2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Szappanopera a Fidesz és az EPP viszonya

Szappanopera a Fidesz és az EPP viszonya

A Politico által látott legújabb változat ellentmond annak az értesülésnek, hogy a jövőben az eddiginél könnyebb lesz kizárni az Európai Néppárt frakciójából a renitens tagpártok EP-képviselőit, sőt, pont az ellenkezőjére kell felkészülni... ily módon még inkább meghatározó lesz, amit a nagy nemzeti pártok, elsősorban a németek akarnak... tehát nem lehet majd felfüggeszteni egy egész delegációt. Majd a Politico gúnyorosan megkérdezi, hogy minek is keménykedni a régi cimborákkal, csupán csak azért, mert mostanában egy kicsit furcsán viselkednek és megsértették saját néppárti vezetésüket. Elég az, ha jegelik a jogaikat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

A portál által látott legújabb változat ellentmond annak az értesülésnek, hogy a jövőben az eddiginél könnyebb lesz kizárni az Európai Néppárt frakciójából a renitens tagpártok EP-képviselőit, sőt, pont az ellenkezőjére kell felkészülni. Merthogy látszatra ugyan elősegíti a szankciók kimondását, ám valójában megemeli a jóváhagyáshoz szükséges küszöböt. Ugyanis az összes tag abszolút többségét irányozza elő, amit várhatóan nehezebb lesz elérni, mint a jelenleg megkívánt kétharmadot – a leadott voksok alapján.

A jelentés, amely szappanoperának minősíti a Fidesz és az EPP viszonyát, hozzáteszi, hogy ily módon még inkább meghatározó lesz, amit a nagy nemzeti pártok, elsősorban a németek akarnak. Ám emiatt nagy vita várható a tervezet jövő heti vitája során. A végszavazás a jövő hónapban esedékes. 

A részletekről szólva a beszámoló kiemeli, hogy nem lehet majd felfüggeszteni egy egész delegációt. Majd gúnyorosan megkérdezi, hogy minek is keménykedni a régi cimborákkal, csupán csak azért, mert mostanában egy kicsit furcsán viselkednek és megsértették saját néppárti vezetésüket. Elég az, ha jegelik a jogaikat. Azaz nem vehetnek részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhatnak a belső fórumokon, nem szólalhatnak fel a kereszténydemokraták nevében a plenáris üléseken és tisztségeket sem vállalhatnak annak megbízásából.

Egyetlen esetben viszont nagyon is kellenek: amikor a frakciók tagjainak a számát összesítik, mert a létszámtól függ, hogy mennyi támogatás jár és mennyit lehet beszélni a közgyűlésben. Azaz a Néppárt megint afelé tart, hogy ne határolja el magát érdemben a Fidesztől.

 

Washington Post/AP

 

A Bizottság alelnöke azzal indokolta a kilátásba helyezett újabb kötelezettségi szegési eljárást Magyarország ellen – ezúttal a civil törvény ügyében -, hogy Brüsszel határozottan érvényt kíván szerezni az Európai Bíróság tavalyi ítéletének. A civil szervezetek ugyanis a demokratikus rendszerek kulcselemét képezik, ezért támogatni kell őket, nem pedig harcolni ellenük.

Az Amnesty International európai igazgatója ugyanakkor úgy értékelte a döntést, hogy a magyar kormány már túl hosszú ideje gyalázatos módon zaklatja a civil társadalmat. Brüsszel azonban most fontos lépést tett, hogy számon kérje a magyar hatóságokon a viselkedésüket. A Fidesznek azonnal módosítani kell a jogszabályt, beszüntetve a rágalomhadjáratot az NGO-k ellen.

A hírügynökség magyarázatként rámutat, hogy a Lex Soros hivatalosan a nagyobb átláthatóságot szolgálja a civil szférában és hivatkozik a pénzmosás elleni küzdelemre, valamint a terrorellenes harcra is, ám az egyik érintett, az Amnesty szerint igazából gyalázatos támadást jelent a civilek ellen. A bíráló hangokat igyekszik elfojtani. Kormányzati források ugyanakkor azt hangoztatták, hogy a szabályozás révén kiderül, kik kapnak pénzt Soros György alapítványától. Orbán szerint a milliárdos megpróbálja befolyásolni a magyar politikát, illetve a választásokat.

Közben a magyar kormány azt közölte, hogy változtat a jogszabályon és mindent megtesz, hogy az előírás megfeleljen az EUB döntésének.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Ha jobboldali-nemzeti Orbán-kabinet nem adja be a derekát a Bizottság mostani fellépése nyomán, akkor jelentős pénzbüntetésre számíthat, mivel a brüsszeli lépés azt jelzi, hogy az EU kezdi elveszteni türelmét az országgal szemben. Az unió az eltelt években többször is sikerrel fordult a magyar kormánnyal szemben az Európai Bírósághoz, gyakorta a menedékpolitika miatt.

Ami a szóban forgó törvényt illeti, bírálók szerint azt Soros ellen hozták. A miniszterelnök évek óta kampány folytat a magyar származású holokauszt-túlélő ellen, és közben antiszemita közhelyeket vet be.

Ugyanakkor sok NGO megtagadja, hogy a jogszabálynak megfelelően feltüntesse, kitől kap külföldről nagyobb anyagi támogatásokat, mert úgy ítéli meg, hogy a törvény alkotmányellenes. Idáig egyiküket sem büntették meg érte. Viszont van rá példa, hogy egy civil szervezet azért nem jutott uniós támogatáshoz, mert éppen az EUB verdiktjére hivatkozva nem volt hajlandó nyilatkozatot tenni, mármint hogy a kérdéses szabályozás hatálya alá esik-e.

 

Bloomberg

 

Orbán Viktor egyre kihívóbb, amikor olyan EUB-határozatokról van szó, amelyek keresztezik hadjáratát a liberális értékek ellen. A Frontex már felfüggesztette közreműködését a déli határ ellenőrzésében, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem hajtotta végre a luxemburgi testület előírását és nem változtatott a menedékkérelmek benyújtásának rendszerén.

Azon felül az EU vizsgálatot indított a magyar jogállam helyzete miatt is. A kormányfő több hatalmat összpontosít a kezében, mint bármelyik elődje a rendszerváltás óta. Azon felül az unió afelé halad, hogy befagyassza az anyagi támogatásokat, ha valamely tagország figyelmen kívül hagyja a demokratikus értékeket. A mechanizmus ellen Magyarország éppen az Európai Bírósághoz kíván fordulni.

 

EUobserver

 

A visegrádi „bajkeverők” együtt ünnepelték a szövetség 30. évfordulóját, de a krakkói eseményről szóló tudósításokból rendre kimaradt a sajtótájékoztatón lezajlott kulturális összecsapás az Európai Tanács elnökével, de az is, hogy jelentős törésvonalak mutatkoznak a szervezeten belül. Michel ugyan nem említette a magyar és lengyel jogállami gondokat, ám azt azért kihangsúlyozta, hogy a négyes csoportnak az alapvető demokratikus értékekre kell építenie együttműködését.

Orbán idáig képes volt mozgósítani a többieket saját politikája mellett, pl. amikor a menekültválság csúcspontján megtagadták a közös migrációs törekvéseket. De feszültséget kelt az is, hogy a régió gazdaságilag ugyan gyorsan nő, csakhogy ez nem csapódik le nagyobb jövedelmekben, ami csalódottságot vált ki. Azon kívül a sikerek titkát az uniós pénzek, az alacsony bérek és a német beruházások jelentik, ám ezek a tényezők sebezhetővé teszik mindnyájukat. További gond a tömeges kivándorlás nyugatra.

Viszont újabban a szlovákok többször is különvéleményt hangoztattak a keményvonalas magyar és lengyel megnyilatkozások, valamint a demokratikus normák megszegése ügyében. Olyannyira, hogy a két nappal ezelőtti találkozón Pozsony nevében Matovics kormányfő kifejtette: az álláspontok egyeztetése még nem jelenti azt, hogy minden kérdésben egyet kell érteni. Orbán alig leplezetten neki beszélt, amikor rámutatott, milyen nagy jelentőségű, hogy a négyek összetartsanak, továbbra is egységesek legyenek.

 

Reuters

 

Az egyik kisebbik szlovák koalíciós párt ellenállásán megbukott, hogy az ország orosz vakcinát vegyen. Pedig Matovics kormányfő lelkesen támogatta, hogy kezdjenek tárgyalásokat Moszkvával a Szputnyik V-ről, akár úgy is, hogy annak forgalomba hozatalát, csupán a nemzeti hatóság hagyja jóvá, az Európai Gyógyszerügynökség nem. A Za Ludi, vagyis az Emberekért elnevezésű formáció éppen azért utasította vissza az ötletet, mert Moszkva még csak nem is folyamodott uniós engedélyért.

 

2021. február 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább