2021. december 5. vasárnap
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Képmutatást kiáltanak Magyarországon

Képmutatást kiáltanak Magyarországon

Miután meztelenül lebukott egy meleg szexpartin a homofób EP-képviselő. De ez már a sokadik hasonló botrány az Orbán-rendszer számára a Kaleta- és a Borkai-ügy után, miközben a populista kormányok támogatottsága egyre jobban gyengül Európában. Persze a magyar ügy pikantériáját csak fokozza, hogy Szájer melegellenes, és a homófób beütéséről ismert Fidesz alapító tagja. A hullámok messze túlterjednek Brüsszelen, és megrendítik a magyar rezsim képét a hagyományos családi értékek zászlóvivőjeként. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

A francia Európa-ügyi államtitkár is megerősítette, hogy szükség esetén Magyarország és Lengyelország nélkül is belevágnak a gazdaságélénkítő tervbe. Clément Beaune arra figyelmeztetett, hogy a 25-öket nem lehet eltántorítani szándékuktól, így keresztülviszik a 2027-ig előirányzott költségvetést is. Mint mondta, utóbbi január 1-jével indul, de ha Budapest és Varsó tovább akadékoskodik, akkor jön a radikálisabb megoldás. Jogilag nem könnyű megcsinálni, de lehetséges. Párizs álláspontja egyértelmű: nem áldozzák fel sem a gazdaság megsegítését, sem a jogállamot.

Ez esetben viszont a két ország kemény következményekre számíthat. Hozzátette, hogy mind a magyarok, mind a lengyelek pontosan tisztában vannak a kilátásokkal. Így azzal is, hogy milyen kihatásokkal lesz a szükségmegoldás a nekik szánt felzárkóztatási támogatásokra. Azokat csökkenthetik, vagy visszafoghatják, egészen addig, amíg nem lesz meg az új büdzsé. Többmilliárd eurót vesztenének ily módon. Ez nem fenyegetés akar lenni, egyszerűen ez lesz a folyománya, ha megtorpedózzák a két pénzügyi csomagot.

 

Die Zeit

 

A Bizottság alelnöke szerint semmire sem jó Orbán Viktor javaslata, hogy egyelőre vegyék le a napirendről a jogállami mechanizmus kérdését és inkább gyorsan fogadják el a pénzügyi csomagot. Timmermans, aki jelenleg az éghajlatváltozás elleni küzdelem felelőse, de Juncker alatt igen sokat csörtézett a demokrácia visszaszorítása miatt a magyar kormánnyal, így az tavaly meg is fúrta, hogy ő legyen az EU végrehajtó testületének új vezetője, szóval, a holland politikus úgy látja, hogy a Tanács és a Parlament jó kompromisszumot kötött. És arról most kell döntést hozni.

Sok ország támogatja a jogállami mechanizmust, csak ők nem szerepelnek olyan sűrűn a hírekben. De gondoskodni kell arról, hogy az európai polgárok adóbefizetéseit az értékekkel összhangban használják fel. Mert mi lenne Európából értékek nélkül? Hiszen az unió nem csupán szabadkereskedelmi övezet. Nyitott társadalom, amely az egyenlőségre, a sokszínűségre épül, és ezt minden tagállam elfogadta.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar és lengyel ellenállás megnehezíti a klímavédelmi politikai jóváhagyását is. Ő azonban minden nehézség ellenére derülátó, mert a szervezet idáig mindig kikeveredett még a legnagyobb csávából is. A pénzügyi válság idején pl. már felvetődött, hogy a görögöknek ki kell lépniük az eurózónából. Aztán csak létrejött az egyezség. Most pedig a német elnökségnek még egy kicsit oda kell tennie magát, de remélhetőleg meg is lesz az eredménye.

 

Bloomberg

 

Döntő pillanatához érkezik a jövő héten az EU, mert a szerda-csütörtöki csúcstalálkozón vagy sikerül ráállnia a gazdasági kilábalás felé vezető útra, vagy csúszik az egész földrész megújulásához szükséges közös támogatás. Ez az év úgy vonul be a szervezet történetébe, mint amikor feladta félelmét a közös adósságokkal szemben. Ám az unió hiába vallja, hogy az értékekre épül, ezt a képet aláássa a vita keleti jogsértések kapcsán, ami azzal fenyeget, hogy bedönti az új keletű költségvetési szolidaritást.

Az államháztartásokat erősen megviselte, hogy igen sokat kell költeni az állások megóvására, amit csak tetéz a bevételek zuhanása. Így a legtöbb ország kétszámjegyű deficittel szembesül. Ezért kulcsfontosságú a mentőcsomag, illetve az új, hétéves költségvetés, hiszen mindkettő nagyban serkenti a hosszú távú kiadásokat, illetve befektetéseket. Ám Magyarország és Lengyelország blokkolja a két csomagot, mert nem akarja, hogy a támogatásokat a demokratikus elvek betartásához kössék.

Az előirányzat felét különben a gazdaság korszerűsítésére, a klímaváltoztatás feltartóztatására és az egészségügy fejlesztésére fordítanák. A brüsszeli Bruegel Intézet vezetője felhívja a figyelmet, hogy az uniós tagok igen olcsón juthatnak kölcsönökhöz és ezzel élniük kellene. Ugyanakkor a gazdaságélénkítő program nagyban serkentheti a növekedést. Az UniCredit szerint az euróövezet tagjainál jövőre 0,2 %-os fejlődést eredményez, a következő három évben pedig hatására évente fél %-kal lesz nagyobb az ütem.

 

Guardian

 

Orbán Viktor bajban van, ezért előkapja kedvenc mumusát, Sorost, a 90 éves emberbarátot. A bírálók szerint így akarja elterelni a figyelmet a járvány okozta komoly bajokról, illetve ez EU-val zajló vitáról. A hivatalos retorika szerint a jogállammal összefüggő ellentétekről is a befektető tehet, mert az unió 35 millió migránst akar behozni a földrészre. Az új szabályozással pedig büntetné azokat az országokat, amelyek ebből nem kérnek. Vagyis itt szó sincs arról, hogy gond van a korrupcióval és a jogállammal.

A kampány ily módon megindult Soros ellen, noha abban gyakran jelennek meg összeesküvési, illetve antiszemita elemek. Mindenesetre a miniszterelnök megismételte, hogy nem szabad engedni a Soros-hálózatnak. Az üzletember jó ideje sokfelé számít célpontnak, de Magyarországon 3 éve új szintre emelkedett a kampány. A választások előtt Orbán olyan hangot ütött meg, ami tankönyvszerű zsidóellenes beütésről árulkodott.  

De a másik fél sem hagyta annyiban: pár hete azzal vádolta a kormányfőt, hogy az gondosan kidolgozott kleptokráciát hoz létre, mert az utolsó fityinget is el akarja rabolni az országtól. Egyben felszólította az uniót, hogy az szálljon szembe a vétófenyegetéssel. A Soros-mánia már odáig jutott, hogy Magyarországon George Clooney-t is azzal vádolták meg: Soros kottájából játszik.

De a legszörnyűbb az volt, amit Demeter Szilárd művelt, mert az még magyar mércével mérve is megrázóan hatott. A kulturális korifeus visszavonta a kirohanást, de bocsánatot nem kért.

A költségvetési vitát egy időre háttérbe szorította a Szájer-ügy, hiszen olyasvalakit kaptak rajta egy meleg orgián, aki saját maga írta bele az alaptörvénybe, hogy a házasság heteroszexuális intézmény. Ő maga is Soros-ösztöndíjas volt egykor, de mostanra csatlakozott azokhoz, akik nem győznek ütni a milliárdoson. Ezek után talán meglepő, de a szexuális kicsapongásért Sorost egyelőre nem tették felelőssé. 

 

The Times

 

Képmutatást kiáltanak Magyarországon, miután meztelenül lebukott egy meleg szexpartin a homofób EP-képviselő. De ez már a sokadik hasonló botrány az Orbán-rendszer számára a Kaleta- és a Borkai-ügy után, miközben a populista kormányok támogatottsága egyre jobban gyengül Európában. Persze a magyar ügy pikantériáját csak fokozza, hogy Szájer melegellenes, és a homófób beütéséről ismert Fidesz alapító tagja. A hullámok messze túlterjednek Brüsszelen, és megrendítik a magyar rezsim képét a hagyományos családi értékek zászlóvivőjeként.

Hunyad Bulcsu, a Political Capital elemzője azt mondja, fogas kérdés állt elő a magyar vezetés számra, mert leleplezi, mennyire álságos a hadjárat melegjogok ellen, illetve hogy milyen cinikus ez a politika. Persze a hatalom megpróbálja megfordítani, de ezek után nehezebb lesz azt hangoztatni, hogy a hagyományos értékeket védi Európában. Mindenesetre, a magyar sajtó túlnyomó, központi irányítás alatt álló része azt jelentette, hogy Szájer áthágta a Covid szabályokat, ezért mondott le. Az ecstaxy tablettáról és a 25 meztelen férfiról nem esett szó ezekben a hírekben.

Egyes konzervatív kommentárok azon tűnődtek, vajon a politikus nem összeesküvés, vagy valamilyen titkosszolgálati manőver áldozata lett-e, merthogy azok tudták, hogy rendszeresen meg szokott fordulni meleg körökben. Így valaki felnyomta a rendőrségnél, hogy gyengítse Orbán helyzetét az EU-val zajló vitában. A politikus már jó ideje tengelyt akasztott az unióval, amely azzal vádolja, hogy felszámolja jogállamot és a liberális értékeket, ezért Brüsszel azzal fenyegeti, hogy leállítja a közösségi szubvenciókat.

Orbán ezzel szemben az állítja, hogy Brüsszel a magyar konzervatív hagyományokat támadja, és csakis ő, illetve pártja áll a meleg házasság, illetve nemváltás útjában. Ám az ilyen botrányok, megspékelve a választási vereségekkel és a vírussal, felvetik, hogy a populizmus már túljuthatott a delelőjén. Lásd Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Görögországot, de a leglátványosabb a német AfD visszaesése.

A fő ok az, hogy elapadt a migráció. Dombos Tamás, a Háttér Mozgalomtól azt mondja, hogy a magyar kormánynak folyamatosan ellenségre van szüksége, mert máskülönben nem tudja mozgósítani a híveit. És teljesen mindegy, hogy azok az illegális bevándorlók vagy a hajléktalanok. Most éppen a melegek kerültek célkeresztbe.

Ám a Szájer-botrány összekuszálja a dolgokat, hiszen a képviselő neve máris a képmutatás szinonímája lett Budapesten. Nem beszélve a rengeteg viccről és mémről. Hiszen döngette a mellét, hogy ő volt az, aki a férfi és nő kapcsolataként definiálta a házasságot.

 

2020. december 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az európai szélsőjobb újabb egyesülési kísérlete

Amikor Orbán tavasszal kilépett a Néppártból, az csak ráerősített  a várakozásokra, hogy itt egy szélesebb jobboldali >

Tovább

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább