2020. május 28. csütörtök
Ma Emil, Csanád, Vilmos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Szerbiában két céggel is kaszált az Elios

A magyarországinál is nagyobbat szakíthatott Szerbiában az Elios, a délszláv szomszédnál legalábbis két, Tiborcz István egykori érdekeltségéhez köthető cég is munkálkodott. Amint arról beszámoltunk, az Elios-csoport, miután letarolta a magyar közvilágítási piacot, külföldön terjeszkedett tovább: Szerbiában, valamint Szlovákiában. 24.hu:

A szerbiai leány, az ESCO Elios DOO úgy száz településen újította fel a közvilágítást – a HVG hetilap riportja szerint nem csak a magyarlakta, vajdasági településeken járt sikerrel, hanem a Belgrádtól délkeletre fekvő országrészben is.

A hetilap egy Elios-leányról írt, ám a 24.hu kutakodása során kiderült, hogy valójában két cégről van szó, ezek az ESCO Elios DOO és az Elios SRB DOO. Így nem kizárt, hogy összességében száznál is több szerb projektben működött közre az Elios-cégcsoport.

A két szerb Elios-cágben ráadásul ugyanaz a jól bevált tanácsadói és alvállalkozói holdudvar tűnik fel, amely részese volt annak a nagyszabású csalássorozatnak, amely miatt az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) a magyar ügyészséghez fordult.

Elios SRB DOO

Az újvidéki Elios SRB DOO alakult meg előbb, 2014 decemberében hozta létre az Elios Innovatív Zrt. és a Bio Solutions DOO nevű újvidéki cég. Utóbbinak ugyan van honlapja, de az nem tartalmaz szinte semmit a cég tevékenységéről, ráadásul a szerb cégadatbázisban nem is található nyoma. A hivatalos dokumentumok szerint a leánycégben az Elios Innovatív volt a többségi tulajdonos, 60 százalékos részesedéssel, és az alapításnál ott volt Erdei Bálint, az Elios Innovatív tulajdonosa, Tiborcz István régi üzlettársa.

A céges papírokban az Erdei tulajdonában álló Redwood  még a régi néven, Woody Holding Kft. néven szerepel 60 százalékos, míg Horváth Szilveszter 40 százalékos résszel. Az Elios SRB DOO főtevékenysége elektronikai berendezések beépítése, amibe belefér például lámpaoszlopok felállítása is.

Ahogy arról a 24.hu-n már beszámoltunk, Horváth Szilveszter több szerepben is feltűnt az Elios környékén. 2014 és 2017 között benne volt az U Light Kft.-ben, amely a felcsúti közvilágítási projekt felújítását nyerte el. A cég jelenleg 50 százalékos tulajdonnal rendelkezik az Elios Slovakiában és egy leányvállalattal megjelent Szerbiában is. Emellett Horváth ugyancsak érdekelt volt a GREP Slovakiában, amely a GREP Green Zrt. leányvállalata.

Az emített két magyar cég sok ponton kapcsolódik az Elioshoz: az U Light több esetben az Elios versenytársa volt az OLAF-jelentésben szereplő projektekben, míg a GREP Green Zrt.-nek az Eliosszal alkotott konzorciuma nyerte Pakson a LED-es lámpák felszerelésére kiírt közbeszerzést.

ESCO Elios DOO

A másik szerb Elios-cég, a HVG cikkében is említett ESCO Elios DOO szinte napra pontosan két évvel később, 2016. decemberében alakult 3 millió forint értékű törzstőkével, és a tulajdonosok azóta sem változtak. Horváth Szilveszter 75 százalékos részesedéssel többségi tulajdonos, Horváth Dezsőnek és Petar Putniknak 10-10 százalékos, míg Gombár Nórának 5 százalékos üzletrésze van. A hivatalos iratok szerint a cég főtevékenysége villanyszerelés, de a mérnöki, illetve a tanácsadói tevékenység is szerepel a papírokban.

Az ESCO Elios DOO alapító okiratában (amelynek hiteles magyar fordítása is elérhető a szerb cégadatbázisban) szereplő Horváth Dezsőnél ugyanaz a pécsi lakcím szerepel, amely az Elios-ügyben érintett, Horváth Dezső tulajdonában álló SMHV Energetikai Kft. adatainál is feltűnik.

Róla a zalaegerszegi közvilágítási beruházást részletező cikkünkben írtunk hosszabban. Például azt, hogy a Simó Villamossági Kft./SMHV Energetika Kft. 16, az Európai Unió által vizsgált közvilágításos közbeszerzés esetében nyújtott be ajánlatot, ebből 15-ben (a balatonfüredi kivételével) nyomozott a csalás elleni hivatal, Horváth Dezsőre pedig külön kitértek a jelentésben.

Ennek oka, hogy a magyar közbeszerzési törvény szerint egy adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével.  Zalaegerszegen azonban mind a pályázat előkészítésében, mind annak kivitelezésében felbukkant Horváth Dezső, illetve az ő érdekeltségébe tartozó SMHV.

Az OLAF által vizsgált 35 projektből 29 esetben szerepelt vagy Horváth Dezső vagy a Simó/SMHV Kft. Utóbbi 17 alkalommal az Elios alvállalkozójaként tűnik fel, a már említett Zalaegerszegen kívül például Hódmezővásárhelyen, Siófokon, Tapolcán, Szekszárdon és Siklóson. Maga Horváth a közbeszerzési kiírás megtervezésében vett részt számos településen, időnként úgy, hogy ugyanabban a projektben cége az Eliosnak dolgozott be.

Ogranak U Light Kft. Novi Sad

Az ESCO Elios tulajdonosai közül szintén ismerős lehet Gombár Nóra neve, akiről nemrégiben azt írtuk, hogy 2015-ben az Elios képviseletében tartott előadást egy szerb konferencián. Két évvel később azonban a Balkan Green Energy nevű energetikai hírportál cikkében Gombárt már az U Light képviselőjeként nevezik meg. A cégről azt írják, hogy két vajdasági településen, Adán és Zsablyán sikeresen újította fel a közvilágítást, éppen ott, ahol a HVG beszámolója szerint az ESCO Elios is dolgozott.

A szerb cégadatbázis szerint a Felcsúton dolgozó magyar U Light Kft. 2016. júliusban 23,4 millió forintos tőkével alapította meg és azóta is tulajdonolja Újvidéken az Ogranak U Light Kft. Novi Sadot, amelynek képiselője a magyar állampolgárságú Höning Alexander Buda.

A szerb leányvállalat alapító okiratát Horváth Szilveszter szignózta, aki pedig minden bizonnyal azonos az eliosos Horváth Szilveszterrel, a cégadatbázisba feltöltött dokumentumokon ugyanis megegyezik az aláírásuk. A cég tevékenységi köreként elektronikus berendezések telepítését jelölték meg.

 

2018. április 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán Viktor mint ma született bárány

Magyarország mint vegytiszta jogállam? Budapest most ezt a képet igyekszik terjeszteni magáról, ám igazából rossz bohózatot >

Tovább

A német kétszínűség

Németországban a Telekom lengeti a szivárványszínű zászlót, Magyarországon azonban hallgat, mert így kívánják az üzleti érdekei, >

Tovább

„Orbánnal szoros kötelékben”

Ez a címe a Frankfurter Rundschau cikkének a szlovén kormányfőről, miután Ljubljanában az ellenzék 10 ezres >

Tovább

Orbán mint modell Vučić számára

Szerbia is tovább illiberalizálódik, Orbán módszerének felhasználásával, ám az ország így aligha lesz alkalmas jelölt az >

Tovább

Merkel európai fordulata

A német kancellár már megnyerte az 500 milliós gazdasági segélycsomagnak a V4-eket, mert egy hete arról >

Tovább

Bill Gates lenyúlta Soros szerepét

Ezért valószínűleg azon sóhajtozik: „ilyen az, amikor az embert elhagyják egy fiatalabbért”. Közben pedig bánatosan egy >

Tovább

Irodalmi nemzet a magyar

Mert hát nem ugyanazt mondja a nemzeti testtel és lélekkel egylényegű legfőbb jogforrás, mint a szépíró, >

Tovább

Szabad a gazda

Az ellenzék két helyszínen érezheti magát félig-meddig otthonosan, a Hit Gyülekezete ATV-s stúdiójában és az EMIH >

Tovább

Orbán kettős játéka

Egyrészt nekimegy az uniós partnereknek, majd  egy lépést tesz hátra, de a végén azért bevisz egy-két >

Tovább

„Orbán, a provokatőr marad”

Ám senki se gondolja azt, hogy a lépés akár egy jottányit is változtatott a magyar menedékpolitikán. >

Tovább

A nemzet közszelleme volt béklyóban

S ez olyan destruáló hatással volt az egész világra, hogy az új generációk már úgy nőttek, >

Tovább

Orbán populista, Trump egy bohóc

Mind a hívei, mind az ellenfelei azt gondolták, hogy most majd ő lesz Amerikában Orbán, aki >

Tovább