2020. szeptember 21. hétfő
Ma Máté, Mirella, Jónás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán militarizálja az országot

Orbán militarizálja az országot

Ezzel persze azt is eléri, hogy Németország némileg szemet hunyjon az illiberális rendszer kiépítése fölött. Magyarország a múlt évben mindenki másnál messze több német fegyvert vett, összesen 1,8 milliárd euró értékben. A Honvédség létszáma csaknem 10 ezerrel nő, de keresnek 20 ezer önkéntest is. A polgárőrök, úgy 80 ezren, segítenek a migránsok felkutatásában. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

Az új francia Európa-ügyi miniszter kijelentette, hogy országa érvényt kíván szerezni a jogállami feltételeknek a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére hivatott újjáépítési terv kapcsán, és hogy az EU-nak e tekintetben keményebben kell fellépnie Magyarország és Lengyelország ellen. Clément Beaune szerint szankciókkal kell sújtani azokat a kormányokat, amelyek aláássák az olyan alapjogokat, mint az egyenlőség és a sajtószabadság. Azaz követni kell a brüsszeli csúcson hozott határozatot a 750 milliárd eurós csomag ügyében.

Jelezte, hogy Párizs erős jogállami mechanizmust akar, azaz, hogy az országok valóban csak akkor kaphassanak az alapból, ha tiszteletben tartják a közösség alapvető normáit. Utalt arra, hogy e tekintetben az elmúlt hónapban aggasztó fejlemények történtek mind Budapesten, mind Varsóban (Az Index szerkesztőinek felmondása, illetve a lengyel döntés, hogy kilépnek a családi erőszak visszaszorítását célzó Isztanbuli Egyezményből – a szerk. megj.) A miniszter szerint még a magyarok és a lengyelek számára is nehéz megmagyarázni, hogy egyrészt működik a pénzügyi szolidaritás, azaz megsegítik a bajban lévő államokat, másrészt viszont nem érdekes, hogy egyes kormányok miként járnak el a demokratikus elvek kapcsán.

Az újság hozzáteszi, hogy az uniós csúcsértekezleten a vezetők – Budapest és Varsó ellenállása folytán - nyitva hagyták, milyen is legyen a jogállami mechanizmus. A franciák az északi tagokkal, valamint Hollandiával együtt azt akarják, hogy vonják meg a támogatást, ha egy ország megsérti az EU alapszerződését. Beaune kifejtette, hogy a pénzügyi és jogi szankciók a leghatékonyabbak, és emlékeztetett arra, hogy Európa nem csupán az egységes piacot jelenti, hanem egyben kulturális és politikai terv. Épp ezért alapvetőnek nevezte, hogy fennmaradjon a jogállam. Mint mondta, itt nem arról van szó, hogy a Nyugat szemben állna a Kelettel, vagy hogy bármelyik országot ki akarnák oktatni. A demokrácia megóvása létkérdés az EU számára. És ha lesz ilyen mechanizmus, az nem pécéz ki senkit sem előre. Ám ha egy hatalom megszegi a jogállamiságot, akkor jönniük kell a pénzügyi és jogi megtorló intézkedéseknek.

Spiegel

Orbán Viktor fokozatosan militarizálja az országot, ezzel persze azt is eléri, hogy Németország némileg szemet hunyjon az illiberális rendszer kiépítése fölött. Magyarország a múlt évben mindenki másnál messze több német fegyvert vett, összesen 1,8 milliárd euró értékben. A hadsereget az utóbbi négy évben egyfolytában fejlesztik és bővítik. A tárca folyamatosan rekordköltségvetésből gazdálkodhat, jövőre pl. 26 %-kal többet kap – a vírusválság dacára. A Honvédség létszáma csaknem 10 ezerrel nő, de keresnek 20 ezer önkéntest is.

A polgárőrök, úgy 80 ezren, segítenek a migránsok felkutatásában. Az állam, illetve a Fidesz erősen pártolja a katonai hősök emlékének ápolását. Ideértve a megemlékezést a doni hadműveletekről, valamint a Kitörés napjáról. Az utcákon a fertőzés felbukkanása óta sokkal több a rendőr, valamint a fegyveres katona. Orbán retorikája pedig egyre harciasabb.

Viszont a német-magyar katonai együttműködésben kínos pont, hogy tatai páncélos dandárhoz érkező első Leopard-2 tankokat a szélsőjobbos Kárpátia együttes indulója fogadta, noha a zenekar számai magasztalják Horthy autoriter-zsidóellenes korszakát, a Hitler oldalán vívott háborút, és etnikailag tiszta Magyarországot sürgetnek a Kárpátaljától Horvátországig.

A német Védelmi Minisztérium azt közölte, hogy magyar belügy, milyen indulót választ egy alakulat, de a tárca vezetője, aki nemrégiben Budapesten kollégájával, Benkő Tiborral tárgyalt, nem ismerte, hogy miről szól a szerzemény. Ezzel szemben a lapnak küldött magyar válasz azt hangsúlyozza, hogy a dal mondandója a hazaszeretet és a katonák iránti tisztelet. Egyben népszerűsíti a katonai szolgálatot, illetve hivatást. A Spiegel hozzáteszi, hogy a magyar fiatalság soraiban arat a szélsőjobbos rockzene és szavazóként sokakat visszaszerezhet a Fidesznek azok közül, akiket taszít a számtalan korrupció botrány.

Die Presse

Ausztria már értesítette a magyar és szlovén kormányt, hogy drónokkal kívánja erősíteni a közös határ védelmét, illetve hatékonyabbá tenni a küzdelmet az embercsempészek ellen. A próba még ebben a hónapban indul. Ilyen célokra jelenleg hőkamerákat, valamint helikoptereket alkalmaznak, de a pilóta nélküli kis gépek sokkal olcsóbbak. Ezen felül segítségükkel jóval pontosabban nyomon lehet követni a földön zajló eseményeket. Azaz pillanatok alatt fel lehet fedezni, ha valaki illegálisan lépi át a határt és elfogásukra ki lehet küldeni a helyszínre a katonákat, valamint a csendőröket.

Az első időszak kísérletinek számít, és arra szolgál, hogy megállapítsák, mely drónok felelnek meg leginkább a célnak, és hol kell azokon esetleg még javítani. Osztrák részről azt közölték, hogy mind a magyar, mind a szlovén felet igen érdekli a program. Ljubljana azt is felajánlotta, hogy próbálják ki a rendszert a horvát határon. A lap hozzáteszi, hogy mind Szerbiában, mint Boszniában abból indulnak ki a hatóságok: 9-10 ezer migráns jelenleg jogellenesen tartózkodik az országban.

Politico 

Az olasz szélsőjobb arra használja a migránsokat, hogy gerjessze a vírus miatti félelmeket, civil szervezetek szerint azonban ezek az állítások teljesen megalapozatlanok. Függetlenül attól, hogy Máltán a múlt héten 65 fertőzöttet találtak a tengerről kimentett emberek közül, és akadtak betegek a menedékkérők között Olaszországban is.  Mindenesetre Di Maio olasz külügyminiszter kijelentette, hogy a migránsok érkezése nemzetbiztonsági kérdés, hiszen a kórokozó már 35 ezer halottat követelt az országban. Ebben az évben idáig nem egészen 14 ezren jutottak el hajókon olasz földre, míg az egy évvel ezelőtti adatok mindössze 3 ezer emberről szólnak.

A római kormány ugyan igyekszik keménynek látszani, de közben elfogadta, hogy bíróság elé kell állnia Salvininak, a belügyi tárca volt vezetőjének, amiért a múlt nyáron nem engedett partra szállni 164 menekültet. A politikus most kijelentette, hogy ha visszatér a koronavírus, a következmények azok lelkén száradnak majd, akik kinyitják a kapukat a migránsok előtt. A jobboldal ellenzék pedig, ideértve a szélsőséges Olaszország barátait, kapva kap a propaganda lehetőségen.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azonban emlékeztet arra, hogy pár éve, a válság csúcsán egyetlen hónap alatt 26 ezren szálltak partra, viszont nincs semmilyen kapcsolat a bevándorlás, illetve a ragály között, minden ellenkező állítás valótlan. Merthogy alig egy pár beteg van az érkezők között. A Nemzetközi Migrációs Szervezet egyik munkatársa szerint előre meg lehetett jósolni, hogy megbélyegzik az idegeneket, noha a számok azt igazolják, hogy a múlt hónapban regisztrált 5 ezer ember közül csupán 1,5 %-nál mutatták ki a vírust. A szélsőjobb azonban bármit igyekszik kiaknázni a maga céljaira. 

 

2020. augusztus 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Sein Kampf

A hatalmi ágak szétválasztásának montesquieu-i elve Orbán illiberális demokráciájában is maradéktalanul érvényesül. Ennek mindenki által érzékelhető >

Tovább

A Nyugat végét jelentheti, ha Trump újrázni tud

Ha Trump marad, akkor a nagyhatalmak vetélkedése közepette Európa csakis magára lenne utalva. A NATO számára >

Tovább

Szomorú tavaszra keserű ősz

Azért nincs valamennyi iskolás asztalán laptop, azért védtelenek az óvodák, az iskolák, az öregotthonok, azért mentek >

Tovább

Mielőtt megmérgeznék az ellenzékieket

A demagógok viszont ezzel szembe mennek minden szinten. Addig tagadják a valóságot, míg csak nem lehetetlenné >

Tovább

Semmibe vett jogszabályok

Mindez nem volt elég jelzés a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) és a Nyelvhasználati Bizottságának, hogy átfogó >

Tovább

Etikánk (nem) egészen primitív

(A) csodálatosan szép férfi (egy harcsabajszú Daniel Craig!) egyszerűen nem hitte el vagy nem akarta elhinni, >

Tovább

Botrány, hogy Európa mindezt eltűri

Az EU-tól vár segítséget a színi egyetem sorsának rendezéséhez Bagossy László. Azt nem feltételezi, hogy Orbán >

Tovább

Macskabarátok és a többiek – lengyel kormányválság

Belviszály miatt az összeomlás szélére került a lengyel kormánykoalíció. A PiS mindenekelőtt az állatjogok miatt különbözött >

Tovább

Keresztény körmagyar

Tombol a hipokrita és hazug, az egyházakat politikai gazemberek által megszállva tartott, gyarmatosított és a legaljasabb >

Tovább

Walesa: EU-reform vagy újratervezés

A németek, franciák és olaszok vagy belülről reformálják meg az uniót, vagy pedig alapítsák újra, miután >

Tovább

Egy német Orbán-imádó iskolaigazgató lesz

Az MCC élén vállalt tisztséggel Kálnoky elveszti tudósítói megbízatását mind a Die Weltnél, mind a Die >

Tovább

Orbán szalámi taktikája

Idáig szalámi taktikát alkalmazott a magyar kormány a nemszeretem sajtóorgánumok megregulázására, lásd az Indexet és a >

Tovább