2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Csengetett, mylord?

Csengetett, mylord?

Nem várható tehát belső pártütés. A Fidesz-elit hatalma egy fokozatosan szűkülő bázison mindaddig fennmarad, amíg más politikai erők meg nem döntik. De 2020-ra eljutottunk odáig, hogy a vezér immár a saját parlamenti frakciójának udvarol. Annak a vasfegyelemre szoktatott frakciónak, amelyhez képest egy leninista párt laza bohémek vidám gyülekezete. Ez új fejlemény: a vezér már nem bízik a gépezet tagjaiban sem. Senkiben sem. Bozóki András:

„Hulltommal hullni: ez a szolga dolga”

(Ady Endre)

Ki gondolja ma komolyan, hogy hatalom és tisztesség összefér? Vajon hazánkban hányan osztják azt a Lincolnnak tulajdonított mondást, mely szerint az erény próbája a hatalom? Mi lett azokból, akik hatalmat kaptak a kezükbe?

A korlátlan egyszemélyi hatalomra épülő rendszerek abban különböznek a többi diktatúrától, hogy tovább tartanak, de ha a vezér kiesik, kártyavárként omlanak össze. Azért tartanak tovább, mert a hatalmon lévő személy lépésről lépésre, mint pók a hálóját, kiterjeszti hatalmát újabb és újabb területekre. Először csak a híveit ejti rabul, majd a pártot, az államot, végül ellenfeleit is. Úgy véli, hogy eljött az ő országa. Mindenki szem a láncban, ameddig a szem ellát.

Arra vagyok kíváncsi, hogy mi lett az emberarcú fideszesekkel. Mi történt azokkal, akik kegyvesztettek lettek, visszavonultak, és távolabb kerültek a hatalom sáncaitól? Hol vannak, és miért hallgatnak? Hogyan került néhányuk a Fidesz-frakció „133 bátor embere” közé, akik egy tál lencséért nemcsak a szerelmüket áldozzák fel, hanem a szabadságunkat is? Keressük Petőfit!

Az 1993-94-es szakadás volt az utolsó pillanat a Fidesz történetében, amikor alternatívák jelentek meg. Már akkor sem volt könnyű a renitensek élete, holott a párton belüli demokrácia fogalma akkor még ismerős volt. „Mit tudsz felhozni politikai túlélésed érdekében?” – kérdezte a pártelnök a reformfideszes platform képviselőjét. Majd az illető politikai megsemmisítése után hozzátette: „Ne vedd személyes támadásnak!”

Az ezt követő negyedszázadot a vezér páratlan felemelkedése és szárnyalása követte. Mint apró kavicsokat, úgy rúgta szét a párton belüli ellenállás lehetséges résztvevőit. Szolgalelkű, önálló identitás nélküli embereket gyűjtött maga köré, akiket később kifacsart citromként lökött tovább. Voltak köztük politikailag tehetségesebbek is, például Lázár „Annyit Is Ér” János, aki addig követte főnökét, amíg az ki nem dobta. De Lázár még most is megszavazta a felhatalmazási törvényt. A cinizmus tehát nem hiányzik belőle, csak pont az, ami a legfontosabb lenne: a saját politikai karakter.

Az ezredforduló utáni Fideszben még voltak, akik politikai alternatívát jelenthettek volna, de félelemből, emberi gyengeségből, politikusi karakter híján behódoltak, mások pedig önként visszavonultak. Minden eset más, de az alább felsorolt szereplők egyben közösek: lehettek volna a demokratikus politikai alternatíva hordozói, de nem lettek.

Wachsler Tamás, az egyetlen ember, aki elindult Orbán Viktor ellen. Évtizedekre a szőnyeg alá söpörték, majd megengedték neki, hogy irányítsa a Kossuth tér átalakítását és visszahozza a Horthy-korszak szobrait.

Pokorni Zoltán, egy időben a Fidesz elnöke, miniszter, majd jó egy évtizeden át a Fidesz alelnöke volt. Ma kerületi polgármester, aki azzal tartja fenn a média figyelmét, hogy évtizedenként lebukó – besúgó vagy sorozatgyilkos – családtagjai tetteitől megrendülten elhatárolódik. Látván politikai pályafutását, vele könnyezünk mi is.

Navracsics Tibor támogatta Orbán pártbéli teljhatalmát, és ő gründolta a Nézőpont Intézetet. Újonc frakcióvezetőként 2006-tól egyedül állta a sarat a kormánypártokkal szemben, amikor pártja kivonult az ülésteremből. Magas pozícióba jutott, de miniszterelnök-helyettesként és igazságügyi miniszterként is hagyta, hogy főnöke feltörölje vele a padlót. A baltás gyilkos elengedésével saját politikusi halálos ítéletét írta alá. Habár vigaszdíjként öt évre EU-biztos lehetett, a demokratikus politikából kiiratkozott. Brüsszelből való hazatérése óta Orbán karanténban tartja a Ludovikán.

Stumpf István legendás hintapolitikus, aki reformkommunista szocializációjának gyümölcseit – néhány finom fordulat után – az antikommunista Fideszben váltotta aprópénzre. Pozsgay egykori híve előbb Göncz Árpád tanácsadója lett, majd megfordult a Soros Alapítvány kuratóriumában, mielőtt csatlakozott volna Orbánhoz, követve az idők szavát. Ő hozta létre és vezette az egykor szebb napokat látott Századvég intézetet. Kancelláriaminiszter lett, de a 2002-es választási vereség után Orbán bizalma megingott benne. Mégsem hagyta az út szélén, így lehetett Stumpf később a látszatdemokrácia paravánjaként funkcionáló, felhígított alkotmánybíróság tagja.

E négy politikus külön-külön számos eltérő erényt mutatott fel, de mindegyikükből hiányzott valami: a bátorság, a küzdeni tudás, a demokratikus alapelvekhez való ragaszkodás éppúgy, mint a ravaszság és a párton belüli alternatív koalícióépítés képessége. Magukat is becsapták – feltéve, ha eleve egyáltalán akartak valamit. De úgy tűnik, hogy nem is akartak. Megmérettek és könnyűnek találtattak.

Két másik politikussal az volt a gond, hogy maradtak a kaptafánál. Közülük Illés Zoltán egykori Duna-körös környezetvédelmi szakemberként olyan területen működött, amely Orbánt sohasem érdekelte. Pechjére épp akkor ért pályafutása csúcsára, amikor a magyar demokrácia véget ért. 2010 és 2014 között önálló arculat nélküli szürke hivatalnokként környezetvédelmi államtitkár volt, bár a Paks 2 beruházást már ő sem tudta lenyelni. Azóta visszatért a CEU-ba, ahol tanárként minden egyes nap arra kényszerül, hogy mások tekintetében a saját múltjával nézzen szembe.

A másik ilyen személyiség Ángyán József agrárpolitikus, aki 2006-2014 között nyolc évet töltött a parlamentben, és 2010-2012 között vidékfejlesztési államtitkár volt. Bírálta az Orbán-kormány oligarchákat segítő földprivatizációs politikáját. Államtitkári posztjáról lemondott, majd a Fidesz-frakcióból is kilépett. Ő volt a legbátrabb – nem véletlen, hogy egyedül őt nevezte Orbán árulónak. Politikusként elszigetelődött, értelmiségiként azóta is megmaradt az agrárpolitika bírálója szintjén. Hiába agrármérnök, nem látja a fától az erdőt.

Mivel Illés és Ángyán csak szakpolitikai kérdéseket tettek szóvá, azt a látszatot erősítették, mintha egyébként minden rendben lenne. Mivel maguk is megszavazták a kormány demokráciaromboló lépéseit, esélyük sem lehetett arra, hogy politikai kihívóvá váljanak.

Vannak olyan befolyásos értelmiségiek, mint Chikán Attila közgazdász és Pálinkás József atomfizikus, akik mindketten Orbán miniszterei voltak. De ők sem mutatnak jó példát. Chikán Attila egyszerre tagja a CEU boardjának és a MOL-csoport felügyelőbizottságának, vagyis megpróbál egyszerre kint is, bent is egeret fogni. Az egykori Fidesz-tag Pálinkás József útja a Fidesz-frakciótól a Professzorok Batthyány Körének elnöki posztján át az MTA elnöki pozíciójáig vezetett, majd ezt követően az OTKA-pénzeket saját új kutatási, fejlesztési és innovációs hivatalához irányította át. Miután hivatali ideje kitelt, rögtön Orbán-ellenes értelmiségi kezdeményezést szervezett, és egy szabadelvű polgári párt megalakítását helyezte kilátásba. Túl gyors ez a váltás ahhoz, hogy hiteles lehessen.

A vezér személyéhez kötődő lojalitás azért tartós, mert az uralkodó kíséretének tagjai tudják, hogy sorsuk egybeforrt az uralkodóéval. Nincs önálló politikai énjük, egyszerű bábok a vezér kezében. Kedvezményekkel, fenyegetésekkel az uralkodó eléri, hogy követői mellette maradjanak, hiszen ők is tudják, hogy másként nem számíthatnak túlélésre. A vezér nem akar mártírokat látni, a renitenseket megbünteti, hogy a többiek tanuljanak belőle, de később új pozíciót ad nekik, hogy hallgassanak. Ha valakit átmenetileg kiemel, utána egy időre újra elejti, hogy az illető megtanulja, hol a helye, mielőtt az ambíciói ismét szárnyalni kezdenének.

Egy ilyen rendszerben zsizseghet és susoghat az udvar, szövődhetnek intrikák, forrhatnak az indulatok, de csak a vezér akarata érvényesül. A hatalom legszűkebb bázisa és a velük összefonódó baráti oligarchák hálózata olajozott gépezetként szolgálja az uralkodó akaratát. Lord Acton örökzöld mondása szerint: „Minden hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút mértékben korrumpál. A nagy emberek majdnem mindig rosszak, még ha csak befolyással bírnak is, főként, ha hozzávesszük a hatalommal való visszaélés valószínűségét vagy bizonyosságát. Nincs nagyobb szentségtörés, mint ha a hivatal szentesíti birtokosát.”

A gépezeten kívül már csak az egyszerű hívők és hitetlenek találhatók. A hívők lelkesedésének fenntartásához szükséges anyagi és szellemi táplálékot folyamatosan adagolni kell: előbbiek körébe tartozik a rezsicsökkentés, az utóbbiakhoz a gyűlöletkeltés. A gépezet tagjait busásan el kell látni minden földi jóval. Sokaktól kell keveset elvenni ahhoz, hogy a kevesek sokat kapjanak.

Nem várható tehát belső pártütés. A Fidesz-elit hatalma egy fokozatosan szűkülő bázison mindaddig fennmarad, amíg más politikai erők meg nem döntik. De 2020-ra eljutottunk odáig, hogy a vezér immár a saját parlamenti frakciójának udvarol. Annak a vasfegyelemre szoktatott frakciónak, amelyhez képest egy leninista párt laza bohémek vidám gyülekezete. Ez új fejlemény: a vezér már nem bízik a gépezet tagjaiban sem. Senkiben sem.

 

2020. május 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább