2020. április 1. Szerda
Ma Hugó, Agád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A fertőzés halálos döfést vihet az EU integrációnak...

A fertőzés halálos döfést vihet az EU integrációnak...

...mert lehet, hogy a végén a nemzeti önérdekek kerekednek felül. A helyzet olyan, hogy még a Bizottság is kénytelen volt beutazási tilalmat meghirdetni a 3. országok polgárai számára, mert a tagállamok össze-vissza zárták le a határokat a schengeni övezeten belül. Közülük van egy-két olyan kormány is, amely a lehető legkeményebb bevándorlás-ellenes vonalat képviselte 2015-ben. Így Orbán, valamint a lengyelek és a csehek. A szolidaritás rámehet a fertőzésre. A kölni egyetem egyik politológusa pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a válság rendkívül sokat ártott a Bizottság tekintélyének. És minél tovább elhúzódik a baj, annál inkább visszatér a nacionalizmus. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Kurier

Ausztria is megszigorítja az egészségügyi ellenőrzést a magyar és a szlovén határon, ami azt jelenti, hogy éjféltől a két országból érkezőknek maximum négy nappal korábban kiállított orvosi igazolást kell felmutatniuk arról: nem fertőzte meg őket a SARS-CoV-2 vírus. Akinek nincs ilyen papírja, attól meg lehet tagadni a beutazást.  Osztrákokra ez a kötelezettség nem vonatkozik, nekik viszont 14 napos otthoni karantént kell vállalniuk. Aki csak átutazik az országon, az megússza a dolgot, ha biztosra lehet venni, hogy záros határidőn belül elhagyja az országot.  Nem érvényes továbbá a teherautók sofőrjeire és azokra sem, akik ingázóként dolgoznak Ausztriában.

Kurier

Az osztrák külügyminiszter telefonon beszélt magyar, cseh, szlovák, olasz és szlovén kollégájával, mert azt szeretné, ha azok érintett polgárai a koronavírus ellenére változatlanul  átjárhatnának dolgozni Ausztriába. Schallenberg, aki a megbeszélésbe bevonta saját, Európa-ügyekben illetékes kollégáját is, utána azt mondta, hogy mindenki úgy látja: a határok lezárása ellenére is fenn kell tartani a lakosság ellátását, vagyis a teherforgalmat a lehetőségekhez képest mentesíteni kell a korlátozásoktól. Az ingázók ügyében Magyarországgal és Csehországgal már megvan a megállapodás, a szlovákokkal még tárgyalnak.

Közben az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy már német határon igyekeznek kiszűrni azokat a tranzitutasokat, akik jelenleg nem juthatnak be Magyarországra. Így akarják megelőzni, hogy megint lehetetlen állapotok alakuljanak ki Hegyeshalomnál. Nehammer felszólította a magyar határ felé tartó szerbeket: ne próbálják meg az átkelést, mert teljesen értelmetlen. A magyarok úgysem engedik be őket.

FAZ

Mivel a tagállamok nemigen segítenek egymáson, a Bizottság vésztartalékot kíván létrehozni orvosi védőruhából, lélegeztető gépből, antibiotikumból és vírustesztekből. A segítséget bármelyik tagállam igényelheti, az odaítélésről Brüsszel egymaga dönt. Az EU azért határozott így, mert azt látja, hogy több országban is egyre rosszabb az egészségügy helyzete és baj van a tagok közötti szolidaritással. Idáig Olaszország és Spanyolország kérte, hogy lépjen működésbe az ún. polgári védelmi mechanizmus, de csupán a németek adtak egymillió maszkot az olaszoknak.

Az illetékes biztos úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti exportkorlátozások aláássák a kölcsönös segítségnyújtást, ami pedig az unió alapja. A Bizottság ezért él a három éve létrehozott lehetőséggel, aminek a lényege, hogy a felszereléseket tagállamok szerzik és raktározzák be, de utána már az EU mondja meg, hogy ki használhatja fel azokat. Idáig hat ország jelezte, hogy hajlandó közreműködni, de a német kormány nincs közöttük. Előreláthatólag két hónapig tart, amíg sikerül felhalmozni a szükséges mennyiséget.

A Bizottság ezen felül azt is kezdeményezte, hogy az EU közösen rendeljen védőruházatot és lélegeztető gépeket. Az akcióhoz 25 állam és Nagy-Britannia is csatlakozott. A pályázatokat már kiírták, az ajánlatokat a jövő héten értékelik. Közben Kína jelezte, hogy ingyen küld kétmillió védőálarcot, 200 ezer orvosi maszkot és 50 ezer tesztkészletet, mert viszonyozni igyekszik azt az 56 tonnás segélyküldeményt, amelyet korábban a többi közt Magyarországtól kapott. Brüsszel úgy döntött, hogy az egészet a súlyos helyzetben lévő olaszok kapják.

Peking összesen kétmillió maszkot szállít Franciaországnak, miután előzőleg az is önzetlenül kisegítette. A hálás kínaiak a spanyolokat is megajándékozzák egy repülőgépnyi egészségügyi segélyszállítmánnyal.

FAZ

Aggódik a német autóipar, mert azt észleli, hogy az új keletű határellenőrzések, illetve a vírus láttán elrendelt egyoldalú nemzetállami lépések veszélyeztetik a szállítási láncokat. A német járműgyártók szövetségének elnök asszonya főleg a kelet-európai helyzettel elégedetlen. Úgy véli, ha nem találnak közös megoldást, akkor reménytelen abban bízni, hogy fennmaradhatnak az ütemezett szállítások. Már most is óriási akadályt jelentenek a hosszas várakozási idők, de a helyzet csak még rosszabb lesz, ha az érintett gyárak újra fel akarják majd futtatni a termelést. Addigra mindenképpen ki kell találni valamit EU-szinten – hangsúlyozza a vezető.

Annál is inkább, mert nem lehet tudni, mikorra jut túl az autógyártás a mostani válság következményein. A világjárvány miatt a VW-Audi lemondta szokásos éves sajtótájékoztatóját. Inkább arra összpontosít, hogy megvédje mind az alkalmazottakat, mind a megrendelőket és jó gazdasági döntéseket hozzon ebben a rendkívüli helyzetben. A cég külföldi üzemei leállnak, a hazai gyárak pedig rövidített munkaidőben dolgoznak.

Los Angeles Times

A koronavírus felbukkanásáig a nacionalista populizmus jelentette a legnagyobb veszélyt Európában, mert az olyan tekintélyuralmi vezetők, mint Orbán Viktor beásták magukat a földrész szívében. Igyekeztek megfojtani olyan, független intézményeket, mint a szabad sajtó és a szuverén igazságszolgáltatás, miközben a migránsokat okolták a társadalom bajaiért. Most ugyanezek a politikusok azt figyelik, a járvány élesen nacionalista alapokon éket ver-e a 27-ek közé. A ragály terjedésével már tucatnyi tagállam rendelt el utazási korlátozásokat, nagyjából úgy, ahogy azt a középkori városállamok tették, amikor felhúzták a felvonóhidakat, ahelyett, hogy egyesült erővel szálltak volna szembe a közeledő ellenséggel.

A fertőzés halálos döfést vihet be a szorosabb integrációnak, mert lehet, hogy a végén a nemzeti önérdekek kerekednek felül. A helyzet olyan, hogy még a Bizottság is kénytelen volt beutazási tilalmat meghirdetni a 3. országok polgárai számára, mert a tagállamok össze-vissza zárták le a határokat a schengeni övezeten belül. Közülük van egy-két olyan kormány is, amely a lehető legkeményebb bevándorlás-ellenes vonalat képviselte 2015-ben. Így Orbán, valamint a lengyelek és a csehek. A szolidaritás rámehet a fertőzésre. A kölni egyetem egyik politológusa pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a válság rendkívül sokat ártott a Bizottság tekintélyének. És minél tovább elhúzódik a baj, annál inkább visszatér a nacionalizmus.

Szélsőjobbos és migránsellenes csoportok mindenütt felbátorodhatnak, hiszen egy-két ország minden további nélkül elrendelte a határellenőrzések visszaállítását. És hogy ez így történt, az egyhamar nem is megy feledésbe.

Washinton Post/Bloomberg

A hírügynökség helyzetképe megkérdőjelezi, hogy az utazások korlátozásával vissza lehet szorítani a koronavírust. Véleményét arra alapozza, hogy egészségügyi szakértők nem sok értelmét látják a határok lezárásának, de még annak sem, hogy az országokon belül fogják vissza az utasforgalmat. Ezzel szemben hatalmasak a társadalmi és gazdasági költségek. Ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy teljesen haszontalanok ezek az intézkedések, mert hozzájárulhatnak, hogy lassabban terjedjen a kórokozó, és így a hatóságok időt kaphatnak a felkészülésre.

Ami a határokon jelenleg történik Európában, az példátlan a 2. világháború óta. A spanyolok, franciák és az olaszok pedig saját területükön követték a kínai példát és karantént rendeltek el. Egy-két üzletfajtát leszámítva gyakorlatilag leállították a belkereskedelmet. Az utazások betiltása szétveri az áruforgalmat, árt a növekedésnek, de ezen felül megakasztja a segélyek és az alapvető termékek célba juttatását is. Ugyanakkor a hatóságok eltitkolhatják az újabb megbetegedéseket, nehogy korlátozzák náluk az árucserét, illetve az utazásokat.

A korábbi járványok tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a legtöbb esetben igazából értelmetlen a mozgás szabadságát felfüggeszteni. De egyes tanulmányok szerint arra azért jók, hogy késleltessék a vírus behurcolását, valamint hogy a fertőzés elérje csúcspontját. A WHO úgy foglalt állást, hogy ezeknek a lépéseknek arányban kell lenniük a közegészségügyi kockázatokkal. Nem tarthatnak sokáig és időről időre meg kell vizsgálni az adatok birtokában, hogy nem kell-e feloldani azokat. Nincs jó véleménnyel viszont a szervezet a határon végzett hőmérőzésről, mert az hasztalan azoknál, akiknél még csak lappang a kórokozó. Inkább azt ajánlja, hogy kérjenek egészségügyi igazolást az úton lévőktől.

Neue Zürcher Zeitung

Feszült nyugalmat tapasztalt a magyar-osztrák határon az elmúlt napok tumultuózus jelenetei után a lap tudósítója. Magyarország, amely a határzárral sok 10 ezer hazatérőt lepett meg, tesz ugyan engedményeket, de azért maradtak megválaszolatlan kérdések. Viszont már Parndorfnál, a határtól 20 kilométerre lehet látni a kamionoszlopot. Nickelsdorfnál a személykocsik, kisteher járművek és lakókocsik is összetorlódtak. Az utasok főleg szerbek, románok és bolgárok, akik viszik haza a nyugati vendégmunkából a motyójukat is. Most haza akarnak jutni, még mielőtt a vírus megtalálja őket, vagy a sorompók leengedése folytán a senki földjén rekednek.

Csakhogy Magyarország hétfő este azt közölte váratlanul, hogy kizárólag a saját polgárait engedi be. Attól fél, hogy a rázúduló tömegek óriási ragályforrást jelentenek. A színfalak mögött intenzíven zajlik az egyeztetés Budapest és Bécs között, de a szerda éjjel megnyitott humanitárius folyosó nem volt elég, hogy véget vessen a torlódásnak. Úgy hogy másnap elölről kezdődött a tumultus. A magyar hatóságok ragaszkodnak az utazók hőmérsékletének megméréséhez, továbbá biztosítékot akarnak Bulgáriától, Romániától és Szerbiától, hogy azok befogadják a saját polgáraikat. A nyomás hatalmas Ausztria és az EU részéről. A fő kifogás az, hogy a magyar fél csak röviddel az intézkedés bevezetése előtt adott tájékoztatást, ám akkor más rengetegen úton voltak.

Ugyanakkor a kaotikus viszonyok és határon jelentkező spontán tiltakozások gátolják a teherautók forgalmát, ami érinti az élelmiszerek, illetve a koronavírus miatt kulcsfontosságú áruk szállítását is. Szerda délben azután a magyarok beleegyeztek, hogy átmenetileg újból megnyitják a határt, de csak a románok, bolgárok és szerbek számára. Mindenki mást feltartóztatnak az osztrákok, még 30 kilométerrel odébb, hogy senki ne fusson bele a csapdába. Ezzel együtt Hegyeshalomnál továbbra is bizonytalan a helyzet. Egyrészt mert az összetömörült emberek minden további nélkül terjeszthetik a járványt. Másrészt nagy kérdés, mennyire marad működőképes a szállítmányozás nyugaton, ha kiesnek a keleti sofőrök. Ugyanez vonatkozik az öreg-, illetve betegellátásra. Ausztria éppen ezért fenn akarja tartani a kishatárforgalmat.

Libération

Mivel Magyarország és Lengyelország megtiltotta minden külföldi beutazását, sok ezer hazafelé tartó keleti vendégmunkás akadt el a két ország nyugati határain. Az EU keleti felén minden ország elbarikádozza magát a múlt hét óta. Hegyeshalom felé több napara teljesen leállt a forgalom az autópályán. Orbán Viktor döntése főként románokat és bolgárokat sújt. A schengeni szabályok értelmében nem lehet gátolni a tagállamok polgárainak mozgását, de pont ezt hagyta figyelmen kívül a magyar és a lengyel kormány. A várakozás nem egy esetben meghaladta a fél napot, gyakran víz és élelem nélkül, és az emberek csak a szabadtan tudták elvégezni a dolgukat.

A szerda éjjel nyitott humanitárius folyosó révén mintegy 3500 román és több száz bolgár haladhatott át Magyarországon. De másnap ismét 25 kilométeres sor alakult ki az osztrák-magyar határon. Úgyhogy a végén Budapest ismét belement abba, hogy a következő éjjel is felhúzza a sorompót. A románok megpróbáltatásai azonban ezzel nem érnek véget, mert odahaza kéthetes karantén vár rájuk.

 

2020. március 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az autokraták titokban imádják a világjárványt

Orbántól Kaczynskiig azért imádják, mert az a háborúhoz hasonlóan rendkívüli intézkedéseket igényel, beleértve a szabadságjogok korlátozását. >

Tovább

Nyugi!

Senkit nem visznek el, senkiért nem jön a fekete autó, és senkit nem hurcolnak be egy >

Tovább

Spiegel: Orbán Viktor – Európa szégyene

Így értékeli a lap, hogy az unió kellős közepén egy kvázi diktatúra jött létre. A kormányfő >

Tovább

Az eltűnt vírus nyomában

A pontos válasz tehát az, hogy nem tudjuk, mi történik éppen Vuhanban, de sejthetjük, hogy a >

Tovább

Mától partvonalon a kritikai hang és az ellenzék Magyarországon

Működő demokráciákban az úgy szokott lenni, hogy ha egy politikus rendkívüli felhatalmazást kér, és ha megkapja, >

Tovább

A vírus: háború és béke

A vírus korába értünk. A világjárvány a világháború utáni legsúlyosabb esemény. Érinti az egész emberiséget. Egyszerre >

Tovább

Újra előkerült a diktátor elnevezés

A kormányfő erős és szuverén kríziskezelőnek akar látszani a választói előtt. Sok jel utal arra, hogy >

Tovább

Teljhatalom vagy csak démonok kergetése?

Az önjelölt illiberális nacionalista miniszterelnök 10 év alatt átalakította az ország politikai, jogi és alkotmányos viszonyait. >

Tovább

NER-puccs

Nem mindenki fél a koronavírus világjárványtól. Van, akinek épp kampó,, épp kapóra jött, és a 30 >

Tovább

Ha nem figyelünk oda, eltűnhetnek a szabadságjogok

A magyar kormány cinikusan arra használja a válságot, hogy befejezze a demokrácia felszámolását a nemzeti határok >

Tovább

WP: Magyarország teljes diktatúraként kerül ki a jelenlegi válságból...

... hacsak nem lép közbe Brüsszel és Washington, miközben mindkettő érthető módon sokkal sürgősebb ügyekkel van >

Tovább

Szép új világ

Nagyon megterhelő időszak lesz ez mindenhol, hát még nálunk, egy olyan kormány uralma alatt, amely képtelen >

Tovább