2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Le Monde: Magyarországon uniós pénzekből szedik meg magukat Orbán rokonai és barátai

Le Monde: Magyarországon uniós pénzekből szedik meg magukat Orbán rokonai és barátai

Ennek egyik jelképe a felcsúti stadion, a futballakadémia és a mesterséges tó. A K-Monitor szerint épp ez a látványos gazdagodás lehet az oka, hogy Magyarország nem akart belemenni a jogállam és a brüsszeli támogatások összekapcsolásába. Az arénától csak néhány kilométerre van az egykori Habsburg-birtok, a miniszterelnök apjának tulajdona, amelyen éppen most nagy munka folyik. Drónfelvételek egy hatalmas építkezést mutatnak. A méretek arra utalnak, hogy nem éppen egy hétvégi vityilló épül. Orbán Győző a közeli dolomitbányából csinálta a vagyonát, az országban mindenhová szállít. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Economist

 

Végre megszületett a megállapodás az unió pénzügyi csomagjáról, és van haladás a jogállam ügyében, még ha nem is olyan mértékben, ahogy az sokan remélték. A német kancellárt jó ideje két szempont vezérli Európában: 1. ne veszélyeztesse semmi a klub egységét 2. a lehető legkésőbbre halassza a válságok megoldását. Ezt igen jól lehetett látni az utolsó minutában aláírt brüsszeli egyezségen. Merkel olyan kompromisszumot hozott tető alá, ami a legtöbb érdekeltnek többé-kevésbé megfelel.

Macron és Orbán is elégedetten fogadta, márpedig ha ők így vélekednek róla, akkor ez azt jelenti, hogy tipikus köztes utat találtak. Az optimisták mondhatják, hogy változatlan maradt a múlt hónapban elfogadott jogállami szabályozás. Ez már hatékony, már persze ha alkalmazzák. Az EP is elégedett vele, meg egy sor ország is, mint Hollandia, amely attól tartott, hogy a német vezető túl sokat enged a két blokkoló kormánynak.

Ezzel szemben a bírálók úgy látják, hogy hiba volt a jogállami mechanizmust csak olyan ügyekre szűkíteni, amelyek közvetlenül uniós pénzeket érintenek. Merthogy ily módon Lengyelország még inkább maga alá gyűrheti a bíróságokat, Magyarország pedig folytathatja az ellenzék elhallgattatását. Egyiknek sem kell attól félnie, hogy elzárják számára a pénzcsapot.

De még rosszabb, hogy a Bizottság addig nem veti be az új eszközt, amíg az Európai Bíróság nem bólint rá az egész szabályozásra. Így jó páran aggódnak, hogy Orbán addig simán újraválasztatja magát.  Majd meglátjuk, hogy az EU él-e a jogállami fegyverrel. Mindenesetre idáig ez a legkeményebb válasza az egyes tagok kapcsán felmerült korrupciós aggályokra.

 

Le Monde

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a csütörtök-pénteki csúcson jóváhagyott jogállami döntéssel az unió nagy lépést tett előre. Persze ez a kompromisszum sem tökéletes, de legalább megnyílik az út a segélycsomag előtt és létrejön az új mechanizmus a demokratikus szabályok kikényszerítésére. Vagyis a józanész és a felelősség kerekedett felül, miután előzőleg Magyarország és Lengyelország teljesen irracionális módon túszul ejtette a többieket. Éppen akkor, amikor a földrész hatalmas egészségügyi válsággal küzd, és beláthatatlanok annak gazdasági következményei.

Az 1,8 billió értékű költségvetés, illetve gazdasági újjáépítési csomag mindössze fél év alatt ment át, miközben méretében és jellemzőiben egészen kivételes. Hiszen először irányozza elő, hogy a közösség vegyen fel hitelt. Vagyis erősíti a szolidaritást és szorosabb együttműködést jelent. Ez pedig minőségi ugrás. De nagyon fontos az is, hogy a 2030-ig az eredetileg tervezett 40 % helyett legalább 55 %-kal kívánják visszaszorítani a széndioxid kibocsátást.

A jogállam kapcsán nem volt könnyű a döntés, de az európai vezetők látták, hogy meg kell hozni. Pontosan ez kényszerítette Magyarországot és Lengyelországot arra, hogy engedjen. Orbán persze beállíthatja úgy, hogy ő nyert, ám az biztos, hogy időhöz jutott. A fő azonban az, hogy meglesz az új szabályozás. Akármennyire is hiányos, nem lehet kibújni alóla.

Budapest és Varsó teljesen elszigetelődött, viszont nem ért el semmit sem. Ezek után csak azt lehet kívánni az EU-nak, hogy a héten tapasztalt józanész más fontos ügyekben is maradjon meg, pl. a Brexit kapcsán. Csakhogy erre cseppet sem lehet mérget venni.

 

Spiegel

 

Lengyelország orbanizálódik, és a demokrácia lebontásához most egy német konszern is hozzájárult – írja a kommentár, miután a lengyel Orlen olajvállalat megszerezte a Passau kiadótól a Polska Press nevű érdekeltséget, amely domináns a regionális sajtószegmensben. Több mint 100 helyi újságot, illetve 500 internetes portált működtet, 17 millió embert ér el. A vevő ugyanakkor nem éppen a publicisztikai hozzáértéséről, hanem arról ismert, hogy a PiS kezében van.

A kormánypárt a közmédiát már megkaparintotta, de a kereskedelmi sajtó jó része szemben áll vele. Most azonban változik a kép, mert a hatalom óriási szócsőhöz jut, hogy a propaganda segítségével bebiztosítsa tekintélyuralmi vonalát. Lengyel jogászok orbanizálásnak nevezik a módszert. A párhuzam kézenfekvő, mert a magyar politikus – engedelmes üzletemberek jóvoltából – a hazai sajtó 90 %-át ellenőrzi.

Nyugodtan lehet feltételezni, hogy német eladó pontosan tudta, kire bízza rá a céget. Tehát ő is felelős azért, hogy Lengyelország a PiS vezérletével egyre jobban eltávolodik a demokráciától. A Passau és a többi médiacsoport a keleti nyitás haszonélvezői közé tartoznak. Milliókat kerestek, mert az EU megteremtette Kelet-Európában a beruházások feltételeit. Ideértve az emberek és áruk szabad áramlását, az átláthatóságot és a jogállamot. Pontosan ezeknek az értékeknek a lebontásán ügyködik a lengyel kormánypárt. Ám ezeket az elveket egy német kiadóház nyilvánvalóan csak addig tartja fontosnak, amíg nem jön egy jobb ajánlat, hogy teletömje a kasszáját.

 

Le Monde

 

Magyarországon uniós pénzekből szedik meg magukat Orbán rokonai és barátai. Ennek egyik jelképe a felcsúti stadion, a futballakadémia és a mesterséges tó. A K-Monitor szerint épp ez a látványos gazdagodás lehet az oka, hogy Magyarország nem akart belemenni a jogállam és a brüsszeli támogatások összekapcsolásába.

Az arénától csak néhány kilométerre van az egykori Habsburg-birtok, a miniszterelnök apjának tulajdona, amelyen éppen most nagy munka folyik. Drónfelvételek egy hatalmas építkezést mutatnak. A méretek arra utalnak, hogy nem éppen egy hétvégi vityilló épül. Orbán Győző a közeli dolomitbányából csinálta a vagyonát, az országban mindenhová szállít. Pethő András, a Direkt36 főszerkesztője azt mondja, ezek a beruházások legalábbis részben EU-alapokból mennek. A cég sosem tűnik fel a pályázatok első oldalain, de az újságíró több mint 100 ezer oldalnyi hivatalos dokumentum áttanulmányozása után arra jutott, hogy kivételesen nagy haszonkulccsal dolgozik.

Aztán ott van Tiborcz István, Orbán veje, akinek az ügyletei még kétesebbek. Az OLAF kimutatta, hogy ő van amögött a szervezett csalás mögött, amely 35 település közvilágításának megújítása kapcsán zajlott. A magyar ügyészség azonban nem talált semmi gyanúsat. A kormány pedig inkább saját zsebből finanszírozta a majdnem 44 millió eurós tételt, csak hogy kivonja az ügyet a Bizottság látóköréből. Klasszikus módszer a szankciók elkerülésére. De a vő alaposan bevásárolta magát az idegenforgalomba is.

Esete azt mutatja, hogy Európának nemigen van eszköze eljárni ezen a területen. Gyakran később reagál, viszont könnyen ki lehet játszani. Amikor Orbánt a szerettei gyümölcsöző ügyleteiről faggatják, mint azzal zárja rövidre a dolgot, hogy ő azokba nem avatkozik bele.

De még árulkodóbb, hogy miként lett Mészáros Lőrinc az ország legtehetősebb embere. Az egykori gázszerelő egy egész üzleti konglomerátum élén áll. Az Átlátszó szerint vállalkozásai két éve 828 millió euróhoz jutottak olyan közmegbízásokból, amelyeket 93 %-ban EU-forrásokból fedeztek. Cserében pénzeli a felcsúti focicsapatot és masszívan bevásárolta magát a sajtóba. Ottani érdekeltségeit a hatalom igényeinek rendelte alá.

Hadházy Ákos szerint az emberek látják, hogy gondok vannak a korrupcióval, ám Orbán olyan propagandagépezetet alakított ki, amely arról győzi meg őket, hogy a kormányfő védelmet nyújt nekik a migránsokkal szemben. Az EU pedig leginkább csak tétlenül szemléli a dolgokat. A felcsúti kisvasút illusztrálja, hogy a politikus miként fricskázza az uniót. A hat kilométeres vonal arra szolgál, hogy meg lehessen csodálni hitbizományát. A legtöbbször üresen közlekedik a járat, és csak potom kétmillió euróba került.

 

Der Standard

 

Magyar szála is van annak a neonáci ügynek, amelynek kapcsán idáig 5 ember ellen emeltek vádak Ausztriában, európai fasiszta hadsereg építésének vádjával. A cél az volt, hogy nagynémet birodalmat hozzanak létre, ennek érdekében az „Európai Akció” néven futó szerveződés félkatonai mozgalmat igyekezett életre hívni. De kapcsolatot épített ki a szélsőséges Györkös Istvánnal, aki Bőnyben lévő házában lelőtt egy rendőrt, mivel az házkutatást akart tartani nála. (Ezért azóta életfogytiglant kapott – a szerk. megj.)

A vizsgálatok kiderítették, hogy az ő birtokán lőgyakorlatokat tartott az osztrák neonáci csoport. Az összekötő a kettős állampolgár Péter K. volt, aki most szintén a vádlottak között szerepel. Azt vallotta, hogy többször is részese volt a Györkös-uradalomban zajló kiképzésnek, mert úgy vélte, hogy hamarosan háború lesz. Ennek megfelelően lövészetből, gránáthajításból és közelharcból szerzett gyakorlati ismereteket. A házigazda unokájának ő szerzett fegyvert.

Az Európai Akcióhoz egy magyar ügyvédnőn, a Jobbik aktivistáján keresztül jutott el, még 2014-ben. A jogásznő arra hivatkozott a mostani vizsgálat során, hogy nem tudta, milyen szervezetről van szó. De szélsőjobbos körökben a hölgy egyáltalán nem ismeretlen, többször is szerepelt az Osztrák Szabadságpárt rendezvényein. Az ügy szereplőire akár 20 évnyi börtönt is kiszabhatnak.

 

2020. december 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a >

Tovább

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, >

Tovább

Putyin vesztésre áll, de a padlón is veszélyes lehet

A Washington Post vezércikke arra figyelmeztet, hogy Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, ezért Putyin még veszélyesebb >

Tovább

Nem a Nyugat folytat háborút Oroszország ellen

Viszont a következmények az egész világot érintik és egyes területeken máris drámaiak. Az élelmiszerek, az áram >

Tovább

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy >

Tovább

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az >

Tovább

Szankciók és az orosz gazdaság

„Az Egyesült Államok és Európa előre tekint, és fő célja az orosz fenyegetés semlegesítése. A szankciók >

Tovább

Semmi remény a diplomácia megoldásra

Az oroszoknál nem az a fontos, hogy mit állítanak, hanem hogy mit csinálnak. Hiszen folyamatosan hazudtak, >

Tovább

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adniAz uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több >

Tovább

Lábhoz rendeli Orbán az uniós vezetőket

Április 3. fényesen bizonyította, hogy nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem az, hogy ki >

Tovább

Továbbra is hangoskodik: Orbán feszíti a húrt az unióval

Egy meg nem nevezett vezető Fideszes politikust idézve a szerző azt írta: Orbán kiutat keres, és >

Tovább

Covid-repedések a kínai tekintélyuralmi falon

A Kínai Kommunista Párt nem demokratikus úton vívta ki a hatalmat. Arra hivatkozva igényli a legitimitást, >

Tovább