2021. január 23. szombat
Ma Zelma, Rajmund, Emerencia, Emese névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán útja a mártíromság felé

Orbán útja a mártíromság felé

Hollandiában lemondásra kényszerült a szélsőjobb vezére. Lassan lecseng Európában a Brexit mérgező hatása, ugyanakkor az unió már jelezte Bidennek, hogy kész újraindítani a kapcsolatokat. Lehet persze, hogy a liberális értékekre csupán átmenetileg enyhül a nyomás. De a jogállami vitában jelenleg 25-en állnak szemben a kettekkel. Budapest és Varsó mind inkább elszigetelődik és az EU bizonyosan úgy véli: át fogja vészelni az erőpróbát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Kurier

 

Az osztrák kancellár szerint nem lehet egykönnyen feloldani a költségvetés, illetve a gazdasági mentőterv blokádját, súlyos holtpont állt be. Kurz azonban bizakodik, hogy a végén modus vivendire jutnak, bár nem szabad feladni, hogy a tagállamok csak akkor vehessék fel az uniós szubvenciókat, ha eleget tesznek a jogállami normáknak. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az EU ragaszkodjon az olyan alapértékekhez, mint a jogállam és a sajtószabadság. Ugyanakkor az uniónak cselekvőképesnek kell maradnia, hogy közösen dönthessen a két pénzügyi csomagról – tette hozzá.

 

Bloomberg

 

A francia delegátus arra figyelmeztetett Brüsszelben az állandó EU-képviselők szokásos egyeztetésén, hogy potenciálisan az unió belebukhat a magyar-lengyel obstrukcióba. Ezért sürgette, hogy a két ország haladéktalanul mondjon le a vétóról. Ám a két érintett kormány erre semmiféle hajlandóságot nem tanúsít, jóllehet a járvány miatt óriásiak a gazdasági bajok, és nagyon kellene már a koronaalapban előirányzott 750 milliárd eurós anyagi mankó.

A két oldal most azt játssza, hogy melyikük rántja félre előtt a kormányt, miközben kocsijuk teljes sebességgel robog egymás felé. Az ellentétek ideológiaiak. A magyar vezetés már 10 éve folyamatosan kérdőjelezi meg a jogállami elveket. De hogy összeszövetkezett a lengyelekkel, az felveti, hogy meddig maradnak bent az unióban. Függetlenül attól, hogy igencsak jól jön nekik minden évben a milliárdos brüsszeli apanázs. Ám ettől még a szuverenitás megsértésének veszik, hogy a pénz fejében a jogállami szabályok betartására kényszerítenék őket.

Mindesetre most ott tartunk, hogy ez lesz a legfőbb napirendi pont az állam- és kormányfők december 11-i konferenciáján. Merkel is azon van, sőt, kulcsszerep jut neki abban, hogy a magyarok és a lengyelek arcvesztés nélkül dobhassák be a törülközőt, miután képtelenség, amit akarnak. De számukra annyi pénz forog a kockán, hogy sokan biztosak abban: csak idő kérdése és feladják ellenállásukat. 

 

Reuters 

 

Magyarország és Lengyelország nem teszi le a fegyvert a pénzügyi vitában, így félő, hogy elhúzódik a viszály Brüsszellel. A lengyel miniszterelnök azonban a német kancellárral folytatott videó beszélgetésben is megerősítette hajthatatlanságát. Egyben újabb levelet küldött von der Leyennen, hogy ne kapcsolják össze a támogatások, illetve a jogállami mechanizmust. Azonban a Bizottság szóvivője azt közölte válaszul: továbbra is úgy gondolják, hogy a jogállam ügyében tető alá hozott javaslat megfelel a nyári uniós csúcstalálkozó határozatának.

Szemtanúk azt jelentették, hogy az állandó EU-képviselők pénteki ülésén senki sem áll a magyarok és a lengyelek mögé, nem kívántak változtatni a jogállami feltételrendszeren. Egyes nagykövetek aggodalmukat fejezték ki, mert ha nem sikerül túllépni a holtponton, akkor el kell hagyni a megszokott uniós csatornákat és más utat-módot kell találni, hogy hatályba léphessen a gazdasági ösztönző terv. 

 

Politico

 

Lengyelország és Magyarország összefogott, ám egyedül maradt, miközben továbbra is azt bizonygatja, hogy jogállam-ügyben ők továbbra is jó fiúk, a rosszak a másik oldalon vannak. De ennél fontosabb, hogy megfogadták: fenntartás nélkül fedezik egymás hátát. Úgy hogy nem igazolódtak meg a remények, mármint hogy Varsót jobb belátásra lehet bírni, merthogy számára anyagilag sokkal nagyobb a tét, mint Orbán esetében. Viszont nem az a magyar-lengyel törekvés sem, hogy éket verjenek Észak- és Dél-Európa közé.

Közben a Néppárton belül alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy Deutsch a Gestapo módszereit emlegette, miután Manfred Weber megismételte, hogy ha minden rendben van a magyar demokrácia közül, akkor az Orbán-kormánynak semmi félnivalója a jogállami feltételektől. A szakítás hívei azonnal jelentkeztek. Az osztrák Karas, az EP konzervatív alelnöke felszólította a magyar képviselőcsoport vezetőjét, hogy vagy kérjen bocsánatot, vagy menjen isten hírével. A CDU egyik EP-képviselője úgy foglalt állást, hogy mielőbb le kell zárni a Fidesz-féle fejezetet a pártcsaládban. Mert a kereszténydemokrácia különféle, de önkéntes.

A szakítás persze még messze van. Az EPP arra vár, hogy a nagyobbik német kormánypárt végre döntsön. A németek nélkül nincs meg a kellő többség az elváláshoz.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a Parlament egy jottányit sem hajlandó engedni. Weber amellett van, hogy ki kell tenni a Fidesz szűrét a pártcsaládból. A Deutsch-incindensről a német kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy a szidalmak nem szülnek jó vért egyik oldal számára sem Európában.

Brüsszelben ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy Orbán a másfél év múlva esedékes választásokig sok uniós pénzt hív le, mert így akarja bebiztosítani hatalmát. Az EP-ben ugyanakkor széleskörű az a nézet, hogy nem szabad újratárgyalni a jogállami kikötéseket. A liberális frakció vezetője, a román Ciolos kijelentette: a magyar és a lengyel kormányfő despotaként viselkedik.

Magyarország és Lengyelország makacskodása folytán szinte lehetetlen feladat hárul a német elnöksége: kompromisszumot kell találnia. A berlini kormányszóvivő csupán annyit árult el Morawiecki és Merkel egyeztetése után, hogy a vita továbbra is nyitott. Egyidejűleg ismertté vált, hogy levélben szólította fel Schäublét, a Bundestag elnökét, hogy akadályozza meg a jogállami mechanizmus elfogadását.

Hogy kerüljék meg a két ellenkező kormányt és uniós kereteken kívül állapodjanak meg a 750 milliárd eurós újjáépítési tervről, azt támogatják a német zöldek és szociáldemokraták is. Utóbbiak nevében Schulz, az EP korábbi elnöke kijelentette, hogy Berlinnek keménységet kell tanúsítania. Mert ha magyarok és lengyelek látják, hogy kimaradnak, akkor gyorsan beadják a derekukat.

 

Le Monde

 

A nacionalista nyomulás miatt Európa a tekintélyelvűség csapdájába került, írja a vezető francia lap kommentárja. Mivel az EU vezetői az elmúlt években elmulasztották, hogy a jogállam kapcsán szembeszálljanak Budapesttel és Varsóval, most súlyos válság kellős közepén találják magukat, éppen akkor amikor döntő pillanatokat él át az unió.

Júliusban az állam- és kormányfők annyira homályban hagyták a jogállami feltételeket, hogy Orbán és Morawiecki saját győzelmét jelenthette be. Csak az EP közbeavatkozására tisztázódott a későbbiekben, hogy igenis lesz új mechanizmus, amely az igazságszolgáltatás, a sajtó, valamint a civil szféra függetlenségétől teszi függővé a brüsszeli támogatásokat.

Jelenleg Európa megrekedt és megosztott. A kialkudott kompromisszumos formulát újra kell tárgyalni, mert legalább két vezető nem hajlandó azt elfogadni. Világos, hogy fel akarják vizezni a szabályozást. A két kormány az évek során visszatérően elítélte a Bizottság „trükkjeit” és „cselszövéseit”, amikor Brüsszel megpróbálta őket visszaterelni a demokratikus útra. Összeálltak és ezzel meghiúsították az EU hatékony fellépését magukkal szemben. Sőt, szép sikert is elkönyvelhettek, amikor meggátolták, hogy a szociáldemokrata Timmermans legyen Juncker utódja a Bizottság élén.

Orbán emellett túszul ejtette az Európai Néppártot is. De mivel a német gyárosok kiváló kapcsolatot ápolnak a magyar rendszerrel, ők a CDU-t tartják a kezükben. Ugyanakkor az Európai Tanács és Franciaország soha nem próbálta komolyan megbüntetni a két országot. Nem látták, hogy ennyire súlyos viszály alakul ki belőle. Azt hitték az érintett pártok hiteltelenné válásához elég lesz, ha azok hatalomra kerülnek.

Az illiberális eszmék behatoltak nyugatra is, a legutóbbi európai választások, az EU-párti siker ellenére azt mutatták, hogy zajlik a konzervatív forradalom. Orbánnak és kollégáinak kezére játszott a migráció, a terrorizmus, Brüsszel jogkörének bővítése, miközben az uniónak a szabad kassza szerepét szánják. Azaz hogy Európa nyomja nekik a pénzt, de ne működjön, ha stratégia szerepet akarna magának.

Ezek a nacionalisták lettek az ellenzék fő erői a földrészen. A nemzeti kérdéssel felülírták a szociális feladatokat. Az uniós intézmények vagy óvatosak, vagy rövidlátóak voltak, az alapító nemzetek pedig ragaszkodtak az egység illúziójához, így átengedték a terepet a ultrakonzervatívoknak, akik ma már meg vannak győződve arról, hogy már csak pár lépést kell tenniük az ideológiai csata megnyeréséhez.

Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem politológia professzora a minap megpendítette, hogy az EU beleesik az autokrácia csapdájában, mivel nincs elég eszköze a demokráciaellenes jogsértések megtorlására. Ez pedig aggasztó, figyelembe véve, hogy mi játszódik le a keleti részen. És aggasztó, ha az illiberalizmus meghódítja a nyugatot is, amit már nem lehet kizárni.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Kettős, súlyos, ideológiai alapú válsággal viaskodik Európa: a Brexittel és a jogállami vitával. a helyzet robbanásveszélyes, mert úgy néz ki, hogy ezúttal nem segít a sok pénz és a szóáradat sem. Egyik ügyet sem lehet a jól bevált módon valamelyik EU-csúcson éjszakába nyúló egyeztetéssel tisztába tenni. A nagy kérdés az, mennyire maradhat szuverén egy állam a 27-ek tagjaként? Márpedig ez akár a törésig is elvezethet.

 

A magyar és lengyel vétó mögött ideológiai megfontolások rejlenek, mert a két jobboldali-nemzeti kormány felfogta, hogy a szuverenitásuk elleni támadás populista-nacionalista hatalmi doktrinájuk végét jelentheti. Ha belemennek a jogállami mechanizmusba, a saját halálos ítéletüket írják alá. Orbán és Morawiecki az ellenállásból nemzeti ügyet, egyfajta hitkérdést csináltak. Innen egyenes út vezet a mártíromsághoz.

Miután Trump felsült, ők ketten most saját túlélésükért és azért küzdenek, hogy milyen legyen Európa. Taszítja őket a nyugati szabadelvűség,  társadalomképük nem egyeztethető össze azzal.

Az EU szívkamráját a pénz és a szuverenitás alkotja. A szerkezeti alapok, az egységes piac, az agrárszubvenciók, a koronaalap nélkül nincs unió. A költségvetés az egyetlen erős fegyver a szervezet kezében. Ha megváltoztatják az egyhangú döntéshozatal elvét, akkor az egész szerkezet meginog. A költségvetés és az ahhoz kapcsolt segélyprogram nélkül minden sarkában berozsdásodik a közösség.

A tagállamok lemondanak szuverenitásuk egy részéről, hogy együtt hatékonyabban tudjanak működni, hogy kölcsönös védelmet kapjanak a nacionalista túlkapások ellen, mert azok csak romlást hozta a földrészre az eltelt évszázadokban. Az unió a túlélésért küzd. A populisták és a nacionalisták nagy károkat tudnak okozni az európai gondolatnak. Az együttműködés híveinek el kell dönteniük, hogy még mennyi pimaszságot tűrnek el. A Trump-féle lidércnyomás keserű fináléja volna, ha Európának kellene megfizetnie a populista nacionalizmus árát.

 

Bloomberg

 

Trump veresége után fogy a levegő a világban a populisták körül. Magyarország és Lengyelország vabankot játszik. De Orbán és Morawiecki nem a pénzre hajt, azt nem akarják elfogadni, hogy csak a demokratikus szabályok betartása esetén kaphassanak anyagi támogatást az EU-tól. A két nacionalista kormány fel van háborodva azon, hogy az unió szerint mindkettő csúszik vissza a jogállam területén. De lehet, hogy járhatatlan útra tévedtek, amikor megtorpedózzák a költségvetést és így szembe mennek Brüsszellel, valamint a többiekkel.

De nem csak az amerikai elnök kudarca utal arra, hogy csillapodóban van a populista hullám. A török államfő ismét jobb kapcsolatokra törekszik a nyugattal. Brazil kollégájának jelöltjei egytől egyig alulmaradtak a helyi választások első fordulójában, ami félidős népszavazásnak számít Bolsonaro teljesítménye ügyében.

Hollandiában lemondásra kényszerült a szélsőjobb vezére. Lassan lecseng Európában a Brexit mérgező hatása, ugyanakkor az unió már jelezte Bidennek, hogy kész újraindítani a kapcsolatokat. Lehet persze, hogy a liberális értékekre csupán átmenetileg enyhül a nyomás. De a jogállami vitában jelenleg 25-en állnak szemben a kettekkel. Budapest és Varsó mind inkább elszigetelődik és az EU bizonyosan úgy véli: át fogja vészelni az erőpróbát.

 

2020. november 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán és az orosz vakcina

Orbán Viktor azért vág bele az orosz vakcina beadásába, mert a választások közeledtével szeretné felgyorsítani, hogy >

Tovább

Egy nagy-nagy megkönnyebbülés

Trump szűklátókörű nacionalizmusa után Amerikának végre megint olyan elnöke van, aki hisz abban, hogy az Egyesült >

Tovább

Orbán viszonya feszült lesz Bidennel

Trump nacionalizmusát sokan támogatták, pl. olyan feltörekvő autokráciák, mint Magyarország és Brazília. Ő volt a jelentős >

Tovább

A jogállami vitákat a lengyelek és a magyarok az urnáknál tisztázhatnák

Ezt a Bizottság alelnöke közölte abból az alkalomból, hogy elkészült az EU jelentése az osztrák demokrácia >

Tovább

A Merkel-utód nem fog bekeményíteni Orbánnal szemben

Laschet a jelek szerint nem kíván azon változtatni, hogy a két uniópárt, és főként Merkel védőernyőt >

Tovább

A vágy vakcinája

Mintha az ellenzék is érezné az immár számokban is megmutatkozó esélyt, mintha a fegyelem és az >

Tovább

Magyarországnak soha nem volt ilyen cinikus, romlott, gonosz kormánya

Nem gondolhatunk másra, hogy az orosz majd a kínai oltóanyag népszerűsítése mögött kizárólag üzleti és politikai >

Tovább

Merkel-utód: Csak semmi kísérletezés

A Financial Times úgy véli, hogy Armin Laschet annak a jelszónak a jegyében lett a CDU >

Tovább

Siralmas Trump politikai teljesítménye

Hatalmas erkölcsi felelősséget visel, akárcsak a republikánusok a kurzus geopolitikai következményeiért. Hiszen ha az Egyesült Államokban >

Tovább

Kinek a haszna?

És Orbán legnagyobb tévedése abban van, hogy ezt a kínai valamit azoknak a hatvanon felüli krónikus >

Tovább

FT: Bidenek egy „Amerika az első” külpolitikára van szüksége

Ha Biden hatalmon akar maradni, akkor le kell választania az anyagilag nehéz helyzetbe jutott rétegeket a >

Tovább

„Kedves CDU! Ugyan árult már el végre, mit kívánsz tenni Orbán Viktorral!”

A döntéstől függ az EU-ban a demokrácia és a jogállam jövője. Orbán nem csak Magyarországon okozott >

Tovább