2020. szeptember 21. hétfő
Ma Máté, Mirella, Jónás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A vírus nem végzett a populizmussal

A vírus nem végzett a populizmussal

Erre figyelmeztet az Orbán Viktor képével illusztrált cikkében az amerikai Columbia Egyetem egyik politológusa. Nadia Urbinati szerint amikor beütött a betegség, az olyanok, mint az amerikai és a brazil elnök, továbbá a magyar kormányfő azt tették, ami várható volt tőlük: előszedték kedvenc ellenségeiket: a bevándorlókat, az ellenzéket, a kisebbségeket és a független sajtót. Méghozzá az „igazi” emberek nevében, akiket csakis ők képviselnek. És hiába vannak hatalmon, úgy állították be, hogy ők a politikai elit ellen harcolnak. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Foreign Affairs

Tévedés azt hinni, hogy a vírus végzett a populizmussal, sőt a korlátozások feloldása után várhatóan újra nekilódulnak a demagógok. Erre figyelmeztet az Orbán Viktor képével illusztrált cikkében az amerikai Columbia Egyetem egyik politológusa. Nadia Urbinati szerint amikor beütött a betegség, az olyanok, mint az amerikai és a brazil elnök, továbbá a magyar kormányfő azt tették, ami várható volt tőlük: előszedték kedvenc ellenségeiket: a bevándorlókat, az ellenzéket, a kisebbségeket és a független sajtót. Méghozzá az „igazi” emberek nevében, akiket csakis ők képviselnek. És hiába vannak hatalmon, úgy állították be, hogy ők a politikai elit ellen harcolnak. 

A szakértő azonban rámutat, hogy a populizmust nem szabad összekeverni a tekintélyelvűséggel vagy a fasizmussal. A populista még nem diktátor, és ugyan eltorzítja a demokráciát, de még a jogállami kereteken belül. De hogy miként jártak el a válság idején, azt mindennél jobban megvilágítja Magyarország esete. Orbán kicsikarta a lehetőséget, hogy rendeleti úton kormányozzon, ily módon nem az Országgyűlés, hanem ő diktálja a tempót. Azaz látnivaló, hogy a demagógia átmehet korlátlan uralomba, ez pedig indokolttá teszi, hogy a megfigyelők kétségbe vonják az ilyen vezetők demokratikus elkötelezettségét. Merthogy a jogállam talajáról indulnak, de hogy hová jutnak, azt nehéz megmondani.

A tekintélyelvű Orbánt leszámítva, a populista vezetés általában szabadelvű választ adott a fertőzésre, lásd Nagy-Britanniát, az USÁ-t és Brazíliát. Az abszolút szabadságot hangoztatták, nemigen korlátozták a mozgás és a gyülekezés szabadságát, viszont keltették a hangulatot az „áltudósok” ellen. Ennek a politikának az előnyei alighanem csak később mutatkoznak meg, mert amikor újra visszatér a normális kerékvágásba az élet, az emberek az eddiginél is nagyobb munkanélküliséggel és szegénységgel szembesülnek. Ekkor pedig megdicsőül az ellenállás a tilalmakkal, illetve az adott kormánnyal és többséggel szemben, miután mindkettő az egészség és szolidaritás nevében a korlátozásokat hirdette.  

Ennélfogva az előttünk álló gazdasági megpróbáltatások feltehetőleg igencsak táplálják a populizmust, amely kész mozgósítani az „elfeledett sokaságot” a vezetéssel szemben, miután az – Salvini szavaival élve – megfosztotta szabadságától és megélhetésétől a népet. Az olasz vezető különben érdekes egyensúlymutatványt adott elő, mert egyfelől dicsérte Orbánt, miután az kiiktatta a Parlamentet, másfelől viszont tekintélyelvűséggel és a jólét megsemmisítésével vádolta meg a római kormányt. Az írás végkövetkeztetése az, hogy a szociáldemokráciának fel kell ébrednie Csipkerózsika-álmából, már ahol még van, és mozgósítania kell az embereket a szociális igazságosság és a javak újraelosztása érdekében, különben szép jövő elé néz a populizmus.

Deutschlandfunk

Fehér-Oroszországban három asszony fogott össze, hogy a holnapi választáson véget vessen Lukasenko több mint negyedévszázada tartó uralmának. Persze aligha fog sikerülni nekik, mert az elnök minden bizonnyal a csalástól sem riad vissza, ám a három nő vezetésével egyre nagyobb az ellenállás vele szemben. A vetélytárs Tyihanovszkaja, aki angol és némettanár, és pár héttel ezelőttig semmi köze nem volt a politikához. Csak azért indulhat vasárnap, mert az államfő a közéletben nem veszi komolyan a gyengébbik nemet.

De arra azért biztosan nem számított, hogy trió, benne egy-egy olyan ellenzéki politikus feleségével, illetve kampánymenedzserével, akik számára nem engedélyezték a jelölést, szóval, hogy a hármas bejárja az egész országot és pillanatok alatt nagy tömegeket mozgósít. Minszkben pl. 60 ezer embert. Mivel ezekről a szereplésekről a köztévé és -rádió nemigen ad hírt, a szociális médiát használják. Tichanovszkaja programja nem túl bonyolult: győzelme esetén elengedi a politikai foglyokat, népszavazást tart a korábbi alkotmány visszaállításáról, miután az alaptörvény korlátozza az államfő hatalmát és fél éven belül szabad és tisztességes választásokat tartanak.

Az egyik tanácsadó a hatóságok erőszakos fellépése láttán azt mondja, olyan ez, mint a szovjet diktatúra éveiben, mert mindenkit meg lehet félemlíteni, csak már nem hosszú ideig. Lukasenko magasabb bérekkel és nyugdíjakkal kecsegtet, és kilátásba helyezte az ipar korszerűsítését. Ugyanakkor az állította, hogy nélküle zavaros privatizálás, a klánok uralma, az állam bukása jön. Ennek hatására felerősödött a rendőri erőszak, visszavonták több tüntetés engedélyét.

Az elégedetlenség azonban fokozódik, részben a gazdasági gondok, részben pedig azért, mert Lukasenko szerint a Covid-19 az egész világot sújtja, csak az országát nem. Miközben az orvosok tucatszám kezelik a betegeket, de nekik sincs elég védőfelszerelésük. Az elnök a vidéki lakosságra, a rendőrségre és a titkosszolgálatra támaszkodhat. De hogy mekkora ez a támogatás, azt nehéz felbecsülni. Közvélemény kutatások ugyanis nem készülnek.

Hogy Minszkben nemrégiben őrizetbe vették az orosz félkatonai Wagner Csoport 33 tagját, az arra utal, hogy az elnök nyíltan ujjat húz Moszkvával. Arra játszik, hogy Oroszországot – az ukrajnai példa nyomán – olyan veszélynek tüntesse fel, amellyel szemben csakis ő tud védelmet nyújtani. A Kreml idáig meglepően enyhén reagált, aminek nagy valószínűséggel az az oka, hogy Lukasenko ugyan nem könnyű partner, de Putyin számára még mindig kiszámíthatóbb, mint a potenciális utódnő. Azon kívül az ország gazdaságilag erősen függ az orosz államtól.

A választás tisztaságára független megfigyelők nem ügyelnek. De hogy mit csinál majd Lukasenko a hatalom birtokában azt senki sem tudja. A trió nem akar megmozdulásokat, a békés ellenállás híve. Meg egyébként is tudja, mire képes az elnök. Aki a maga részéről nyugalomra int, hozzátéve, hogy ellenkező esetben mindenki számítson a leggyorsabb és a legkeményebb válaszintézkedésre.

Spiegel

A bolgár rendőrség Szófiában és több más városban is lebontotta a kormányellenes tüntetők által emelt utcai akadályokat. A tiltakozók az állami korrupció ellen vonultak fel, követelve Boriszov miniszterelnök távozását. A fővárosban pl. egy hete három fontos csomópontban is kb. három tucat sátrat állítottak fel a demonstrálók, minden előzetes bejelentés nélkül, hogy akadályozzák a forgalmat. A hatóságok azután avatkoztak közbe, hogy több száz elégedetlenkedő polgártárs panaszt, illetve feljelentést tett, mivel nem tudta használni sem saját autóját, sem a tömegközlekedési eszközöket.

Hasonló torlaszok létesültek Várnában és Plovdivban is. 12 tüntetőt őrizetbe vettek, de a büntetés megfizetése után elengedték őket. Senki sem sérült meg. Ugyanakkor az egyik szervező további tiltakozó akciókra szólított fel.

 

 

 

2020. augusztus 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Sein Kampf

A hatalmi ágak szétválasztásának montesquieu-i elve Orbán illiberális demokráciájában is maradéktalanul érvényesül. Ennek mindenki által érzékelhető >

Tovább

A Nyugat végét jelentheti, ha Trump újrázni tud

Ha Trump marad, akkor a nagyhatalmak vetélkedése közepette Európa csakis magára lenne utalva. A NATO számára >

Tovább

Szomorú tavaszra keserű ősz

Azért nincs valamennyi iskolás asztalán laptop, azért védtelenek az óvodák, az iskolák, az öregotthonok, azért mentek >

Tovább

Mielőtt megmérgeznék az ellenzékieket

A demagógok viszont ezzel szembe mennek minden szinten. Addig tagadják a valóságot, míg csak nem lehetetlenné >

Tovább

Semmibe vett jogszabályok

Mindez nem volt elég jelzés a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) és a Nyelvhasználati Bizottságának, hogy átfogó >

Tovább

Etikánk (nem) egészen primitív

(A) csodálatosan szép férfi (egy harcsabajszú Daniel Craig!) egyszerűen nem hitte el vagy nem akarta elhinni, >

Tovább

Botrány, hogy Európa mindezt eltűri

Az EU-tól vár segítséget a színi egyetem sorsának rendezéséhez Bagossy László. Azt nem feltételezi, hogy Orbán >

Tovább

Macskabarátok és a többiek – lengyel kormányválság

Belviszály miatt az összeomlás szélére került a lengyel kormánykoalíció. A PiS mindenekelőtt az állatjogok miatt különbözött >

Tovább

Keresztény körmagyar

Tombol a hipokrita és hazug, az egyházakat politikai gazemberek által megszállva tartott, gyarmatosított és a legaljasabb >

Tovább

Walesa: EU-reform vagy újratervezés

A németek, franciák és olaszok vagy belülről reformálják meg az uniót, vagy pedig alapítsák újra, miután >

Tovább

Egy német Orbán-imádó iskolaigazgató lesz

Az MCC élén vállalt tisztséggel Kálnoky elveszti tudósítói megbízatását mind a Die Weltnél, mind a Die >

Tovább

Orbán szalámi taktikája

Idáig szalámi taktikát alkalmazott a magyar kormány a nemszeretem sajtóorgánumok megregulázására, lásd az Indexet és a >

Tovább