2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Biden fenyegetést jelent az illiberálisok számára

Biden fenyegetést jelent az illiberálisok számára

Vége annak, hogy Közép-Európa csodálattal adózik az Egyesült Államoknak, inkább másfelé keres szövetségeseket és pártolókat. Sokan közülük jó ideje rokonszenveznek Putyinnal, illetve a kínai modellel. De Trump alatt Orbán, Salvini és Kaczynski inkább Amerika felé fordult és úgy állította be, hogy a Nyugatot védi. Innentől kezdve viszont más tekintélyelvű rezsimek társaságát fogja keresni. Főleg Magyarország esetében igencsak megnőtt a veszély, hogy megtöri a nyugati egységet, Kína, valamint Oroszország kapcsán. A Fudan Egyetem felbukkanása a CEU kipaterolása után jelzés, méghozzá nagybetűs. A civilizálatlan kulturkampf megy tovább, mind a tengerentúlon, mind Európában. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Post/AP

 

Egyelőre beszünteti magyarországi működését az EU Határvédelmi ügynöksége, és hogy felújítsa, ahhoz az kell, hogy a Bizottság a későbbiekben kimondja: az Orbán-kormány már nem sérti meg az Európai Bíróság múlt hónapban hozott határozatát, miszerint törvénytelen módon zsuppolják ki Szerbiába az illegális határátlépőket. A Frontex először hozott ilyen döntést valamely tagállam ügyében, de a szóvivő szerint a helyzet értékelése alapján más választásuk nem volt. A magyar fél ugyanis nem nyújt védelmet a rászorulóknak, viszont ha marad a szervezet, akkor könnyen az a látszat keletkezhetett volna, hogy segédkezet nyújt a jogsértésekhez.

A Frontex a 2015-ör menekültválság után embereket, járműveket és felderítő eszközöket küldött magyar földre, részben a határőrizet segítésére, részben pedig a hamis dokumentumok, lopott autók kiszűrésére.

A magyar fél egyelőre nem kívánt reagálni a Frontex elhatározására, de az Orbán-kabinet elutasítja a bevándorlást és hallani sem hajlandó a menedékkérők elosztásáról. A törvénytelen gyakorlatra a múlt héten a Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a magyar hatóságok csak az EUB ítélete óta 4400 embert kényszerítettek vissza szerb földre, anélkül, hogy azok menedékért folyamodhattak volna. A Bizottság illetékese üdvözölte a Frontex bejelentését.

 

Business Insider

 

A világ vezetői aggódnak, hogy Trump jóvátehetetlen károkat okozott a demokráciának. Ezt a Bizottság elnöke fejtette ki a Világgazdasági Fórum virtuális konferenciáján, külön kiemelve azt a döbbenetet, amit az amerikai törvényhozás megostromlása okozott. Von der Leyen szerint a roham, amelyet az elnök provokált ki, megmutatta, milyen fontos, hogy a politikusok foglalkozzanak a digitális világ árnyoldalaival. Ő maga el nem tudta volna képzelni, hogy a csőcselék lerohanja a Kongresszust.

Mint mondta, természetesnek vesszük, hogy a demokratikus értékek benne vannak a mai ember DNS-ében, és ez igaz is. Ám nap mint nap meg kell védeni a jogállamot a gyűlöletbeszéddel, a dezinformációval, az álhírekkel és az erőszakos uszítással szemben. Hiszen Vízkereszt napján mindenki láthatta, milyen rövid út vezet a vad összeesküvés elméletektől egy rendőr haláláig.

A lap kitér arra, hogy Trump az eltelt négy évben diktátorokkal flörtölt, odahaza pedig aláásta a demokratikus intézményeket. Folyamatosan megszegte a bevett normákat és megmutatta, miként viselkednek a tekintélyelvű vezetők. Ugyanakkor a Hamilton College egyik politológusa szerint másutt is alááshatja a demokráciát, hogy az elnök megpróbálta megfordítani a választási eredményt. Hiszen magyar, török és más kormánypolitikusok már koppintják a Trump módszerét, amikor fake news-zal igyekeznek elhárítani a kritikát.

 

FT

 

A közép-európai populisták érzik annak a következményét, hogy Trump lelépett a színről, mert Magyarország és Lengyelország nem egyszerűen a szövetségesét vesztette el - számukra Biden fenyegetést jelent. Így látja a helyzetet Ivan Krasztev, bolgár politológus, aki rendszeresen publikál a legnagyobb világlapokban. Egyben azonban felhívja a figyelmet, hogy a demagóg pártok támogatói közül nagy sokan változatlanul úgy látják: a volt elnök helyes politikát folytatott.

A legtöbb európai országban nem enyhült az elégedetlenség a vezetéssel szemben, nem bocsátották meg a liberalizmus hiányosságait. Új viszont, hogy a járvány miatt ismét a helyi ügyekre összpontosít a politika, amire csak ráerősített Trump veresége. Az eredmény az lett, hogy gyengült a populista összefogás esélye. Ezek az erők nyugaton próbálják meglovagolni a fertőzés miatt tapasztalható lázongást, a magyaroknál és a lengyeleknél viszont igyekeznek megőrizni a hatalmukat, ezért az bizonygatják, hogy beváltak a korlátozások.

De éppen a kontinens középső részén érzik leginkább, hogy Biden bajt hozhat rájuk. Hiszen az új adminisztráció harcot hirdetett a nemzetközi korrupció ellen, miközben az EU a jogállam betartásától tette függővé az anyagi támogatásokat. Ám Budapest és Varsó szemében mindkettő beavatkozást jelent a belügyekbe. Washington azonban el van szánva arra, hogy megnehezíti az illiberális rendszerek számára a talpnyalók tisztára mosását.

Ily módon azonban vége annak, hogy Közép-Európa csodálattal adózik az Egyesült Államoknak, inkább másfelé keres szövetségeseket és pártolókat. Sokan közülük jó ideje rokonszenveznek Putyinnal, illetve a kínai modellel. De Trump alatt Orbán, Salvini és Kaczynski inkább Amerika felé fordult és úgy állította be, hogy a Nyugatot védi. Innentől kezdve viszont más tekintélyelvű rezsimek társaságát fogja keresni.

Főleg Magyarország esetében igencsak megnőtt a veszély, hogy megtöri a nyugati egységet, Kína, valamint Oroszország kapcsán. A Fudan Egyetem felbukkanása a CEU kipaterolása után jelzés, méghozzá nagybetűs. A civilizálatlan kulturkampf megy tovább, mind a tengerentúlon, mind Európában.

 

EUobserver

 

Másnaposan ébredt Kelet-Európa Trump kudarca után. Ezek az országok hagyományosan úgy tekintenek az Egyesült Államokra, hogy a szuperhatalom képes őket megvédeni az esetleges orosz betöréstől. Ez alaposan bele is ivódott a közgondolkodásba. Az előző elnök pedig Németországgal és Franciaországgal veszekedett, ugyanakkor ideológiai okokból előnyben részesítette Magyarországot és Lengyelországot – mondja Armand Gosu, a térség szakértője.

A magyar, lengyel és szlovén erős ember hatalmas szövetségest látott Trumpban, akinek lépéseit igazolásnak tekintették saját politikájuk alátámasztására, legyen szó a bevándorlásról, a jogállamról, Oroszországról vagy a demokratikus normákról. A kontinens nyugati fele üdvözölte Biden győzelmét, viszonyt Orbán és Duda ezek után valószínűleg csak még jobban elszigetelődik.  

Van remény arra, hogy az új vezetés alatt Washington megint csak bátorítja a hatalmi ágak szétválasztását és a sokszínűséget Magyarországon és Lengyelországban, ahol veszélyben vannak a demokratikus normák. De a régió is bízik abban, hogy Biden jobban odafigyel a térség biztonságára, valamint a Nyugat-Balkán integrációjára.

Gosu azt várja, hogy Amerika nyomást gyakorol a két illiberális rendszerre, mármint hogy azok álljanak be a sorba. Az eddiginél következetesebb és kiszámíthatóbb washingtoni külpolitika azt jelenti, hogy Kelet-Európa jobban meg tud majd birkózni a szuverenitás és a  demokrácia elleni külső-belső támadásokkal. 

 

Washington Post

 

Az unió egy hónapot adott, hogy Lengyelország válaszoljon a bírósági rendszer átalakítása miatt felmerült brüsszeli aggályokra. Az EU ugyanis attól fél, hogy az új fegyelmi kamara felállításával veszélybe került a Legfelsőbb Bíróság önállósága, ezért ha Varsó nem oszlatja el a kétségeit, akkor a felhívás jelezte, hogy az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Az új testület ugyanis már több esetben is érvénytelenítette  bírák mentelmi jogát, felfüggesztette őket állásukból, csökkentette fizetésüket. Ám uniós megítélés szerint a kamara nem független, hiszen túlnyomórészt a hatalom embereiből áll. Így viszont nem lehet biztosra venni, hogy működése nyomán nem születnek-e elfogult ítéletek a Legfelsőbb Bíróságon.

 

New York Times

 

Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan Szlovéniában is javában zajlik a kulturkampf, a Jansa-kormány az utóbbi 10 hónapban öt múzeum igazgatóját cserélte le, ideértve a Nemzeti Múzeumot is. Értelmiségi ellenzék szerint a populista vezető a kulturális háborúval ellenőrzése alá kívánja vonni az érintett intézményeket, hogy konzervatívabb és nacionalista pályára állítsa azokat. Ezt azonban a hatalom cáfolja, és azt állítja, hogy szó sincs politikai kinevezettekről, a jelölteket nyilvános pályázaton választották ki. Továbbá hogy a „normális” művészeknek nincs mitől félniük.

A másik oldal viszont úgy értékeli, hogy a miniszterelnök próbálja fenekestül felforgatni a kulturális életet, ezért rendszeresek a tiltakozások, tüntetések, nyílt levelek. De a múlt hónapban 150 nyugat-európai, illetve amerikai tudós is közös állásfoglalásban ítélte el a kormány irányvonalát. Sokan attól félnek, hogy Jansa is a magyar, illetve lengyel példát követi, ám ezt hátráltatja, hogy azokkal ellentétben többsége igen törékeny.

 

Bloomberg

 

A nemzetközi piacot célozza meg Mészáros Lőrinc, amikor az összeáll a svájci Stadlerral, hogy közösen gyártsanak vasúti teherkocsikat Magyarországon. Az üzletember, akit a jelentés Orbán legfőbb üzleti szövetségesének nevez, benne van a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításában, ezen felül vannak érdekeltségei az energetikában, az idegenforgalomban, a pénzügyi szektorban és a sajtóban. Akkor lódult meg a szekere, amikor a kormányfő összekülönbözött Simicskával.

Cégei szakmányban kapnak állami megbízásokat, részben uniós pénzekből. Orbán és Mészáros azonban többször is cáfolta, hogy bármiféle üzleti kapcsolat lenne köztük. Magyarország ugyanakkor nagyot zuhant a Transparency International korrupciós listáján, a civil szervezet szerint az EU-ban egészen kivételes az az intézményes korrupció, ami a magyaroknál érhető tetten.

A Stadler tulajdonosát, a milliárdos Peter Spuhlert mostanában bírálják, mert összeállt a térség egy másik ellentmondásos vezetőjével is, amikor 8 éve üzemet épített Minszk közelében. Civil szervezetek kérték az iparmágnást, hogy határolódjon el Lukasenkótól, ám az azt üzente vissza, hogy gazdasági szereplőként neki nem ez a dolga.

 

Die Presse

 

Csehország is mérlegeli, hogy Magyarországhoz hasonlóan Oroszországtól vesz ellenszert a koronavírus ellen, miután az EU csak lassan halad a beszerzéssel. Prága már maga is megpróbálkozott, hogy Brüsszel megkerülésével becserkésszen két gyárat, ám azok nemet mondtak neki. A kormány tanácsadója, aki egy hónapig egészségügyi miniszter volt, a maga részéről szorgalmazza a Szputnyik V alkalmazását, bár elismerte, hogy még nem olvasta a vakcinával kapcsolatos nagy tanulmány eredményeit.

Azt azonban megjegyezte, hogy az oltás javarészét nyugati készítményekből oldanák meg, mert az oroszok – kapacitásgondok miatt – nem tudnak elég ellenanyagot küldeni. Ugyanakkor úgy véli, hogy fontolóra kell venni az üzletet a kínai Sinopharmmal is, mert annak a készítménye valószínűleg képes hatástalanítani az új vírustörzseket is. Viszont nagyjából félévente újra és újra be kell adni, mert csak rövidebb időre nyújt védettséget.

Ugyanakkor az egészségügyi tárca jelenlegi vezetője visszautasította, hogy orosz szert vásároljanak. Csehországban a lakosság 65 %-a szeretne immunitást, eddig 220 ezer embert oltottak be.

 

2021. január 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább