2021. március 3. Szerda
Ma Kornélia, Kunigunda, Frigyes névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Pénzbüntetés várhat Magyarországra a civil szervezetek vegzálása miatt

Pénzbüntetés várhat Magyarországra a civil szervezetek vegzálása miatt

Az EUB tavalyi verdiktje kimondja, hogy a jogszabály diszkriminatív és igazságtalanul korlátozza mind az érintett NGO-kat, mind azokat, akik a határon túlról segítik őket. Sérül a személyes adatok védelme, valamint az egyesülési szabadság elve is. A magyar fél egyelőre nem válaszolt, amikor a hírügynökség megkereste a fejlemény miatt. A nyomásgyakorlás részeként a menet ilyenkor az, hogy az unió levélben értesíti véleményéről a magyar vezetést és annak két hónapja van, hogy reagáljon. Ha ez idő alatt nem változik semmi sem, akkor a Bizottság kérheti az Európai Bíróságot, hogy vessen ki kemény pénzbüntetést Budapestre. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Hírek szerint az EU megelégelte, hogy Magyarország a füle botját nem mozgatja a Lex Soros ügyében hozott ítélet kapcsán, noha köteles volna végrehajtani az Európai Bíróság döntését. Három beavatott forrás is az közölte névtelenséget kérve, hogy a Bizottság ma jelenti be az újabb szerződésszegési eljárást, mivel az Orbán-kormány nem hajlandó módosítani a jogszabályon, amely arra kötelezi a civil szervezeteket, hogy bizonyos összeghatár felett jelentsék be, ha külföldi támogatást kapnak.

Az EUB tavalyi verdiktje kimondja, hogy a jogszabály diszkriminatív és igazságtalanul korlátozza mind az érintett NGO-kat, mind azokat, akik a határon túlról segítik őket. Sérül a személyes adatok védelme, valamint az egyesülési szabadság elve is. A magyar fél egyelőre nem válaszolt, amikor a hírügynökség megkereste a fejlemény miatt.

A nyomásgyakorlás részeként a menet ilyenkor az, hogy az unió levélben értesíti véleményéről a magyar vezetést és annak két hónapja van, hogy reagáljon. Ha ez idő alatt nem változik semmi sem, akkor a Bizottság kérheti az Európai Bíróságot, hogy vessen ki kemény pénzbüntetést Budapestre.

Orbán Viktor azonban visszautasítja, hogy megsértené a közös normákat, noha az unió szerint így áll a dolog a bíróságok, a média, a civil szervezetek és a tudományos-oktatási intézmények függetlensége, továbbá a bevándorlást szabályzó törvények kapcsán. Amikor a politikus a múlt szeptemberben interjút adott a Reutersnek, azt válaszolta a bírálatokra, hogy ő szabadságharcos.

 

Yahoo/AP

 

A Visegrádi Csoport fennállásának 30. évfordulóján rendezett krakkói csúcstalálkozón az Európai Tanács elnöke méltatta a regionális együttműködés jelentőségét, de arról is beszélt, hogy a tömörülésnek tiszteletben kell tartania a demokratikus elveket. Michel szavai nyilvánvalóan Magyarországnak és Lengyelországnak szóltak, miután mindkettőt vonakodó tagállamként tartják számon és gyakran bírálják, mivel beleártják magukat az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségébe.

Orbán Viktor előzőleg azt hangoztatta a csúcstalálkozón, hogy a térség nemzetei védeni kívánják az uniót a külső veszélyekkel szemben, de nem kérnek abból, hogy Brüsszel birodalmat építsen, mert számukra fontos a nemzeti szuverenitás megóvása. A miniszterelnök egyébként később kétoldalú megbeszélést folytatott lengyel kollégájával.

Az eseményen a négyek azt sürgették, hogy gyorsítsák fel a vakcinák beszerzését minden megbízható forrásból, mert csakis az oltások révén lehet úrrá lenni a járványon és beindítani a gazdaságokat.  Kiemelték, hogy itt nem számíthatnak geopolitikai szempontok, csak az, hogy a készítmények biztonságosak és hatékonyak legyenek. A jelentés hozzáteszi, hogy az unió tagjai közül idáig csupán Magyarország vett az orosz Szputnyik V-ből, be sem várva, amíg az  európai hatóság engedélyezi annak használatát.

Michel azt közölte, hogy az EU vezetői a jövő héten tárgyalnak a termelés növeléséről, illetve az oltóanyag gyorsabb beadásáról. A szervezet közben bejelentette, hogy további 300 millió adagot vesz a Modernától és csaknem negyed milliárd eurót fordít a mutánstörzsek feltartóztatására. Előzőleg a Pfizer arról írt alá szerződést Brüsszellel, hogy további 200 millió adagnyi készítmény szállít.

 

Washington Post

 

Az észt hírszerzés szerint Oroszország arra játszik, hogy a koronajárvány meggyengíti a Nyugatot. A tallinni titkosszolgálat éves jelentése kiemeli, hogy Moszkva azt reméli: a Covid-19 hatására lazul a nyugati egység, ily módon az orosz hatalom nagyobb szerephez jut nemzetközi ügyekben, ugyanakkor hanyatlik a másik oldal befolyása. Kiindulópontja az, hogy a nyugati országok kénytelenek a hazai politikára összpontosítani, beleértve a gazdaság állapotát, ám ennélfogva feljöhetnek a populista és szélsőséges mozgalmak.

Az összefoglaló rámutat: a Kreml a maga részéről igyekszik felszítani a lángokat és ráerősíteni ezekre az irányzatokra. Ezért az orosz ügynökök az idén is megpróbálnak ellentéteket kelteni a nyugati társadalmakon belül, illetve azok között. Továbbá igyekeznek elmélyíteni a már meglévő törésvonalalak, pl. az EU-ban.

Céljuk egyben, hogy lejárassák a nyugati vakcinákat, mert akkor kedvezőbb megítélés alá esik majd a Szputnyik V, illetve Moszkva úgy állíthatja be, hogy a legelsők között kínált megoldást a fertőzésre. Saját készítményét már most is nagy erőkkel propagálja, a többi közt Magyarországon.

Az észt hírszerzési elemzők óvnak a kínai technológiától is, mert abban biztonsági fenyegetést látnak a világ többi részével szemben. Az 5G hálózat, a korszerű műholdas GPS-rendszer, a felhőszolgáltatások és mesterséges intelligencia mind-mind olyan terület, ahol Peking már vezető szerephez jutott, vagy az élre akar törni. Szándéka azonban egyértelműen az, hogy a világ tőle függjön ebben a vonatkozásban.

 

Reuters

 

A szlovák kormány elvileg ma hozza meg döntését, Horvátország viszont már puhatolózó tárgyalásokat kezdett az orosz vakcina beszerzéséről. A horvát egészségügyi miniszter a zágrábi orosz nagykövettel folytatott megbeszélés után arra kérte a szakhatóságot, hogy ne várjon az EU-ra és fontolja meg a szer engedélyezését. Az EU-n belül orosz és kínai szert idáig egyedül csak Magyarország vett, amely amúgy is sokszor összeütközésbe kerül Brüsszellel.

A horvátok úgy gondolják, hogy kérik az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, de nem okvetlenül várnak arra. A miniszter kijelentette, hogy most saját szakértőiknek kell adatokat be beszerezniük a Szputnyik V hatékonyságáról és biztonságáról, illetve az engedély feltételeiről. Szerinte a válasz napokon belül megszületik ezekben a kérdésekben. Arra hivatkozott, hogy minden országnak gondoskodnia kell polgárainak egészségéről, és nem baj az, ha nem az unión belül találják meg a megoldást, főként ha az EU késlekedik a szállításokkal.

 

2021. február 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A kasza hamarosan a hetilapokat is elérheti

A Posta bejelentése egy mellékmondatban már tartalmazta a fenyegetést, hogy a kasza hamarosan a hetilapokat is >

Tovább

Orbán tűszúrásai az EU ellen

Brüsszel csak magát okolhatja, hogy ilyen lehetőséget kínál fel a vetélytársaknak. De hogy most Ausztria és >

Tovább

Fidesz-Néppárt Saga mindörökké

Orbán valószínűleg éppen akkor szakít a kereszténydemokratákkal, amikor Merkel is távozik a színről. Hogy a kancellár >

Tovább

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina – a választásokig

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van >

Tovább

A különutas magyar vakcinagyakorlat

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, >

Tovább

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön >

Tovább

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább