2020. augusztus 13. csütörtök
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán feltételei csak egy koreográfia részei

Orbán feltételei csak egy koreográfia részei

A koreográfia arra szolgál, hogy megőrizze az arcát, legalábbis a hívek körében. A PiS fémjelezte frakció, vagy az FPÖ-t és a Salvini-féle Ligát is magában foglaló másik csoport boldogan befogadná a magyar vezetőt. Ám kijelentései arra utalnak, hogy ő inkább egyesítené a kettőt, amivel megérkezne a szélsőjobbra, ám a periféria politikailag nem kölcsönözne neki olyan súlyt, mint az EPP-tagság. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

A lengyel miniszterelnök azt közölte, hogy rendszeresen egyeztet Orbán Viktorral arról, mi volna a helyes eljárásmód Kínával szemben ideértve a Huawei megítélését, ám ez ügyben igencsak eltér a két ország véleménye. Úgy hogy Varsó felfogása ezen a téren közelebb áll ahhoz, amit a németek gondolnak, pedig Morawiecki a hosszú interjúban amúgy egy sor bírálatot fogalmazott meg Berlinnek címezve. Így sürgeti, hogy a német és a francia kormány álljon határozottabban az USA oldalára, mert továbbra is Washington szavatolja Európa biztonságát. Varsó a maga részéről aggodalommal figyeli az Amerika-ellenes reflexek erősödését bizonyos államok részéről.

Morawiecki nem ért egyet Macronnal abban, hogy a mostani Oroszországgal együtt kell fellépni Peking növekvő befolyásával szemben, mert Moszkva stratégiai hibát követ el, amikor ellenségének tekinti az EU-t. Hiszen az igazi veszélyt Kína jelenti, ám ennek elhárítására Putyin mégsem hajlandó együttműködni az unióval.  A viszony rendezéséhez azonban az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből és véget kellene vetniük a helyzet destabilizálásának Kelet-Ukrajnában. Továbbá Szíriában is konstruktív szerepet kellene vállalniuk. Ugyanakkor Washington segíthet meghiúsítani az orosz hibridtámadásokat, valamint a fokozódó kínai befolyást. Nélküle azonban egyik sem megy.

A politikus ezúttal is kikelt az Északi Áramlat-2 megépítése ellen, ebben nagyon különbözik az álláspontja Merkelétől. Úgy értékelte, hogy a franciákkal ellentétben a németek nem veszik komolyan a Kelet biztonsági aggályait. Nem szabad azonban megengedni, hogy Moszkva a gázszállítások leállításával zsarolhassa a földrészt.  A függőségi viszony elkerülésére Európának más forrásokból is energiahordozókat kell vásárolnia.

A kormányfő kitart amellett, hogy meg kell szabadulni azoktól a bíráktól, akik kompromittálódtak a szocializmus idején. Még akkor is, ha a bírói kar átlagéletkora 40 év. Arra hivatkozik, hogy a 90-es években a komcsi bírák képezték ki az utánpótlást. Azon kívül az igazságszolgáltatás nem elég hatékony, úgy hogy sok lengyel sürgeti a helyzet javítását. Úgy gondolja, hogy az Európai Bíróság felületesen foglalkozott a kérdéssel, ezért nyilvánította a reformot a közösségi joggal ellentétesnek.

Der Standard

Orbán Viktor feltételekhez köti, hogy bent maradjon az Európai Néppártban, ugyanakkor arról beszél, hogy új, kereszténydemokrata összefogást alapít. Vagyis nyilvánvalóan mindinkább arra készül, hogy otthagyja a kereszténydemokratákat. Hogy mégse menjen, azt attól tette függővé a nála meglehetősen ritkaságszámba menő sajtóértekezleten, hogy az EPP visszatér-e konzervatív gyökereihez, ideértve a bevándorlás elutasítását, a hagyományos családmodellt és a nemzeti identitás, illetve kultúra megőrzését. Ugyanakkor realistán hozzáfűzte, kérdéses, hogy a Fidesz keresztül tudja-e vinni elképzelését a pártcsaládban.

Gyakorlatilag azonban kizárt, hogy a Néppárt a problémás magyar gyerek kívánságára olyan irányvonalra állna rá, amit Ausztriában a Szabadságpárt jelenít meg. Budapesti megfigyelők szerint azért tette le a garast, hogy a maga elhatározásából lépjen ki a szövetségből. A koreográfia arra szolgál, hogy megőrizze az arcát, legalábbis a hívek körében. A PiS fémjelezte frakció, vagy az FPÖ-t és a Salvini-féle Ligát is magában foglaló másik csoport boldogan befogadná a magyar vezetőt. Ám kijelentései arra utalnak, hogy ő inkább egyesítené a kettőt, amivel megérkezne a szélsőjobbra, ám a periféria politikailag nem kölcsönözne neki olyan súlyt, mint az EPP-tagság.

Politico

Emberi jogi szervezetek részéről bírálatot váltott ki, hogy Orbán Viktor nyíltan szembeszállt a bíróság döntésével, miszerint az államnak kártérítést kell fizetnie azoknak a roma gyerekeknek, akik iskolai szegregáció szenvedő alanyai voltak Gyöngyöspatán. Azt is megkérdőjelezte, hogy mi számít etnikai alapú elkülönítésnek. A kormányfő hivatala nem válaszolt, amikor a portál a véleményét kérte az ügyben. A TASZ viszont elfogadhatatlannak és gyalázatosnak minősítette a politikus kijelentését. Horváth Aladár emellett úgy ítéli meg, hogy a hatalom már korábban is hasonló véleményre ragadtatta magát, de Orbán most átlépett egy erkölcsi határt a kisebbségekkel szemben. Amit kifejtett ugyanis, az felhívás volt a szélsőjobbos szavazóknak. Egyben megpróbálta befolyásolni a Kúriát, amely még nem mondta ki a végső szót az ügyben.

BBC

A jobboldali-nacionalista Orbán Viktor ingyenessé kívánja tenni a mesterséges megtermékenyítést, hogy megállítsa a lakosság számának négy évtizede tartó apadását. A politikus a bevándorlás helyett a természetes szaporodást pártolja a gond orvoslására. Ennek érdekében a kormány a múlt hónapban átvett hat megtermékenyítő központot, miután a miniszterelnök pedig stratégiai fontosságúnak minősítette a területet. Ám az még nem világos, hogy kik jogosultak a kezelésre, habár az új rendszer nem egészen három hét múlva életbe lép. A politikus nemrégiben a nyilvánosság előtt hangoztatta a szélsőjobb lakosságcsere elméletét, miszerint a fehér európaiakat mind inkább kiszorítják másutt született idegenek. Szerinte ezen jelentős politikai erők dolgoznak, ideológiai vagy más megfontolásból.

 

Magyarországon a nők a statisztikai átlagot nézve, 1,48 gyereket hoznak a világra, de másutt is nagy demográfiai hiányosságok mutatkoznak. A lengyel vezetés pl. havi 500 zlotyt, azaz átszámítva 100 fontot ad a családoknak minden egyes utód után, hogy ily módon serkentse a gyerekvállalást.

Daily Telegraph

A magyar állam a mesterséges megtermékenyítés finanszírozásával igyekszik megfékezni a lakosság számának csökkenését, hogy ne kelljen a bevándorláshoz folyamodnia. Ennek érdekében a kormány már megvásárolt hat klinikát, azaz nem állomosította azokat. Egyelőre azonban nem tudni, hogy kik vehetik igénybe a lehetőséget. Novák Katalin, az illetékes államtitkár nemrégiben 150 ezer ilyen párról beszélt. A jobboldali magyar vezetés elsődleges céllá tette a születések számának fellendítését, mivel 10 év alatt nagyjából egy millióan fordítottak hátat az országnak, illetve egyre kevesebb gyerek jön a világra. Az előjelzések szerint a lakosság száma 2050-re 8,3 millióra esik vissza a mostani 9,8 millióról. Ugyanakkor a Fidesz kézzel-lábbal ágál a bevándorlás ellen.

Le Figaro

Orbán Viktor ingyenessé teszi a meddőség elleni kezelést, mert úgy döntött, hogy felveszi a küzdelmet a demográfiai hanyatlással szemben, ami egyben összefügg azzal, hogy hallani sem akar a bevándorlásról. A hivatalos célkitűzés az, hogy 2030-ra 2,1-re emelkedjen az egy asszonyra vetített gyermekszülések száma. A mutató jelenleg 1,5-en áll. A politikus, aki a hagyományos családmodell megőrzését hirdeti, egyúttal a nyugati keresztény civilizáció megőrzésére hivatkozva próbál hatni e tekintetben a nőkre. Szerinte a bevándorlás megadást jelent. Arra figyelmeztet, hogy fennáll a lakosságcsere veszélye, de meg kell őrizni a nemzet értékeit és erkölcseit, amit csakis úgy lehet elérni, ha belső forrásokból újul meg a népesség. Ezt a nacionalista álláspontot már csaknem egy éve egy budapesti nemzetközi konferencián is kifejtette.

Novák Katalin azt mondja, ha minden érintett párt hozzásegítenek a gyermekáldáshoz, akkor ezzel megszűnik a demográfiai probléma. A lépést sürgeti a munkaerőínség is. Németország  azt vallja, hogy a bevándorlás enyhít a társadalom elöregedésén is, ám ezzel Orbán egyáltalán nem ér egyet. Az ellenzék részéről a DK-s Molnár Csaba ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a Fidesz politikája abban az értelemben is hozzájárult a gyerekszületések számának csökkenéséhez, hogy sok fiatal kivándorolt és inkább ott alapít családot. 

FT

Tavaly 10 uniós államban csökkent a lélekszám, a leginkább Lettországban, Bulgáriában, Horvátországban, Romániában és Litvániában, úgy hogy ez fel is szítja a vitát, mármint hogy mennyire lehet megoldás a demográfiai bajokra a bevándorlás. A helyzet már odáig jutott, hogy a soros horvát elnökség kulcskérdésnek minősítette ezt a területet a mostani hat hónapban, hiszen különösen keleten és délkeleten létveszélyt idéz fel a születések alacsony száma, illetve a tömeges kivándorlás.

Csak éppen politikai aknát rejt a lehetséges válasz, hiszen mint a Migrációpolitikai Intézet egyik elemzője rámutat: az érintett államoknak komolyan fontolóra kell venniük a külföldi munkaerő behívását, ha be akarják tölteni az üres állásokat és nagyobb adóbevételeket szeretnének. Lengyelország már százezrével adott ki munkavállalási engedélyeket, főleg ukránoknak, így három éve minden más országot megelőzött azoknak a vendégmunkásoknak a számát tekintve, akik ideiglenesen dolgoztak lengyel cégeknél. Ám ez ingoványos talaj, amikor erősödik a populizmus és zajlik a vita a menedékpolitikáról. A horvátok is inkább a határvédelmet nyomatják, Orbán Viktor pedig a bevándorlás helyett a mesterséges megtermékenyítések elősegítésével igyekszik megdobni a születendő gyerekek számát.

A szakember azonban felhívja a figyelmet, hogy a munkaerő import nem univerzális gyógyszer. Keleten az EU-s támogatások javíthatják a gazdasági eredményeket és maradásra ösztönözhetik a fiatalokat, de az unió éppen most készül arra, hogy a következő 7 évben 12 %-kal mérsékelje a térségnek szánt felzárkózási segítséget. Ezzel együtt azért az ifjúság számára a továbbiakban sem okoz nagy gondot, hogy felkerekedjen és a tehetősebb államokban keresse a jobb megélhetést, ami csak ront az adóbevételeken és az aktív, illetve passzív nemzedékek arányán.

 

2020. január 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Már megint ellopták Fehér-Oroszország jövőjét

Úgy néz ki, hogy Tyihanovszkaját előbb több órára őrizetbe vették, majd arra kényszerítették, hogy hagyja el >

Tovább

Soros 90

A vezető német konzervatív lap azt írja a ma 90. születésnapját ünneplő Soros Györgyről, hogy az >

Tovább

Esik szét Európa utolsó igazi diktatúrája

Legalábbis a konzervatív brit Times szerint: A nagy tömegdemonstrációk jelzik, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség abban >

Tovább

Orbán életveszélyes revizionizmusa

A National Review nevű vezető amerikai konzervatív napilap életveszélyesnek tartja Orbán Viktor revizionizmusát, mert az egy >

Tovább

Az EU megrekedt félúton

Így pl. nem működik a menedékrendszer. Az euró ellenére sincs egységes gazdaság- és pénzügypolitika. Pedig a >

Tovább

A vírus nem végzett a populizmussal

Erre figyelmeztet az Orbán Viktor képével illusztrált cikkében az amerikai Columbia Egyetem egyik politológusa. Nadia Urbinati >

Tovább

Hétköznapi rasszizmus Magyarországon

Összesen mintegy 7200 afrikai diák kapott ösztöndíjat, ám a sokszínűség hiánya, illetve az Orbán-kormány által gerjesztett >

Tovább

Az EU halványabbnál is halványabb ígérete

Ami a legutóbbi uniós csúcson a jogállam és a szubvenciók összekapcsolása ügyében született, az színtelen-szagtalan. Nem >

Tovább

A koronavírus lerombolhatja a demokráciát

A fokozódó gazdasági egyenlőtlenségek folytán meggyengülhet a jogállam támogatottsága. A magyar, az izraeli, az indiai, a >

Tovább

Az Indexnél nem hagyományos cenzúra érvényesült

Az autonómia sérül úgy is, ha meg akarják mondani, hogy kik dolgozhatnak ott és kik nem. >

Tovább

Szoptatási sarlatánok

Mindent elmond ennek az országnak a förtelmes helyzetéről, mentális állapotáról, világképéről, politikai vezetésének ócska, sunyi, barbár >

Tovább

Orbán militarizálja az országot

Ezzel persze azt is eléri, hogy Németország némileg szemet hunyjon az illiberális rendszer kiépítése fölött. Magyarország >

Tovább