2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európának egyre inkább tele van a hócipője Orbán Viktorral

Európának egyre inkább tele van a hócipője Orbán Viktorral

Magyarország már eddig is Moszkva szekerét tolta, amikor az EU-ban és a NATO-ban fékezte az ukránok felvételi folyamatát. Ám mostantól kezdve igencsak nehéz lesz az eddigi spárgázás, tehát hogy bújjon Oroszországhoz és Kínához, közben azonban learassa az unió által nyújtott előnyöket. Vagyis lehet, hogy a következő 10 év remek lesz Magyarország számára, ahogyan azt Orbán az év elején jósolta, de az ő sorsa aligha alakul ilyen jól. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Európának egyre inkább tele van a hócipője Orbán Viktorral, így a politikus már nem számíthat a német kancellár, valamint az uniópártok által föléje tartott védőernyőre. Ezt mutatta, hogy a Fidesz kilépett az európai kereszténydemokraták strasbourgi képviselőcsoportjából, ami egyben jelzi: mélyül a törésvonal a Nyugat és bizonyos keleti tagok között, élükön Magyarországgal.

A fejlemény az EU számára azért veszélyes, mert a térségben, a Balkánt is ideértve felerősödhet Kína, Oroszország, Törökország és Nagy-Britannia befolyása. Ugyanakkor Orbán sem lehet nyugodt, mert már nem építhet az EPP jelentette védelemre és tiszteletre. Ráadásul fontos fejlemények nem az ő kezére játszanak a világban. Hiszen Biden egyáltalán nem utasítja el a liberális demokráciát, a németeknél pedig ősszel az uniópártok a zöldekkel léphetnek koalícióra a választás után, utóbbiak pedig nagyon nem kérnek az orbáni politikából.

Salvini idáig fontos támasz volt a miniszterelnöknek, amikor az időről időre nekirontott az EU-nak, hiszen úgy állíthatta be, hogy jelentős tényezők állnak mögötte nyugaton. Ám most egyre jobban magára marad, hiszen a Liga vezetője felsorakozott az új, unióbarát Draghi-kormány mögött. Magyarország már eddig is Moszkva szekerét tolta, amikor az EU-ban és a NATO-ban fékezte az ukránok felvételi folyamatát.

Ám mostantól kezdve igencsak nehéz lesz az eddigi spárgázás, tehát hogy bújjon Oroszországhoz és Kínához, közben azonban learassa az unió által nyújtott előnyöket. Vagyis lehet, hogy a következő 10 év remek lesz Magyarország számára, ahogyan azt Orbán az év elején jósolta, de az ő sorsa aligha alakul ilyen jól. 

 

Frankfurter Rundschau

 

Hanyatlik a magyar kormányfő fontossága, miután a politikus egyre több gonddal néz farkasszemet a Néppárttal történt szakítás után. A zsörtölődés persze szerves része módszereinek, ezért dörmögte azt a minap, hogy ma már nincs érdemi különbség az EPP és az európai baloldal között, miközben a nemzeti-populista Fideszt kitették a kereszténydemokraták soraiból.

Az illiberális demokrácia úttörője új jobboldalt kíván felépíteni a kontinensen, de teljesen mindegy, hogy melyik frakcióba ül most be Strasbourgban: egyre kisebb a politikai súlya. Ő idáig az a rossz fiú volt, aki jó gyerekekkel ült egy asztalnál, de immár egyedül maradt – rossz fiúként – mondja Krekó Péter. Így gondjai lehetnek, amikor megint üközik Brüsszellel.

A cseh és szlovák partnerek nem kívánnak a magyar útra lépni, ugyanakkor a kilépés után elsősorban Szerbiában gyengülhet meg a magyar befolyás. Egyidejűleg ellenszelet jelent számára az amerikai hatalomváltás, hiszen Biden az EU-val közösen kíván csatába vonulni a tekintélyelvű erők ellen. És nagyon nem tetszik neki, hogy Orbán a kínaiakkal és az oroszokkal haverkodik.

De odahaza sem áll jól a szénája: az ellenzék esélyt szimatol, a gazdasági növekedést ugyanakkor megtörte a járvány. A több mint 15 ezer halott mutatja nem csupán az egészségügy gyengeségeit, hanem azt is, hogy a rezsim nem az emberek védelmével törődik, hanem ellenségképeket gyárt. És nem ígérkezik sétagaloppnak a jövő évi választás sem. A közvélemény kutatások szerint még a Fidesz elszánt hívei körében is esik vissza Orbán népszerűsége.

 

Die Presse

 

Orbán Viktor már nem olyan erős, mint ahogy azt gondolja. Így látja a dolgokat vendégkommentárjában az osztrák Kleine Zeitung volt bécsi irodavezetője, aki kommentárjaiban idáig feltűnően kiállt a Fidesz mellett. Hans Winkler szerint Orbán most abban bízhat, hogy szövetségre tud lépni a kelet-európai nemzeti konzervatívokkal. A néppárti frakcióból azért penderült ki, mert a németek megvonták tőle a támogatásukat, hiába mondhatta idáig Merkelt a barátjának.

A kancellárnak most a járványra kell összpontosítania, a párt és a kormány sorsát már mások határozzák meg. De a magyar miniszterelnök nem számíthat sok jóra Bécsből sem, ahol pedig állítólag szintén egy cimborája ül a volánnál. Viszont akárki is kerül hatalomra szeptemberben Berlinben, szabadulni akar majd Orbán nacionalista és antiszemita ballasztjától. Vonatkozik ez Laschetre és Söderre is. Mindkettő kénytelen lesz azzal szembenézni, hogy a zöldek feltehetőleg csak akkor lépnek velük szövetségre, ha szakítanak a magyar vezetővel.

Az EPP-t illetően fontos, hogy a Fidesz kilép-e az egész pártcsaládból, illetve hogy netán kitessékelik-e onnan. Mindkét esetben inkább arra kell felkészülni, hogy a párt a PiS-szel és más közép-európai erőkkel közösen erős frakciót próbál alakítani, hiszen súlya már nem olyan nagy, mint a kereszténydemokraták tagjaként volt. Meg egyébként is: a mór már megtette a dolgát, amikor megszavazta az európai pénzügyi csomagot. A migráció témája ugyanakkor a háttérbe szorul.

A magyar választáson viszont jól jöhet a törés, mert idáig mindig bejött, amikor Orbán úgy tüntette fel, hogy áldozat, aki hősiesen viaskodik az EU gonoszaival. A mártírszerepet már alaposan begyakorolta. Viszont véleményét, hogy új jobboldalra van szükség a földrészen, sokan osztják a Néppártban. Csak éppen nem hiszik el éppen neki, amikor kormányzása, a grasszáló korrupció azt támasztja alá, hogy a szép szavak gyakran hazugság bújik meg.

 

Deutsche Welle

 

Orbán ugyan veszi a kalapját és távozik az EPP-ből, ám annak képmutatása továbbra is marad. A szocializmus után a konzervatív irányvonalból nem sok marad Közép- és Kelet-Európában, ezért ezeket az erőket újra fel kellett építeni. Abból, ami rendelkezésre állt. A Néppárt alaposan be is vetette magát e cél érdekében, így lett a liberális szabadságharcos és Soros-munkatárs Orbán Viktorból kereszténydemokrata. Lehet, hogy ma már tényleg hívő keresztény, ám jobboldali gyökerei aligha túl mélyek.

Ugyanakkor amikor a rendszerváltás után kialakultak konzervatív pártok, a jelek szerint arra nem figyeltek oda, mennyire fontosak az értékek. Sőt, az egyesült Európa számára alapvetőek, mert a politikai többség segít megszilárdítani a szerkezeteket, ám az együttes értékek megszilárdítják a közösséget. Keleten az új fegyvertársak azonban alighanem azt gondolták, hogy nem kell annyira forszírozni az elveket, azok csak propagandát jelentenek, ideológiai klisét, ködfüggönyt a plebsz számára.

Így az értékeket simán besöpörték a szőnyeg alá. Magyarország és Lengyelország egyre inkább fojtogatja a jogállamot. Hol marad a keresztényi felebaráti szeretet, amikor a menekülteket kell fogadni az unió külső határán? És ahelyett hogy felelősen gazdálkodnának a Brüsszeltől kapott milliárdokkal, pont az ellenkezőjét látni: korrupciót, önkiszolgálást, nepotizmust.

A szomorú képért azonban nem csupán az új kereszténydemokraták a felelősek. Hanem a Néppárt és az egész EU, mert túl sokáig becsukta a szemét. Ám az unió soha nem fog megfelelő keretet jelenteni a 450 millió európai polgárnak, ha továbbra is ilyen kétszínűen viszonyul a közös értékekhez.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai új könyve, az „Orbán Magyarországa” azt követi nyomon, miként kell felépíteni egy illiberális demokráciát, de úgy, hogy az gyakorlatilag leválthatatlan legyen. Ezt tartja a kötet legnagyobb erényének a recenzió, függetlenül attól, hogy a Fideszt gyakorlatilag kivágták a kereszténydemokraták strasbourgi csoportjából. De hát a párt már régóta nem polgári-konzervatív vagy kereszténydemokrata, hanem egyszerűen rendkívül jobboldali-populista és főként antidemokratikus.

A recenzió szerint szerző egyrészt lenyűgöző portrét fest Orbán Viktor politikai jelleméről, másrészt végig kíséri, hogy az ország miként lett egy új demokráciából régi, tekintélyelvű uralom – a jogállami intézmények kiüresítésével és szinte a teljes ellenzék megfojtásával. Az idevágó idézet: a miniszterelnök ravasz, mélyen cinikus hatalmi politikus, akit nem ideológiák, hanem kizárólag személyes hatalmi érdekei vezérelnek.

Eredményesen épített a hagyományos magyar nacionalizmusra, az unióellenességre, a migrációval szembeni félelemre és a kódolt antiszemitizmusra, amit az ellenségképek állandó gyártásával körített. Közben pedig Oroszország és a nyugat-európai jobboldali szélsőségesek tetterős szövetségesének bizonyult, amikor az EU értékeit és összefogását kellett meggyengíteni.

 

ZDF

 

A német közszolgálati tévé rövid dokumentumfilmet sugárzott „Orbán szegény Magyarországa” címmel, kiemelve, hogy a politikus gazdagnak állítja be az országot, pedig sok helyütt hatalmas az ínség. Főként a romák lakta településeken, mint amilyen a felvételeken látható Köröm is. A hatalom azonban nem szívesen foglalkozik a kérdéssel, mert nem illik le az Orbán által festett napsütéses képbe. A felkeresett faluban a családoknál télen gyakran elfogy a tüzelő, amit az önkormányzattól kapnak, az csak rövid időre elég. Az egyik családnál pl. a két szobát fűtötték vele, ahol 19-en laknak. Így azt rakják a kályhába, ami éppen adódik. A segély összege napi egy eurónak felel meg. De sűrűn hiányzik az élelem, a ruházat és a gyógyszer is. A stáb ottjártakor a hűtőgép éppen teljesen üres volt

Kiss Anikó, volt egyetemi oktató, aki 10 éve dolgozik az egyik civil szervezet megbízásából elmondta, hogy főként télen kelne el a segítség a túléléshez. Merthogy az emberek fáznak, nem tudnak melegen öltözködni, hiányosan táplálkoznak és ez legyengíti az immunrendszert. Ezért sokan nem élik túl a hideg időszakot. Az állam azonban tétlen marad.

A helyzetről a polgármester sem kívánt beszélni, szerinte nincs is szegénység. A téma tabu a kormány számára is, az idegenforgalom sokkal fontosabb. Abba sok pénzt öl. A nyomorral viszont nem szeretne szembesülni. Orbán ugyanakkor erősnek és vonzónak igyekszik láttatni az országot. A hivatalát nemrégiben újították fel a Várban. De ő látványpolitizálást folytat és abba nem férnek bele a nyomorultak.

 

FT

 

Magyarország jelenleg a harmadik legrosszabb eredményt produkálja a világban, ha a vírushalottak számát 100 ezer lakoshoz viszonyítjuk. Csupán Mexikó és Peru előzi meg, utána Dél-Afrika és legújabban Olaszország következik. Ez a John Hopkins Egyetem statisztikájából derül ki. Az intézmény kezdettől fogva összesíti a járvány adatait. Egyébként Európában elsőként az olaszoknál lépte át a 100 ezret a járvány halottainak száma. Idáig erre a szintre csupán az USA, Brazília, Mexikó, India, valamint az Egyesült Királyság jutott el.

 

2021. március 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább