2021. március 3. Szerda
Ma Kornélia, Kunigunda, Frigyes névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

FT: Bidenek egy „Amerika az első” külpolitikára van szüksége

FT: Bidenek egy „Amerika az első” külpolitikára van szüksége

Ha Biden hatalmon akar maradni, akkor le kell választania az anyagilag nehéz helyzetbe jutott rétegeket a nacionalista, összeesküvés elméleteket hirdető erőkről. Csak akkor lehet a világ vezetője, ha otthon erős. Ezért az első két évben meghatározó lesz, hogy az elnök mennyit szán a gazdaság ösztönzésére, az infrastruktúra fejlesztésére. A szavazók azonban észre fogják venni, ha javulnak a gazdasági alapok. De a külpolitikai mozgástér növelésére meg kell mutatni a hazai lakosságnak a geopolitika és a személyes biztonság összefüggését, ami persze nem mindig könnyű. Az amerikaiak jó részét sokkal jobban érdeklő saját helyzete. Ugyanakkor már vége a Trump-féle kalandorságnak a nemzetközi porondon. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Az új amerikai elnöknek először a hazai teendőket kell szem előtt tartania, mert főként a gazdaságban sok a tennivalója, mielőtt kilépne a nemzetközi porondra – írja a kommentár. A külföldi partnerek ugyan máris hosszú kívánságlistákat gyártanak, a transzatlanti szövetség megerősítésétől kezdve, a globális kereskedelmi szabályok lefektetésén túl, az Oroszországgal és Kínával fenntartott viszony feltételeinek pontos meghatározásáig. De ez még csak a kezdet, ugyanakkor nem lehet állítani, hogy az igények önzők volnának. Hiszen Biden sokszor elmondta, hogy helyre kell állítani Amerika nemzetközi szerepét a demokratikus rendszerek élén.

Ám az Egyesült Államok már Trump előtt megkezdte a kivonulást a világpolitikából és a folyamat alighanem ezután is folytatódik. A magyarázata az, hogy a tengerentúlon sokan nem kérnek a világ csendőre szerepből, amit tetéz a protekcionista hozzáállás. Azaz tart a befelé fordulás, és a külpolitika sokak szemében az elit öncélú foglalatossága. Ám fennáll az a veszély, hogy az ország teljesen bezárkózik, mint pl. a múlt század 30-as éveiben. Ez az igazán aggasztó azon demokráciák számára, amelyek igénylik Washington biztonsági ernyőjét.

Ha Biden hatalmon akar maradni, akkor le kell választania az anyagilag nehéz helyzetbe jutott rétegeket a nacionalista, összeesküvés elméleteket hirdető erőkről. Csak akkor lehet a világ vezetője, ha otthon erős. Ezért az első két évben meghatározó lesz, hogy az elnök mennyit szán a gazdaság ösztönzésére, az infrastruktúra fejlesztésére. A szavazók azonban észre fogják venni, ha javulnak a gazdasági alapok.

De a külpolitikai mozgástér növelésére meg kell mutatni a hazai lakosságnak a geopolitika és a személyes biztonság összefüggését, ami persze nem mindig könnyű. Az amerikaiak jó részét sokkal jobban érdeklő saját helyzete. Ugyanakkor már vége a Trump-féle kalandorságnak a nemzetközi porondon.

 

FAZ

 

A Soros-féle CEU-t kipaterolták Budapestről, jön viszont Sanghajból a Fudan Egyetem, miután OrbánViktor fokozatosan építi ki a kapcsolatokat Kínával. Immár az egészségügy és az oktatás területén is. Az ország az orosz Szputnyik-V után megállapodott a kínai Sinopharm vakcinájánal beszerzéséről, de Peking ezen felül szerepet kap a felsőfokú képzésben is. A hatalom 2,3 milliárd eurónak megfelelő összeget szán a kampusz kialakítására. Ez azért pikáns, mert a magyar politikai rendszer arról nevezetes, hogy kiszorítja a neki nem tetsző egyetemeket.

Az Európai Bíróság már két panasznak is helyt adott, miután a hatóságok távozásra kényszerítettek külföldi szervezeteket, köztük a Közép-Európai Egyetemet. A tanszabadság kiárusítása miatt nagy a felháborodás Berlinben is. Az FDP illetékese úgy nyilatkozott, hogy Orbán már megint bizonyítja, mennyire nem fontosak számára a nyílt társadalom értékei. Hogy egy Peking által ellenőrzött tanintézménynek ad otthont, és azt még ki is stafírozza állami pénzekkel, nos, az újabb pofon a tudomány szabadságának.

Kína ott vásárolja be magát Közép-Európában, ahol az a legcsábítóbb számára, ahol a tudományos ismereteket a maga, nem éppen nemes céljaira használhatja. Ugyanakkor Magyarország ellenállt a Trump-adminisztráció nyomásának és nem volt hajlandó felmondani az együttműködést a Huawei-jel.

 

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár honlapja 

 

Sajnos, a mai Magyarországon a profitérdek gyakran felülírja a kulturális örökség megőrzését, ez derül ki abból, hogy le akarják bontani az egykori Wichmann-kocsmát és a helyébe ötemeletes szállodát kívánnak építeni, pedig az egykori zsidó negyed egyik legrégebbi épületéről van szó. Sőt, áldozatul esne a beruházási hullámnak több más környező ház is. Azok nem majdnem kétszáz évesek, mint a néhai világbajnok korábbi tulajdona. Utóbbi  ugyan nem műemlék, de mutatja, milyen is volt a kerület, mielőtt jó száz éve beindultak a nagy fejlesztések. A többi érintett épületet éppen 19. század elején emelték, így azok is hozzátartoznak a korábbi városrészhez.

A szálloda építtetőjének magas körökben vannak barátai, „közelinek” számít. A Wichmann-féle vendéglőt először azzal az indokkal vették bérbe, hogy ott pizzéria működik majd, de azután megkapta az építési engedélyt a hotel. Felszámolják azt a szomszédos játszóteret is, amelynek létesítésére a sportoló adott pénzt. Hiába a tömeges felháborodás, nem sok esély van ezeknek a történelmi emlékeknek a megmentésére. Pedig a zsidó negyed már nagy pusztítást élt át 2002 és 2010 között, miután a helyi önkormányzat nem sokat tehetett a rombolás ellen. 

 

2021. január 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A kasza hamarosan a hetilapokat is elérheti

A Posta bejelentése egy mellékmondatban már tartalmazta a fenyegetést, hogy a kasza hamarosan a hetilapokat is >

Tovább

Orbán tűszúrásai az EU ellen

Brüsszel csak magát okolhatja, hogy ilyen lehetőséget kínál fel a vetélytársaknak. De hogy most Ausztria és >

Tovább

Fidesz-Néppárt Saga mindörökké

Orbán valószínűleg éppen akkor szakít a kereszténydemokratákkal, amikor Merkel is távozik a színről. Hogy a kancellár >

Tovább

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina – a választásokig

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van >

Tovább

A különutas magyar vakcinagyakorlat

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, >

Tovább

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön >

Tovább

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább