2021. július 28. Szerda
Ma Szabolcs, Alina, Ince, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A szerb demokrácia mint egy Potemkin-falu

A szerb demokrácia mint egy Potemkin-falu

Brüsszelnek nem kellene támogatnia az államfő pártját. A német liberálisok egyik parlamenti képviselője pedig az üzente az EU-nak, hogy aki folyamatosan bírálja Orbánt és Kaczynskit, viszont hallgat Szerbia kapcsán, az ne csodálkozzon, ha elveszti szavahihetőségét. Másrészt: a járvány miatt az ország az idén gazdasági Waterloo-val néz szembe. Így sürgős külföldi segítségre szorul. Olyan esély ez, amit az uniónak mindenképpen ki kellene használnia. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

A vezető német konzervatív lap felveti, hogy az Európai Néppártnak a Fidesz után fel kellene függesztenie a vasárnapi választásokon hatalmas győzelmet aratott Szerb Haladó Párt tagsági jogait is. Mert csak egy bizonyos pontig állja meg a helyét az a közismert érv, hogy fenn kell tartani a párbeszédet. Ha ugyanis az együttműködés a pártcsalád saját értékeinek a felvizezésével jár, akkor lépni kell. Természetesen folytatni kell a dialógust az elnökkel, annál is inkább, mivel Vučić minden eddiginél jobban meghatározza a szerb politikát. Csak azt kell megfontolni, nem volna-e tanácsosabb ehhez meghúzni a választóvonalat. Mert az csak jó, ha ennek hatására az SNS rájön, hogy érdemes betartania a normákat, amelyek kötelezőek az EPP-n belül.

A lap szerint Szerbia az egypártrendszer felé tart. Hiszen a Haladó Párt a szavazatok csaknem 63 %-ával jóval több mint kétharmadot szerzett a törvényhozásban. Ha pedig hozzávesszük az eddigi koalíció másik erejének, a szocialistáknak a mandátumait is, akkor az ellenzék egészen elhanyagolható tételt képez. Arról nem beszélve, hogy a másik oldalon mindössze egyetlen pártról van szó és az is kinyilvánította, hogy együtt akar működni a kormánnyal. Maga Vučić azt hirdeti, hogy kivívta a nép hatalmas bizalmát, noha a részvétel csekély volt.   

Az új helyzetet lehet úgy értékelni, mint a magyar EU-biztos, Várhelyi Olivér tette, kifejtve, hogy örül az együttműködésnek, mert a cél az, hogy Szerbia gyorsan csatlakozhasson az unióhoz. Ugyanígy látja ezt Orbán Viktor is, de ha alaposabban szemügyre vesszük a dolgokat, akkor valójában olyan országot látunk, amelyben az elnök pártja erősebb lesz a parlamentben, mint Putyin Egységes Oroszországa a moszkvai Dumában.

De a demokratikus állapotok egyébként is erősen hajaznak arra, ami az oroszoknál vagy a beloruszoknál van: a sajtót kormány közeli üzletemberek tartják kézben, így az orgánumok többsége dicshimnuszt zeng a hatalomról. A hatóságokat, az állami intézményeket a Haladó Párt szolgálatába állítják. A köztisztviselőnek nem az államhoz, hanem az uralkodó párthoz kell lojálisaknak lenniük.

Mindez persze az EU-re is tartozik, tekintve Belgrád belépési terveit. A lap egy másik kommentárja idézi a szerb ellenzéket, amelynek jelentős része bojkottálta a szavazást és most azt mondja: az uniónak be kell látnia, hogy Vučić számára a demokrácia csupán kulissza, Potemkin-falu. Így Brüsszelnek nem kellene támogatnia az államfő pártját. A német liberálisok egyik parlamenti képviselője pedig az üzente az EU-nak, hogy aki folyamatosan bírálja Orbánt és Kaczynskit, viszont hallgat Szerbia kapcsán, az ne csodálkozzon, ha elveszti szavahihetőségét.

Handelsblatt

A német üzleti élet újságja úgy ítéli meg, hogy Vučić sikere után Szerbia még jobban eltávolodik az uniótól és a tekintélyuralom irányába halad, és ez a folyamat most felgyorsul a demokratikus homlokzat mögött. Az elnök ugyanis a jövőben azt csinál, amit csak akar a parlamentben, ám az EU-nak nagyobb határozottsággal kell fellépnie, mert a rendszer már jó ideje hibrid, akárcsak Magyarországon. Formálisan ugyan érvényesülnek a szabadságjogok, valójában azonban lábbal tapodják azokat. Erősen visszaszorult a jogbiztonság és a sajtószabadság, virágzik a korrupció és a kliens-rezsim. Az ellenzék megosztott, gyenge, de egyébként is megfélemlítik.

Ilyen helyzetben az államfő részéről logikus, hogy lepaktál az oroszokkal és a kínaiakkal. Magáért beszél Lavrov fellépése a választási hadjárat hajrájában. Brüsszel túl sokáig hagyta, hogy az elbűvölő Vučić port hintsen a szemébe. Nem vette figyelembe a szerb politikai valóságot. A tisztességtelen feltételek miatt jogos volt az ellenzéki bojkott. Az elnök ugyanazt a trükköt alkalmazza, mint Tito: saját uralma érdekében ügyesen kijátssza egymás ellen a nyugati és keleti nagyhatalmakat. Most éppen a nem túlzottan tapasztalt amerikai megbízott tart ott, hogy lépre menjen Koszovó ügyében. A Belgrád által szorgalmazott területcsere ugyanis kockázatos volna, kétes kimenetellel.

Az EU-nak valóságérzékre és öntudatra van szüksége, mert a mind inkább autoriter szerb rendszer nem az EU felé tart, bár gazdaságilag nem tudja kikerülni Európát. Ezt Vučić pontosan tudja, ami jól jöhet Brüsszelnek. Főként mivel a járvány miatt az ország az idén gazdasági Waterloo-val néz szembe. Így sürgős külföldi segítségre szorul. Olyan esély ez, amit az uniónak mindenképpen ki kellene használnia.

 

2020. június 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Új választáshoz pedig új fenyegetés dukál

Ahogy az ország tér magához a járványból, úgy lépett kampány üzemmódba a Fidesz és Orbán. Így >

Tovább

A magyar választásoknak hatalmas a tétje

Kifelé a Fidesz igyekszik magabiztosságot árasztani, de közben azon dolgozik, hogy már most kicsinálja az ellenzéket. >

Tovább

Mintha Magyarország búcsút intett volna a Nyugatnak

Ilyesmit általában a populisták és a diktátorok csinálnak, ha aggódnak az uralmuk miatt. A gyerekvédelem és >

Tovább

Csatarendbe állt és az utcára vonult a magyar LMBT-közösség

ily módon szembefordult a szélsőjobbos kormánnyal, miután az igyekszik a margóra szorítani a nemi kisebbségeket. A >

Tovább

A politikai helyreállítás diszkrét bája

A hatalmi valóság szabályainak pontos felmérői, kitalálói és alkalmazói, Putyin, Hszi, Erdoğan, el-Sziszi, Szalman herceg, Netanjahu, >

Tovább

A keleti vakcinákra semmi szükség nem volt

Egyáltalán nem állja meg a helyét Orbánnak az az állítása, hogy életet mentett. Ha a magyar >

Tovább

Az EU harapófogóba kerülhet

Hiszen a jogállamot vezércsillagnak nyilvánította és a kötelezettségszegési eljárás eredményeként – sok év elteltével – el >

Tovább

Orbán, a manipulátor

Téves értesülésekre épül a vitatott LMBT-törvény miatt belengetett referendum - hangsúlyozza a Süddeutsche Zeitung elemzése, amely >

Tovább

Pegazus – a diktátorok kíberfegyvere

Az EU sem hagyhatja annyiban, mert Orbán 24 óráig hallgatott, miután felmerült, hogy a Pegazust újságírók >

Tovább

Közeleg a igazság pillanata

Egy szerződésre épülő közösség nem tudja túlélni a szakadást. Az uniónak hamarosan választania kell a kizárás, >

Tovább

Magyarországon támadás érte a sajtószabadságot

Újságírókat figyeltek meg, ám a kormány szerint minden a lehető legnagyobb rendben van. De hogy kiderült: >

Tovább

Mint a többi diktátor kollegája

Most a Pegasus Project újra pompás, önmagához méltó és adekvát társaságba emelte Orbánt és rendszerét: a >

Tovább