2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

„Halleluja, na, végre!”

„Halleluja, na, végre!”

Balog Évát, az amerikai Hungarian Spectrum-blog szerzőjét idézi a legnagyobb német lap, a Süddeutsche Zeitung miután eldőlt, hogy választási szövetséget köt a magyar ellenzék: „Halleluja, na, végre!” Merthogy hónapokig tartott, amíg eljutott idáig a hat párt, de hát előbb túl kellett jutni a pártelnökök hiúságán, illetve a jobboldal által táplált kételyeken, ideértve, hogy két listát kellene állítani. Most azonban már összefognak, hogy megverjék a Fideszt, amely úgy módosította a választási törvényt, hogy megnehezítse a kisebb vetélytársak dolgát. Mellesleg az együttműködés helyi szinten már többfelé működik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Balog Évát, az amerikai Hungarian Spectrum-blog szerzőjét idézi a legnagyobb német lap, miután eldőlt, hogy választási szövetséget köt a magyar ellenzék: „Halleluja, na, végre!” Merthogy hónapokig tartott, amíg eljutott idáig a hat párt, de hát előbb túl kellett jutni a pártelnökök hiúságán, illetve a jobboldal által táplált kételyeken, ideértve, hogy két listát kellene állítani. Most azonban már összefognak, hogy megverjék a Fideszt, amely úgy módosította a választási törvényt, hogy megnehezítse a kisebb vetélytársak dolgát. Mellesleg az együttműködés helyi szinten már többfelé működik. 

A Jobbik búcsút mondott egykori jobbos-radikális, antiszemita és rasszista múltjának és politikailag a középre húzódott. Ily módon vált lehetségessé a közös program, amely véget akar vetni a rendszerszintű orbáni korrupciónak, ugyanakkor azt tervezi, hogy helyreállítja a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Továbbá csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez, de a legbecsvágyóbb rész az, hogy legyen új alkotmány, amelyet népszavazás hagy jóvá.

A cél a kétharmad, amit a Fidesz – többszöri jogszabályváltozás révén – legutóbb már nem egészen 50 %-kal el tudott érni. Az összefoglaló kitér arra, hogy a lakosság nemigen vevő a kormány Európa-ellenes irányvonalára, ami legutóbb az EU-költségvetés vétójában csúcsosodott ki. A magyarok nagy többsége unióbarát.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A liberális újság örömteli hírnek nevezi a hat magyar ellenzéki párt megállapodását, amelynek mozgatórugója, hogy végre megverjék Orbán Viktort. Ez már egyszer sikerült: a tavaly őszi önkormányzati választásokon, de most szélesebb keretekben igyekeznek megismételni. Az elképzelés rendkívül becsvágyó, Az ideológiai ellentéteket legalábbis egy időre félreteszik. Egyes pártvezérek kénytelenek visszafogni hiúságukat. Azon kívül a Fidesz a választási körzetek önkényes átalakításával, a hatalom közeli sajtó túlsúlyával, valamint a vetélytársak megfélemlítésével egyre jobban megnehezíti, hogy a másik oldal hallathassa a hangját és befolyáshoz jusson.

De pont ezért az összefogás jelenti az egyetlen esélyt a megosztott és önmagával vitázó ellenzék számára, már ha helyt akar állni Orbánnal szemben. A miniszterelnök próbálta meggyengíteni a kisebb pártokat, ám éppen ezzel adta meg az utolsó lökést az egységhez. Taktikai hibát követett el. A választásokig még sok minden történhet, akár az egységfront is széttörhet, a Fidesz pedig tovább csavarhat a demokratikus hüvelykszorítón. De egyelőre pompás hír, hogy az ellenzék már nem hagyja magát megosztani és meggyengíteni.

 

FAZ

 

A konzervatív lap azt jósolja, hogy igen érdekfeszítő lesz a másfél év múlva esedékes magyar választás, mivel az ellenzék saját fegyverét fordítja Orbán Viktor ellen. A kormányfő jó párszor visszaélt a polgároktól kapott hatalommal, így amikor magára szabta a választási törvényt. Ennél fogva az ellenzéki erők kénytelenek igazodni a Fidesz által körvonalazott játékszabályokhoz. Márpedig azok a legerősebb pártnak kedveznek. Ily módon a fiatal demokraták kétszer is kétharmadhoz jutottak – 50 % körüli eredménnyel.

Az EBESZ jelentéséből az tűnik ki, hogy a miniszterelnök szabad választásokon, tisztességtelen körülmények közepette kerekedett fölül. Hogy ezen változtasson az ellenzék, ahhoz hiteles alternatívát kell felkínálnia, ami már kétszer sikertelen maradt. Ám tavaly fordult a kocka és a helyi választásokon több helyütt is érzékeny vereséget mért riválisára. Hogy Orbán ezt mennyire komolyan vette, az kiderül a legfrissebb szabálymódosításokból. A szándék az volt, hogy megakadályozza az összefogást, hiszen ideológiailag igencsak különböző irányzatokról van szó és miként tudnák azok egyesíteni erőiket. Ám azok most pontosan erre szövetkeznek. Szóval, érdekesnek ígérkezik a következő választás.

 

FAZ

 

Meleg hangon ajánlja a könyvismertető a Soros Györgyről készült legújabb kötetet, amely nem életrajz, mégis bemutatja a befektető és a nyílt társadalom élharcosának életművét. A „Soros befolyása” kitér arra, hogy a 90 éves filantrópot mostanában egészen példátlan érdeklődés övezi. A török elnök nyíltan antiszemita kirohanást intézett ellene, Orbán Viktor ugyanakkor a globalista Sorost emlegeti kampányában, ami a szerző, Emily Tamkin szerint csupán a zsidóellenesség kódszava. Azt mondja, hogy az üzletember már régóta ellenségképül szolgál, de vezető államférfiak csak a menekültválság óta lovagolják meg ezt a lehetőséget.

A mű hármas feladatnak kíván eleget tenni:

1. bemutatni Soros befolyását a pénzügyi életben, a jótékonyság területén, valamint a politikában

2. leválasztani a befektető személyéről az összeesküvés elméleteket

3. tisztázni, hogy mennyire van egymással ellentmondásban a Soros által szorgalmazott igazságosabb társadalom, illetve az, hogy a multimilliárdos a pénzével törekszik elérni ezt a célt.

Az amerikai újságírónő úgy gondolja, hogy Soros eszmei ébredésében a budapesti gyermekkor, valamint Karl Popper tanítása volt a meghatározó. Ezért soha nem hitte, hogy a piac és annak szereplői mindent tudnának. A szerző ugyanakkor elismeri, hogy a befektető saját politikai filozófiájának mondott ellent, amikor egymaga egész országok gazdasági fejlődését meghatározta.

A mindenhatóságtól azonban igencsak messze van. Kezdetben pl. támogatta Orbánt, valamint Szaakasvili grúz elnököt is, akik aztán éppen nem szolgáltak rá a bizalmára. A bírálat szóvá teszi, hogy a könyv sokkal egyértelműbbé tehette volna, Soros mennyire nem volt képes az általa óhajtott irányba terelni bizonyos országokat. Ez ugyanis csattanós válasz lett volna az összeesküvés elméletekre.

Soros azért különleges a filantrópok sorában, mert kész még a saját kiváltságait is megkérdőjelezni. Évek óta követel pl. adóemelést. Egyébiránt a mostani amerikai választások során sokkal kevesebb pénzt adományozott a demokratáknak, mint korábban. Az ok az volt, hogy a nagyvonalú támogatással eljátszotta a republikánusok jóindulatát, pedig azok eredetileg kedvezően ítélték meg közép-kelet-európai szerepvállalását.  

 

Libération

 

A lap bemutatja azt a magyar transz nemű párt, amely a selejt bosszújaként pontosan azért házasodhatott össze, mivel az Orbán-kormány törvény hozott az LMBT-jogok korlátozására. A Polgárdiban élő Tamara és Elvira egyaránt férfinak született, de átoperáltatta magát. Az egyikük még megkapta az engedélyt, hogy változást bejegyezzék a személyi irataiba, a másik viszont a szigorítás miatt már nem. Így viszont jogilag férfinak számít, ennélfogva a hatóságok nem emelhettek kifogást a házasság ellen.

Orbán már betiltotta, hogy meleg párok egybekeljenek, leállította a gender tudományok oktatását és a járvány kellős közepén semmit sem talált olyan sürgetőnek, minthogy az alaptörvényben rögzítse: az anya nő, az apa férfi.

Az 53 éves Elvira azt meséli, hogy már gyerekként érezte: ő más, mint a többiek, de nem tudta mi a gond. A szocializmus idején nem volt világos, hogy léteznek transz nemű emberek. A rendszerváltás után viszont egy sor jogszabály kedvezett nekik, majd amikor Orbán 10 éve visszatért a hatalomba, az elején a sajtót és az Alkotmánybíróságot vette célba, nem pedig a nemi kisebbségeket. Ám a kormányfő pár éve ultrakonzervatív fordulatot hajtott végre és így az LMBT-közösség célkeresztbe került. A pár ugyanakkor azt mondja, hogy a település elfogadja őket, a gyűlöletet a hatalom kelti.

Bodrogi Bea, a Transvanilla civil szervezet ügyvédje szerint az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalná Magyarországot az új szabályozásért. Jelenleg 18 ilyen ügyet képvisel Strasbourgban. Az Orbán-kabinet a végén általában belenyugszik az ítéletekbe, csak éppen az ilyen perek évekig tartanak. És ez idő alatt a miniszterelnök megtalálja a módját, hogy folytassa a melegellenes propagandát. Ezért nem meglepő, hogy az érintettek közül egyre többet hátat fordítanak Magyarországnak.

 

NZZ

 

A kommentár nem győzi méltatni, hogy a tavaszi szerencsétlenkedés és nemzeti önzősködés után az EU igen jól reagált a járvány újabb hullámára, bár most éppen azt kell csinálnia, ami nem igazán fekszik neki: gyorsan és összehangoltan kell cselekednie. Mindenesetre látszik, hogy tanult a fél évvel ezelőtti csődből és azonnal válságülést hívott össze, amikor kiderült, hogy Nagy-Britanniában veszélyesen mutálódott és igen gyorsan terjed a vírus. Működött a riasztó rendszer.

Úgy hogy Európa ismét lezárja a határokat, de főleg azok előtt, akik a szigetországból érkeznek és ennek így is kell maradnia. Felismerte, hogy az intézkedésnek nem szabad korlátoznia a schengeni övezetet, de ha súlyosbodik a helyzet, akkor ezt sem lehet elkerülni.

Viszont egészen nagy teljesítményt nyújtott a közösség a koronaalap életre hívásával a ragály gazdasági következményeinek enyhítésére. A 750 milliárd euró mozgósításával és annak belátásával, hogy a fertőzés mindenkit sújt, egyelőre betemették a belső árkokat. Azaz a tavaszi csőd után ezúttal remekül teljesített Brüsszel. Igaz, arra nem is alkalmas, hogy megoldjon egy ilyen egészségügyi válságot. Nincs hozzá kompetenciája. Viszont nagyon jól tudja hosszú távon mérsékelni a károkat. Keményen tárgyal, bevet fenyegetés és ígéretet egyaránt, bár sokszor csak nehezen jut kompromisszumra.

Ám a Covid-19 után a világ sokkal kevésbé kiszámítható, újabb és újabb megpróbáltatásokra kell felkészülni, amikre gyors és közös válaszokat kell adni.  De már most végig kell gondolni, hogy miként tud eleget tenni az unió ennek a feladatnak.

 

2020. december 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább