2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön hozzá a szükséges kétharmad. Orbán feltehetőleg azért emeli a tétet, mert látja, hogy immár nem megy simán az együttműködés a németekkel. Idáig Merkel és Ziemiak főtitkár védte. Nem tették ki az év végén még Deutsch Tamást sem, noha Gestapo- módszerekkel gyanúsította meg Webert...Mégis sokan félnek, hogy nem jön-e létre valamiféle külön megállapodás az utolsó pillanatban Budapest, Berlin és München között. Egy luxemburgi képviselő szerint azonban nevetséges és felelőtlen volna, ha megint nem történne semmi. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Közeledik az ideje, hogy kihajítsák Orbán pártját az EPP-ből, mert a CDU-CSU képviselői is meg akarják szavazni a frakció új működési szabályzatát, hiába fenyegetőzik a magyar miniszterelnök (aki két napja a Kormányfői Hivatal fejléces papírján üzent Manfred Webernek – pártügyben!) De hát nála már régen úgy van, hogy ha bírálat éri a Fideszt, akkor az a magyarok elleni támadással egyenlő.

Idáig is ki lehetett zárni egy egész nemzeti delegációt, de mostantól a felfüggesztés is lehetővé válik. Jól értesült körökből úgy tudni, hogy a képviselőcsoport csak azt a jogot szeretné magának, ami már eddig is megillette a pártcsaládot. Az azonban nem kétséges, hogy a lépés válasz a magyarok rengeteg nyilvános és színfalak mögötti kirohanására, miután az országban – uniós tagság ide vagy oda – illiberális demokrácia épül. 

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön hozzá a szükséges kétharmad. Orbán feltehetőleg azért emeli a tétet, mert látja, hogy immár nem megy simán az együttműködés a németekkel. Idáig Merkel és Ziemiak főtitkár védte. Nem tették ki az év végén még Deutsch Tamást sem, noha Gestapo-módszerekkel gyanúsította meg Webert.

De most már az sem számít, hogy az Országgyűlés még nem iktatta törvénybe a gazdasági mentőcsomagot, amivel Orbán változatlanul zsarolhat. A bírálók közé tartozó skandináv, lengyel és Benelux-törvényhozók felkapták a fejüket, amikor Caspary, az uniópártok strasbourgi vezetője négy napja a reform mellett foglalt állást. Bizonyosan egyeztetett előtte Laschettel, a párt új elnökével. Mégis sokan félnek, hogy nem jön-e létre valamiféle külön megállapodás az utolsó pillanatban Budapest, Berlin és München között. Egy luxemburgi képviselő szerint azonban nevetséges és felelőtlen volna, ha megint nem történne semmi.

Viszont az biztos, hogy a kompromisszum jóvoltából jogaikat tekintve a felfüggesztett képviselők nem kerülnének rosszabb helyzetbe, mint független társaik. Caspary szerint az EPP normális együttműködésben érdekelt, de ehhez a Fidesznek meg kell változnia és tisztáznia kell a nézeteltéréseket.

Az új szabályzat felhívás a pártvezetőknek, hogy ne halogassák tovább a kérdést és beszéljék meg Orbánnal, benn akar-e maradni a pártcsaládban és ennek érdekében hajlandó-e az elvárt viselkedésre – mutatott rá Caspary. Aki egyúttal kalandorságnak minősítette, hogy a magyar politikus pár napja megbízható harcostársaknak minősítette a Fideszt és a Meloni-féle posztfasiszta Olaszország Fivéreit, méghozzá a közös világnézet alapján.

 

Die Presse

 

Az Európai Parlament néppárti alelnöke arra készül, hogy azonnal felveti a fideszes képviselők jogainak felfüggesztését, ha ma sikerül jóváhagyatni az EPP-frakció új működési szabályzatát. Karas szerint nincs más választás, mivel kudarcot vallott minden próbálkozás, hogy közös megoldást találjanak és kezet nyújtsanak a magyar pártnak. Márpedig Magyarországon sérül a jogállam.

Bennfentesek szerint immár minden attól függ, hogyan szavaznak a német képviselők. Vezetőjük, Caspary a múlt hét végén kijelentette, hogy bevezetik a szankciót és a dolgok jelen állása szerint be is vetik a magyar törvényhozók ellen. Azaz eszkalálódnak az ellentétek.

Ugyanakkor Karas pártjának többi képviselője ott próbált betartani az új szabályozásnak, ahol csak tudott. Álláspontjukat maximálisan támogatták a magyar kollégák.

 

Kurier

 

A néppárti frakció komolyan gondolja a dolgot, így a felfüggesztés fenyegeti Orbán csapatát. Karast különösebben nem zavarja a legutóbbi Orbán-levél, amelynek címzettje Manfred Weber volt. Az osztrák politikus szerint ha a magyar vezető menni akar, akkor csak egész nyugodtan, de az EPP nem hagyja magát zsarolni.

Úgy tűnik, mintha az önkéntes távozással a miniszterelnök amúgy is szívességet tenne az EPP-képviselőknek. Merthogy a pártcsaládnak már évek óta fő a feje amiatt, ami Magyarországon folyik: módszeresen megfojtják a független sajtót, a kormány szembehelyezkedik az EU és az Európai Bíróság határozataival, legutóbb pedig kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy a brüsszeli támogatásokat a jogállami elvek betartásához kössék.

A kemény megtorló intézkedésekhez azonban idáig nem volt meg a többség. Főként a németek feküdtek keresztbe a Fidesz kizárása ellen. Karas úgy véli: minek hányják a magyar fél szemére, hogy folyamatosan megsérti a közös alapértékeket, amikor nincs eszköz fellépni ellene. De most úgy áll, hogy ma meglesz, bár a felfüggesztés nem valószínű június előtt. Akkor viszont megbénulna Brüsszelben Orbán meghosszabbított keze, az EP-delegáció.

 

Politico

 

Orbánnak utolsó dobásként már csak az maradt, hogy emelje a tétet az EPP jövőjéről folyó vitában. A Webernek küldött levélről a frakció helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy az bizonyosan befolyásolja a belső egyeztetéseket. Esteban Gonzáles Pons egyben annak a munkacsoportnak a vezetője, amely letette az asztalra a magyar miniszterelnök által annyira nehezményezett javaslatot.

Az mindenesetre meglehetősen paradoxon, hogy a paláver az értékekről ment, tehát hogy mit jelent kereszténydemokratának lenni, ám a végén a működési feltételek módosításában csapódik le, jóllehet az tisztán bürokratikus ügy. Az üzenetben különben Orbán kioktatja a képviselőcsoport első emberét arról, hogy ilyen járvány idején fontosabb dolgokkal kellene törődni, továbbá leckében részesíti a pártcsalád történetét és a jogállamot illetően is. Mindenesetre az indítvány kidolgozói bíznak abban, hogy a dokumentum ma veszi az akadályt.

Orbán ellenfelei most először látnak esélyt arra, hogy megszabaduljanak tőle, éspedig úgy, hogy ne kelljen kidobni, hanem maga szedje a sátorfáját. Az új rendben ugyanis a frakció hozhatja meg a szükséges döntést, már nem kell várnia a pártcsaládra. A pénteki, végső előkészítő ülés során a németek, franciák és olaszok próbálták felvizezni az eredeti elképzelést, a végén kompromisszumban állapodtak meg.

 

Washington Post

 

A Néppárti képviselőcsoport szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nagy többség van a módosítás mellett. Viszont ha elfogadják, akkor több törvényhozó is kezdeményezni kívánja a Fidesz-delegátusok felfüggesztését, illetve kizárását. De ezt már az új szabályok alapján tehetik meg. Pedro Lopez de Pablo szerint ma mindenképpen megtartják a szavazást, de az nem függ össze a magyar párttal. Ugyanakkor az újság megjegyzi, hogy ez már a sokadik csörte Orbán és az EPP között, ám a magyar párt még soha nem járt ennyire közel ahhoz, hogy kikerüljön a pártcsaládból.

 

2021. március 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább