2020. november 29. vasárnap
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Magyar futballmilliárdok Szlovéniában is

A szlovén jogi szabályozás miatt a magyar támogatás közvetett módon, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség nevű szervezeten keresztül érkezik a csapathoz. A MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, akivel a futball kapcsán is remekül megértik egymást. Jávor Bence (Index):

Érdekes információk jelentek meg a szlovén sajtóban a ZTE tulajdonosa által vezetett Lendava Nafta 1903 csapatáról.

A Nogometplus szlovén oldal hosszabb írásban foglalkozott a Nafta 1903 csapatával, és ennek kapcsán a magyar futball terjeszkedésével a szomszédos országokban. A cikk szerzője megállapította, hogy amíg Mészáros Lőrinc és a magyar kormány eszéki szerepvállalását viszonylag nagy médiafigyelem övezte Szlovéniában is, addig a helyi fejleményekről sokkal kevesebb információ jelent meg.

PEDIG SZLOVÉNIÁNAK IS MEGVAN A SAJÁT ESZÉKJE A MÁSODOSZTÁLYÚ LENDVA KÉPÉBEN.

A szlovén újságíró megállapítása szerint, ahol határon túli magyar kisebbség él, ott a Fidesz-kormány jelentős pénzeket áldoz a helyi labdarúgó-akadémiák és a labdarúgás fejlesztésére. Így a Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Szlovéniában működő klubok is komoly támogatást kaptak és kapnak a magyar államtól, ami a Fideszre leadott határon túli szavazatokban is kamatozott a választások alatt.

Bár Szlovéniában a legoptimistább becslések szerint is maximum tízezer főt számlálhat a magyar közösség – a magukat ténylegesen magyarnak vallók aránya pedig ennél lényegesen kevesebb –, így is rendkívüli erőforrásokat fordít a Fidesz-kormány a helyi futball támogatására. Persze annak fényében, hogy Eszéken az ezer főt sem éri el a magyarok száma, ez annyira nem meglepő.

Ugyanakkor míg az eszéki csapat dobogós helyért küzd a horvát élvonalban, az utánpótlásképzése pedig olyan hírességekre lehet büszke, mint Davor Šuker, addig a Nafta a szlovén másodosztályban végül 2 ponttal lemaradt a feljutásról, az utánpótlását pedig most próbálják összekaparni a béka segge alól.

Ehhez képest Végh klubja nagyságrendileg hasonló támogatást kap a magyar államtól, mint Mészáros Lőrinc horvát csapata.

A Nogometplus cikke szerint a Lendva mintegy 6,4 millió euró, azaz bő 2 milliárd forint segítséget kap Magyarországtól az akadémiára és egyebekre.

MINDEZ MÉRHETETLENÜL SOK PÉNZ A HELYI VISZONYOKHOZ KÉPES. A 2017 NYARÁN ELFOGADOTT BESZÁMOLÓ SZERINT A KLUB TELJES ÉVES KÖLTSÉGVETÉSE MINTEGY 100 EZER EURÓ VOLT.

De a szlovén futballban is kirívóan magasnak tűnik ez az összeg. Az első osztályú Olimpija Ljubljanát 2015 nyarán 4 millió euróért vásárolta meg Milan Mandarič az előző tulajdonostól, Izet Rastodertől.

Érdekesség továbbá, hogy a szlovén jogi szabályozás miatt a magyar támogatás közvetett módon, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség nevű szervezeten keresztül érkezik a csapathoz. A MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, akivel a futball kapcsán is remekül megértik egymást. A szlovéniai magyar labdarúgó akadémia is Horváth ötlete volt eredetileg, a projekt beindítására a MMÖNK 2016-ban mintegy 600 millió forintot kapott a magyar adófizetőktől egy kormányrendeletnek köszönhetően.

Egy évre rá aztán az NK Nafta irányítását átvették a magyarok. A lendvai csapat Szlovénia legrégebbi futballklubja volt, mígnem 2012-ben csődbe ment, majd két évre NK Nafta Lendava 1903 néven támadt fel, bár az új klub hivatalosan nem jogutódja a megszűnt egyesületnek. A klubnál 2017 júliusában nevezték ki elnöknek Végh Gábor magyar építőipari vállalkozót, a zalaegerszegi futballcsapat többségi tulajdonosát.

A Pharos 95 tulajdonosaként a stadionbizniszben hatalmasat szakító Végh cége pályaépítéssel kezdte karrierjét, nevezetes feladatai közé tartozott például a felcsúti akadémia pályáinak megépítése. Közismert továbbá, hogy annak idején a Pharos 95 adományozta a felcsúti bázisnak Puskás Ferenc véleményesen sikerült szobrát is. A cégnek felcsúti telephelye is van, aminek címe egyébként megegyezett Mészáros Lőrinc cégének telephelyével.

A két csapat, a Zalaegerszeg és a Lendva közt korábban is szoros volt a kapcsolat, Végh a bemutatkozásakor azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a szlovénok kérték fel nagyobb szerepvállalásra, amiből aztán elnökség lett. Ekkor került be a klubvezetésbe a MMÖNK-öt vezető Horváth Ferenc is. A 2017 nyári beszámolók szerint az új elnök érkezésekor a klub alapszabályát is átalakították annak érdekében, hogy a magyar vállalkozó tulajdonosa lehessen a Naftának, ám a Nogometplus cikke szerint ez törvényi akadályok miatt végül nem valósulhatott meg.

PERSZE AHOL HATÁRON TÚLI MAGYAR LABDARÚGÁSRÓL ÉS MILLIÁRDOKRÓL VAN SZÓ, OTT A FELCSÚTI AKADÉMIA NEM MARADHAT KI A BULIBÓL.

A szlovéniai magyarok Népújság című lapjának 2017 márciusi beszámolója szerint igazából az egész történet 2014-ben kezdődött, amikor a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnerségi kapcsolatot kötött a MMÖNK-kel, a megállapodás stratégiai célja pedig kezdetektől fogva a Muravidéki Labdarúgó Akadémia megteremtése volt.

ÍGY AZTÁN HIÁBA A ZTE ÉS A NAFTA SZOROS KAPCSOLATA VEZETŐI-TULAJDONOSI SZINTEN, A MURAKÖZI AKADÉMIA A FELCSÚTIAK TELJESKÖRŰ SZAKMAI IRÁNYÍTÁSA, VEZETÉSE MELLETT VALÓSULHAT MEG, HASONLÓAN A MAGYAR PÉNZBŐL ÉPÜLŐ ESZÉKI, VAJDASÁGI VAGY ERDÉLYI AKADÉMIÁKHOZ.

Nyilván találni sem lehetne náluk alkalmasabbat a feladatra, hiszen a felcsúti akadémiára eddig elköltött 20-30 milliárd forintért cserébe van egy, azaz 1(!) fő saját nevelésű játékos a csapat keretében.

Ami a lendvai felnőtteket illeti, a Nafta végül a harmadik helyen zárt a szlovén másodosztályban, két ponttal lemaradva az osztályozót érő második helyről. A Zalaegerszeg eközben a bennmaradásért harcol a magyar másodban, egy fordulóval a bajnokság vége előtt két ponttal előzi a már kieső Szolnokot.

 

2018. május 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Á la carte Európa felé halad az EU

Bármiféle javaslat, mármint hogy az unió váljon szét a szorosabb együttműködést szorgalmazó kemény magra, illetve a >

Tovább

Partraszállás

A megindult és 2021 tavaszától felgyorsuló partraszállási folyamat meghatározóbb lesz számunkra, magyaroknak, kelet-európaiaknak, mint vezetőink bármiféle >

Tovább

Orbán útja a mártíromság felé

Hollandiában lemondásra kényszerült a szélsőjobb vezére. Lassan lecseng Európában a Brexit mérgező hatása, ugyanakkor az unió >

Tovább

A lengyel-magyar javaslat: sohanapján, kiskedden

Nem enged a jogállam ügyében a lázadó magyar és lengyel kormány. Orbán és Morawiecki budapesti tárgyalása >

Tovább

Küzdelem a Nyugat lelkéért

A magyar és a lengyel kormány elleni küzdelem a Nyugat lelkéért indított harcot harangozza be. Biden >

Tovább

Az utolsó alkalom kínálkozik arra, hogy feltartóztassák Orbánt és Kaczynskit

Paul Lendvai szerint az utolsó alkalom kínálkozik arra, hogy feltartóztassák Orbánt és Kaczynskit, akik mindezidáig zavartalanul >

Tovább

Orbán bácsi

A gánti bánya sejtelmes késő-délutáni félhomályában a kivégzőkarót gondosan a gerincoszlophoz kalibrálva Orbán bácsi csak annyit >

Tovább

Kerül, amibe kerül, Európa nem adhatja be a derekát

A New York Times után egy nappal a másik nagy amerikai lap, a Washington Post is >

Tovább

Csak nyugi és gyerünk tovább, EU!

Ebben a helyzetben Európának meg kell őriznie a hidegvérét. Ha ugyanis a földrész nem nyújt segédkezet >

Tovább

Hol az út?

Két magas rangú EU-tisztviselő közül az egyik nemrég beteg, a másik korcs demokráciának nevezte Magyarországot, de >

Tovább

Az EU szavahihetősége forog kockán

Mármint a magyar és a lengyel kormánnyal kialakult jogvitában, ám az unió nem adhatja be a >

Tovább

Mennyire tud megálljt parancsolni Merkel a két jogállami huligánnak?

Azaz megoldást találni a decemberi csúcsértekezletig. A legfontosabb azonban az, hogy mielőbb folyósítani lehessen a pénzeket >

Tovább