2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Biden leckét adott Merkelnek demokráciából

Biden leckét adott Merkelnek demokráciából

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, de ez csak addig tart nála, amíg ezek az elvek nem kerülnek szembe a két országban érdekelt német befektetők érdekeivel. Budapest és Varsó tekintélyelvű sodródása miatt az unió megpróbálkozott a jogállami mechanizmus bevezetésével, ami annak a kései beismerése volt, hogy Orbán, a szélsőjobbos Fidesz élén, Trump és Putyin nagy csodálójaként, valamint lengyel kollégája nyíltan támadja az igazságszolgáltatás függetlenségét. A két politikus blokkolta az EU költségvetését, így Merkel olyan kompromisszumot nyomott keresztül, ami azonnal ki is húzta az új szabályozás méregfogát. Az Audi, a Mercedes és a BMW fellélegzett. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

A kommentár azt tanácsolja a német kancellárnak, hogy ne csupán szavakban álljon ki a magyar és a lengyel jogállam mellett, hanem tegyen is azért, azaz ne kizárólag a német üzleti érdekeket nézze. Mint rámutat, Biden a minap a müncheni online Biztonságpolitikai Konferencián leckét adott Merkelnek a demokráciából. Azt sürgette, hogy globálisan lépjenek fel a tekintélyelvűség, az illiberalizmus magyarországi és lengyelországi nyomulása ellen. Csak éppen nem akarta égetni a német vezetőt, de szavaiból érezni lehetett a szenvedélyt.

Az USA azonban egymaga semmit sem tud elérni, ám megnyitja az utat a megoldás felé. Az új elnök pedig szondázza a szakadékot a szavak és a cselekedetek között. Ez azzal fenyeget, hogy leleplezi Berlin politikáját, amely számára fontosabbak a gazdasági megfontolások, mint a sokat hangoztatott európai értékek.

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, de ez csak addig tart nála, amíg ezek az elvek nem kerülnek szembe a két országban érdekelt német befektetők érdekeivel. Budapest és Varsó tekintélyelvű sodródása miatt az unió megpróbálkozott a jogállami mechanizmus bevezetésével, ami annak a kései beismerése volt, hogy Orbán, a szélsőjobbos Fidesz élén, Trump és Putyin nagy csodálójaként, valamint lengyel kollégája nyíltan támadja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A két politikus blokkolta az EU költségvetését, így Merkel olyan kompromisszumot nyomott keresztül, ami azonnal ki is húzta az új szabályozás méregfogát. Az Audi, a Mercedes és a BMW fellélegzett. Azóta a politika befolyása alatt álló médiahatóság visszavonta a Klubrádió analóg sugárzási jogát. Orbán azért tehette ezt meg, mert a kancellár megengedi neki. De azt megérezné a magyar politikus, ha kizárnák az EPP-ből. Csak éppen ezt folyton megfúrja a CDU.

Mindez nem jelenti azt, hogy Biden nem kényszerül majd kétes kompromisszumokra a demokratikus értékek és a reálpolitika szorításában. Az unió úgy tünteti fel magát, mint amely példát mutat a demokráciából, ám ez mit sem ér, ha nem ragaszkodik a nyílt, liberális és demokratikus rendhez. Cinizmus volna azonban nem elismerni, hogy időnként muszáj rosszízű alkukat kötni. Csakhogy Münchenben nem Biden volt az, aki cinikusan viselkedett.

 

Wall Street Journal

 

Bidennel Amerika visszatért a nemzetközi porondra, ám Európa az elmúlt négy évben már lépett és ebben saját közvéleménye erősen támogatja. Ennek megfelelően Macron és Merkel a müncheni fórumon hűvösen reagált az elnök együttműködési felhívására. A francia államfő megismételte a stratégiai autonómia igényét, a kancellár pedig nyíltan megmondta, hogy a jövőben nem mindig esnek egybe az Atlanti-óceán két partjának érdekei. Amit a legtöbb részvevő úgy vett, hogy az utalás a Kínával kötött kereskedelmi egyezményre, illetve arra, hogy Berlin mindenképpen meg akarja építeni az Északi Áramlat 2-őt.

Vagyis lehet, hogy az USA helyre vissza kívánja venni helyét a világban, de nem várhatja el, hogy ismét az asztalfőn foglalhat helyet. Ily módon az európaiak felülvizsgálhatják jelenlegi véleményüket a transz-atlanti kapcsolatokról, de ahhoz legelőször is az kell, hogy Washington birkózzon meg a járvánnyal, indítsa  újra gazdaságát és stabilizálja saját politikai intézményeit. Ám akkor is valószínűleg beleütközik abba, amit Hérakleitosz mondott: nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.

 

Washington Post

 

Korunkban a katonák már ügyesebben buktatják meg a nekik nem tetsző kormányokat, bár a puccsok már korántsem olyan gyakoriak, mint a hidegháború idején, de azok a politikusok, akik vissza akarják szorítani a demokráciát, leginkább leplezve csinálják, lásd Orbánt, Erdogant, vagy a Fülöp-szigetek elnökét. Céljuk érdekében megváltoztatják a szavazási rendszert, az intézmények átalakításával nagyobb hatalmat szereznek. Módszeresen alávágnak a normáknak és intézményeknek, hogy nagy jogkört összpontosítsanak saját kezükbe. A magyar és a török vezető ily módon mára már egyértelműen autokrata lett. Megvolt bennük a türelem, hogy lassan megfojtsák a jogállamot, így tegyék tönkre.

Viszont az államcsínyek az utóbbi évtizedekben hatékonyabbak lettek, elég csak az egyiptomi, thaiföldi, zimbabwei, szudáni vagy algériai példát venni. A demokrácia ugyanakkor erősen visszaesett a világban az eltelt másfél évtizedben. Ehhez képest pl. az USA keveset tett a puccsok megakadályozására. A tétlenség pedig felbátorítja az utánzókat. Eltanulják a módszert és úgy állítják be, hogy fellépésüket elfogadja a nemzetközi politika.

Ugyanakkor a vezető demokráciák sokszor hiába próbálnak közbeavatkozni, mert saját mulasztásaik kikezdték a hírnevüket. Így nehéz a jogokról és szabadságról szónokolniuk. A ragály pedig még inkább a belső gondokra irányítja a figyelmet a külpolitika helyett. Arról nem beszélve, hogy odahaza a választott vezetők is sokszor korlátozzák a jogokat, zárlatokkal, tilalmakkal, utazási korlátozásokkal.

 

Die Presse

 

Osztrák hivatalos közlés szerint miközben az EU-ban esik vissza a menedékkérők száma, Ausztriába egyre több migráns érkezik a Balkánon keresztül, csak éppen a bécsi belügyi tárca háza tájáról azt hallani, hogy hiába kérnek Magyarországtól nagyobb szigort a déli határ ellenőrzésénél. Úgy hírlik, hogy a magyar félnek édes mindegy, mi történik.

Az osztrák Belügyminisztérium embercsempészettel foglalkozó részlegének vezetője azt mondja, hogy a bűnözőknek könnyű a dolga. A járvány ugyanis egyszerre fékezi és ösztönzi az emberáradatot. A fertőzés miatt ugyanis kevesebben indulnak el, ám akik megtapasztalják a görög táborokban uralkodó állapotokat, ideértve a félelmet a Covid-19-től, azok sürgősen tovább akarnak állni, nem utolsósorban a jobb orvosi ellátás reményében. A térségben 100 ezren várnak a szerencséjükre.

Ezért egyre nagyobb jelentősége van a Szerbián, Románián és Magyarországon átvezető útnak, főként mivel nem lehet hermetikusan lezárni a határokat. De az osztrák illetékes elmondta, hogy nem falakat kívánnak emelni, viszont azt mindenképpen igyekeznek megakadályozni, hogy bűnözők nagy pénzeket keressenek szerencsétlenek bőrén.

Ausztriában tavaly 10 %-kal nőtt a jelentkező menekültek száma, a szírek esetében a kérelmek 82 %-át bírálták el kedvezően. A szomáliaknál 77, az afgánoknál pedig 38 % ez az arány. Az eljárás átlagosan 4 hónapig tart. Tavaly az osztrák szervek csaknem 9 ezer embert toloncoltak ki, 30 %-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

 

Die Presse

 

Magyarországon már ötféle vakcinát adnak be az embereknek, mégis itt a járvány 3. hulláma. December óta nem volt ilyen magas az új megbetegedések száma. A hatóságok már az EU-ban nem engedélyezett kínai szerrel is próbálkoznak, idáig jó félmillióan kaptak valamilyen készítményt. De mivel a nyugati oltóanyagokból nincs elég, a jobboldali-nemzeti Orbán fokozottan kíván támaszkodni az orosz, illetve kínai vakcinákra, amelyek soron kívül kapták meg a jóváhagyást. Szakmai körökben azonban kétségek vannak a kínai oltással szemben, mert hiányoznak hozzá a szükséges vizsgálati anyagok.

 

2021. február 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább