2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati média, a Deutsche Welle, amely úgy ítéli meg, hogy Magyarországon gondok vannak a sajtó szabadságával, illetve sokszínűségével. A csatorna igazgatója elmondta, hogy először a közösségi médiában jelennének meg, majd a jövő hónap végén saját csatornát alakítanak ki a youtube-on. A cél az, hogy a magyarok reálisabb képet kapjanak Európáról, egyben pedig színesebb legyen a kínálat, hiszen nyomás alatt áll a média függetlensége. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati média, a Deutsche Welle, amely úgy ítéli meg, hogy Magyarországon gondok vannak a sajtó szabadságával, illetve sokszínűségével. A csatorna igazgatója elmondta, hogy először a közösségi médiában jelennének meg, majd a jövő hónap végén saját csatornát alakítanak ki a youtube-on. A cél az, hogy a magyarok reálisabb képet kapjanak Európáról, egyben pedig színesebb legyen a kínálat, hiszen nyomás alatt áll a média függetlensége.

Limbourg jelezte, hogy együtt akarnak működni az ATV-vel, a HVG-vel és a Telex-el, de gondolnak a Klubrádióra is. A magyar vezetés egyébként is arról ismert, hogy alaposan megnézi, mit jelentenek róla külföldön és most is kellőképpen felháborodott.  Kovács Zoltán ezúttal sem éppen úri modorban kommentálta a fejleményt. Szerinte a DWily módon a jövő évi választásokba próbál beleavatkozni. Nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt.

Amire az intendáns válasza csupán annyi volt: hogy mit csinálnak és hogyan, az nem a szóvivő véleményétől függ. De talán tanácsosabb volna először megvárni, hogy mi kerül adásba!

 

Neue Kronen Zeitung

 

Németország továbbra is kitart a szigorú korlátozások mellett, az osztrák kancellár viszont megismételte, hogy két és fél hete azért kellett könnyítéseket elrendelni, mert a lakosság egyre kevésbé tartotta magát a megkötésekhez, akkor meg teljesen felesleges formálisan hatályban tartani a kemény intézkedéseket. Ily módon kinyitottak a boltok, működnek a lakossági szolgáltatók, a gyerekek mennek iskolába. Noha az új betegek száma továbbra is kétszer annyi, mint a németeknél.

Kurz szerint azonban az intézkedés mellett szól, hogy minden héten tesztelik a csaknem 10 milliós lakosság egynegyedét, így egyre több fertőzöttet tudnak kivonni a forgalomból. De hogy lesz-e további lazítás, az hétfőn dől el. A 3-ik hullám ellenére el tud képzelni további enyhítést, a mindent meghatározó kérdés az, hogy utána emelkednek-e a kedvezőtlen számok, és ha igen, milyen gyorsan. Itt versenyfutás zajlik az idővel, és minél több embert oltanak be, annál közelebb kerülnek a normális állapotokhoz. Ezzel együtt sem lehet azonban teljesen kizárni az újabb teljes zárlatot.

A miniszterelnök érti, hogy a tömegeknek elegük van korlátozásokból, mert a küzdelem már egy éve folyik és ez felőrli az idegeket. Egyre többen elmagányosodnak és a gazdaság rendkívüli terhet kénytelen elviselni.

 

The Times 

 

Brüsszel orra alá pörkölt az orosz vakcina diplomácia, miután learatja a babérokat több keleti tagnál is, amelyek javában küszködnek a járvány 3. hullámának feltartóztatásával. Az EU úgy gondolja, hogy Moszkva – Kínával egyetemben – próbálja kiterjeszteni befolyását, kihasználva, hogy a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca nem tud eleget szállítani. Ha a Kreml célja az unió megosztása, akkor már közel jár a sikerhez egyes keleti kormányoknál.

Magyarország már rendelt mind az orosz, mind a kínai szerből. Szlovákia is követné a példát, csak ott még civakodnak az ügyön a koalíciós partnerek. Horvátország és Csehország szintén erősen szemez a Szputnyik V-vel, noha Kelet-Európa más részein azt látni, hogy Oroszország nemigen tudja szállítani a vállalt mennyiséget. Mindenesetre a hatékonyságon kívül az oltóanyag mellett szól, hogy viszonylag olcsó és egyszerű hűtőszekrényben is lehet tárolni.

Más tagok egyelőre várják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a vakcinát, de ha az meglesz, akkor nem haboznak a vásárlással.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Már 30 országban adják be a Szputnyik V-t, de az EU-n belül csupán Magyarországon, ám nagy kérdés, hogy Moszkva nem éket próbál-e verni oly módon a tagállamok közé. Ugyanis már jelentkezik vevőként Horvátország, Szlovákia és Csehország is. Pozsony és Prága részéről hatalmas az érdeklődés, mert a brit mutáns végigsöpör a két országon. Rendelni azért nem tudtak még, mert vita van bizonyos koalíciós partnerekkel, illetve az egészségügyi miniszterrel, aki inkább az európai utat szorgalmazza.

Csakhogy az unió gyógyszerhatósága szerint az oroszok még be sem adták a kérelmet, ezért minden kormány maga dönti el, hogy akar-e a Kremltől vakcinát. Mindenesetre a szervezet úgy látja, hogy terjeszkedési kísérletnek vagyunk szemtanúi. Borrel, a külpolitikai főmegbízott úgy fogalmazott, hogy Kína és Oroszország úgy igyekszik beállítani, mintha hozzáértőbb és nagyvonalúbb volna, mint a Nyugat. Miközben az oroszok odahaza csupán a lakosság alig 2 %-át oltották be.

Ennek egyik oka az, hogy a távoli, isten háta mögötti területekre csak nehezen tudják eljuttatni a szert, ám az is tény, hogy a lakosság ellenérzésekkel viseltetik iránta. Merthogy Putyin túl gyorsan vetette be a sikerpropagandát, amikor még messze zárultak le a vizsgálatok. Ahhoz viszont, hogy az EMA rábólintson a készítményre, közzé kellene tenni az összes teszteredményt és be kellene engedni a nemzetközi ellenőröket a gyógyszergyárakba. Ahogy von der Leyen kifejtette: az nem elég, hogy a Lancet szakfolyóirat kedvező cikket közöl az oltóanyagról.

Az orosz fél azonban így is úszik a boldogságban. Ahogy egy szakember – névtelenül – mondta: olyan ez az ország számára, mintha új nyersolajat talált volna.

 

2021. február 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább