2021. december 5. vasárnap
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Tusványos, a káosz

Bayer Zsolt nem válaszolt a kérdéseimre, viszont trágár szavakkal inzultált, arra szólított fel – engem, a köztéren dolgozó újságírót – hogy „takarodjak”.

Szombat délelőtti füttyszó, agresszió, elégtelen számú és alkalmatlan rendfenntartók, elszabadult indulatok Tusnádfürdőn. Az Orbán beszéd idején történtekről a helyszínről Parászka Boróka riportja tudósít.

„Ha bárhol a világban rálépnek egy magyar ember lábára, Budapesten gyulladjon ki a vörös lámpa” – magyarázta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, milyen védelmet kíván nyújtani a magyar kormány nemzetközi szinten is a magyar közösség számára. Néhány perc telt el ez után, amikor egy nő, közel a színpadhoz fütyülni kezdett a tömegben.  A körülötte lévők földre rántották, bántalmazták, majd kezét kicsavarva elvezették a tömegből. A piros lámpa nem gyulladt ki, pedig sokkal több történt annál, mintsem egy magyarnak a lábára léptek volna. Egy nőt bántalmaztak, a magyar miniszterelnök, a magyar kormány jelen lévő tagjai, és székelyföldi önkormányzatok vezetői, az egyházi képviselők, a padokon „Isten kegyelméből református” feliratú kalapban ülők pedig csak nézték, és hagyták.

Az eseményeket a színpad másik oldaláról, a legelső sorban követtem. Háttal a szónoknak és szembe a közönséggel. A brutális jelenetet láttam, és a helyszínre siettem, hogy rögzítsem a történteket, illetve az áldozat segítségére legyek. Nem lepett meg sem a tiltakozás, sem a tiltakozó elleni fellépés. A korábbi években volt már hasonló esemény, idén is történt mozgósítás a neten. De nem ez volt a legfontosabb oka annak, hogy számítottam a demonstrációra, illetve az azt követő kaotikus eseményekre, hanem a tábor hivatalos szervezése, illetve szervezetlensége.

(...) A sípolás és a tüntető nő földre teperése után azonnal a helyszínre siettem, hogy segítséget nyújthassak, és hogy rögzítsem a rögzíthető információkat. A tettlegesség nem fajult el, de a verbális lincselés folytatódott. A „ki kellett volna verni a fogát”, az „ilyent jól agyon kell verni” jellegű mondatok sűrűn záporoztak a tömegben. A legdurvábban mellettem egy két férfiből, két nőből álló társaság fogalmazott: trágár szavakkal illették a földre tepert nőt, hangosan nevettek rajta, gúnyos megjegyzéseket tettek rá. Az is elhangzott, amennyire a hangzavarból ki lehetett venni, hogy a társaság egyik nőtagja kezdte a konfliktust, mert a tüntető nő az ő fenntartott helyére ült le. Szerettem volna tisztázni ezt a részletet: a társasághoz léptem, és arra kértem, immár annak tudatában ismételjék meg a korábban elmondottakat, hogy a sajtó számára rögzítem a nyilatkozatukat. Bayer Zsolt állt velem szemben, s egy nő, akit társai Bayer Zsolt feleségeként emlegettek. A nő megismételte: a demonstráló nő a számára fenntartott helyre ült le, innen indult az incidens. Trágár szavakkal azt is elmondta: mivel orvos, azt is tudja, látta, hogy „drogos”. Meg is kérdezte ennek apropóján: miért reszket a mikrofont tartó kezem. Csak röviden tudtam válaszolni: azért, mert elutasítom a nők elleni erőszakot. Most leírom hosszabban: a tusványosi tábor területén két kisiskolás és egy kamasz gyerekem tartózkodott a négyből. Rettegéssel töltött el a tudat, hogy milyen veszélynek voltak kitéve ők is, és a Bálványosi Szabadegyetemre érkező fiatalok. Felháborít, és tiltakozom, hogy amíg a magyar miniszterelnök arról beszél, hogy a nőkön múlik a „nemzet gyarapodása”, addig előtte, munkatársai és hívei előtt bántalmazhatnak egy nőt. Hogy ezt a példát látja az új generáció, ebben nő fel.

Bayer Zsolt nem válaszolt a kérdéseimre, viszont trágár szavakkal inzultált, arra szólított fel – engem, a köztéren dolgozó újságírót – hogy „takarodjak”.

Néhány hete Kolozsváron, a román szélsőjobb rendezvényén ért a tusványosihoz hasonló atrocitás egy nőt (Oana Mardare színésznőt). Most is tart Nalan Oral emberjogi ügye, a kurd aktivistáé, akit – dacára annak, hogy Belgiumban menedékjogot kapott – a román-magyar határon, a román hatóságok letartóztattak. Ma Romániában, ahol (Magyarországhoz hasonlóan) a nők elleni erőszak riasztó méreteket ölt, ahol a téli kormányellenes tüntetések incidensei maradandó, riasztó emlékeket hagytak, a hasonló atrocitásokra kiemelt figyelem irányul.  

A Bálványosi Szabadegyetem sok-sok előadása szólt arról, hogy a magyar kormány mennyire kívánatosnak tartaná, ha javulnának a román-magyar diplomáciai kapcsolatok. Sajnos az országos román médiában nem erről, hanem arról voltam kénytelen beszélni, hogy a miniszterelnöki beszéd alatt erőszak történt, káosz alakult ki, a magyar kormánypárt egyik alapító tagja pedig verbálisan inzultált, és akadályozott a munkámban.

Lehetne ez másképp is. A nemzetpolitikai kerekasztalon, ahol olyan mondatok szabadultak el, mint a „felvidéki politika a felvidéki hálószobákban kezdődik”: egyetlen női meghívott sem volt jelen. Ott volt viszont az összes kárpát-medencei párt képviselője. Megkérdeztem őket, mikor engednek nőt maguk közé egy ilyen fórumon. Senki sem válaszolt érdemben, csak Répás Zsuzsanna moderátor – a rendezvény után, magánbeszélgetésben – mondta barátságosan „valóban kevés a női politikus”. Az RMDSZ-ben hónapok óta a legerősebb kampány a női erőszakelleni kampány: most, a székelyföldi önkormányzati vezetők mégis tétlenül nézték a szemük előtt zajló erőszakot, mintha nem ugyanazt a szövetségi politikát követnék.

(erport.ro)

2017. július 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az európai szélsőjobb újabb egyesülési kísérlete

Amikor Orbán tavasszal kilépett a Néppártból, az csak ráerősített  a várakozásokra, hogy itt egy szélesebb jobboldali >

Tovább

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább