel jellemzett kulturpolitikájára. És az utóbbi 10 év azt bizonyította, hogy minél közelebb vagy a mézes bödönhöz, annál könnyebben tudsz majszolni belőle.

 

2021. március 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább