2020. október 30. péntek
Ma Alfonz, Zenóbia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Mielőtt megmérgeznék az ellenzékieket

Mielőtt megmérgeznék az ellenzékieket

A demagógok viszont ezzel szembe mennek minden szinten. Addig tagadják a valóságot, míg csak nem lehetetlenné válik az álláspontok szembeállítása. A tények helyébe a vélemény lép. De ha ez sem elég, akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják a törvényeket és megállapodásokat. Lásd, hogy Johnson felmondaná az EU-val kötött kilépési szerződést, semmibe venné a jogot. Vagyis a populizmus egész társadalmakat tesz tönkre, legyen szó az USÁ-ról, Nagy-Britanniáról, Lengyelországról vagy Magyarországról. Ugyanakkor ezek az országok ily módon közelebb jutnak ahhoz a modellhez, amelyben szó szerint megmérgeznek ellenzékieket. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

A német belügyi tárca vezetője arra figyelmeztetett, hogy hosszabb távon az összes európai országnak részt kell vállalnia a menekültkérdés megoldásában, mert ha nem – fűzte hozzá Seehofer, akkor Berlin tud másként is beszélni és elgondolkodik az anyagi következményeken. A politikust, aki 5 éve, a menekültválság csúcsán még Orbán Viktorral értett egyet és a határok lezárását szorgalmazta, ezúttal teljes mértékben osztja Merkel véleményét, hogy ti. segíteni kell a görögországi menekülttábort elpusztító tűz után a többszörösen is földönfutóvá lett embereken. Úgy fogalmazott, hogy a szolidaritás nem lehet egyirányú utca és ne is álmodjon más vonatkozásban segítségről az, aki nem hajlandó közreműködni a migrációs politikában.

Németország hosszas habozás után úgy határozott, hogy átvesz jó 400 családot, azaz 1553 olyan menedékkérőt, aki már megkapta a státuszt. Azért csupán ennyit a 13 ezer érintettből, mert ezúttal nem szeretne egyedül lépni. Csakhogy a többi kormánynak nem akaródzik csatlakozni a német példához. Az osztrák miniszterelnök ezt nyíltan ki is mondta, ami külön felháborította Seehofert. A bajor politikus ugyanakkor utalt arra, hogy amelyik tag nem szeretne menekülteket befogadni, az másként is eleget tehet a kötelező szolidaritásnak. A végső eszköz azonban mindenképpen az, hogy legyen végre állandó mechanizmus a migránsok elosztására.

Szemtanúk szerint az általában mindig nyugodt és megfontolt Merkel ezúttal teljesen kijött a sodrából, amikor megtudta, hogy Németországot megint magára hagyták a többiek. A franciák még csak nem is válaszoltak, amikor Berlin megkereste őket, hogy csinálni kellene valamit a leszboszi menekültekkel. De hát a bevándorlás rettenetesen kényes téma, hozzá képest sétagalopp tető alá hozni egy pénzügyi megállapodást.

A kancellár azért dühös, mert újból bebizonyosodik, hogy az unió képtelen egyről a kettőre jutni ezen a fontos területen, neki pedig már csak egy éve maradt, hogy bizonyítsa: az unió igenis egységes és képes közösen eljárni. De hát a többiek közül jó páran megint csak abban bíznak, mint 5 éve: amikor nagy baj van, majd a németek elviszik a balhét.

A déliek azon vannak, hogy a többiek könnyítsék meg a terheiket. Az északi államok szokás szerint arisztokratikusan tartózkodóak. A visegrádiak, ezúttal Ausztriával kiegészülve, továbbra sem kérnek a kötelező elosztásból. Egyébiránt a napokban a belügyekért felelős uniós biztos is megpendítette, hogy szó lehet a szolidaritás más formáiról is, mert a Bizottság tudja, hogy Magyarország és a többiek ebben a kérdésben hajthatatlanok.  

 

Die Presse

 

Erősödik az Ausztriára nehezedő migrációs nyomás. Ezt az osztrák belügyminiszter jelentette be, amikor ismertette az éves jelentést az embercsempészetről, illetve az emberkereskedelemről. Nehammer ezt azzal illusztrálta, hogy az utóbbi két hónapban csaknem 4400 illegális bevándorlót fogtak meg, ami 20 %-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti adathoz viszonyítva. A legtöbben a tiroli Kustein környékén kerültek a hatóságok kezére, utána Innsbruck, majd a magyar határ közelében lévő Bruck an der Leitha térsége következik.

A legtöbben Olaszország és Magyarország felől lépték át jogellenesen a határt. A zömük afgán, szír, iraki és albán. A csempészek jó része szír, osztrák, török, szerb és afgán. Az elmúlt évben 242-en buktak le közülük, ami 8,5 % haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Külön kategória, amikor prostitúció céljára szállítják át az embereket a határon. Az áldozatok az esetek túlnyomó részében románok, magyarok és bolgárok voltak.

Az embercsempészet visszaszorítására Ausztria július óta kísérletképpen drónokat vet be a többi közt a magyar határon. Jelenleg 40 ilyen repülő alkalmatosság figyeli a magasból az eseményeket, de számukat növelni kívánják, miután mind több migráns próbál meg átjutni. 

 

Deutsche Welle

 

Vannak rezsimek, ahol szó szerint megmérgeznek ellenzékieket, hogy elnémítsák őket, híveiket pedig megfélemlítsék. Másutt viszont a hazugságok és a hatalom jogsértései végezhetnek alattomban a demokráciával. Az ilyesfajta métely az egyes emberekre nézve nem halálos, ám lopakodva lerombolja a társadalmi együttélés alapjait. Pl. amikor Trump még a legújabb erdőtűzzel szembesülve is kétségbe vonja a tudományos bizonyítékokat az éghajlatváltozásról. Vagyis a populista politika mérgező, mert a jogállam mindig arra épül, hogy mindenki elismeri a valóságot és arról ésszerű vita folyik. A nézetek ütközéséből rendezett eljárás keretében kötelező döntések lesznek, gyakran fájdalmas kompromisszumok formájában.

A demagógok viszont ezzel szembe mennek minden szinten. Addig tagadják a valóságot, míg csak nem lehetetlenné válik az álláspontok szembeállítása. A tények helyébe a vélemény lép. De ha ez sem elég, akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják a törvényeket és megállapodásokat. Lásd, hogy Johnson felmondaná az EU-val kötött kilépési szerződést, semmibe venné a jogot. Vagyis a populizmus egész társadalmakat tesz tönkre, legyen szó az USÁ-ról, Nagy-Britanniáról, Lengyelországról vagy Magyarországról. Ugyanakkor ezek az országok ily módon közelebb jutnak ahhoz a modellhez, amelyben szó szerint megmérgeznek ellenzékieket.

 

Washington Post

 

A vezércikk újabb hazugságával szembesíti az amerikai elnököt, miután Trump kampánygyűléseken folyton a mellét döngeti, hogy irányításával az Egyesült Államok visszaszerezte nemzetközi tekintélyét, ám a legújabb közvélemény kutatás éppen az ellenkezőjét tanúsítja. A Pew Intézet 13 vezető demokráciában szondázta a közvéleményt és azt tapasztalta, hogy mélybe zuhant az ország presztízse, az elnökével együtt. De oly mértékben, hogy javulás akkor is csak hosszabb távon várható, ha Biden nyeri a választást.

A független Pew 20 éve rendszeren elvégzi ezt a felmérést, de ilyen siralmas képet még sosem kapott a britek, franciák, kanadaiak, japánok, ausztrálok, hollandok és svédek közlése alapján. Az emberek valamivel több mint 50 %-a egyedül Dél-Koreában vélekedett kedvezően az USÁ-ról. A medián érték azonban 34 % volt, míg 2016-ban még 57-72 %-ot mértek ezekben az országokban.

Az egyik ok a vírusválság elfuserált kezelése, de sokkal inkább Trump maga. Az ő népszerűsége 16 %-ra zuhant, és még Putyint, illetve a kínai államfőt is többre becsülik nála, 23, illetve 19 %-kal. Obama 4 éve 68-93 %-ig jutott. Nem meglepő emellett, hogy jelenleg Merkel vezeti a listát. Ugyanakkor Amerika semmi jóra nem számíthat, ha az elnök hivatalában marad, sőt.  

 

2020. szeptember 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az Economist Biden mellett

De a legfőbb gond vele az, hogy átgázolt az amerikai értékeken. Ily módon hihetetlen módon ártott >

Tovább

Brüsszelnek nincs választása: bemegy Orbán utcájába

A 27-ek együtt találták ki az alapot és az csak akkor kezdheti meg működését, ha minden >

Tovább

Orbán csak blöfföl

Amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik. Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője >

Tovább

A képzelt pszichiáter

Nincs abban semmi meglepő, hogy Semjén önmagához, mentalitásához és világlátásához abszolút következetesen a cári Oroszország és >

Tovább

Választások utáni válság lehetséges Amerikában

Timothy Garton Ash a Financial Times-ban azt tanácsolja, hogy a demokratikus világ készüljön fel, mert az >

Tovább

A média visszalengyelesítése magyar módra

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásában arra figyelmeztet, hogy a lengyel kormány módszeresen zárkózik fel a magyar >

Tovább

Az echte magyar keresztény-úri polgárság

Azon tűnődöm, vajon mit szólnának ahhoz ezek a keresztény-konzervatív polgárok, ha például a Bogár Lászlót (korábban >

Tovább

Zenebohóc a szimfonikusok között

A magyarországi olvasó valószínűleg nem ismeri azt a nagyszerű érzést, ami akkor tölti el a szlovák >

Tovább

Orbán ingadozik a korbács és a mézesmadzag között

Az önmagát illiberálisnak nevező Orbán ritkán kerül szembe ilyen fizikai ellenállással, miközben egyre inkább kiterjeszti befolyását. >

Tovább

Libération: A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy >

Tovább

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német jobboldali lap ezt azzal magyarázza, hogy a Fidesz közeli sajtó >

Tovább

Jó pár vezető szívná a fogát a világban, ha Trump veszítene

Így Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Törökország, Kína, Oroszország, Brazília, Izrael, valamint Magyarország és Lengyelország első embere. Sok kormány >

Tovább