2021. január 15. péntek
Ma Lóránt, Loránd, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

EU-elnöklőként mit tesz majd Németország?

EU-elnöklőként mit tesz majd Németország?

Az EU-nak gondoskodnia kell arról, hogy a válság után is megmaradjon az értékközösség. Épp ezért az uniós soros elnökeként Németország a 2. félévtől azt tekinti egyik fő feladatának, hogy bevezesse a jogállami ellenőrzést, ami mindent tagállamra vonatkozik majd, mert végre egységes értelmezést kell adni a demokrácia fogalmának. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

Az Európa-ügyekben illetékes német államminiszter arra figyelmeztet, hogy a ragály címén sem lehet kikapcsolni a parlamenti ellenőrzést és a szabad sajtót, nem lehet megvonni a demokráciától az életet adó oxigént, sem Magyarországon, sem másutt a földrészen. A véleménycikkben Michael Roth rámutat, hogy nem szabad sem szemet hunyni, sem elhallgatni, ha valahol megsértik az alapértékeket. Annak anyagi következményekkel kell járnia. Az EU-nak gondoskodnia kell arról, hogy a válság után is megmaradjon az értékközösség. Épp ezért az uniós soros elnökeként Németország a 2. félévtől azt tekinti egyik fő feladatának, hogy bevezesse a jogállami ellenőrzést, ami mindent tagállamra vonatkozik majd, mert végre egységes értelmezést kell adni a demokrácia fogalmának.

Tekintve azonban a nemzeti bezárkózási törekvéseket, nem lesz könnyű ismét összekovácsolni a szabadság és az akadálytalan határátlépés  közösségét. Újra életre kell kelteni Schengent, és együtt kell meghatározni, mikor indítsuk be ismét a gazdaságot. Jelenleg tekintélyelvű rezsimek megpróbálják módszeresen lejáratni a liberális és sokszínű nyílt társadalmakat a vírus elleni harcban, de meg kell mutatni az embereknek, hogy az EU összetart a nehéz időkben is. A szociáldemokrata politikus kiemeli, hogy minden eddiginél nagyobb nyomás alá kerül az európai értékkánon és az életmód, mégpedig nem csupán az unión kívülről. A küzdelem nem egyedül a kórokozó, hanem az ellen is zajlik, hogy az autokrácia elterjedjen a kontinens kellős közepén.

Roth elismeri, hogy az unió érték- és szolidáris közösségként még sosem állt ilyen kemény vizsga előtt. Támogatni kell azokat az országokat, ahol a legnagyobbak a veszteségek, mert ezek az államok számítanak a földrészre. A Bizottság éppen ezért állított össze példátlan, 540 milliárd eurós mentőcsomagot. A következő lépés egy nagyszabású újjáépítési program lesz, a 2. Marshall-segély. Mindent meg kell tenni a földrész megerősítésére. Ebben különösen nagy felelősség hárul a németekre. Az ország nem lehet erős, ha Európa gyenge. Az összefogásnak ki kell terjednie arra is, hogy közösen kell visszaverni a propagandát, a célzott dezinformációt, az összeesküvés elméleteket.

A baj elültével nagyjából 10 éves távlatban fel kell számolni a jelentős társadalmi és gazdasági különbségeket a tagállamok között. Immár látnivaló, hogy átfogó, korszerű és válságálló egészségügyre van szükség. A túléléshez szükséges védelmi felszereléseket és gyógyszereket lehetőleg a földrészen kell előállítani.

Jó hír, hogy a fertőzés megmutatta: nincs igazuk a nacionalistáknak és a populistáknak. Veszélyes tévút, ha valaki vissza akar húzódni a nemzeti keretek közé. Az országok önzése, az európai kishitűség és a késedelmes cselekvés nem megengedhető. A válságot csakis együttesen tudjuk lebirkózni. Erősebb és nem kevesebb Európa kell. Eljött az egyesült földrész órája, át kell állítani a vágányokat a közös jövő irányába. 

Der Standard

A korábbi osztrák igazságügyi miniszter szerint a válság idején sem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy Magyarországon végleg felszámolják a demokráciát. Maria Berger, aki egészen tavalyig, 10 éven át volt az Európai Bíróság tagja volt, Kurz kancellárnak válaszolt, aki kijelentette, hogy jelenleg nincs idő alkotmányjogi aggályoskodásra. A szakember úgy gondolja, hogy a jogállami, demokratikus elvekhez minden körülmények között ragaszkodni kell, ugyanakkor a ragály Ausztriában nem akadályoz meg bizonyos politikusokat abban, hogy mindenért az EU-t tegyék felelőssé, ami nem működik. Arra bezzeg tudnak időt szakítani. Meg arra is, hogy bizonygassák: ami jól megy az osztrák közéletben, azt Brüsszel ellenében kell keresztülvinni.

Így itt az ideje, hogy a helyére tegyünk bizonyos dolgokat. Pl. azt, hogy az uniónak csak támogató és kiegészítő jogköre van az egészségügy területén. De azért minden tagállamnak jól jön, hogy a közösség szerez be védőfelszerelést és segít hazahozni európai polgárokat. A nemzeti határok lezárására van mód az európai jog alapján, de csak mértékkel és meghatározott cél érdekében. Azt tehát nem lehet a Bizottság szemére vetni, ha sürgeti a szabad határátlépést az áruk és a vendégmunkások számára. Mert ha pl. a magyar gondozónők nem jutnak át Ausztriába, akkor az osztrák kormánynak kellene megszólalnia, nem Brüsszelnek.

Járványos betegség esetén lehet korlátozni az alapjogokat, de csupán arányos mértékben, ám az nem járja, hogy a megszorításokat a kormányfő dekrétumaival rendeljék el, ahogyan az Magyarországon történik. Kurz alkalmatlannak tartja az időpontot, hogy szóba hozza a magyar jogállami és demokratikus elvek helyzetét. Még a 16 uniós kormány udvarias hangú állásfoglalásához sem kívánt csatlakozni. De még ennél is meglepőbb, hogy hidegen hagyják a gazdasági következmények. Hiszen a magyar hatóságok idáig is csuklóztattak osztrák vállalatokat és gazdákat, nyoma nincs a jogbiztonságnak a külföldi beruházók esetében. Márpedig ez nem lesz jobb attól, hogy Orbán egyeduralmat gyakorol.

Válság idején sok minden különösen éles fényben jelenik meg, így az is, hogy mi a különbség egy államférfi és a hatalmat csupán gyakorló politikus között. Előbbi komolyan veszi az alkotmány és a nemzetközi jog elveit, bevonja a parlamentet és talál időt arra, hogy megnyilvánuljon minden olyan ügyben a világban, ami még fontos. Emellett nem feledkezik meg a szomszédokról.

Yahoo/AFP

Szlovéniában sokan tartanak attól, hogy a régi-új kormányfő megragadja a járvány kínálta lehetőséget és ismét az orbáni politika szekeréhez köti az országot. Egész Európában nyugtalanságot keltett a magyar helyzet, beleértve a Néppártot is, ám Jansa Orbán oldalára állt és kifejezetten EU-ellenes hangot ütött meg. Pl. amikor Tusk, az EPP elnökeként bírálta a magyar rendkívüli állapotot, a szlovén vezető gúnyosan azt üzente neki, hogy inkább lélegeztető gépeket és védőruházatot küldjön. Majd pár napja arról lamentált a köztévében, hogy az unióra nem lehet számítani, csak a térségbeli barátoktól várhatnak segítséget, amivel Orbánra és más környező államokra gondolt.

A ljubljanai egyetem egyik professzora nem tartja kizártnak, hogy a szlovénoknál is olyan szintű hatalomkoncentráció készül, mint ami már végbement a magyaroknál. Csak éppen a kormánypárt 25 %-os támogatottsága messze van a kétharmadtól. Ugyanakkor erősödő politikai nyomásról számol be annak a portálnak az alapítója, amely két hónapja leleplezte, hogy három, Fidesz-közeli cég másfél millió eurót ruházott be a Jansa által létrehozott televízióba. A kormánypárti sajtó rendszeresen támadja a „Cenzúra nélkül” elnevezésű híroldalt, amihez nyilvános fenyegetések társulnak, így a tulajdonos szerint egyértelmű az elhallgattatás szándéka. Emellett a rágalomhadjáratok, akár támogatja azokat a hatalom, akár, nem, öncenzúrára ösztökélik az újságírókat.

Amikor az EBESZ és más nemzetközi szervezetek elítélték az ilyen támadásokat, a kormány rövid úton azzal intézte el a dolgot, hogy a legtöbb sajtóorgánum a kommunista múlt örökségéhez tartozik és Janzának joga van felhívni a figyelmet a szabálytalanságokra, főként amikor az adófizetők pénzéből működő közmédiáról van szó. Amúgy a napokban a hatalmon lévő SDS embereire cserélték le a köztévé felügyelő bizottságának több tagját is. Egy független szlovén szakértő egyértelműnek tartja az üzenetet: bárkit idő előtt ki lehet rúgni, minden indoklás nélkül.

Libération

Hogy Magyarország belesüpped a tekintélyuralomba, az megmérgezi az egész európai gondolatot. Így értékeli a helyzetet a Civico Europa nevű független nemzetközi szervezet, amely az EU és a demokrácia támogatását tekinti elsődleges céljának. Az állásfoglalás, amely egyszerre csaknem két tucat lapban jelenik meg a földrészen, így a Népszavában is, aláhúzza, hogy a kontinensnek egyforma erővel kell küzdenie egyrészt a vírus, másrészt a magyar Országgyűlés áldásával létrejött példátlan hatalomösszpontosítás kórokozója ellen, mert az az egész európai demokráciát érinti.  Újabb korlátozásokat jelent a magyar információs és sajtószabadság számára. Ugyanakkor nem szolgálja sem a járvány, sem a gazdasági következmények felszámolását.

Ellenben kaput nyit mindenféle visszaélés számára, miután a végrehajtó hatalom immár azt tesz, amit csak jónak lát. Betetőzik a 10 éve tartó autoriter sodródás. Orbán olyan pályára állította az országot, amely egyre inkább eltért az unió értékeitől és szabályaitól. A teljhatalom megragadása újabb, riasztó fejezet a demokrácia leépítésének folyamatában. De Európa nem maradhat tétlen, mert ragály miatt hozott intézkedések szűkíthetnek ugyan bizonyos jogokat, de arányosaknak és szükségeseknek kell lenniük, továbbá meghatározott időre szabad csak szólniuk. Ha egy országban időhatár nélkül rendeleti kormányzást vezetnek be, az súlyosan sérti az EU alapszerződéseit, az Alapvető Jogok Chartáját, valamint az Európai Emberi Jogi Egyezményt. 

Úgy hogy ezért fontosabb minden eddiginél elítélni és büntetni Orbán támadását a demokrácia ellen. Ezért a szervezet felhív minden érintett szervezetet és polgárt, hogy legyen a lehető legéberebb. Itt az idő a nagyszabású közös fellépésre. A nyugati sajtó szükség esetén naponta foglalkozzon a magyar állapotokkal. Tegye lehetővé, hogy a magyarok hozzájussanak ezekhez a tartalmakhoz. A Bizottság pedig sürgősen javasoljon szankciókat, mégpedig a jogsértés súlyos voltával arányosan. Mert ami Magyarországon történik, az a közös jövőt fenyegeti. Veszélybe sodorja az egész EU-t és az európai demokráciát.

Libération

Támogatni kell a tájékozódás jogát, mert a vezető politikusok, Brazíliától kezdve, az USÁ-n és Magyarországon át, egészen Kambodzsáig, arra használják a vírusválságot, hogy megerősítsék a sajtó ellenőrzését. Ezt hangsúlyozza a Riporterek Határok Nélkül főtitkára. Christophe Deloire felszólítja az ENSZ-t és a WHO-t, hogy nyilvánosan ítéljék el a cenzúrát. Merthogy szorosan összefügg az egészségért vívott harc, valamint a hatékony kiállás a média függetlenségének önkényes korlátozása, valamint a dezinformáció ellen. A magyar parlament orwelli törvénnyel információs rendőrállamot vezetett be. Nem beszélve Kínáról, ahol az újságírók elnyomása hozzájárult, hogy elterjedjen a kórokozó.

A gond sokszor ott van a közegészségügy érdekében hozott megszorításokkal, hogy egy sor állam a kivételből csinált szabályt. Visszaél a szükségesség, az arányosság, valamint az időbeli korlát elvével. Másoknál a cenzúra jelenti a szokásos ügymenetet. A ragály azonban elkerülhetetlenné teszi az alapelvek tiszteletben tartását. És az az egész nemzetköz közösségre tartozik, ha bárhol szájkosarat raknak a médiára. A sajtó nyilvánosságának korlátozása ugyanis nem ismer határokat, és mindenütt nagy pusztítást képes okozni. Az egyes hatalmak által alkalmazott sokkpszichológia globális, ezért világméretekben kell szembeszállni az elnyomással is.

 

2020. április 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kinek a haszna?

És Orbán legnagyobb tévedése abban van, hogy ezt a kínai valamit azoknak a hatvanon felüli krónikus >

Tovább

FT: Bidenek egy „Amerika az első” külpolitikára van szüksége

Ha Biden hatalmon akar maradni, akkor le kell választania az anyagilag nehéz helyzetbe jutott rétegeket a >

Tovább

„Kedves CDU! Ugyan árult már el végre, mit kívánsz tenni Orbán Viktorral!”

A döntéstől függ az EU-ban a demokrácia és a jogállam jövője. Orbán nem csak Magyarországon okozott >

Tovább

DW: Vihart kavar egy szobor Budapesten

Csak áprilisban fogják kiállítani a „Fekete életek számítanak” mozgalom támogatására született, mindössze kb. egyméteres szobrot, ám >

Tovább

Krugman: A washingtoni puccs már évtizedek óta érett

Amikor felbukkant a Tea Párt, majd Trump, a pártvezetés kénytelen volt ráeszmélni, hogy már azok kezébe >

Tovább

NZZ: A magyar ellenzék egyetértett a korszakváltásban

Korszakváltásban bízik a magyar ellenzék, mert hosszú ideje nem voltak ennyire jók az esélyei, hogy véget >

Tovább

Putyin lidércnyomása

Nehogy bárki azt higgye: Putyin a hasát fogja a washingtoni lázadás miatt. Sőt, az lidércnyomással ér >

Tovább

Ahol az igazság már nem számít, az a fasizmus előszobája

Amikor nem ragaszkodunk többé a tényekhez, akkor átengedjük a hatalmat olyanoknak, akik – megfelelő gazdagság és >

Tovább

Die Presse: Robbanásveszély Kárpátalján

Minden eddiginél robbanásveszélyesebb a helyzet a soknemzetiségű Kárpátalján, jelenti Beregszászról a lap kiküldött tudósítója. Mint írja, >

Tovább

A Fehér Házból irányított felkelési kísérlet után

A kérdés ezek után az, el lehet-e tűrni, hogy bizonyos európai országokban alattomosan eltávolodnak a jogállamtól? >

Tovább

Nemcsak Washingtonban történik ilyesmi

A világot ugyan sokkolták szerdán a Washingtonból érkező felvételek, Cas Mudde azonban arra figyelmeztet, hogy ilyesmi >

Tovább

Európai demokraták, ébresztő!

Európa némi felsőbbrendűséggel figyeli az USÁ-t, azt hiszi, errefelé egy ilyen politikus nem kerülhet hatalomra. Nem-e? >

Tovább