2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán Viktor kifogy a barátokból a legfelső szinten

Orbán Viktor kifogy a barátokból a legfelső szinten

Hogy jobbnak látta kiléptetni képviselőit a kereszténydemokrata frakcióból, még mielőtt felfüggesztik azok jogait, az arra utal, hogy vége az unió fő áramával kötött szövetségnek. De már jó ideje érlelődött, hogy a partvonalra szorul. Ám egyben jelzésszerűen mutatja, hogy a keleti tagok elidegenednek az EU-tól, Lengyelországtól Szlovéniáig, miután a térség az orbáni illiberális demokráciával flörtöl. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Négy éve még úgy tűnt, hogy egész Európában jönnek fel a populisták, ám ritkul körülöttük a levegő, miután Biden lett az elnök. De ugyanebbe az irányba hat Merkel közelgő távozása is, mert ő mindig szabadon tartotta a párbeszéd csatornáját Kelet felé, még akkor is, ha lényeges ellentétei voltak Orbánnal.

Márpedig hogy az új amerikai vezetés nem nézi jól szemmel a demagógiát, illetve hogy a kancellár után olyasvalaki jön, aki nem kötődik ennyire a régióhoz, nos, az felveti a veszélyét, hogy lázadó keleti tagok még messzebbre sodródnak Brüsszeltől. Viszont felbátorodhat a Bizottság, hogy lépjen fel keményebben Budapesttel és Varsóval szemben, beleértve a támogatások befagyasztását.

Bidennek nem lesz könnyű dolga azokkal a vezetőkkel, akik közel kerültek Trumphoz és csodálták. Merkel végignézte, miként szilárdítja meg Orbán a hatalmát, ellenőrzése alá vonva a bíróságokat és a sajtót, ostorozva a bevándorlókat. Utóbbi felhívás volt a keringőre más nacionalisták számára, egyben szemben állt a kancellár nyitott kapu-politikájával.

A német miniszterelnök továbbra is a Kelet befolyásos támogatója, akinél számít, hogy az NDK-ban nőtt fel és Prágában járt egyetemre. Még mindig elismeréssel adózik az egykori Szolidaritásnak. Utódja viszont bizonyosan a korábbi Nyugat-Németországot képviseli majd.

Ugyanakkor a szoros gazdasági kötelékek szavatolják, hogy a zendülők csak az eddigi panaszaikat tolhassák és ne mehessenek túl azokon. A következő erőpróba a jogállam lesz.

 

Libération

 

Orbán Viktor távozik a klikkjével a Néppárt parlamenti csoportjából és viszi magával az általa okozott viszályokat is. Ily módon még jobban elszigetelődik és ez megnöveli a magyar uniós kilépés kockázatát. Hogy becsapta maga mögött az ajtót, az földrengéssel ér fel, mert legutóbb, 2009-ben Cameron szánta rá magát arra, hogy új frakciót hozzon létre. A Fidesz tüske volt a köröm alatt az EPP számára, amióta a kormányfő végrehajtotta az illiberális fordulatot 2010 után. Mivel autoriter irányban haladt, ami ellentétben áll a pártcsalád értékeivel, voltaképpen már rég rászolgált arra, hogy megváljanak tőle.

Merkel azonban mindig megvédte, részben, mert hűséges akart maradni Kohl-hoz, aki ernyőszervezetet csinált a szövetségből, Berlin főként azonban nem szerette volna meggyengíteni a pártcsaládot, annak keleti befolyását.

Hegedűs István, a Fidesz egyik alapító tagja úgy véli, hogy Orbán mostantól kezdve nem tartozik az EU-t irányító elithez. Politikája, a demokratikus értékek feladása egyértelműen a szélsőjobbon jelöli ki a helyét. Egyszerre két lovat akart megülni, maradt volna a Néppártban, hogy élvezze annak védelmét és az általa nyújtott legitimitást, közben azonban erős kapcsolatokat épített ki a szélsőségesekkel, hogy ő legyen a populista Európa vezére. Ám rajta vesztett, ezért napjainkban immár a margóra szorult. De a Néppártból csak akkor távolítják le, ha arra rábólintanak a német uniópártok.

Ugyanakkor Hadházy Ákos arra figyelmeztet a lapban: ha az unió megakadályozza, hogy Orbán tovább fosztogassa a brüsszeli alapokat, akkor ez középtávon felveti a magyar távozás veszélyét.

 

Politico

 

A Néppárt alelnöke szerint a Fidesz további sorsa akkor fordult élesbe, amikor Orbán vasárnap a Webernek küldött levélben kilátásba helyezte, hogy veszik a kalapjukat a magyar képviselők, ha a frakcióban nem az ő szájuk ízének megfelelően alakulnak a dolgok. Esteban Gonzáles Pons, aki a reformot kidolgozó munkacsoportot irányította, elmondta, hogy ezek után több alapvető kérdéssel szembesültek:

1. Ki hozza a döntéseket, ők maguk vagy valaki más?

2. Meg tudja őket osztani a magyar vezető?

3. Tekinthetik-e továbbra is magukat középjobb, mérsékelt, Európa-barát szerveződésnek?

Nos, a politikus szerint a válasz kategorikus lett. Ugyanakkor Orbánt a kereszténydemokraták soraiból már csupán a szlovén és az osztrák miniszterelnök támogatja.

 

Le Monde

 

Orbán Viktor jó kétévtizedes, viharos viszonynak vetett véget, amikor szakított a néppárti frakcióval. Pedig bizonyos állandó védettséget élvezett az első számú európai politikai erő jóvoltából. Részben a magyarországi német üzleti érdekeltségek folytán, részben pedig azért, mert jó páran a jobboldalon merevgörcsbe zuhantak a nemzeti populizmus felemelkedése láttán. A magyar vezető ugyanakkor a szélsőjobb hőse lett a bevándorlás visszautasítása miatt. Ezzel párhuzamosan pedig jelentős erővé lépett elő a konzervatív táborban, mivel a hagyományos pártok közül jó páran féltek összerúgni vele a port, noha egyre ellenségesebb üzeneteket küldött.

A kilátásokról Szicherle Patrik a Political Capitaltől azt tartja a legkevésbé valószínűnek, hogy a Fidesz az EPP társult tagja lenne. Sokkal inkább gondolja úgy, hogy a 12 törvényhozó átigazol a konzervatívokhoz és reformerekhez. Közben pedig folytatja a jogállam leépítését, mert a Néppárt már nem tudja megfékezni, viszont Orbán tudja zsarolni az EU-t, hiszen annak a kilépéssel csökkent a nyomásgyakorlási potenciálja. De majd meglátjuk, miként áll hozzá a magyar kihíváshoz von der Leyen, aki az értékek betartására szólít fel, de ez ügyben sokat nem zargatta Budapestet, illetve a Tanács, amely mindig is vonakodott megbüntetni a magyar kormányt.

 

Bloomberg

 

Az EU olyan árat fizetett a gazdasági mentőcsomagért, amely elfogadhatatlanul magas lesz, hiszen a két fekete bárány, Magyarország és Lengyelország vétót helyezett kilátásba, ha életbe lép a jogállami mechanizmus. A megoldás az lett, mint már annyiszor idáig, hogy felvizezték a szankciókat. Orbán azonban nem érzi úgy, hogy elmarasztalták, így egyre inkább tekintélyelvű és öntelt. Most éppen az EPP strasbourgi csoportjából vonta ki az embereit, hogy ne zárják ki a magyar delegációt.

A demokratikus normák meggyengülése a legnagyobb felső fenyegetést jelenti az unióban, még a gazdasági visszaesést is felülmúlja. Ahogy Timothy Garton Ash megfogalmazta: létében veszélyezteti az EU-t. Ám az újjáépítési terv tárgyalása során megint csak az derült ki, hogy Brüsszel nem képes megvédeni a liberális elveket, mint hogy azt sem, hogy a tagok együtt maradjanak és ne távolodjanak el a centrumtól.

De hát Németország pl. ragaszkodik az Északi Áramlat 2-höz, noha a nemzeti önzéssel csak lejáratja közösséget. És az is látszik, hogy az unió nem képes megvédelmezni a polgárait, sem az orosz katonai fenyegetéssel, sem a járvánnyal szemben. A közös vakcinabeszerzés rosszul sült el, csak a kifelé tartó erőknek adott lendületet. Lásd a magyar, lengyel és szlovák különvásárlásokat. De hát a Bizottság ezt alaposan elszúrta, noha éppen abból akart okulni, hogy egy éve a tagállamok egymással marakodtak a védőfelszerelésekért. Ám a próbálkozásból paródia lett. 

 

FT

 

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy alapjaiban meg kell változtatni az oltóanyagok elosztását az unióban, és e tekintetben tanulhatnak a többiektől azok a tagállamok, amelyek késlekednek a folyamattal. A válságkezelésben az EU jobban teljesített, mint a britek vagy az amerikaiak, de az oltásoknál már nem ez a helyzet. Márpedig ez megnehezíti, hogy lenyomják az új fertőzések számát, feloldják a korlátozásokat és kijárási tilalmakat, és hogy újra nekilendüljön a gazdaság. Ráadásul a brit mutáns gyorsan terjed a földrész egyes részein.

Ám töredezik a közösség egységes frontja. Magyarország – nemzeti engedély alapján – orosz és kínai vakcinát szerzett be. Pedig a Pekingből érkezett küldeményről nem tudni semmit sem, mert nem voltak ilyen vizsgálatok. De most a lengyel, a cseh és a szlovák kormány is bejelentkezett Moszkvában, illetve a kínai fővárosban. Ausztria és Dánia pedig Izraellel közösen kíván szert előállítani.

Mindez azt jelzi, hogy megrendült a bizalom, mármint hogy Brüsszel képes megszervezni a hosszú távú szállításokat. A tagállamok fizetik meg az elbaltázott közös beszerzés kudarcát. De a hiány hamar átfordulhat bőségbe. Viszont e pillanatban az is látszik, hogy szintén gondot okoz az oltások beadása, mert a készletek csak halmozódnak, de nem jutnak el az emberekhez.

 

NPR

 

Hogy az EU engedi leszalámizni a jogállamot Magyarországon, az a lehető legnagyobb engedékenység. Ezt Judy Dempsey, a Carnegie Europe agytröszt elemzője fejtette ki az amerikai közrádió körkapcsolásos vitaműsorában, amely a Klubrádióról szólt. Mint mondta, az egész magyar ügy azért különleges, mert az EU az értékekre, a sajtószabadságra, a hatalmi ágak szétválasztására, az elszámoltathatóságra, a független igazságszolgáltatásra, a fékekre és ellensúlyokra épül. Ám Orbán igazából gúnyt űz ezekből az elvekből.

A szakértő hozzátette, hogy Merkelnek lett volna módja megszervezni az ellenállást a Fidesszel szemben az unióban. Ám nem lépett, mert neki fontosabbak voltak a német beruházók érdekei. Ezzel a megjegyzéssel azonban nem értett egyet Elmar Brok, a CDU elnökségi tagja, aki hosszú évekig irányította az EP Külügyi Bizottságát. Szerinte Orbán nem esett hasra Németország ereje előtt. A kormányfő abban utazik, hogy kiváltsa Brüsszel bírálatát és ily módon nyerje meg a hazai választásokat.

Ugyanakkor a német politikus megismételte, hogy az EU keze meg van kötve, mert nincs hatékony eszköze a renitens államok megrendszabályozására. Cseh Katalin azonban reményt keltőnek tartja, hogy a jövőben a demokratikus normák betartásától függ, kaphatnak-e a kormányok támogatást Brüsszeltől. És az is nagyon jó, hogy a Fidesz távozni kényszerült a néppárti képviselőcsoportból. Mert jobb későn, mint soha. De lépni kell, mert aggasztóak a tapasztalatok Szlovéniában és Bulgáriában is, és a végén már az egész unió stabilitása megrendülhet.

A beszélgetésben részt vett Hardy Mihály, a Klubrádió hírigazgatója is, aki elmondta, hogy a hallgatóság 60-70 %-át vesztették el, sorsuk újabb csapást jelent a sajtószabadság számára. Hiszen az utolsó független rádió esett el, miközben a médiát a kormány uralja. Az EU ugyan az ilyen esetekben bizottságokat szokott kiküldeni, azok megírják a jelentésüket, az EP-ben pedig felszólalások hangzanak el, de valójában érdemben nem történi semmi.

Egyébként Orbán Viktor szóvivője azt üzente az amerikai rádiónak, hogy a Klubrádióról független testület határozott, márpedig Magyarországon érvényesül a hatalmi ágak megosztása. Hardy szerint azonban ez olyan vélemény, ami már nem is állhatna távolabb a valóságtól. Hiszen a miniszterelnök immár 10 éve szorongatja a sajtót, ám az EU mindig lassan és vérszegényen reagál.

 

2021. március 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább