2020. november 29. vasárnap
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Libération: A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak

Libération: A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy abszurd darab kellős közepén volnának, Ionesco sem találhatta volna ki jobban. Hogy mi a hatalom célja, az nem világos a professzor számára. Lehet, hogy uniós pénzeket akarnak ily módon lenyúlni, ám még kézenfekvőbbnek tartja, hogy Vidnyánszky érdemeit kívánják honorálni, ezért kapja meg a színházi világ zászlóshajóját. De az is elképzelhető, hogy Orbán lassan rájön: tömeghatása folytán sokat számít a kultúra. Ám az olyan korlátot jelent, amely ellenáll a politikus szándékának, hogy mindent ő tartson kézben. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Libération

A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak: a nyár vége óta megszállva tartják a 155 éve működő iskolát, mert így akarják kikényszeríteni, hogy a hatalom adja vissza az autonómiát, kapja vissza jogkörét a hallgatók és a professzorok által kijelölt Szenátus, ugyanakkor továbbra is az állam állja a fenntartást. Erről számol be újabb helyszíni tudósításában a lap.

A blokádban váltakozva 150-300 diák vesz részt, mert nem kérnek a konzervatív-illiberális kormány reformjából, a magánkézbe adásból. Ennek megfelelően nem engedik be az új kuratórium tagjait, valamint a kancellárt sem, aki korábban ezredes és a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt. Új tisztségében hamar bekeményített, de a fiatalok kipaterolásából nem lett semmi, mert ultimátum ide vagy oda, akkora tömeg gyűlt össze a Vas utcában, hogy a terv meghiúsult. 

Az Orbán-kormány idáig hat felsőoktatási intézményt szervezett át, ugyanazzal a módszerrel: a saját megbízottjait ültette a kulcspozíciókba. Az SZFÉ-n erre a feladatra Vidnyánszky Attilát választotta, aki sajátos kulturpápa szerepét játssza az eltelt 10 évben. Meghirdette, hogy az egyetemen rá kell erősíteni a nemzeti-keresztény irányvonalra. Ugyanakkor a fiatalok a mai nemzeti ünnepen demonstrációt kezdeményeztek, hiszen 56-ot is a diákság robbantotta ki.

A tudomány és a kultúra világa már csak azért is nyugtalan az SZFÉ-re leselkedő veszély miatt, mivel az része a folyamatnak, amelynek során távozásra kényszerült a Közép-Európai Egyetem, a Tudományos Akadémia pedig elvesztette a kutató intézeteit. Orbán két éve kulturkampfba kezdett, hivatalosan a nemzeti identitást akarja megőrizni.

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy abszurd darab kellős közepén volnának, Ionesco sem találhatta volna ki jobban. Hogy mi a hatalom célja, az nem világos a professzor számára. Lehet, hogy uniós pénzeket akarnak ily módon lenyúlni, ám még kézenfekvőbbnek tartja, hogy Vidnyánszky érdemeit kívánják honorálni, ezért kapja meg a színházi világ zászlóshajóját. De az is elképzelhető, hogy Orbán lassan rájön: tömeghatása folytán sokat számít a kultúra. Ám az olyan korlátot jelent, amely ellenáll a politikus szándékának, hogy mindent ő tartson kézben. 

 

Libération

 

„Nem volna jó, ha tagországok az Európai Parlamentre tolnák a felelősséget, amiért megrekedtek a tárgyalások a két gazdasági csomagról, mert pont azok a kormányok blokkolják a megállapodást, amelyek nem hajlandóak egyeztetni Strasbourggal. Ezt a liberális frakció egyik francia EP-képviselője nyilatkozta a lapnak. Valérie Hayer, a francia kormánypárt színeiben került be az uniós testületbe, illetve lett a liberális frakció tagja.

Mint mondta, az egyik fő gátló tényező az, hogy a brüsszeli anyagi támogatásokat mindenképpen a jogállam betartásától kell függővé tenni. Merthogy Európának reagálnia kell, hiszen támadások érik a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlenségét, az LMBT-jogokat. Ám ha passzív marad az EU, akkor segédkezet nyújt a demokrácia visszaszorításához. A francia politikus már azt is a Parlament határozott kiállásának tulajdonítja, hogy a nyári EU-csúcson egyáltalán döntés született ebben a kulcskérdésben, jóllehet az e pillanatban csak a korrupcióra vonatkozik.

Hayer szerint hiába mondják az állam- és kormányfők, hogy Strasbourg miatt nem lehet előrelépni a költségvetés, illetve a mentőalap ügyében, hiszen jelenleg két tömb fenyeget vétóval: egyrészt Magyarország és Lengyelország, mert ők nem akarnak semmiféle jogállami mechanizmust. Másrészt viszont az északi kormányok, mivel ők meg keveslik a reformot.

Emlékeztetett arra, hogy ha nem tudnak dűlőre jutni a következő hétéves büdzsé kapcsán, akkor sincs vész, mert ez esetben jövőre ideiglenes előirányzat lép életbe és az 10 milliárd euróval haladná meg a júliusi megállapodásban szereplő összeget. Az újjáépítési alaphoz pedig nem szükséges a Parlament jóváhagyása, elég, ha a nemzeti törvényhozások rábólintanak. Vagyis a blokád nem az EP hibájából állt elő.

 

Die Presse

 

A lap szerint Magyarországgal kapcsolatban több előítéletre is rácáfol az a közvélemény kutatás, amelyet Ausztriában és a 9 közép-, illetve kelet- és délkelet-európai országban végeztek. Ám az is kiderült, hogy azért nálunk is csak úgy van: aki hisz az összeesküvés elméletekben, az általában rokonszenvezik a tekintélyuralommal. A felmérést, amelynek során mindenütt jó ezer embert kérdeztek meg, a szlovák Globsec elemző intézet, illetve az Osztrák Európa-politikai Társaság készítette. A magyaroknál is az jött, ki, hogy jelentős hányad szerint idegen hatalmak, a migránshullám és az EU fenyegeti az ország értékeit.

Pedig a lakosság 81 százaléka alapvetően a liberális demokráciát, tehát az egyéni szabadságjogokat, a rendszeres választásokat és a többpártrendszert pártolja, miközben Orbán az illiberalizmust nyomatja. Ám a félelem az autoriter uralom felé tereli az embereket és az ilyenek hajlamosak lépre menni a dezinformációnak. A csehek 45 %-a vallotta azt, hogy az unió veszélyt jelent az identitásra nézve. Ugyanakkor a szlovákok 53 %-a meg van győződve  arról, hogy e tekintetben az USA jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Továbbra is nagy a félelem a zsidókkal szemben: a magyarok 49 %-a nyilatkozta azt, hogy Soros hangolja össze a kormány ellenes megmozdulásokat. 52 % pedig az iszlámtól, illetve a bevándorlóktól tart. Az Osztrák Európa-politikai Társaság főtitkára úgy értékelte az eredményt, hogy a válságok felhozták a populistákat és megosztották a társadalmakat. Márpedig ilyen környezetben termékeny talajra találnak az összeesküvés teóriák.

 

Euractiv

 

Kovács Zoltán úgy látja, hogy a jogállam harcosai számára nem az európai értékek fontosak, hanem csupán a maguk politikai programját igyekeznek ily módon keresztülverni. A szóvivő arra reagált, hogy pár napja Donáth Anna arra figyelmeztetett a portálon: ha az EU le akarja győzni Orbán Viktort, akkor meg kell szabadulnia a mennyiségi, illetve formális megközelítéstől, és inkább arra kell összpontosítania, ami az illiberális rezsim lényege, hogy ti. a hatalomnak nincsenek tényleges korlátai.

Kovács szerint azonban a Momentum EP-képviselője megfeledkezett a választásokról, márpedig a Fidesz az utóbbi 10 évben háromszor is erős felhatalmazást kapott a szavazópolgároktól. Aki pedig a sokszínűséget hiányolja az Országgyűlésből, az összekeveri a Parlamentet az ENSZ-Közgyűléssel, mert ott tényleg mindenki beleszólhat a dolgokba. Viszont legutóbb, a borsodi pótválasztáson az emberek nem voltak vevők a gyűlölettel teli pluralizmusra, ami a Jobbik vitatott jelöltjének ellenzéki támogatásában nyilvánult meg.

Az államtitkár továbbra is azt hangoztatja, hogy az unió nem határozta meg pontosan a jogállam fogalmát ezért a tervezett mechanizmus reménytelenül kiérleletlen, annak örve alatt ideológiai küzdelem zajlik. Szerinte az Európai Tanács a nyáron kerek-perec elutasította az elképzelést, vagyis az ötlet eleve halva született. A Bizottság nemrégiben nyilvánosságra hozott jogállami jelentésével pedig az a politikus baja, hogy az sem objektív tényekre és ésszerű érvekre épül. Azt pedig igen sajnálatosnak tartja a hozzászólás, hogy a jogállam lovagjai szövetségesekre találnak Brüsszelben, pl. Jourová alelnök személyében.

 

Washington Post

 

A járvány kellős közepén a világnak cseppet sem mindegy, ki nyer az amerikai elnökválasztáson, mert már annak a lehetősége is egy csomó félelmet és bizonytalanságot vált ki, hogy egy felbátorodott Trump újabb négy évet tölt a Fehér Házban. Erre figyelmeztet a volt svéd külügyminiszter, aki rendszeresen ír szemléket az amerikai lapba. Carl Bildt szerint az elnök győzelmének az esélye rémülettel tölt el egy sor politikai és üzleti vezetőt. Ideértve, hogy az EU-val folytatódna a kereskedelmi háború és komoly esély volna arra, hogy az USA hátat fordít a NATO-nak.

De akadnak, akik előnyt látnának abban, ha ő marad a Fehér Házban. Budapesten és Varsóban egyesek bizonyosan nem örülnének annak, ha a hivatalos amerikai szóhasználatba visszakerülnének olyan kifejezések, mint pl. a jogállam. Ettől azonban még bizonyos, hogy általános megkönnyebbülés fogadná, ha Biden lenne a befutó.

Az azonban nem kétséges, hogy Putyin Trumpra voksolna, mert jól megvolna egy olyan, demokrata elnök nélkül, aki erősíti a nemzetközi szervezeteket, támogatja Ukrajnát és hangosan sürgeti az emberi jogokat. Kínának is jobban feküdne a jelenlegi amerikai vezető, akit ki tud cselezni kulcskérdésekben, és aki nem kíván egységfrontot létrehozni Peking ellen. 

Sok nacionalista viszont magányosnak érezné magát Trump nélkül. Ilyen a brazil és a török államfő, mivel ők mind a hárman az erős emberek nyelvén beszélnek. Áll ez Szaúd-Arábiára is. Az elnök távozását ugyanakkor eltérően ítélné meg Teheránban a reformista, illetve a konzervatív szárny. Az izraeli kormányfő számára ezzel szemben egyértelműen a republikánus politikus a favorit. Az észak-koreai vezér személyesen vonzódik Trumphoz, noha nukleáris programjával változatlanul kesztyűt dob az USÁ-nak és a világnak.

 

2020. október 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Á la carte Európa felé halad az EU

Bármiféle javaslat, mármint hogy az unió váljon szét a szorosabb együttműködést szorgalmazó kemény magra, illetve a >

Tovább

Partraszállás

A megindult és 2021 tavaszától felgyorsuló partraszállási folyamat meghatározóbb lesz számunkra, magyaroknak, kelet-európaiaknak, mint vezetőink bármiféle >

Tovább

Orbán útja a mártíromság felé

Hollandiában lemondásra kényszerült a szélsőjobb vezére. Lassan lecseng Európában a Brexit mérgező hatása, ugyanakkor az unió >

Tovább

A lengyel-magyar javaslat: sohanapján, kiskedden

Nem enged a jogállam ügyében a lázadó magyar és lengyel kormány. Orbán és Morawiecki budapesti tárgyalása >

Tovább

Küzdelem a Nyugat lelkéért

A magyar és a lengyel kormány elleni küzdelem a Nyugat lelkéért indított harcot harangozza be. Biden >

Tovább

Az utolsó alkalom kínálkozik arra, hogy feltartóztassák Orbánt és Kaczynskit

Paul Lendvai szerint az utolsó alkalom kínálkozik arra, hogy feltartóztassák Orbánt és Kaczynskit, akik mindezidáig zavartalanul >

Tovább

Orbán bácsi

A gánti bánya sejtelmes késő-délutáni félhomályában a kivégzőkarót gondosan a gerincoszlophoz kalibrálva Orbán bácsi csak annyit >

Tovább

Kerül, amibe kerül, Európa nem adhatja be a derekát

A New York Times után egy nappal a másik nagy amerikai lap, a Washington Post is >

Tovább

Csak nyugi és gyerünk tovább, EU!

Ebben a helyzetben Európának meg kell őriznie a hidegvérét. Ha ugyanis a földrész nem nyújt segédkezet >

Tovább

Hol az út?

Két magas rangú EU-tisztviselő közül az egyik nemrég beteg, a másik korcs demokráciának nevezte Magyarországot, de >

Tovább

Az EU szavahihetősége forog kockán

Mármint a magyar és a lengyel kormánnyal kialakult jogvitában, ám az unió nem adhatja be a >

Tovább

Mennyire tud megálljt parancsolni Merkel a két jogállami huligánnak?

Azaz megoldást találni a decemberi csúcsértekezletig. A legfontosabb azonban az, hogy mielőbb folyósítani lehessen a pénzeket >

Tovább