2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A különutas magyar vakcinagyakorlat

A különutas magyar vakcinagyakorlat

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, habár az idáig beoltott csaknem 700 ezer ember jó része nyugati készítményt kapott. Ám mivel az európai ellátás akadozik, ebbe nem akar belenyugodni a jobboldali-populista Orbán, aki egyre inkább tekintélyelvű alapokon kormányoz. A jövő évi választásokat nézi, mert ezúttal vereséget szenvedhet az egyesült ellenzéktől, ha a gazdaság összeomlik az elhúzódó zárlat hatására.

Der Standard

 

Magyarország külön útra vetemedik a vakcina igazolvány ügyében, de senki sem tudja, hogy mire jut vele. Merthogy abba nem vezetik bele, kinek az oltását is kapta meg az illető, márpedig az orosz és a kínai szert nem engedélyezték az unióban. Ez azonban elég méretes szépséghiba egy ilyen okmány esetében. Ily módon azután ütközik az EU által tervezett bizonyítvány elképzelésével.

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, habár az idáig beoltott csaknem 700 ezer ember jó része nyugati készítményt kapott. Ám mivel az európai ellátás akadozik, ebbe nem akar belenyugodni a jobboldali-populista Orbán, aki egyre inkább tekintélyelvű alapokon kormányoz. A jövő évi választásokat nézi, mert ezúttal vereséget szenvedhet az egyesült ellenzéktől, ha a gazdaság összeomlik az elhúzódó zárlat hatására. 

A múlt héten kampányt indított az orosz és kínai vakcina népszerűsítésére, habár mindkettő alapos vizsgálat nélkül kapta meg a zöld jelzést Magyarországon. A modellszámítások mindenesetre arra utalnak, hogy a keleti segítség révén két hónappal hamarabb el lehet jutni a védettség olyan szintjére, ami már lehetővé teszi a zárlat feloldását. De csak akkor, ha ehhez partner a lakosság, ám az idáig többnyire nem kér a Szputnyik V-ből és a Sinopharm szeréből.

 

FT

 

Orbán Viktor szembefordult az EU stratégiájával és kínai, illetve orosz vakcinát is használ, noha eredetileg az volt az egyezség az unióban, hogy csak olyan szert adnak be a vírus ellen, amelyet engedélyez az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség. A beszerzés ügyében pedig az volt a deal, hogy azt Brüsszel intézi.

A magyar kormány jogi, egészségügyi és politikai kockázatokat is vállalt, amikor kilépett ebből a rendszerből – mondják a bírálók. De az orosz-kínai ügylet egyben azt jelenti, hogy az ország sokkal több oltóanyaghoz jut, mint a többi tagállam. Az illetékes uniós testület szerint idáig 100 emberre vetítve 18,3 adagot vett, amivel kétszer jobban áll, mint a 2. helyezett dánok. A terv az, hogy húsvétig hozzávetőleg a magyar lakosság negyedét beoltják.

A brüsszeli adatokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy az Orbán-kormány viszonylag sok készítményt kapott az európai készletből, de messze nem használta ki a kontingensét. Csak a keret 73 %-át hívta le. Ugyanakkor a megosztott társadalomban politikai kérdés lett, hogy ki melyik vakcinát hajlandó beadatni magának.

A Szputnyik V a minap jó minősítésben részesült a Lancet szakfolyóirattól, de a Sinopharm készítményéről nem tudni, hogy milyen, pedig annak kulcsszerepet szánnak a magyar politikai stratégák. E pillanatban azonban csupán a lakosság 27 %-a tartja a maga számára elfogadhatónak, igaz, a Fidesz-hívek körében ez az arány 45 %. 

A magyar külön út fokozza az aggályokat, hogy más országok is a saját szakállukra cselekszenek, hiszen az EU szállítmányok továbbra akadozni fognak, amíg csak nem kapcsol teljes gőzre a gyártás és több szer is rendelkezésre áll, ami nagyjából áprilisra várható. A Bizottság azt közölte, hogy ha bármi gond adódna a kínai és orosz vakcinával, akkor a kártérítési követelések ügyében az Orbán-kabinetnek kell jótállnia.

 

Die Welt

 

Reménytelen abban bízni, hogy Putyin megváltja a világot, illetve főként Európát a maga vakcinájával. Az orosz vezető ugyan joggal érzi úgy, hogy körbeudvarolják, ennélfogva egymás után aratja a propaganda győzelmeket. Hiszen ebben a tükörben az EU és a Gyógyszerészeti Ügynökség úgy jelenik meg, hogy hiába próbálnak gátat vetni a Szputnyik V-nek. Ám a valóságban egész másként áll.

Még ha a szer villámgyorsan meg is kapná az európai engedélyt, abból középtávon nem sokat profitálna az EU. Az oroszok ugyanis nem tudnak eleget gyártani. Moszkva meglehetősen szűri ez ügyben az információkat, de amit tudni lehet, az nem éppen biztató. Misusztin kormányfő pl arról beszélt, hogy idáig 10 millió adagot állítottak el – egy 141 milliós országban!

Magyarországra eddig 60 ezer ampulla jutott, de várhatóan néhány hónapon belül érkezik a kétmillió adagos megrendelés többi része is. Csakhogy Európában 448 millióan élnek és ehhez az orosz kapacitás édeskevés. Amiről persze megint csak nem ismeretes, hogy mekkora.

De nem véletlen, hogy kis európai tagállamok vezetői kopogtatnak Moszkvában, mert ők odahaza próbálnak ily módon jó pontokat szerezni. Hiszen 10 millió lakosnál már néhány százezer Szputnyik V is számít. De a 83 milliós Németország viszont egészen más nagyságrendet képvisel. Oroszország ugyan megosztotta a gyártás jogát Indiával és Brazíliával, de az ottani üzemek még nem termelnek. Mint ahogy az is hónapokba telne, amíg Európában beindul gyártás, már ha létrejön a megegyezés.

Az oroszok tekintélyének nem tesz jót, hogy össze-vissza hadoválnak az ügyben: beadták-e már engedélyezésre portékájukat az illetékes európai hatóságnak. A Kreml egyrészt folyamatosan vádaskodik az EU ellen, viszont nagyon szeretné, ha Európa elismerné a szert. Kína ugyanakkor nemigen törekszik az uniós piacra, pedig gyógyszeripara jóval nagyobb.

 

Guardian

 

Ha segítesz a menekülteknek, Magyarországon bűnözőnek nyilvánítanak. Ezt Léderer András, a Helsinki Bizottság munkatársa mondta, hozzátéve, hogy embereik akár börtönbe is kerülhetnek, ha a déli határon személyesen próbálnak adatokat szerezni az illegális visszatoloncolásokról, amelyek gyakorlatát nemrégiben elmarasztalta az EUB.

Ennek ellenére a civil szervezet listát vezet arról, hogy kiket raknak át a rendőrök a déli határon, nőket és gyerekeket is beleértve. Gyakran megverik őket, kutyákat uszítanak rájuk, elveszik a cipőjüket, hideg vízzel öntik le a szerencsétleneket, csak épp ezt a tilalom miatt nehéz dokumentálni.

Az Amnesty International migrációs igazgatója úgy látja, hogy a menedékkérők még sohan nem voltak ilyen nehéz helyzetben világszerte, amibe Európában belejátszik, hogy csődöt mondott a szolidaritás. Léderer ezt úgy világítja meg, hogy a büntetés Damoklész kardjaként lebeg fölöttük. Ezért sok csoport beszüntette ez irányú tevékenységét. Az állami szerveknek pedig nemigen akaródzik együttműködni velük.

De az Európai Bíróság főtanácsnoka a múlt héten azt javasolta, hogy a testület nyilvánítsa jogsértőnek az érintett NGO-k vegzálását. Az Amnesty International pedig nagy sikerének tartja, hogy öt év után elérte: éppen az illegális visszatoloncolások miatt a Frontex beszüntette tevékenységét Magyarországon.

 

Euractiv

 

A magyar mezőgazdasági tárca fulmináns kirohanást intézett az európai zöldek frakciója ellen, miután az néhány napja átfogó tanulmányban mutatta be, hogy Kelet-Európai több részén, így Magyarországon is módszeresen visszaélnek a közösségi agrártámogatásokkal. A reakció szerint az összeállítás hazugságok cunamijával ér fel és egyáltalán nem vet számot a tényekkel.

A környezetvédők szerint azonban a „nyilatkozat” a világon semmiben nem mond ellent az ő megállapításaiknak. Hiszen a pénzek nagy részét igen kevés nagygazda markolhatja fel, és ezt a Minisztérium sem cáfolja. Ezért jó volna, - mondja Viola von Cramon, zöld EP-képviselő, ha az efféle megalapozatlan propaganda levelek és teljesen használhatatlan statisztikák helyett a magyar kormány inkább olyan agrárpolitikát alakítana ki, ami a gazdáknak segít és nem csupán néhány zöldbárónak, Fidesz-politikusnak és családjaiknak.

Azaz hogy a kis mezőgazdasági vállalkozók is eséllyel pályázzanak a földekre, a brüsszeli pénzeket átláthatóbban osszák szét és korlátozzák a támogatások nagyságát.

Szelestey Lajos

 

 

 

 

 

2021. március 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább