2021. szeptember 20. hétfő
Ma Friderika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy „befogadó” mesekönyv

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy „befogadó” mesekönyv

Ha egy könyvben romák, fogyatékkal élők vagy feminista hercegnők szerepelnek, akkor főleg a meleg és transznemű hősök váltanak ki közfelháborodást egy olyan országban, amely egyre intoleránsabb az utóbbi években a szélsőjobb, illetve a nacionalista Orbán Viktor hatására. Amikor a miniszterelnök a minap a Kossuth Rádióban arra szólított fel, hogy a melegek hagyják békén a gyerekeket, szó szerint ugyanazt mondta, mint Putyin 6 éve, a „homoszexuális propagandát” bírálva. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy „befogadó” mesekönyv, amely felhúzta a magyar szélsőjobbot. A „Meseország mindenkinek” a maga meleg, transznemű vagy éppen roma hőseivel erőszakos reakciókat váltott ki és jól mutatja, hogy fokozódik a türelmetlenség a társadalmon belül. De hát ebben a kötetben Hamupipőke meleg, roma fiú, Hófehérke pedig fiús lány. Nagyot szólt, amikor megjelent.

A szerkesztő, Nagy Boldizsár azt mesélte, hogy készültek a támadásokra. Ám azt mégsem várták volna, hogy a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, Duró Dóra ilyen rettenetesen reagál és sajtótájékoztatón, kamerák előtt ledarálja a könyvet. Mondván: pártja nem tűri el, hogy a gyerekeket homoszexuális propagandának tegyék ki. A szervezet korábban már kitűnt azzal, hogy elégette a szivárványszínű zászlót.

Pár nappal ezelőtt az ultrakonzervatív páneurópai katolikus CitizenGO honlapja akciót indított, arra kérve minden szülőt, hogy bojkottálják a könyvesboltokat, ha azok a gyerekek ártatlanságát veszélyeztető műveket árulnak. Ugyanakkor az átírt magyar mesék a kiadó melegszervezet sokéves iskolai tapasztalataira támaszkodnak, és olyan életurakra kívántak rávilágítani, amelyek tabunak számítanak. 

Célja az volt, hogy megbecsülést szerezzen az LMBT-közösségnek, valamint olyan kisebbségeknek, amelyek megbélyegzettek Magyarországon. Ha egy könyvben romák, fogyatékkal élők vagy feminista hercegnők szerepelnek, akkor főleg a meleg és transznemű hősök váltanak ki közfelháborodást egy olyan országban, amely egyre intoleránsabb az utóbbi években a szélsőjobb, illetve a nacionalista Orbán Viktor hatására. Amikor a miniszterelnök a minap a Kossuth Rádióban arra szólított fel, hogy a melegek hagyják békén a gyerekeket, szó szerint ugyanazt mondta, mint Putyin 6 éve, a „homoszexuális propagandát” bírálva.

A migránsok, a Soros vagy éppen a melegek elleni visszatérő kirohanásokkal, az orosz propaganda régóta modellül szolgál Budapest számára. Nagy Boldizsár dermesztőnek tartja, hogy összemossák a pedofíliát és a homoszexualitást. A jelek szerint azonban ez a hivatalos hozzáállás csak felbátorítja a legradikálisabb köröket. Míg a magyar társadalom a nemiség kérdésében hagyományosan nyitottabb, mint az igen katolikus lengyelek, ám úgy tűnik, hogy az utóbbi időben szorul vissza a melegek elfogadottsága. Köszönhetően a kormánynak és a súlyos demográfiai válságnak.

De Duró Dóra akciója visszafelé sült el, mert a Meseország mindenkinek eredetileg 1500 példányban jött ki, de elkapkodták. A szerkesztő szerint sokan több példányt is vettek, hogy támogassák a kiadót. A kötetből most már 15 ezer darabot nyomtatnak 2. menetben.

 

JTA

 

Orbán Viktor és a Mazsihisz összecsapása azt jelzi, hogy az ellenzéki összefogás már veszélyes a kormánypártra nézve, ezért a miniszterelnök megpróbálja mind inkább pártpolitikai célokra használni a magyarországi zsidóságot. A politikus, aki ellen sűrűn hangzik el a vád, hogy erélytelenül viszonyul az antiszemitizmushoz, ezúttal fordított egyet a dolgon és azt állította, hogy a legnagyobb magyar zsidó vallási szervezet az amely nem áll ki elég határozottan a zsidóellenességgel szemben. Az előzmény azt volt, hogy a baloldal és a Jobbik közös jelöltje, aki csak szoros versenyben lett 2. a borsodi időközi választásokon, korábban több ízben is antiszemita kijelentéseket hallatott.

A New Yorkban működő Zsidó Hírügynökség érdeklődésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt válaszolta, hogy már több hónappal korábban egyértelműen visszautasította Bíró László megnyilvánulásait és azóta is fenntartja álláspontját. Azt azonban nem szeretné a szervezet, ha pártpolitikai csatározásokban akarnák bevonni. Egyben köszönetét fejezte ki az állami támogatásért, illetve azért, hogy a hatalom viszonylagos anyagi és vallási biztonságot szavatol a zsidóságnak.

A múlt héten, a Borsod 6-os körzetben ugyan az ellenzék kikapott, de azért bizonyította az erejét, vagyis hogy oda kell rá figyelni, miután tavaly már elhódította a polgármesteri széket Budapesten és 10 másik nagy településen is.

Orbán az elmúlt évtizedben gyakran volt kénytelen szembesülni a váddal, hogy politikája egyre inkább autoriter, idegenellenes és nacionalista, aminek része a Soros György elleni lejárató kampány. Utóbbi miatt a Mazsihisz felemelte a szavát, mint ahogy kifogásolta a Szabadság téri emlékművet is. Az ellenzők szerint a szoborcsoport megpróbálja tisztára mosni Magyarország háborús szerepvállalását.

Az EMIH ugyanakkor más nézeten van, támogatásáról biztosította a bevándorlás-ellenes hivatalos felfogást. Azzal sem ért egyet, hogy antiszemita volna a Sorossal szembeni hadjárat. A Mazsihisz erre úgy reagált, hogy a Chabad mozgalomhoz kötődő szervezet ily módon igyekszik meghálálni a kormánytól kapott apanázst.

 

Die Welt

 

Kudarcba fulladhat Németország számára a 750 milliárd eurós újjáépítési program, mert  megrekedtek a tárgyalások, de mindenképpen nagy blamázs volna, ha túlságosan elhúzódna az egyeztetés, és emiatt a terv nem léphetne életbe a jövő év elején. Német EP-képviselők azonban azt mondják, hogy szükség esetén megakadályozzák a megállapodást.

A késlekedésnek azért nagy a veszélye, mert hetek óta semmire sem jutnak egymással a Parlament, illetve a tagállamok megbízottai, ideértve a hosszú távú költségvetést is. Bár Berlin azt szerette volna, ha a múlt hónap végéig tisztába teszik a dolgot, ám továbbra is alapkérdések maradtak tisztázatlanul. Az idő pedig egyre fogy. Hiszen az esetleges egyezséget még a nemzeti parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy a Bizottság kölcsönt vehessen fel a nemzetközi pénzpiacon a csomag finanszírozására.

Az egyik fő akadály, hogy Strasbourg még 39 milliárdot akar olyan célokra, mint az egészségvédelem, a migráció és a kutatás. Másrészt nem világos, milyen formában kötik a támogatásokat a jogállami elvek betartásához, ami ellen Magyarország és egy pár másik kormány vehemensen tiltakozik. A német köztes javaslat jó pár európai törvényhozó szerint nem megy elég messzire, így fiaskó fenyeget.

A CDU nevében a megbeszélések társelnöke, Monika Hohlmeier rámutatott, hogy csak akkor mennek bele a kompromisszumba, ha kellően hatékony lesz a jogállami mechanizmus. Azaz szavatolja a független igazságszolgáltatást, a sajtó szabadságát és az államapparátus semlegességét. Oliver Freund a német zöldek képviselőjeként pedig kiemelte, hogy a Merkel-kabinet fut Orbán Viktor után, ahelyett, hogy olyan indítványt tenne le az asztalra, amellyel egyetért a nagy többség. Ám ha tagállamok a fülük botját nem mozdítják, akkor reménytelen a hónap végéig érdemi megállapodásra számítani, tette hozzá.

 

Spiegel

 

A német elnökségnek meg kell próbálnia, hogy kompromisszumot hozzon ki a nyári csúcsértekezlet sovány eredményéből, ami kényes feladat, mert Orbán Viktor és a jogállamiság megsértésének bűnébe esett más vezetők megtorpedózhatják a berlini javaslatot. Azzal fenyegetőznek, hogy elvetik a több száz milliárd eurós gazdasági segélycsomagot. Ezzel szemben EP-képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy keményebben kell eljárni Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

A kérdés vörös fonalként húzódik végig a tárgyalásokon, amelyeket a német külügyi államminiszter jóformán szakmányban folytat Brüsszelben, miután a vírus miatt sokszor one-man-show-t ad elő Brüsszelben – kollégái inkább otthon maradnak Berlinben, miután a német járványügyi hatóságok egész Belgiumot vörös övezetnek nyilvánították. Roth azonban úgy gondolja, hogy a téma egyedülálló lehetőséget kínál az EU-nak, mármint hogy az megmutassa, milyen értékeket képvisel.

 

 

 

2020. október 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Még egyszer a pápa budapesti üzeneteiről

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy >

Tovább

Karácsony arra készül, hogy megzavarja Orbán köreit

Az ellenzék pedig felismerte, hogy azt kell csinálnia, mit a klasszikus antifasiszta küzdelemben szokás: népfrontot hozott >

Tovább

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok >

Tovább

A pápa szembe megy az európai félelmekkel

Azt üzente a földrész vezetőinek, hogy bátornak és kreatívnak kell lenni. Az emlékezetbe persze beivódott, amit >

Tovább

A jövő vasárnapi német választásoktól Európa sorsa is függ

Ezt írja Timothy Garton Ash a Guardianben. Megállapítja, hogy az új koalíciónak, amely alighanem három párti >

Tovább

A kereszt nem zászló, amelyet politikai célból lengethetnek

Erre emlékeztetett szlovákiai  tartózkodása 2. napján a pápa és a lap szerint a kemény hangú üzenet >

Tovább

Erkölcsi intelem a magyar autokratának

A látogatás időtartamát pedig olyan rövidre szabták, hogy az arculcsapással ér fel Orbán számára. Hogy a >

Tovább

Ferenc pápa megtalálta a módját, hogy üzenjen

A New York Times tudósítása Budapestről kitér arra, hogy Magyarországon jövőre fontos választások lesznek, Orbán erre >

Tovább

Az életünk lassan már kicsordul

Az Európai Unió válaszúton áll. Az elmúlt negyedszázad hozott gazdasági felzárkózást Kelet-Európában a Nyugathoz, de nem >

Tovább

Szűk ösvényen egyensúlyoz a pápa...

... amikor ma találkozik Magyarország erős emberével, a sokat támadott Orbán Viktorral. Az esemény segíthet a >

Tovább

Mini-Trump Janša hogyan kreál Magyarország 2.0-át

A gyűlölettel teli retorika, az ellenőrizetlen értesülések terjesztése, valamint az, hogy mindenkit támad, akinek más a >

Tovább

A legfőbb kérdés: a pápa mennyire megy neki Orbánnak

Az ilyen találkozók persze zárt ajtók mögött zajlanak, de utána a Vatikán általában rövid értékelést ad >

Tovább