2020. január 26. vasárnap
Ma Vanda, Paula, Timóteusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Látszatra torlódni

Az elődje, Balog páter, egy jelentéktelen, hazug kis ember volt, különösebb ambíciók nélkül, Kásler azonban más nagyságrend: ő hetek alatt a rezsim harmadik emberévé nőtte ki magát, Orbán és Polt után. Vagyis átlagon felül ártalmas, egyenesen életveszélyes. Bruck András (Facebook):

Egy Esterházy-sorral kezdeném a Hasnyálmirigynaplóból: „Elment előttem a doktornőm, köszöntünk, nem is lassított. Én elfogadom a stílusát, de azért lassíthatott volna.”

És akkor egy Kásler-sor a szélsőjobboldali Magyar Hírlapból. Mert egy rezsim-man hova máshova is nyilatkozhatna. „Az Országos Onkológiai Intézetben nem csak az orvosok, a nővérek is tudnak jól kommunikálni.” Erre a jó kommunikációra még visszatérek, Kásler Miklósnak ugyanis nem ez az egyetlen mondata, amivel baj van. Az egész kommunikációja bűzlik. Például itt van ez az egészen friss: „Már az óvodában ösztönözni kell a gyerekeket, hogy törekedjenek majd a házasságkötésre”. Amikor ilyet hallasz egy minisztertől, akkor már sejted, hogy csak a szokásos Isten, haza, család szájtépésre számíthatsz, semmi jóra.

Csakhogy Kásler egyszerre felel az oktatásért, az egészségügyért, a kultúráért és a szociális ügyekért, vagyis a lábad nem teheted ki úgy az utcára, hogy valamilyen formában ne találkozz majd az ő munkája hatásaival. Az elődje, Balog páter, egy jelentéktelen, hazug kis ember volt, különösebb ambíciók nélkül, Kásler azonban más nagyságrend: ő hetek alatt a rezsim harmadik emberévé nőtte ki magát, Orbán és Polt után. Vagyis átlagon felül ártalmas, egyenesen életveszélyes.

A kinevezése óta be nem áll a szája, egyfolytában nyilatkozik, és akárcsak a másik kettő, ő is egyfolytában hazudik. Száz százalékig kompatibilis. Kiválónak nevezte a Nemzeti Alaptantervet, hiába mutatja minden felmérés az ellenkezőjét, valótlannak tartja, hogy a szakmát nem vonják be az oktatást és az egészségügyet érintő döntésekbe, holott mindenki tudja, hogy ez az igazság, és az új emberminiszter azt se tartja gondnak, hogy egyik területnek sincs saját minisztériuma.

Pedig annak kéne tartania, hiszen Orbán pont azért számolta fel mindkettőt, hogy belülről ne kerülhessen intézményi nyomás alá. A halálozási statisztikák, a magyarok egészen katasztrofális egészségi állapota nem érdekli, felőle ötmillióan járhatnak akár mankóval is, amíg két kiló krumpliért és egy Erzsébet-utalványért rászavaznak. de azt nem viseli el, ha rajta kívül másnak is van véleménye. Egyébként mutass egy érzékeny lelkű, empatikus diktátort.

Kásler pedig, miután két napja, Orbán születésnapján a Belvárosi Plébániatemplomban a miniszterelnökért imádkozott, biztosan nem fog az asztalra csapni, hogy Viktor, plusz ezermilliárd (egy negyed Paks2), négy éven belül fél tucat új budapesti kórház és háromszoros egészségügyi bérek nélkül bele se kezdek, mert ahol kórházakban megesik, hogy éjszaka szülész-nőgyógyász az ügyeletes, az idegsebészt pedig taxival rángatják be Mórról, az nem egészségügy, hanem mészárszék. A kórházi sürgősségi osztályok katasztrofális helyzetéről ugyan elismeri, hogy ott tenni kell valamit, de miért? Mert „az osztályokon torlódó betegek önmagukban azt a látszatot keltik, hogy a magyar egészségügy gyengén teljesít.”

Na, igen, látszatra torlódunk.

Esterházy is így látta, „Rémálom, mondom a folyosói tömegre”, miközben éppen Kásler akkori intézetében, az Országos Onkológián rögzítette rákkezelése mozzanatait. Például: „Aludtam, leküldtek a doktornőhöz. Mennyi ember! Ül, áll, vár. Nem nézek sehova. Török előre, mint egy hajónaszád, pizsamafelsőben, fekete gatyában, papucsban. Bent a szokásos viharos két perc. Nem szoktam okosodni tőle, most sem.”

Szóval Kásler jól kommunikáló orvosai, nővérei.

De szerinte minden rendben van: „Az onkológiai intézetben huszonhat év óta az volt a szabály, hogy mindig a betegnek van igaza, még akkor is, ha nem, ugyanis, vele közölték azt, hogy rákos. Ez olyan lelkiállapot, amikor megváltoznak a reakciók.” - mondta ugyanő a Magyar Hírlapnak.

Hát igen, a lelkiállapot. Amikor a beléd ömlő vegyszerektől csupa olyasmi kezd történni veled, ami kikészít, pánikba ejt, ezer kérdésed lenne, hogyan éld ezt túl, de nincs válasz, legalábbis Kásler onkológiáján. A tavaly májusban eltemetett barátom, Dés Misi is erre panaszkodott a leginkább. Emlékszem egy tipikus helyzetleírására. Az egyik orvos végre a liftben(!) magyarázott neki valamit, aztán, amikor a földszinten kinyílt az ajtó, azt mondta, úgy látom, maga nem figyel. Tényleg, Mihály két emelet között, esetleg rosszulléttel küszködve nem fogott fel mindent azonnal.

Ismerek egy fiatal nőt, aki éppen ezért akar Angliában vagy Skóciában orvosira járni, mert ott már az első évben tananyag az orvos-beteg kapcsolat. Tudjuk, az orvosok is túlterheltek, de most nem ez a kérdés, hanem, hogy Kásler miért hazudik. Ez persze fölösleges kérdés. Mert ezek mindig hazudnak, teljesen mindegy, miről van szó, futballról, gazdaságról vagy rákról.

Bárhova lapozok a Hasnyálmirigynaplóban, mindenhol ugyanazt olvasom: „Doktornő. Stilárisan hibátlan. Kis mosoly, de egy lépéssel se több. Szerintem angol. Ha ezt az ember tudja, akkor egyrészt ámul a magyartudásán, másrészt nagy bizalommal van iránta. De elfelejtettem megkérdezni tőle, hogy akkor milyen szigorú evés-ivás korlátok vannak.” Vagy egy másik: „Fél 4, most jött a doktornő. Megint a gyors. Úgy beszéltem vele, a hangfekvés, mint egy gyerek. Említettem a hányingert. Csillapítót kért? Nem, mert… Az kell, azért van. De már elmúlt. Akkor nem kell. És kivitte egy forgószél.”

Bezzeg Kásler doktor, ő szünet nélkül locsog. „Sorsfordító időkről, amikor is szemtanúi vagyunk a keresztény kultúra szétverésének, az emberi lét, a természeti törvények lebontásának.” Basszus, hogy ezeknek mindig milyen magasan van a szemhatár, arról viszont nagy a kuss, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint - és egy onkológust azért ez jobban kéne, hogy érdekelje - tüdőrákban a magyarok halnak meg a legtöbben az EU-ban. Egyébként, mint csaknem minden másban.

Kásler azt is megállapítja, „hogyha valaki nem éli meg a hitet, az isteni törvényeket, akkor isten nélküli életet él”. Ez biztos igaz, de egy pap már volt itt emberminiszter, és alatta csak az embertelenség nőtt. Káslertől ezért azt kérjük, hogy legalább nyomorult, hit nélküli véglényként élhessünk egy kicsit tovább. Magas pozíciója elvben tökéletes lenne reformok elindításához, de persze ebben az országban minden egyetlen embertől függ, így az is, hogy kórház vagy stadion.

Kásler pedig tudja, hogy nem reformernek szemelték ki, amúgy se értene hozzá, akárcsak Orbán, ő is úgy ötven évvel van elmaradva. Majd, mint tervezi, beindítja a Nemzetiben a színészképzést – testreszabott onkológus feladat -, a rákbetegeknek és mindenki másnak meg marad az, ami Esterházynak, de ami Káslernek is biztos nagyon tetszene: „Imadarabokat mormolok félálomban, de azért ez nem ima. Néha csak annyit mondok, Uram – ez már inkább ima.”

Se Esterházy, se Mihály nem él már, és mi magunk is csak torlódunk, direkt, az ő bosszantásukra.

 

2018. június 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A születésserkentés közönséges szavazatvásárlás, vagy még annál is rosszabb

Orbán által rendezett tavalyi demográfiai konferencián megkülönböztetett figyelem övezte azokat, akik az abortusz betiltását követelték. A >

Tovább

A brutális horvát rendőrség

Csak éppen ha át is jutnak a magas bosnyák hegyeken, ahol még vannak a háborúból visszamaradt >

Tovább

Ahol a szélsőjobb megtanulta visszafogni a szájhősködést

Ma már nem azt mondják, hogy ki kell lépni az unióból, hanem hogy meg kell védeni >

Tovább

Egyetemi hálózatot jelentett be Soros György

A brit közszolgálati média szerint a Soros György által tervezett oktatási, illetve kutató hálózatot sokan válasznak >

Tovább

Foglyul ejtve a senki földjén

Az iránit most azzal fenyegetik a magyar hatóságok, hogy közvetlenül a hazájába küldik vissza, de ott >

Tovább

A nagytőke felelőssége

Az üzletembereknek, bankároknak és politikusoknak megvan a maguk felelőssége, hiszen gerjesztik az egyenlőtlenséget, elősegítik a korrupciót, >

Tovább

Bővítési bonyodalmak

Igazából az a tét a Nyugat-Balkánon, hogy mekkora lehet ott az unió befolyása. Ha nem tesz >

Tovább

Keresztényi kötelességének tekinti...

Sokan Szabadka közelében várakoznak, ahol a helyi magyar kisebbség protestáns lelkésze, Varga Tibor igyekszik némi meleghez >

Tovább

A szélsőjobboldali üzenet

Mert bár eddig is voltak rasszista megnyilvánulásai, de ilyen nyílt gyűlöletre uszításra és normaszegésre korábban nem >

Tovább

Vita a 7. cikkelyről

„Lengyelország ellen jogi eszközöket kell bevetni, Magyarországnak ugyanakkor a pénz a gyenge pontja. Merthogy főleg Orbán >

Tovább

Két tucatból fél tucat

Az első szavazatok előtti utolsó tévévita a korábbiaknál kevésbé harciasabbra sikeredett, de a záró egypercesek mégis >

Tovább

Spiegel: Repedések Orbán hatalmi szerkezetén

A Fidesz belső életéről nem tudni semmit. A pártkongresszusok a létező szocializmus ünnepi gyűléseit idézik, ott >

Tovább