2021. március 3. Szerda
Ma Kornélia, Kunigunda, Frigyes névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Bismarck után Merkel: tartsd fenn a békét Moszkvával

Bismarck után Merkel: tartsd fenn a békét Moszkvával

A megváltozott piaci feltételek miatt immár semmi értelme az Északi Áramlat 2-nek, ám az mégis megépül, mert már csupán nem egészen 200 kilométer hiányzik a 10 milliárd eurós beruházás befejezéséhez, de ennél sokkal fontosabbak a német geopolitikai megfontolások. A szerző, Josef Joffe, a Harvard és a Johns Hopkins Egyetem tanára, egyben a Die Zeit szerkesztőségi bizottsági tagja szerint hiába ágál a terv ellen az Egyesült Államok, több kelet-európai ország és immár Párizs is. Merkel számára többet számít, ami Bismarck óta vezérfonal a német külpolitikában: tartsd fenn a békét Moszkvával. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

A litván ellenzék vezére szerint a jelek szerint egyelőre elvesztették a küzdelmet Lukasenko rezsimjével szemben. Tyihanovszkaja, aki változatlanul litvániai száműzetésben van, míg férje a diktátor egyik korábbi kihívójaként továbbra is börtönben ül, azt mondta, hogy a mozgalom nem tudja felvenni a küzdelmet a karhatalom által bevetett erőszakkal szemben, mert a fegyverek a másik oldalon vannak.

Ezért a vártnál tovább tart a demokráciához vezető út, de most a küzdelem folytatására készülnek és állandó nyomás alatt kívánják tartani a kormányt. Remélhetőleg az emberek pedig tavasszal ismét készek az utcára vonulni.

Mint emlékezetes az augusztusi választások után hónapokon át tízezrek tiltakoztak az eredmény elcsalása miatt. Közülük ezreket vette őrizetbe és sokakat megkínoztak

 

Politico

 

A prágai törvényhozás egyelőre elhalasztotta a döntést, hogy kiírják-e a versenytárgyalást a Dukovány-ban létesítendő új reaktorról, mert a cseh és az amerikai titkosszolgálat is arra figyelmeztet, hogy jelentős politikai kockázattal járna, ha netán Oroszország vagy Kína lenne a befutó. A beruházás értéke 6,2 milliárd euró, ám a gond az, hogy a kívánalmaknak igazából csak az orosz ajánlat felel meg.

Ám ez az egyik ellenzéki képviselő szerint súlyos veszélyeket rejt magában. Fokozná az energiafüggőséget, így Moszkva megzsarolhatná az országot, sőt még rosszabbra is vetemedhetne.  A Kalóz Párt törvényhozója, aki egyben a Biztonsági és Külügyi Bizottság alelnöke kijelentette: alaposan meg kell fontolni, hogy kit választanak, mert a döntés 80 évre szól. Márpedig – tette hozzá – Oroszország ellenségnek tekinti a NATO-tagokat, a Roszatom pedig az orosz titkosszolgálathoz tartozik, ezért a Kreml nem kaphatja meg a megbízást.

Babis kormányfő szintén nagy dilemmában van, és széles támogatást igyekszik kapni a tervhez, hiszen a születendő határozattal jó pár következő kabinet számára szabják meg az utat. Ugyanakkor az ipari miniszter azzal érvel, hogy Moszkva és Peking nem egy tészta. Egy névtelenséget kérő cseh diplomata pedig arról beszélt, hogy ha Kínát kizárják az indulók közül, akkor az engedmény az ellenzéknek, egyben pedig gesztus Bidennek. Ha ugyanis a kínaiakra esne a választás, az vörös posztó lenne Washington szemében.

Zeman elnök és a koalíciót kívülről támogató Kommunista Párt viszont Putyin pártját fogja. Ezért most az egész program ellenzői a járványra hivatkozva időt akarnak nyerni. Ily módon lehet, hogy csak jövő tavasz után dől a kérdés, akkor már Zeman államfő nem lesz hivatalban.

 

Project Syndicate

 

A kommentár úgy látja, hogy a megváltozott piaci feltételek miatt immár semmi értelme az Északi Áramlat 2-nek, ám az mégis megépül, mert már csupán nem egészen 200 kilométer hiányzik a 10 milliárd eurós beruházás befejezéséhez, de ennél sokkal fontosabbak a német geopolitikai megfontolások. A szerző, Josef Joffe, a Harvard és a Johns Hopkins Egyetem tanára, egyben a Die Zeit szerkesztőségi bizottsági tagja szerint hiába ágál a terv ellen az Egyesült Államok, több kelet-európai ország és immár Párizs is. Merkel számára többet számít, ami Bismarck óta vezérfonal a német külpolitikában: tartsd fenn a békét Moszkvával.

Ezért nem érdekes, hogy az utóbbi jó 10 évben csaknem négyötöddel esett vissza a földgáz ára, továbbá bőven van más energiaforrás, meg hogy idáig 13 csőrendszeren érkezik Európába az orosz szénhidrogén. És hiába növeli az összeköttetés az energiafüggőséget, miközben elkerüli Lengyelországot és Ukrajnát. Márpedig Putyin ily módon mindkét országot meggyengítheti, hiszen elesnek a jelentős tranzitdíjaktól. Emellett megszűnik Kijev  kulcsszerepe, mialatt kétségbeesetten próbálja kivédeni a gazdaságára nehezedő orosz nyomást.

De a kancellár csakis az Oroszországhoz fűződő különleges viszonyt tartja szem előtt, pedig Navalnij miatt már saját pártja is szembefordult az orosz elnökkel. A demokráciákban az erkölcsi felháborodás felülírja a reálpolitikát. Ezért Németország elszigetelődött az Északi Áramlat 2 miatt, ám továbbra sem szeretne ütközni a Kremllel. Úgy hogy már hozzá is látott az új amerikai vezetés megdolgozásához. Létre is fog jönni az alku, de ettől még az energiapiac halálra ítélheti a vezetéket, mivel arra semmi gazdasági szükség nincs. Márpedig ez esetben ott fog megrohadni a Balti-tenger alatt, a mohóság és az ostobaság emlékműveként. 

 

Der Standard

 

A német és az osztrák kancellár egyre többször kényszerül magyarázkodni a járványellenes politika ügyében, de mekkora különbség van kettejük megnyilvánulásai között! Merkel beismerte, hogy hibákat követett el. Kurz viszont arra hivatkozott, hogy amikor ennyi döntést kell meghozni, óhatatlanul becsúsznak tévedések.

Ám ő decemberben még tagadta a valóságot, mert miközben az ország lassan ismét zárlat alá került – a halottak számát a lakosság összlétszámához viszonyítva rosszabb volt a helyzet, mint a válsággócnak számító briteknél és amerikaiaknál – a kormányfő az adatokkal bűvészkedett.

A német vezető sosem titkolja, hogy megszakad a szíve az újabb és újabb áldozatok hallatán, mert ő nem csupán a statisztikát nézi, hanem azt is: itt emberek halnak meg. Annyi érzelmet árul el, hogy arra nem volt példa hatalmának 15 éve alatt. Olyasmit viszont sosem, mond, mint osztrák kollégája, hogy ti. az ország mintadiákként viselkedik a vírus elleni küzdelemben. Ehhez képest Kurz sokszor úgy állítja be, mintha itt verseny folyna más államokkal. Ugyanakkor már többször visszaütött, hogy felsőfokban fogalmaz. Ebből azután kénytelen volt visszavenni, amikor augusztusban kezdtek rosszabbra fordulni a dolgok.

Merkel mellett szól emellett, hogy végzettségére nézve fizikus, tehát von Haus aus ért a természettudományokhoz. Ezért képes  minden más politikusnál jobban megvilágítani a részleteket. Egyszerűen hitele van annak, amit mond. Kurz viszont, ha szorul a hurok, nem egyszer úgy igyekszik kivágni magát a csávából, hogy azzal még a koalíciós partner zöldeket is megdöbbenti. Viszont Bécs szociáldemokrata vezetését újabban leginkább cask azért vonja be a munkába, hogy megossza vele a felelősséget az egyre rosszabb állapotok miatt.

 

2021. február 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A kasza hamarosan a hetilapokat is elérheti

A Posta bejelentése egy mellékmondatban már tartalmazta a fenyegetést, hogy a kasza hamarosan a hetilapokat is >

Tovább

Orbán tűszúrásai az EU ellen

Brüsszel csak magát okolhatja, hogy ilyen lehetőséget kínál fel a vetélytársaknak. De hogy most Ausztria és >

Tovább

Fidesz-Néppárt Saga mindörökké

Orbán valószínűleg éppen akkor szakít a kereszténydemokratákkal, amikor Merkel is távozik a színről. Hogy a kancellár >

Tovább

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina – a választásokig

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van >

Tovább

A különutas magyar vakcinagyakorlat

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, >

Tovább

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön >

Tovább

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább