2021. december 5. vasárnap
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán vakcinapluralizmusa iskolát teremthet

Orbán vakcinapluralizmusa iskolát teremthet

Magyarország arra hivatkozik a külön útnál, hogy gondok vannak az uniós beszerzésekkel. Ugyanakkor a Szputnyik V idáig nem bizonyult csodaszernek a magyaroknál. Alighanem azért, mert a kormány nem szeretne újabb támadási felületet adni, mivel bírálat érte a gyorsan keresztülhajszolt, ám csak kevéssé átlátható engedélyezési eljárás miatt. Azon kívül Moszkva csupán korlátozott mennyiséget tud szállítani. A közeljövőben érkezik 20 ezer adag, de ez is csak azt mutatja, hogy az ország mennyire rá van utalva az EU által vett oltóanyagra. Orbán, aki alapvetően nemzeti kategóriákban gondolkodó populista, nemigen törődik olyasmivel, mint a szolidaritás, amikor válság van és az a rezsimjét fenyegeti. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Neue Zürcher Zeitung

 

Orbán vakcinapluralizmusa iskolát teremthet – írja a svájci konzervatív liberális újság. Az érti ezalatt, hogy a miniszterelnöknek mindenhonnan vásárol oltóanyagot, ideértve az oroszokat és a kínaiakat is, aminek eredményeként bővül a külpolitikai mozgástere.  Amit tesz, az nem törvénytelen, ám keresztezi az unió szándékát, hogy a tagállamok együtt járjanak el, és egyben oly módon erősítsék a lakosság bizalmát, hogy csak olyan szert rendeljenek, amelyet már jóváhagyott ez európai gyógyszerhatóság.

Magyarország arra hivatkozik a külön útnál, hogy gondok vannak az uniós beszerzésekkel. Ugyanakkor a Szputnyik V idáig nem bizonyult csodaszernek a magyaroknál. Alighanem azért, mert a kormány nem szeretne újabb támadási felületet adni, mivel bírálat érte a gyorsan keresztülhajszolt, ám csak kevéssé átlátható engedélyezési eljárás miatt. Azon kívül Moszkva csupán korlátozott mennyiséget tud szállítani.

A közeljövőben érkezik 20 ezer adag, de ez is csak azt mutatja, hogy az ország mennyire rá van utalva az EU által vett oltóanyagra. Orbán, aki alapvetően nemzeti kategóriákban gondolkodó populista, nemigen törődik olyasmivel, mint a szolidaritás, amikor válság van és az a rezsimjét fenyegeti.

A magyar egészségügy erősen küszködik a ragállyal, a 13 ezer halott igen soknak számít a közösségen belül. Sokan azért vesztették életüket, mert a hatalom sokáig nem volt hajlandó radikális intézkedéseket meghozni, csak a gazdaság érdekeit nézte. Igazából a zárlat még most sem túl kemény. De a gazdaság gyors talpra állásától függ, miként szerepel a Fidesz a választáson.

A kormány sokat nyer azzal, hogy az unió közösen vásárolja meg az ellenanyagokat, mert így sokkal alacsonyabb az ár. Ugyanakkor zavartalanul beleillik az EU szokásos szapulásába, hogy Orbán ezúttal Brüsszel oltási stratégiáját bírálja fennhangon. Viszont már csak azért is opportunista és ápol látványosan jó kapcsolatokat Moszkvával, illetve Pekinggel, mert gazdasági előnyöket remél tőle.

És ha tovább tartanak a nyugati gyártók nehézségei, akkor Magyarország könnyen követőkre találhat. Már Németország, Ausztria és Csehország is jelezte: esetleg felülvizsgálja elutasító álláspontját az orosz és kínai vakcinákkal szemben.

 

Le Monde

 

A vezető francia lap két napon belül a másodszor foglalkozik azzal, hogy a bíróság megfosztotta a működési lehetőségtől az első számú független rádióadót, ami jól mutatja, miként szorul vissza sajtószabadság az illiberális rezsimben. Ezért vasárnap éjféltől csak csendet lehet majd hallani a 92,9-es URH-sávon. Pedig a Klubrádió csaknem 20 éven át arról volt ismert, hogy a szólásszabadságot képviseli és hogy mennyire fontos a hallgatóinak, ám a nacionalista Orbán Viktor híveiből álló Médiatanács elvette tőle a sugárzási engedélyt.

Ahogy Arató András elnök mondja, olyan vétségért, amiért a hatóság írd és mondd, 100 eurós bírsággal büntetett. A rádió sorsa 2010 óta összefonódott a sajtószabadság elnyomásával. Orbán először a közmédiában hajtott végre tisztogatást, majd a magánkézben lévő orgánumokat vette célba. Így a Klubrádió egyszer már elvesztette a frekvenciaengedélyét, de a nagy tüntetések, az EU és az USA közbenjárása, továbbá a Legfelsőbb Bíróság bátorsága folytán megmenekült és legalább Budapesten folytathatta az adást. Azóta a közönség tartotta fenn.

Közben olyan szerkesztőségek függetlenségét számolták fel, mint az Origo és az Index, a Magyar Nemzet, a Népszabadságot pedig az új tulajdonos azonnal bezárta. Viszont Biden azt jelzi, hogy Washingtonban új hangra kell felkészülni az illiberális magyar változások kapcsán.  Európában pedig életbe lépett a jogállami mechanizmus, bár még nem alkalmazzák és bizonytalan megfogalmazása miatt kétséges, hogy be lehet-e vetni olyan esetekben, amikor a sajtószabadság forog kockán.

Viszont mint mindig, amikor Magyarországon szorul vissza a jogállam, hogy kormány mossa kezeit, mondván, hogy minden a lehető legtörvényesebben történt. Kovács Zoltán szerint  Klubrádió súlyos dolgokat követett el, így teljesen jogos, hogy nem működhet tovább. A szóvivő azonnal hozzáfűzte, hogy teljes képtelenség, ha bárki vitatja a magyar média függetlenségét.

 

Der Standard

 

A jobboldali-populista magyar kormány újabb szakaszgyőzelmet ért el, hogy a maga igényei szerint alakítsa át a sajtót: a hatóságok lekapcsolják a hatalommal szembenálló Klubrádiót. A gleichschaltolás része, hogy a nagyjából államinak tekinthető KESMA, benne majdnem 500 szerkesztőséggel, hozzávetőleg a piac 80 %-át uralja. Mellette az ellenzéki, illetve független hangok nemigen tudnak megnyilvánulni. A Klubrádió elnémításával a viták és a média sokszínűség egyik utolsó fóruma tűnik el a színről.

 

Bloomberg

 

Az új észt miniszterelnök asszony úgy látja, hogy a populizmus Trump után is erős marad a világban. Kallas, akinek országa éppen az előző kormány idején végzett kísérletet egy szélsőjobbos párttal a koalíció részeként, azt mondja, hogy a népbutítást egyhamar nem lehet kiseprűzni egy sor nyugati államból, noha a nacionalisták meggyengültek pl. Szlovéniában. Ugyanakkor Magyarország és Lengyelország nem adja jelét, hogy felhagyna a demokratikus értékek lebontásával. Sőt a járvány miatt még inkább fenyeget a veszély, hogy új erőre kapnak azok a körök, amelyek közrehatottak Trump győzelmétől kezdve a Brexitig.

És ezen az sem segít, hogy Biden költözhetett a Fehér Házba, viszont távozott onnan az előző elnök, a populista pártok bálványa. Az észt vezető megjegyezte, hogy Trump követői már eddig is a populizmus felé tolták a politikai főáramlatot. A szóban forgó észt EKRE pl. bevándorlás-ellenes, és azt sürgeti, hogy az országban fenn kell tartani a fehér lakosság uralmát. Ezen kívül rendszeresen kirohan a melegek ellen és megsértett egy sor külföldi méltóságot, Helsinkitől Washingtonig.

 

FT

 

A vezércikk kiemeli, hogy az EU külpolitikai főképviselőjét jókora megaláztatás érte Moszkvában, ám ez nem maradhat válasz nélkül, egyben a pofon azt mutatja, hogy az uniónak nincs stratégiája Oroszországgal szemben. Borrell azért vállalkozott az útra, hogy enyhülést érjen el a kétoldalú viszonyban, amit alaposan megterhelt Putyin több külföldi agressziója, illetve hazai tekintélyuralma. Ám a vendég azt kapta, hogy Lavrov megbízhatatlan partnernek nevezte az uniót és kiutasított három európai diplomatát.

A látogatást rosszul időzítették és eleve bajos ötlet volt, hiszen Európa fel van háborodva a Navalnij elleni merényletkísérlet, a politikus bebörtönzése és az azt követő tiltakozó megmozdulások leverése miatt. De igazából azt sem lehet tudni, mi volt a tárgyalások pontos célja. Mindenesetre az oroszok propaganda lehetőséghez jutottak, hogy népszerűsítsék a Szputnyik V-t. A vendég némát hallgatta a szemrehányásokat, és ez még inkább ártott a Bizottság hitelének az elbaltázott vakcina beszerzések után.

Erőt kellett volna mutatni, ehelyett az EU gyengének bizonyult. A szervezet a szankciók mögé bújik, miközben erősen megosztott, hogy kell-e további anyagi büntetéseket hatályba léptetni. Berlin láthatólag el van szánva, hogy nem áldozza be az Északi Áramlat 2-t. A kudarcért jórészt a tagállamok a felelősek, mert rendre olyan külpolitikai fő képviselőt neveznek ki, akiről úgy gondolják, hogy nem lesz túlzottan erős.

Az unió befolyását a kereskedelempolitika, a szabályozás és az egységes piac adja. Gyengének pedig azért gyenge, mert képtelen összehangolni a stratégiai és gazdasági érdekeket. Borell pokoljárása azonban arra jó lehet, hogy határozottabb akciókra serkentse a közösséget. Merthogy Moszkva az egész EU-nak dobott kesztyűt. Ezt pedig nem szabad annyiban hagyni.

 

Project Syndicate

 

Oroszország nem Belarusz és Navalnij nem Tyihanovszkaja – állítja Slawomir Sierakowski, a neves lengyel politológus, a varsói Haladó Tanulmányok Intézetének igazgatója, a német Külkapcsolati Tanács kutatója, aki tavaly augusztusban Minszkben, a helyszínen követte végig az elcsalt választás után kirobbant tömegtiltakozásokat.

Úgy ítéli meg, hogy igazából nem sok hasonlóság van az orosz és a belarusz fejlemények között, ráadásul az eltérések sokkal fontosabbak. Így az, hogy Navalnij messze nem annyira népszerű, mint fehérorosz kollégája. Azon kívül az oroszoknál ha valaki hatalomra kerül, az szinte automatikusan bizalmat és törvényességet kölcsönöz neki. Ez magyarázza, hogy Oroszországban miért nincsenek akkora tüntetések, mint a szomszédban Lukasenko ellen. Arról nem beszélve, hogy Belaruszban tömegmozgalom van vezető nélkül, az oroszoknál ezzel szemben Navalnij mögött nincs jelentős mozgalom.

Továbbá az ellenzéki politikus a korrupciót vette célba, miután Putyin változatlanul a tolvajok tényleges fejedelme.  A Transparency International szerint az oroszoknál egészen tragikus a megvesztegetések gyakorlata, míg Minszk ebből a szempontból sokkal jobban áll. Veri pl. Magyarországot, Romániát és Bulgáriát.

Tyihanovszkaja látszólag gyenge, aki azonban ki meri mondani az igazságot. Ezért a megfelelő ellenfél Lukasenkóval szemben. Navalnij pont az, akire Putyinnak szüksége van, de ha még képes volna is kellő népszerűségre szert tenni, akkor sem tudná megkerülni a nacionalizmust. Márpedig ebben a tekintetben többször is szélsőjobbos mezőkre tévedt.

Lehet, hogy az orosz elnök megbukik egy nap, de az orosz módra megy majd végbe. Merthogy a lakosság sokáig tűri, csak tűri az abszolút hatalmat, ám hirtelen hátat fordít a vezérnek, aki tegnap még isten volt a szemében. Oroszország ugyanis nem ismeri a kompromisszumot, mint ahogy Navalnij sem.

 

2021. február 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az európai szélsőjobb újabb egyesülési kísérlete

Amikor Orbán tavasszal kilépett a Néppártból, az csak ráerősített  a várakozásokra, hogy itt egy szélesebb jobboldali >

Tovább

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább